URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 11:16

CET, extremă urgenţă! Termoficare pregăteşte o scumpire fără precedent a gigacaloriei în Oradea 

CET, extremă urgenţă! Termoficare pregăteşte o scumpire fără precedent a gigacaloriei în Oradea  POLUANTĂ! Centrala pe gaz a Oradiei, cea mai performantă din ţară, riscă să bage Termoficare în faliment din cauza sumelor pe care trebuie să le achite pentru gazele cu efect de seră emise în atmosferă. "Pe viitor va trebui să înlocuim gazul cu soluţii pe apă geotermală, panouri fotovoltaice sau altele", spune directorul societăţii, Călin Ungur
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni, ni se pregăteşte ceva! Conducerea Termoficare ia în calcul scumpirea cu 15 lei a gigacaloriei în viitorul apropiat, majorare care ar putea urca în iarnă la 80 lei. Societatea trebuie să facă rost de 60 milioane lei din care să cumpere certificatele de emisie de gaze de seră, pe care trebuie să le predea în schimbul poluării produse anul acesta. 

"Suma este de două ori mai mare decât bugetul pentru salarii şi de trei ori peste cel pentru investiţii, şi nu poate fi strânsă din niciun fel de ajustări. Dacă nu vom primi ajutor, va trebui să creştem tarifele", spune directorul Călin Ungur.

Certificatele "mortale" 

Certificatele de gaze cu efect de seră care au împins la faliment fosta societate Electrocentrale, amendată în 2014 cu 33,4 milioane euro pentru că nu le-a predat la timp, o bagă acum în boală şi pe urmaşa acesteia, Termoficare.

Potrivit Directivei 87/2003 a Comisiei Europene, toţi poluatorii, de la termocentrale la fabrici, sunt obligaţi ca, până la sfârşitul fiecărui an, să declare în Registrul Unic Consolidat al UE (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) pe care o produc. Apoi, până la sfârşitul lui aprilie, trebuie să depună în registru câte un certificat pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă. 

Principiul "limitează şi comercializează" favorizează firmele care şi-au redus emisiile de gaze şi au certificate de vândut, taxând poluatorii, care sunt obligaţi să le cumpere. Restanţierii, cum a fost Electrocentrale, sunt amendaţi cu 100 euro pe certificat şi riscă falimentul.

De trei ori mai scumpe! 

În plus, pentru a forţa reducerea emisiei de gaze, cantitatea de certificate eliberate gratuit societăţilor scade treptat, de la 80% din cea produsă de la nivelul anului 2013 la 30% în 2020, iar efectul este că acestea se scumpesc. "Dacă anul trecut am plătit cam 21 euro pentru un certificat, acum preţul este la 58 euro şi urcă spre 60 euro", spune directorul Termoficare, Călin Ungur (foto)

În ciuda investiţiilor de circa 130 milioane euro făcute în ultimii ani în sistemul de termoficare, societatea va fi taxată usturător ca poluator. "Faţă de vechiul CET pe cărbune, care anual emitea în atmosferă 1 milion de tone de gaze de seră, prin retehnologizare am redus poluarea la o treime, dar tot vom avea de predat 270.000 de certificate. Chiar dacă vom primi gratuit 40.000 de bucăţi, celelalte 230.000, pe care va trebui să le cumpărăm, ne vor costa cam 60 milioane lei, bani pe care nu-i avem", zice Ungur.

"Absurd!" 

Problema este cu atât mai gravă cu cât aceste certificate vor trebui predate în fiecare an până  când firmele îşi vor reduce la zero emisiile poluante. "Este absurd! Avem o centrală pe gaz cumpărată pe fonduri UE, în care am investit 50 milioane euro, bani pe care încă nu i-am amortizat, şi acum este taxată ca poluantă", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Singura şansă ca Termoficare să îşi diminueze cheltuiala cu certificatele este să polueze mai puţin. "Va trebui să reducem pierderile de pe reţele, să încurajăm reabilitarea termică a blocurilor, să valorificăm apa geotermală şi să dezvoltăm parcuri fotovoltaice pentru a arde cât mai puţin gaz", spune Florea. Acestea sunt însă proiecte de alte zeci de milioane de euro, pe ani de zile, iar CET-ul are nevoie de bani acum!

"Cu 80 lei pe gigacalorie mai mult!"

Pentru a ajuta Termoficare, la începutul lunii iulie primarul Florin Birta (foto) a transmis ministrului Energiei, Virgil Popescu, o adresă prin care arăta că scumpirea certificatelor GES şi a gazului va face preţul gigacaloriei să explodeze. "Preţul de producere a energiei termice va creşte de la 169,8 lei/gigacalorie, cât este în prezent, la circa 185 lei începând din iulie şi la circa 250 lei, cu 80 lei mai mult, din decembrie", a avertizat primarul. 

Birta spune că, pentru a menţine actualul preţ al încălzirii, Primăria va trebui să majoreze cu 36 milioane lei subvenţia de 16 milioane lei din acest an, bani pe care îi cere bugetului central. "Am ridicat problema la Asociaţia Municipiilor din România. Premierul Florin Cîţu, prezent şi el, a spus că va căuta soluţii", spune edilul, sperând că Guvernul va mai acorda fonduri oraşului "măcar 2 sau 3 ani", în ciuda presiunilor Comisiei Europene pentru eliminarea subvenţiilor. 

Deocamdată nu se ştie, însă, dacă şi când se vor da aceste ajutoare. Singura certitudine e că preţul certificatelor CO2 creşte continuu, iar facturile le vor deconta orădenii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Ideea este depășită
Eu am mai zis și am fost înjurat că mai bine extindeau rețeaua de gaz și la bloc cum este în Cluj de pe vremea lui Ceaușescu. Ideea unui sistem de încălzire pentru tot orașul este depășită. Nu poți scoate o eficiență în transportul apei calde de pe Borșului până în Velența sau Nufăru. 20-30° totdeauna vor pierde cel puțin (poate chiar 50° dacă sunt țevi neizolate). Dar având gaz, având centrală în fiecare apartament sau fiecare bloc... Și plătești mai puțin și ai când vrei tu căldură. Puține orașe în vest au rămas încă cu ideea unei centrale pentru un oraș de 120.000 locuitori.
Postat 28 Iulie 2021, 08:40 de Vio_427
Lipsa de profesionalism
Ne-a trebuit o centrala noua care este subdimensionata din toate punctele de vedere si termic si electric dar cea mai mare problema este lipsa profesionistilor in domeniu care n-au loc de politic care decide pe bani multi si ineficient ,sau chiar am avut nevoie de aceasta centrala noua??? Daca ne uitam in jur pe la Cluj, Arad ,Timisoara nu mai au centrale termice in functiune ,le-au inchis ca doar acolo au stiut gestiona problema avand in vedere cheltuielile mari cu sistemul centralizat al unui oras ,costurile acestora suportate de locuitori racordati!!!
Postat 27 Iulie 2021, 07:56 de User anonimizat
excalibur
Intradevar o vara incendiara, doamnelor, domnisoarelor si T@#£€£@R
Postat 27 Iulie 2021, 00:25 de Sandu2100
Vrem o tara ca afara
[ https://adevarul.ro/locale/hunedoara/termocentrala-mintia-inchisa-52-ani-ultima-zi-lucru-salariatii-stelei-mures-1_60feeb875163ec427178e9c4/index.html ] & [ https://www.powermag.com/germany-brings-last-new-coal-plant-online/ ]
Postat 26 Iulie 2021, 23:32 de excalibur
excalibur
Ce cald a fost la Bucuresti asta iarna :::))))
Postat 26 Iulie 2021, 23:28 de Sandu2100
Cri-cri-cri, Toamnă gri, Nu credeam c-o să mai vii...
Eu am o slabiciune/sentiment pentru cet. Locatar la bloc de prin 80's ,am prins ultimii ani din comunism, cind se lua curentul seara,iarna, se opreau pompele ,incepea sa ghiortaie apa in calorifere...Caldura era putina,sau iernile mai reci.Aveam un feeling pentru baietii care lopatau carbune la snecurile de alimentare a cazanelor. Maistri,ingineri,asistau niste turbine cehoslovace sau rusesti de pein anii 50'-60'...Caldura care vine in calorifere,din capatul orasului,nu e doar kW,kcal sau alta unitate de masura .Este ,aidoma curentului electric,mai mult decit atit: include 100 ani de civilizatie,de revolutie industriala,de tehnica,ingineri,maistri, resurse,parinti,bunici,strabunici care au cladit sistemul energetic de astazi.Deci,poti sa mergi o saptamina la ski in austria, cind vii,gasesti casa(apartamentul) calda precum si apa calda pentru o baie. Din pacate,nu a fost sa fie.Caldura in oradea a ajuns 5-600 lei/50mp in ultimul timp.Ceea ce deja e mult.Gigacaloria se vinde populatiei cu 325 lei."Preţul de producere a energiei termice va creşte de la 169,8 lei/gigacalorie, cât este în prezent, la circa 185 lei începând din iulie şi la circa 250 lei, cu 80 lei mai mult, din decembrie" zice birta.Daca pretul gigacaloriei se dubleaza din cet pina in caloriferul oradeanului inseamna ca avem 50% pierderi.Dupa atitea inlocuiri de tevi si reabilitari de retele? Inseamna ca suntem prosti.Mai mult, am fost PROSTI de la bun inceput.UE a impus clar exclusivitatea incalzirii Oradiei via Cet, in detrimentul gazului, si ne-a dat target 100 €/ gigacalorie. Tot ce trebuia era niste yes-meni si niste pioni care sa le faca jocurile.Am zis de multa vreme ca Termoficare necesita un audit contabil & judiciar.Un desant DNA eventual.Termoficare a devenit un instrument de spoliere a oradeanului,o ruleta in mina unor liberali mult laudati si adulati.Cu care dinsii jucau black-jack pe piata de certificate [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/afacerea-certificatul-termoficare-oradea-este-singurul-operator-din-tara-care-face-bani-grei-din-certificatele-verzi-148666.html ]. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/usr-bihor-a-castigat-procesul-cu-termoficare-oradea-vezi-despre-ce-este-vorba-158817.html ]. Sa nu uitam ca termoficare plateste primariei o redeventa pentru ca aceasta a accesat fondurile pentru racheta si retele. Sa nu uitam ca primaria solicita bani NERAMBURSABILI anual, din fondul de rezerva, de la guvern, pentru plata in avans a gazului pentru urmatorul sezon de incalzire [ https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/razboiul-documentelor-intre-liderul-psd-bihor-si-primaria-oradea-859892 ].Ciudat ca bihoreanul nu citeaza pe domnul primar: „Din punctul meu de vedere, aceste certificate au ajuns pe mâna unor speculanți. Săptămâna trecută, un certificat valora 58 de euro și tendința era de creștere. Nu este un nivel normal. I-am cerut și primului ministru Cîțu, iar acum, ministrului Mediului, să găsească variante de a limita acest preț, să nu lase speculanții să facă bani de pe urma oamenilor racordați la sistemele centralizate de termoficare. Din câte am înțeles, se discută ca aceste certificate să devină obligatorii și pentru sistemele de termoficare proprii, din gospodăriile individuale” [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/specula-pe-bursa-certificatelor-de-co2-gigacaloria-oradeana-in-scumpire-3768986/ ].Ori e naiv,ori face pe prostul, ori se leapada de mentorul si maestrul sau, si, poate...ne va salva...
Postat 26 Iulie 2021, 21:12 de excalibur
CETul de dinainte era falimentar din cauza ineficientei
insa daca noul CET pe gaz ar ajunge in cazul falimentului, e din cauza guvernantilor europeni si a unor politici proaste.
Postat 26 Iulie 2021, 19:25 de unu
Eduard Florea are dreptate
Gazul e cea mai eficienta metoda de ardere si productie a energiei termice, mai putin poluant decat benzina, diesel, pacura, MUULT mai curat decat carbinele, turba si chiar si ecologica "bio-masa", adica arderea lemnului si defrisarea padurilor. Totusi, presa e excitata cand aude de penalizarea gazului ca poluant ca in 12 ani pamantul e desert. Pe fonduri europene e o investitie care nu s-a amortizat. Ecologistii din UE sunt pe langa realitate.
Postat 26 Iulie 2021, 18:12 de unu
astia.. cu racheta penalilor
Astia merg pe principiul: ii tunam acum ca uita pana la alegeri! Dupa cativa ani condusa de un penal, sef acum pe la contorizare firma asta de cvazibugetari continua ce stie mai bine: baga adanc mana in buzunarul consumatorului captiv. Din amintiri parca acu doi ani era in scandal penal PMO cu ceva timbre verzi vandute pe la Timisoara. Asta cum vine: cumparam scump, vindem la pretenari ieftin ca noistim recumpara scump, nu? Suntem o tara compromisa, dupa zeci de ani stapaniti de camarila psd vin astia "liberalii" flamanzi si ei, si de unde sa ia daca nu din buzunarul taxatilor captivi?
Postat 26 Iulie 2021, 16:35 de scortosul
Superr
Dupa 100 de milioane de euro investite in centrala minune, sute de oameni trimisi in somaj , costuri enorme cu mentenanța centralei si zeci de kilometri de magistrale... o gramada de bani tocati pentru "eficientă energetica" ... acum platim toti greselile unor incapabili.
Postat 26 Iulie 2021, 14:25 de strada
na..... cum e?
Cum e cu promisiunea unui pret acceptabil pentru populatie? Cum e cu promisiunea unei rentabilitati, eficiente? Cum e cu consultantul german sau austriac care a facut studiul si a spus ca va fi bine? Sau spunem iar ca nu stim aia vechi stiu, noi fiind noi nu stim....Dar cand s-a preluat investitia nu se stia ce si cum? O intrebare retorica ramane. Cand se termina cu diletantismul si cu stilul balcanic? Momentan nu exista viziune nici macar pe termen scurt iar perpetuum mobile s-a inventat la Oradea.
Postat 26 Iulie 2021, 13:35 de Christa
Oradea pe locul 1...la taxe
După ce că ne bagă pe gât gunoaiele lor de repartitoare acum urmează și scumpirea gigacaloriei... păi așa mai bine îmi demontez caloriferele și folosesc aerul condiționat... măcar așa știu ce și cât plătesc!
Postat 26 Iulie 2021, 13:06 de Wtfman
Asta e..
O sa-mi umplu balconu cu lemne si o sa fac la iarna foc in apartament. Trebuie sa platim, ca doar daia suntem iobagi.
Postat 26 Iulie 2021, 12:55 de User anonimizat
An de an, în tariful fiecărei Gcal a fost cuprins și prețul "certificatelor verzi".
Doar că, Termoficare SA a fost subordonată "politicii energetice" gândite cu fundul de unii precum Bolojan și strategul-infractor Necula. În loc să se orienteze către alinierea la conceptele europene, care și stabileau termene de conformare, ei au preferat să pape banii de la UE, de la bugetul statului și cel local, pe infrastructuri care corespund prea puțin nevoilor de mediu ce ar fi impus realizarea unui "cluster energetic" unde să se regăsească toate sursele, atât cele clasice cât și cele nepoluante. Practic, banii obținuți din "certificatele verzi", înstrăinate de edilii ultimului deceniu unor orașe precum Timișoara sau Arad, Satu-Mare ori Cluj, s-au dus pe așa-zise investiții, total neperformante. Acești bani trebuiau să se regăsească într-un fond special destinat modernizărilor nepoluante, cum ar fi apa geotermală, așa cum erau recomandările UE. Acest fond trebuia creat în mod obligatoriu de câțiva ani. Fiind gol însă, acum vor veni orădenii să pună banii înapoi la locul lor, prin creșterea prețului cu peste 25% față de cel actual. Așa că, dacă tot au crescut prețurile la energie electrică și gaz, de ce nu ne-am obișnui și cu dublarea acestora. Asta pentru satisfacția edililor incompetenți, cărora le-a trebuit mai bine de 10 ani ca să priceapă că Oradea "doarme" pe un imens zăcământ de apă geotermală care oferă gratis "certificate verzi" fără nicio dobândă.
Postat 26 Iulie 2021, 12:41 de KP
Degeaba latri precum câinele la lună cea ce se vede este evident .
Surprize surprize români or sa fie și mai fericiți ,vor îngheța de frig și vor plăti și mai mult asta-i fericirea suprema, apoi toată lumea vorbește de verde green in sus și în jos de fapt fraierilor nu de planeta le pasă lor pe dracu ,pe ei îi interesează cașcavalul inca o taxa în plus un ban in plus păi cum altfel, adică dacă poluezi plătești daca plătești nu contează că poluezi să iasă bani apoi dece plătesc eu taxe pentru poluare daca vecini poluează in draci mă refer la celelalte state non UE să zicem nu prea are logica singura logica e încă o taxa majorare in plus pe exact aceleași condiții și așa mizerabile frig și avarii săptămânal apoi sigur că te plângi asta dacă ești sănătos la cap că dacă nu, lingi in continuare cur.. sau cum zice vorba creierul mic face gălăgia cea mai mare .
Postat 26 Iulie 2021, 12:13 de sss
Oradeanbihor
Tu esti unul care se plange la orice
Postat 26 Iulie 2021, 12:07 de Sandu2100
@ sandu
Tu esti prost sau te faci?
Postat 26 Iulie 2021, 12:05 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Te mai poti plange mult ca o gaina??
Postat 26 Iulie 2021, 11:42 de Sandu2100
Orasul "cel mai cel"
Unde sunt lipitorii de afise si pupincuristii care aplauda toate mizeriile administratiei peneliste? Puteam avea gaz in tot orasul ca sa nu depindem de sistemul centralizat ineficient si capusat. Unde sunt certificatele verzi imprumutate primariilor liberale pretene? Unde sunt banii castigati din cogenerare? Unde e eficienta promisa?
Postat 26 Iulie 2021, 11:29 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON