URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Banca bunicilor: Ce este CARPO, organizaţia care ajută pensionarii din Bihor să supravieţuiască (FOTO)

Banca bunicilor: Ce este CARPO, organizaţia care ajută pensionarii din Bihor să supravieţuiască (FOTO) ALINARE. Zeci de vârstnici trec zilnic pragul CARPO, unde pot povesti cu alți pensionari. „Casierele ne întreabă cum o mai ducem, cum stăm cu sănătatea. Pentru majoritatea dintre noi, care locuim singuri, înseamnă foarte mult”, spune orădeanca Ana Dobai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anii tinereţii s-au dus. Acum mulţi trăiesc singuri, sunt neputincioşi şi au o pensie mizeră, care greu le asigură traiul de la o lună la alta. Scumpirile din ultima vreme i-au adus pe mulţi bunici în situaţia de a nu-şi putea cumpăra nici măcar medicamentele fără împrumuturi.

Salvarea lor este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea, care de 70 de ani îi ajută cu împrumuturi, tichete valorice, dar şi cu evenimente dedicate lor.

De 70 de ani

Radu Onchis presedinte CARPOCasa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea (CARPO) este una dintre cele mai vechi filiale din ţară, fiind înfiinţată pe 10 mai 1952, la cererea mai multor vârstnici din oraş.

"Cetăţenii în vârstă au trăit mereu greu în România. Aceste case îi ajută, îi ambiţionează şi îi încurajează să depună bani lunar, ca să poată cere împrumuturi rambursabile şi nerambursabile, să primească ajutor de înmormântare... Acum avem 7.884 membri din Oradea şi localităţi învecinate", explică preşedintele CARPO, Radu Onchiş (foto), ofiţer în rezervă.

Membri puţini

Numărul e mic, raportat la totalul pensionarilor din Bihor, 140.000 la finele anului trecut. "Când am fost ales la conducerea CARPO, în 2017, am găsit o structură uitată de timp, ineficientă. Pe parcursul acestor ani am reuşit să atrag în echipă tineri şi să creştem lichidităţile de la 1 milion la 5,3 milioane", spune Onchiş. Bugetul CARPO e fluctuant, pentru că toţi banii provin din cotizaţii şi finanţează credite.

Cum poate deveni un pensionar membru CARPO? Doritorii trebuie să se prezinte cu buletinul şi cel mai recent talon de pensie la sediul organizaţiei, pe strada Victor Babeş nr. 1, şi să completeze o cerere prin care se angajează că vor cotiza lunar 1% din pensie, plus suma de 4 lei, care e adăugată la fondul de ajutor în caz de deces.

Şansă pentru pensionari

Membrii pot lua împrumuturi rambursabile pe 1-2 ani în cuantum de 40% din venitul total acumulat pe perioada creditului. "Pot primi şi împrumuturi nerambursabile, în acest caz specialiştii noştri le analizează situaţia financiară şi fac o anchetă socială. Sumele sunt mai mici, între 50 şi 100 lei lunar. Tot la doi ani, membrii CARPO primesc şi tichete valorice pentru masa de Crăciun şi Paşte", spune Onchiş.

Florica Cacuci pensionaraCei mai activi pot deveni încasatori, făcând astfel un ban în plus. La 76 de ani, Florica Cacuci (foto) strânge bani de cotizaţii de 16 ani. "La câteva luni după ce m-am înscris în CARPO am devenit colaborator. Ieşisem la pensie şi aveam grijă de un nepoţel care acum e mare. Mi-am zis că am nevoie de o ocupaţie care să-mi aducă un venit", îşi aminteşte orădeanca.

De atunci, în fiecare săptămână, merge în Rogerius şi adună cotizaţiile pensionarilor, fiind plătită cu 3 lei pentru fiecare chitanţă. "Reuşesc să fac circa 800 de chitanţe pe lună (2.400 lei/lună - n.r.). Mă mişc mult pe jos şi povestesc cu cei pe care-i vizitez. Nici nu vă imaginaţi câţi dintre noi suferim din cauza singurătăţii! Eu am noroc că locuiesc cu soţul meu", povesteşte Florica.

La limită

Circa 40% din membrii CARPO se întreţin din pensia minimă, în valoare de 1.003 lei. Iarna aceasta a fost grea pentru ei. Facturile au crescut, aşa că mulţi au fost nevoiţi să ceară împrumuturi ca să-şi poată lua medicamente.

"În 2020 am oferit împrumuturi de 9,4 milioane de lei, în 2021 de 10,5 milioane de lei. Mă aştept ca până la finalul acestui an să ajungem la o sumă şi mai mare. Mulţi se împrumută să-şi cumpere de la farmacii toată medicaţia prescrisă sau ca să-şi permită diferite consultaţii", explică Radu Onchiş.

Raveica pensionara CARPOPrintre ei se numără şi Raveica (foto), o pensionară de 76 ani din Nojorid, care face anual împrumuturi. BIHOREANUL a întâlnit-o, săptămâna trecută, la sediul CARPO aducând ultima rată de bani în contul creditului de anul trecut, pentru a cere în aceeaşi zi altul. "N-am ce face. Pensia mea e de 1.500 lei, medicamentele mă costă cam 400 lei lunar, mâncarea e scumpă, cheltuielile cresc... Cu banii de la CARPO vreau să cumpăr lemne şi să-mi pun o proteză la dentist", spune ea.

Alături de ceilalţi membri, Raveica a fost invitată pentru ziua de marţi, 17 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde a avut loc un spectacol folcloric. Artişti precum Marius Ciprian Pop şi soţii Valeria şi Traian Ilea au cântat în cinstea celor 70 de ani de CARPO şi, măcar pentru câteva ore, i-au făcut pe bunici să mai uite de necazuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sanatate si virtute!
Stimate domn care ati raspuns mai jos de la carpo - ba fix ca v-ati prins! am acordat eu si familia imprumut vecinului cei 5000 lei de care avea nevoie, fara dobanda. acest vecin se intampla sa fie si membru al dvs de multi ani, dar nu s-a putut sa nu reactionez cand am inteles ce conditii "avantajoase" aveti dvs. Legat de propunerea de a veni in echipa dvs ca incasator de teren, va asigur ca am alte activitati de interes, mai constructive pentru societatea din care facem parte si ca sunt implicat in mult mai multe proiecte sociale decat o faceti dvs. Sanatate si virtute!
Postat 21 Mai 2022, 18:37 de roger
PUTINA EDUCATIE FINANCIARA...
Ne delimitam categoric de aprecierile de ordin politic facute in comentariu. C.A.R.P.O. nu acorda imprumuturi vecinilor, ci doar membrilor sai inscrisi pe baza de cerere, in mod liber consimtit si care gasesc de cuviinta sa economiseasca din putinul dansilor, 1% din venituri, unii chiar mai mult spre a-si crea un fond social (daca doriti un "depozit" purtator de dobanda anuala) si a avea de unde sa se imprumute ca sa isi rezolve multiplele trebuinte pe care le au (in ordinea prioritatilor: impozite si taxe locale, plata facturilor, medicamente si abia la urma hrana si imbracaminte, daca mai ramane ceva). Dobanda practicata (nu incasam comisioane) este de 12% pe an in conditiile in care nivelul actual al inflatiei este de aproximativ 11%, 12% din 5000 lei, inseamna 600 de lei si nu 800. Ce ar trebui sa facem­­? Sa aducem bani de acasa sa platim lumina, caldura, salariile angajatilor, contributiile si impozitele catre stat si taxele locale? In anul fiscal 2021, acestea s-au ridicat la aproximativ 180.000 euro. Cele 144 de C.A.R.P. din Romania sunt organizatii cu caracter civic, fara scop patrimonial, deci nonprofit, care valorifica excedentele realizate, in activitati de asistenta sociala: ajutoare nerambursabile, suportarea partiala a unor cheltuieli ocazionate de proceduri medicale, tichete sociale destinate procurarii de alimente cu ocazia sarbatorilor, organizarea de activitati cultural artistice, ca mijloc de ridicare a calitatii vietii, excursii, etc.. etc.(prevederile Legii 540 din 2002) Doar ele, batranele C.A.R.P., sunt entitatile care la momentul actual, incearca sa diminueze efectele excluziunii financiare, pentru aceasta categorie de persoane vulnerabile, varstincii nostri. Doamna nu merge cu mana intinsa, ci este asteptata si le face un serviciu varstnicilor, scutindu-i de o deplasare la sediul C.A.R.P.O. si realizeaza incasarea sumelor datorate. Venitul asimilat salariului pe care il realizeaza, nu este de 2400 lei, calculele ii apartin jurnalistei, fiind impozabil si se suporta de catre membri, din remiza "legala si statutara" de 3 lei. Varstnicii se ajuta reciproc si inteleg sa fie solidari unii cu ceilalti, asa cum au fost obisnuiti sa o faca de-a lungul vietii. In altruismul, empatia si generozitatea dvs. ati fi putut sa-i acordati vecinului un imprumut de 5000 lei, cu dobanda 0 sau chiar negativa. Va asteptam sa depuneti o cerere de inscriere si de a va mandata casier/incasator de teren, sa va convingeti cat de dulce este painea in C.A.R.P.O.
Postat 21 Mai 2022, 14:44 de carporadea
pnl si psd - de ce abandonati pensionarii? POLITIC VEDEM DOAR BANI, NU SI OAMENI IN JURUL NOSTRU?
un subiect despre care merita discutat, felicitari, dna Sim! totul ar fi bine daca s-ar face cu adevarat in ajutorul onest al batranilor. in realitate, pentru un imprumut de 5000 lei, comisionaul (dobanda) carpo inseamna 800 lei - situatia unui vecin care a dorit sa scoata imprumut vara trecuta de la ei. ajutorul de inmormantare este ridicol. dl ofiter in rezevra a atras tineri, a se citi si-a plantat nepotii sa presteze si sa continue aceasta afacere nu tocmai morala, pentru ca merge bine. nu este rusinos, totusi, ca jumate din batrani au pensie de 1000 lei si doamna care merge cu mana intinsa si le cere bani lunar ia 2400 lei, pe langa pensia ei?! ***** stiti care e tristetea cea mare? ca nenorocitii acestia de politicieni nu au absolut nici un program de protectie pentru aceasta clasa vulnerabila, care se taraste lunar in saracie pentru a-si plati medicamentele si o paine la 3 zile. unde este demnitatea in tot ce face pnl si psd? aaaah, mi-am amintit - batranii au transport gratuit in oras. pentru ca la cimitir taxa s-a majorat conform dezvoltarii orasului (ironic) si acum e 6000 pentru inmormantare. ******* dar sa ne gandim la viata, la spirit civic - de ce sunt abandonati batranii in acest oras si in aceasta tara? intrebarea dureroasa nu se refera la pensionarii cadre militare sau fosti bugetari la 50 de ani, ci la marea masa cu pensii sub 1600 lei. ******* si totusi o ultima observatie - doar udmr prin caritas catolica au policlinica adresata persoanelor vulnerabile in spatele pietei decebal, care ofera servicii medicale si tratament uneori gratuit, in functie de gravitatea situatiei pacientului. la cate sute de milioane si miliarde de euro se invart anual cel putin la nivel de Oradea, chiar asa greu este sa se puna bazele unei institutii medicale adresate tuturor celor necajiti? e chiar asa greu sa se conceapa/organizeze activitati saptamanale pentru batrani, care sa le mai alunge din singuratate, depresie si necazuri? se stie ca atunci cand ai o motivatie, treci mai usor peste probleme, ai un scop pentru care sa lupti, un motiv pentru care sa te ridici bucuros din pat dimineata, un zambet la ceas de seara in asteptarea unui lucru programat ziua urmatoare. vedem doar bani, nu si oameni in jurul nostru???
Postat 20 Mai 2022, 23:21 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON