URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2024, 10:18

Cea mai mare investiţie a Oradiei din acest an este noul grup energetic al CET. Până când trebuie finalizată lucrarea

Cea mai mare investiţie a Oradiei din acest an este noul grup energetic al CET. Până când trebuie finalizată lucrarea Viitorul grup de cogenerare al CET-ului va funcționa în completarea centralei pe gaz pusă în funcțiune în anul 2016 pe bani europeni.

Cea mai mare investiţie a Oradiei programată pentru acest an este noul grup energetic al CET, care trebuie finalizat până la 31 decembrie 2024.

"Ca să nu pierdem banii"

Primăria Oradea va lucra şi anul acesta sub presiunea termenelor strânse pentru finalizarea lucrărilor.

"Pe primul loc în topul investiţiilor (n.r. municipalităţii orădene în acest an) se află noua unitate de producţie energie în cogenerare de înaltă eficienţă, care va fi amenajată în curtea CET-ului", a declarat primarul Florin Birta, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia lansării în dezbatere a proiectului de buget local.

Potrivit edilului, "unitatea de producţie are termen de finalizare a proiectului (n.r. prin care este finanțată) anul acesta", fapt pentru care "va fi o presiune pe finalizarea lucrărilor, ca să nu pierdem banii".

Investiția beneficiază de 117 milioane lei de la bugetul de stat, prin programul Termoficare, însă valoarea totală a lucrărilor este mult mai mare.

Consiliul Local Oradea a majorat în aprilie 2023 devizul general al lucrărilor la 157,8 milioane lei, sumă reprezentând contribuţia bugetului de stat şi cea a bugetului local, pentru a atrage la licitație cât mai mulți constructori.

Investiţie încă în licitaţie

Chiar şi aşa, la licitaţia publică organizată în vara anului trecut municipalitatea a reuşit să atragă un singur ofertant, asocierea reprezentată de compania Loial Impex SRL, din care mai fac parte asociaţii Modlproiect ASD şi Engul, cu subcontractanţii Corsem Impex şi Construcţii Bihor.

Termenul de execuţie este cu atât mai strâns cu cât licitaţia pentru atribuirea lucrărilor este şi acum în curs de adjudecare. "Au fost solicitate clarificări pentru documente finale. Sperăm că până în 15 februarie va fi închis contractul pentru proiectare şi execuţie şi undeva cel târziu în iunie să începem lucrările", a declarat primarul Florin Birta.

"Termenul de execuţie a lucrărilor, stabilit în cadrul licitaţiei, este de 18 luni, dar noi va trebui să le închidem până la finalul anului acesta pentru că acesta este termenul limită prevăzut în contractul de finanţare", a explicat pentru BIHOREANUL directorul societăţii Termoficare, Călin Ungur. Toate lucrările amânate pentru anul viitor vor trebui finanţate de la bugetul local...

Cu motoare termice şi cazane de apă fierbinte

Cea mai mare investiţie a Oradiei pentru anul 2024 vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată.

Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluarea, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup energetic va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW, şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, noile utilaje vor fi pornite pe rând, în funcţie de necesităţi, deservind necesarul de apă caldă şi căldură a Oradiei împreună cu noua turbină pe gaz pusă în funcţiune de municipalitatea orădeană în 2016 cu finanţare europeană.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ioi nu. Iar bagati bani in el?
Iar se scumpeste gigacaloria. Fiecare investitie, dupa fiecare investitie in CET si tevi urmeaza o scumpire
Postat 29 Ianuarie 2024, 17:15 de Petre93
Musti thanks
" Oraşul nu îşi permite financiar să realizeze investiţii paralele în obţinerea de energie termică " Interesat ca și-a dar cu Bolojan, vorbea Groza de drumuri :::::)))))) nu am fi avut nimic de ce avem acum dacă era el, ar fi trecut spitalul județean la CJ ::::)))) Se vede clar ca alipirea celor 2 spitale înseamnă performanta, Ciolanu si Rafila au spus ca e un model de urmat.
Postat 28 Ianuarie 2024, 18:20 de Sandu2100
2012
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/mihai-groza-voi-renunta-la-cet-ul-pe-gaz--101861.html
Postat 28 Ianuarie 2024, 17:39 de Musti
si
concluzia ar fi ca te conduc ajutoarele lui Ali Baba , indiferent cum se numesc penele udemere pesede , ca nu au interesul contribuabilului dupa care belesc si pielea , in vedere , ca nu stiu sau vor sa adopte solutii de dezvoltare durabila , ca in republicile africane aceasi dubita auto second hand costa dublu in euro fata de tarile eu, spre bucuria perceprorilor de taxe , ca leul romanesc e un fel de daca cumperi, costa dublu fata de euro in vestul european acelas produs/serviciu etc..., singura grija este sa nu ramana fara fraeri pe tarla , ca stii ce se intampla cand ramane numa' Baba si ajutoarele lui in pestera singuri?
Postat 28 Ianuarie 2024, 10:24 de sodelica
Și uite așa se vor cuantifica investiții totale de 230.000.000 Euro băgate în CET pe parcursul unui deceniu și ceva.
La suma asta fiecare locuitor din Oradea ar fi putut fi racordat și ar fi beneficiat individual sau per condomeniu de gaz, eliminându-se complet subvențiile, dar și mare parte din administrarea, întreținerea și reparațiile rețelelor, asigurându-se totodată aplicarea principiului "cât consumi, atât plătești". Asta ar fi însemnat fiabilitate și durabilitate a sistemului. Rezultatul însă, mai ales peste vreo 20 de ani de utilizare, va fi dezastruos ca mentenanță și implicit costuri publice.
Postat 28 Ianuarie 2024, 09:06 de KP
@sodelica
"bagasi pana amu in 2 transe 800 mile ron direct" Mai terminati cu ronii astia! Scoate o bancnota din portofel, ce scrie pe ea? Lei sau roni?
Postat 27 Ianuarie 2024, 16:58 de Biggie
da
bagasi pana amu in 2 transe 800 mile ron direct, si conexe cu infra magistrale noi inca 400 mile ron , cat china , sa se faca ca e oras mic de 20mii locuitori , comparabil cu alea din germania si preteaza la magistrale lungi lungi , noroc ca eram aproape in campie , si ca pana si comunistii din anii 60 pana in anii 90 au inteles ca pozitia unui CET in Oradea era normal sa fie unde era sa fie CET 2 , dar sa fie fara numar sa vedeam unde ajungea..
Postat 27 Ianuarie 2024, 16:34 de sodelica
@pinonel gica-contra
Ai o solutie, sa treci pe pompe de cadura sau daca nu se poate, sa te muti inapoi de unde ai venit, sa faci foc cu lemne sau surcele si nu mai ai treaba cu gigacaloria.
Postat 27 Ianuarie 2024, 14:29 de Biggie
Ciocu' mic, ciuma rosie si ia notite!
Escr*cheria cu cet-ul sare de 1 mld de euro. Pretul Gca-ei va creste necontenit ca rezultat al ,,investitiilor" fara limita. Datoria publica nu mai stie nimeni la cat se ridica. s.a.m.d.
Postat 27 Ianuarie 2024, 10:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON