URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2017, 15:15

Avertizare ABA: Formaţiunile de gheaţă de pe suprafaţa râurilor sunt periculoase! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolul "insuliţelor" de gheaţă formate pe suprafaţa râurilor din Bihor.

"Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare", arată un comunicat transmis sâmbătă.

La sfârşitul săptămânii tecute, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe valea Iad.

"Marea majoritate a lacurilor de acumulare prezintă formaţiuni de gheaţă. Pentru prima dată de la umplerea sa, lacul acumulării Suplacu de Barcau a îngheţat pe o suprafaţă de 40 de ha", mai arată documentul.

"Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. În cazul rîurilor, la debite mai mari,  apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de inec. Deşi stratul de gheaţă în cazul acumulărilor este destul de gros, de 20-25 cm, prezenţa unor ochiuri poate duce la dislocarea blocurilor de gheaţă, şi deci la situaţii periculoase", a precizat şeful ABA Crişuri, Dorel Dume.

Pe de altă parte, informarea mai aminteşte că, în această perioadă, specialiştii întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte măsurătorile hidro sau manevrele de la turnurile de control.

În barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 128 miloane mc de apă, un volum suficient pentru a satisface, necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În următorul interval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă, mai avertizează ABA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON