URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2021, 10:23

Tragedia de la „Matei Balş”: Pavilionul în care a avut loc incendiul nu avea autorizaţie ISU. Cauza, încă necunoscută (VIDEO)

Tragedia de la „Matei Balş”: Pavilionul în care a avut loc incendiul nu avea autorizaţie ISU. Cauza, încă necunoscută (VIDEO) sursa foto: Agerpres.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Presa din Bucureşti a publicat primele imagini video cu incendiul devastator izbucnit la Institutul „Matei Balş” din Capitală, în urma căruia cinci pacienţi au murit, înregistrări care arată cât de repede s-a extins incendiul.

Europa Liberă a obţinut o înregistrare făcută de o cameră de luat vederi din curtea interioară a unităţii medicale, în care au fost surprinse primele secunde ale incendiului.

Pe filmare se vede cum unul dintre saloane este luminat de flacără, apoi un fum negru cuprinde geamul. După nici măcar un minut, filmarea devine neclară, întrucât fumul a cuprins curtea instituției.

Firul evenimentelor

Anchetatorii au oferit şi câteva detalii privind derularea evenimentelor. Apelul de urgenţă la 112 a fost făcut la ora 5 şi 5 minute, iar primul echipaj ISU a ajuns acolo 8 minute mai târziu. Peste 60 de secunde, autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie.

„Ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de circa 120 de metri pătrați. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată, cu degajări mari de fum și cu posibilități reale de extindere la etajul 1, pe fațadă”, a declarat Cătălin Șchiopu, de la ISU Ilfov.

Cinci pacienţi au murit, iar peste 100 de bolnavi au fost evacuaţi de urgenţă. 24 de echipaje de pompieri au intervenit şi au stins focul în jurul orei 7.

Cauza, necunoscută

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită. Comisarul-șef Marian Mihoci, șeful Serviciu Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, a declarat că există mai multe ipoteze pe care anchetatorii le iau în considerare.

“Nu putem să vă dezvăluim cauza incendiului. Am evaluat împreună cu experții INSEMEX și cei de la ISU BIF locul faptei. Ipotezele cauzei sunt mai multe, dar la acest moment nu se pot dezvălui”, a declarat Mihoci.

De asemenea, procurorul criminalist Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, a spus că două explozii de la butelii de oxigen ar fi avut loc după izbucnirea incendiului.

Sâmbătă, se vor face necropsiile victimelor, iar anchetatorii vor relua cercetarea la faţa locului.

Arafat nu pune preţ pe autorizaţia ISU

În schimb, jurnaliştii din Bucureşti au aflat că pavilionul în care a avut loc tragedia nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe, dr. Raed Arafat, a recunoscut acest lucru vineri seară, la Antena 3, dar a bagatelizat problema.

„Vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a declarat Arafat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON