URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2021, 13:34

Controale la spitalele din Bihor: Ce au descoperit autorităţile

Controale la spitalele din Bihor: Ce au descoperit autorităţile foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii spitalelor din judeţ şi cei au autorităţilor cu atribuţii de control au avut, miercuri, la Prefectură, o şedinţă în care au dezbătut concluziile unor verificări făcute în cadrul acestor unităţi. Problemele sunt serioase. În esenţă, şase clădiri nu au deloc autorizaţie de securitate la incendiu, două staţii de oxigen din secţii de terapie intensivă prezintă neconformităţi, iar unele dintre unităţi nu ar putea să îşi evacueze pacienţii imobilizaţi.

"În cadrul discuţiilor au fost analizate neconformităţile şi deficienţele identificate în urma acţiunii mixte de control, precum şi gradul de remediere al acestora", arată un comunicat transmis de Prefectură.

Şedinţa, convocată de prefectul Dumitru Ţiplea, a reunit reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor (ISU), Inspecţiei Teritoriale ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) Oradea, precum şi ai 13 spitale din judeţ.

"Analiza a relevat o creştere a gradului de avizare privind autorizaţia de securitate la incendiu, faţă de anul 2019. În prezent, din cele 55 de corpuri de clădiri aferente spitalelor din Bihor, 18 sunt autorizate, 12 sunt autorizate parţial, 19 nu necesită autorizare şi 6 sunt încă neautorizate, fiind în curs de remediere a deficienţelor de securitate împotriva incendiilor", arată comunicatul.

Informarea vine la nicio săptămână după tragedia de la Institutul Matei Balş din Capitală, unde 11 oameni au murit în urma unui incendiu, şi după ce, într-o conferinţă de presă susţinută pe 29 ianuarie, şeful ISU Crişana, inspectorul-şef Sorin Caba, a prezentat şi detalii privind situaţia spitalelor din Bihor. Potrivit acestuia, cele şase clădiri neautorizate aparţin de două unităţi spitaliceşti: Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Oradea şi Spitalul Marghita.

Comunicatul de miercuri nu detaliază problemele descoperite în cadrul controalelor şi nici la care dintre unităţile spitaliceşti au fost identificate acestea. În document sunt punctate, însă, câteva "observaţii" din care reies probleme precum neîntocmirea sau întocmirea deficitară a graficelor de verificare a instalaţiilor electrice şi de stingere a incendiilor sau că unele unităţi sunt în "imposibilitatea evacuării cu ajutorul patului a pacienţilor imobilizaţi din cauza lipsei de spaţiu şi a dimensiunii cadrului uşilor".

"Principalele observaţii au vizat:
- întocmirea şi respectarea graficelor de întreţinere şi verificare a instalaţiilor electrice, precum şi de stingere a incendiilor, de către personal calificat;
- întocmirea şi respectarea graficelor de întreţinere şi verificare a aparatelor, conform recomandărilor producătorului, de către personal specializat;
- rezolvarea promptă de către personalul tehnic a problemelor sesizate;
- asigurarea căilor de acces a utilajelor şi autospecialelor de intervenţie ale pompierilor în caz de incendiu;
- imposibilitatea evacuării cu ajutorul patului a pacienţilor imobilizaţi din cauza lipsei de spaţiu şi a dimensiunii cadrului uşilor, în anumite cazuri;
- neconformităţi la respectarea distanţei între paturi, respectiv între pat şi perete", detaliază comunicatul.

Documentul mai arată şi că, în urma controlului făcut de ISCIR Oradea la staţiile de oxigen din cele 9 secţii ATI s-a descoperit că "2 staţii de oxigen prezintă neconformităţi".

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii ISU Crişana au reiterat faptul că sunt pregătiţi să ofere spitalelor asistenţă tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, anunţând totodată că în luna martie vor fi demarate noi acţiuni de control în Bihor.

"În sprijinul rezolvării problemelor semnalate, prefectul Dumitru Ţiplea a menţionat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii administraţiei locale Oradea, a primit asigurări că managerii spitalelor pot obţine finanţări pentru rezolvarea deficienţelor privind protecţia împotriva incendiilor", încheie comunicatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON