URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2021, 14:40

Şase clădiri ale unor spitale din Oradea şi din Marghita nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Şase clădiri ale unor spitale din Oradea şi din Marghita nu au autorizaţie de securitate la incendiu Incendiul de la Spitalul "Matei Balş" a dus şi la evacuarea a peste o sută de pacienţi (sursa foto: Mediafax)

Spitalele din România se dovedesc extrem de vulnerabile în faţa incendiilor, o nouă tragedie având loc, vineri dimineaţă, la Spitalul "Matei Balş" din Bucureşti, unde focul a cuprins mai multe saloane şi cinci pacienţi au murit, dintre care patru carbonizaţi.

Pentru că vineri dimineaţă a avut programată o conferinţă de presă la sediul ISU Crişana, pe tema bilanţului activităţii în anul recent încheiat, inspectorul-şef Sorin Caba a prezentat şi detalii privind situaţia spitalelor din Bihor, arătând că nici aici lucrurile nu stau perfect.

Potrivit colonelului, cele 15 spitale din judeţ au un total de 55 de corpuri de clădiri, dintre care 18 sunt autorizate integral, 12 sunt autorizate parţial (pentru că anumite secţii nu îndeplinesc criteriile), iar şase clădiri nu sunt autorizate, din perspectiva securităţii la incendiu. "Cele şase clădiri aparţin de două unităţi spitaliceşti: Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Oradea şi Spitalul Marghita", a declarat Caba.

Acesta nu a putut preciza cu exactitate care sunt clădirile care n-au autorizaţie ISU, însă a menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, managerii spitalelor trebuie să afişeze această informaţie pe imobile.

În schimb, de pe site-ul ISU Crişana, pacienţii pot să afle care sunt pavilioanele de spitale - şi de altfel, toate clădirile - care deţin autorizaţie de securitate la incendiu, cu amendamentul însă că nu toate imobilele au nevoie de acest document. "În Bihor, 19 clădiri nu necesită autorizare, pentru că nu se încadrează în prevederile legii", a precizat şeful ISU Crişana. Concret, HG 571/2016 prevede care sunt clădirile care au nevoie de autorizaţie.

Caba a mai precizat că, în luna noiembrie 2020, după incendiul devastator de la spitalul din Piatra Neamţ, la dispoziţia prefectului Dumitru Ţiplea, o comisie formată inclusiv de angajaţi ai ISU a verificat toate secţiile de Terapie Intensivă din judeţ. Concluziile acestor controale vor fi dezbătute la Prefectură, într-o şedinţă cu toţi managerii de spitale, pe care acelaşi Ţiplea vrea să o convoace. Potrivit lui Caba, însă, în timpul controalelor nu s-au depistat probleme grave, care să reprezinte un pericol iminent pentru pacienţi, ci mai degrabă probleme organizatorice, cum ar fi, de exemplu, semnalizarea ieşirilor de urgenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON