URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2011, 13:27

Consilierii judeţeni au fugit de răspundere în cazul Muzeului Ţării Crişurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problemei blocajului lucrărilor de amenajare a Muzeului Ţării Crişurilor, pentru care contractul dintre Consiliul Judeţean şi firma Selina a expirat, iar societatea a refuzat să-l prelungească, i s-a adăugat, vineri, o nouă problemă: cea a contractului CJ cu Episcopia Romano-Catolică pentru închirierea unui spaţiu din Palatul Baroc pentru depozitarea exponatelor Muzeului până la mutarea lor definitivă în noul sediu.

Pe masa consilierilor judeţeni s-a aflat un proiect de hotărâre iniţiat de o comisie a CJ potrivit căruia, dat fiind faptul că vechiul contract a expirat în luna august, trebuia încheiat un nou acord de locaţiune. Acesta prevedea că nivelul chiriei pe care o achită CJ Episcopiei creşte de la 6.100 euro euro pe lună la aproape 15.000 euro lunar, cu excepţia lunilor rămase din anul în curs, adică până în decembrie 2011 inclusiv.

Probleme legate

Primul consilier judeţean care a luat cuvântul pe această problemă a fost liberalul Traian Bulzan, preşedintele comisiei de buget-finanţe a CJ, care a informat plenul că trei membri ai comisiei au fost de acord cu proiectul de hotărâre, dar alţi trei s-au situat pe o poziţie contrară.

Pe de altă parte, Bulzan a afirmat că problema supusă dezbaterii este o consecinţă a nefinalizării lucrărilor de la viitorul sediu de către Selina - "cele două probleme sunt strâns legate" - astfel că, în numele grupului PNL, a propus înfiinţarea unei comisii formate din consilieri de la toate partidele care să găsească soluţii la ambele probleme.

Ţîrle contra Selina

Deşi nu a fost acuzat direct că ar fi vinovat de blocajul lucrărilor de la viitorul sediu al Muzeului, preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a ţinut să arate că responsabilitatea aparţine exclusiv firmei Selina. "Suntem în acest impas din cauza Selinei, care nu înţelege necesitatea încheierii lucrărilor", a spus Ţîrle, amintind din nou că CJ a achitat toate lucrările efectuate de firmă, a prelungit chiar şi contractul de credit cu banca de la care a împrumutat bani pentru aceste plăţi, în timp ce firma "nu s-a mulţumit cu profiturile din contract, de 30%, ci a vrut să-i fie majorate plăţile".

În context, Ţîrle a amintit că Selina a primit bani necuveniţi pentru lucrări pe care le-a declarat dar pe care în realitate nu le-a efectuat, fapt confirmat şi de Curtea de Conturi, a refuzat să permită firmei CIAC accesul pe şantier pentru înlocuirea ţiglelor la acoperiş, vrând să forţeze CJ să facă o recepţie parţială a lucrărilor deşi acest lucru este ilegal, iar ultima descoperire este că prin contract Selina s-a obligat să realizeze instalaţia de stingere a incendiilor cu 1.000 de euro, pretinzând apoi 1,2 milioane de euro, iar în privinţa parchetului, în contract era prevăzut pachet laminat, deşi într-o clădire de patrimoniu nu poate fi montat decât parchet din lemn solid, făcând acest lucru doar pentru a putea ca pe parcursul lucrărilor să poată cere suplimentarea contractului.

Şedinţă specială

"Vă pot spune că până acum, suplimentarea contractului este de zero euro, şi cred că asta a deranjat firma Selina", a punctat Ţîrle, făcând în cele din urmă o propunere proprie: "Ca să demonstrez că nu am greşit cu nimic, vă rog să fiţi de acord ca problema cu Selina să fie discutată într-o şedinţă extraordinară la care să fie prezenţi şi reprezentanţii firmei, şi la care vom pune pe masă absolut toate documentele, de la contract şi proiect până la corespondenţa dintre instituţii", a spus Ţîrle.

Mai mult, el a pus la dispoziţia consilierilor judeţeni şi a jurnaliştilor un document prin care Selina şi-a recunoscut "eroarea" de a fi ofertat sume mai mici decât cele pe care le-a pretins ulterior CJ pentru instalaţia de stingere a incendiului şi pentru montarea parchetului.

PDL contra

Liderul grupului de consilieri judeţeni PDL, Ionel Avrigeanu, a avut şi el o propunere pe temă, diferită de cea a lui Ţîrle şi a grupului PNL-UDMR care îşi însuşise proiectul de hotărâre privind încheierea unui nou contract de închiriere cu Episcopia Romano-Catolică.

"Nu e normal ca în vreme de criză noi să plătim o chirie mai mare în timp ce noi stăm cu lucrarea nefinalizată la noul sediu după ce am băgat în el 500 de miliarde", a spus Avrigeanu, după care şi-a expus propria variantă: "Propun ca cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean (n.r. - liberalul Dumitru Voloşeniuc şi UDMR-istul Alexandru Kiss) să găsească un spaţiu de 1.500-2.000 de metri pătraţi în care să mutăm exponatele de la Palatul Baroc, fie la Biblioteca Judeţeană, fie în clădirea de pe Lalescu pe care am dat-o spre folosinţă Poliţiei". Oricum, a adăugat Avrigeanu, "PDL va vota împotriva majorării chiriei".

PSD: Cheia e la... Bolojan

În ceea ce priveşte poziţia PSD, Mihai Bar a pus paie pe foc, lansând o întrebare retorică ce-l viza pe vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss, cel pe al cărui mandat a fost încheiat contractul cu Selina în care au fost strecurate posibilităţi de creştere a valorii lucrărilor. "Cine a avut interesul să se ajungă aici?", a spus Bar, fără însă a da şi răspunsul despre care era sigur că îl cunosc toţi ceilalţi consilieri.

În discuţie s-a implicat şi Alexandru Retegan, care a întărit spusele lui Ţîrle, după care a sugerat că problema nu poate fi rezolvată de consilieri, ci de Kiss. "Domnul preşedinte a făcut foarte corect remarcile privind Selina. Dar problema e că Selina domină nu numai lucrările din judeţ de când ne ştim, ci şi cele din Oradea. Eu sunt convins că dacă problema Muzeului ar fi fost atributul Primăriei, de mult era gata lucrarea. Ar trebui să ne gândim bine ce să facem în această situaţie, aşa că eu propun să se întâlnească în biroul domnului Kiss liderii partidelor care conduc oraşul şi judeţul, şi să găsească ei soluţia, pentru că nicio comisie a consilierilor nu va face nimic fără să întrebe liderii partidelor", a spus Retegan.

Compromis refuzat. O nouă comisie

Deşi la un moment dat părea să se fi avansat o rezolvare de compromis chestiunii aflate în dezbatere, după ce consilierul judeţean PSD Ovidiu Copil a propus încheierea unui nou acord de închiriere cu Episcopia care să înceteze de drept în momentul mutării exponatelor în indiferent ce nouă locaţie (adică în sediul viitorului Muzeu sau în alt imobil, temporar), aleşii bihorenilor au reuşit să scape din nou de răspundere.

Motivul? Când s-a supus la vot proiectul de hotărâre iniţial, la care s-a adăugat amendamentul propus de Copil, 23 de consilieri au votat pentru (inclusiv un membru al PDL), însă şapte au votat contra. Şi, cum problema era una de patrimoniu, pentru care erau necesare 24 de voturi (adică o majoritate calificate de două treimi din numărul total al consilierilor), propunerea a fost respinsă. Urmarea? CJ a rămas şi fără contract legal de chirie cu Episcopia Romano-Catolică, aceasta având, cel puţin teoretic, posibilitatea să evacueze exponatele Muzeului depozitate în Palatul Baroc.

În acest condiţii, aleşii bihorenilor au votat instituirea a două comisii de negociere, una care să discute cu Selina finalizarea lucrărilor la viitorul sediu al Muzeului, iar alta cu Episcopia un nivel mai mic al chiriei decât cel solicitat, de aproape 15.000 de euro pe lună.

"Dacă aceste comisii pe care le-aţi înfiinţat nu vor ajunge la nicio soluţie, la următoarea şedinţă voi propune din nou o şedinţă extraordinară la care să vină şi Selina, pentru că eu nu accept să fiu învinovăţit de blocaj", a apucat să mai spună şeful CJ, Radu Ţîrle, în timp ce consilierii se ridicau de pe scaune, întrebându-se ce va urma. Va evacua Episcopia obiectele de patrimoniu din Palatul Baroc sau va accepta un preţ mai mic al chiriei? Iar Selina va accepta să se aşeze la masa negocierilor, convinsă fie de primarul Ilie Bolojan fie de vicele Alexandru Kiss, sau Muzeul va fi finalizat abia după viitoarele alegeri pentru şefia CJ?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Trist, dar adevarat!
Tupeu udemerist si prosrie romaneasca.
Postat 29 Octombrie 2011, 10:45 de safe
povesti de dincolo de usa...
Domnul Cris iar a dormit cand era sedinta si povesteste din auzite...niciun membru PDL nu e votat pentru (fiind doar 7 membrii PDL prezenti la sedinta)...puteti intreba orice persoana care chiar a fost la sedinta...iar in ceea ce priveste chiria marita, pe domnul vicepresedinte trebuie sa-l trage-ti de limba pentru ca e "afacerea lui...deci propunerea lui Retegan cu "intalnirea" in biroul lui Chis este foarte "la obiect"...punct ochit...punct lovit
Postat 28 Octombrie 2011, 22:52 de cinevacuvalva
Haida de !
Iar vorbeşti după ureche Criş A. Parcă nici nu ai habar despre ce s-a discutat acolo. Consilierii nu au făcut altceva decât să menţină nivelul chiriei la preţul iniţial, adică cel ce este de trei ori mai mic decât chiria nou propusă. În ceea ce priveşte discuţia colaterală, s-a invocat situaţia noii clădiri a muzeului, care trebuia terminată de către SELINA încă din 2009. Adică, diferenţa de chirie, ce a făcut obiectul dezbaterii, ar trebui plătită de Beniamin Rus şi grupul PNL, care nu au fost în stare să determine deblocarea lucrărilor. Despre asta a fost vorba, nu de altceva.
Postat 28 Octombrie 2011, 18:29 de Lola
???
ce tot il aparati pe Tirle,a avut destul timp sa-si rezolve problemele la CJ,acum nu mai stie pe unde sa scoata camasa,se termina mandatul si la bilant nu prea are ce arata,cum o fi cum no fi, Selina are cei mai multi angajati din bihor si nu pe salarul minim pe economie,deci Tirle mai bine emigrezi la fratii tai din SUA si dul cu tine si pe Cris sa te apere si acolo,in rest un CJ de toata jena cit de incapabili sint
Postat 28 Octombrie 2011, 17:51 de luky
Bolojan rezolva.
La un singur tel de la bolo, Selina rezolva problema doar sa ii dea unda verde KISS si BOLOJAN , se stie clar ca SELINA are pica pe TIRLE ca lea taiat abonamentul la banii CJ, doar un timpit ca TIRLE putea sa ii puna frina SELINEI si sa opreasca furtul banilor prin CARITASUL SELINA.
Postat 28 Octombrie 2011, 16:19 de unu
Aparent e rau, de fapt e mult mai rau
Marirea chiriei in conditiile in care spatiul ocupat de muzeu s-a redus an de an ajungandu-se acum la circa o treime din suprafata totala. In plus fata de chirie doar CJ plateste utilitatile (electricitate, apa, caldura) pentru intreg imobilul, chiar daca doua treimi apartine episcopiei. Evident ca in acesta situatie nu vorbim de 15.000 euro/ luna. Miroase a intelegere reciproc avantajoasa intre episcopie si CJ. Episcopia ar cheltui prea multi bani pentru intretinerea unei cladiri atat de mari (de ex. nu poate opri caldura in spatiile pe care nu le-ar folosi pt ca se degradeaza cladirea de patrimoniu) iar cineva din CJ isi primeste "partea" din chirie ca sa mai tergiverseze mutarea muzeului. Trai nineaca pe banii babachii!
Postat 28 Octombrie 2011, 15:56 de Babel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON