URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 16:44

"Am rămas cu gust amar": Părinţii lui Horia Chiva l-au întâlnit în sala de judecată pe şoferul care le-a ucis copilul (FOTO/VIDEO)

Zi tensionată la Tribunalul Bihor. Părinţii, bunica şi mătuşa lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani care a murit după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni din Calea Aradului de un şofer beat, au protestat joi în faţa Palatului de Justiţie, iar apoi părinții au fost primiţi în sala de judecată, unde s-au dezbătut contestaţiile cu privire la arestarea inculpatului, Alexandru Călin Buciuman. Mama băiatului, Luiza Chiva, a povestit BIHOREANULUI cum s-a simţit privindu-l pentru prima dată pe cel care i-a ucis unicul copil.

"Unde e dreptatea lui Horia?"

Părinţii lui Horia Chiva, alături de alte 12 persoane, s-au adunat în faţa Palatului de Justiţie la ora 12, cu două ore înainte ca magistraţii Tribunalului Bihor să dezbată în Camera de Consiliu contestaţiile depuse de Parchet şi de mama victimei.

"Am organizat acest protest pentru că vreau să trăiesc în continuare într-o ţară normală, să cred în Justiţie. Am nepoţi care trebuie să aibă un viitor bun aici, în ţara lor. Nu mi se pare normal să primeze dreptatea lui sau scuzele lui tardive, pe care eu nici nu le-am auzit încă, în faţa suferinţei mele. Nu mi se pare normal să meargă acasă lângă mama lui. Şi copilul meu avea dreptul să stea lângă mama lui. Vreau să văd că stă aici după gratii, unde îi este locul. Vreau să văd că ni se face dreptate. Nu mai vreau ca justiţia să ţină cu infractorii!", a spus Luiza Chiva (foto), în timpul protestului.

Alături de ea s-au aflat şi mai mulţi cunoscuţi, inclusiv bunica şi mătuşa băiatului.

"Eu vreau să-l întreb pe judecător, pe cel care a decis arestul la domiciliu, unde e dreptatea lui Horia? El crede că făptaşul şi-a învăţat lecţia după câteva luni în arest?! Până şi noi am citit şi am aflat de antecedentele sale, de faptul că a mai încălcat legea. Câtă toleranţă să aibă Justiţia? Nu înţeleg de ce există atâtea bâlbâieli, când lucrurile sunt foarte clare", a spus şi Alina Pop, mătuşa băiatului.

La un moment dat, la protest și-a făcut apariția și controversatul deputat ex-AUR Mihai Lasca, chemat de un trecător care a văzut manifestarea. Lasca nici măcar nu a știut inițial despre ce este vorba, dar s-a interesat de caz inclusiv de la tatăl băiatului decedat, a stat doar câteva minute și a făcut și un live pe pagina sa de Facebook, pretinzând că este alături de familie.

Primiţi în instanţă

Membrii familiei au aşteptat în faţa Palatului de Justiţie până înainte de ora 14, când Luiza Chiva a anunţat că va dori să intre în sala de judecată, deşi dezbaterea este una nepublică, la ea având acces doar inculpatul şi procurorul.

Într-un final, aceasta, dar şi tatăl băiatului, Adrian Chiva, au reuşit să intre şi să-l vadă pentru prima dată pe cel care le-a lovit mortal băiatul.

"Pe la ora 14.50 am fost chemată de asociatul avocatului nostru (n.r. - Răzvan Doseanu), care l-a înlocuit, şi mi-a spus că pot asista. (...) Eu nu am avut dreptul, ca persoană vătămată, să spun absolut nimic. În schimb, ultimul cuvânt l-a avut el (n.r. inculpatul). Şi-a recunoscut vina şi a spus că-i pare rău. O secundă nu s-a uitat la noi, părinţii, să ne ceară scuze că ne-a omorât copilul. Că ne-a nenorocit familia. (...) Avocatul său ne-a luat peste picior şi ne-a spus că cu 12 oameni, cu câţi am ieşit noi la protest, nu se face primăvară", a declarat la final Luiza Chiva pentru BIHOREANUL.

Aceasta a mai spus şi că nu are mari speranţe că judecătorii vor lua în seamă contestaţia sa și a procurorilor împotriva deciziei de a-l lăsa pe inculpat în arest preventiv şi nu în arest la domiciliu până la începerea procesului. Decizia magistraţilor urmează să fie anunţată în cursul zilei de joi.

"E pentru prima dată când îl văd şi nu mă aşteptam la asta. Mă aşteptam la un şofer musculos, tatuat, figurant, când colo e un „şoarece de bibliotecă”. (...) Nu mi-a inspirat milă, doar setea de a face dreptate pentur copilul meu", a mai zis orădeanca.

Cei doi părinți au ieșit pe poarta din spate a Palatului de Justiție, în timp ce Alexandru Călin Buciuman a fost așteptat de o autospecială a Penitenciarului Oradea la intrarea din lateral, unde l-au așteptat și rude ale copilului. „Horia a murit. Tu ai dreptul să trăiești? Noi îl vrem pe Horia înapoi!”, i-a strigat inculpatului mătușa lui Horia.

Obligați să judece

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma deciziei magistratului Ciprian Hambaraş de la Judecătoria Oradea, care a hotărât vinerea trecută că Alexandru Călin Buciuman poate fi plasat în arest la domiciliu, a izbucnit o dispută intensă, cu atât mai mult cu cât, inițial, procurorii nici nu doriseră să conteste decizia. Sâmbătă, familia lui Horia Chiva a protestat în fața sediului parchetelor bihorene și a Palatului de Justiție, iar procurorii au atacat totuși hotărârea judecătorului.

Marţi, Tribunalul Bihor, care urma să dezbată contestaţiile, a cerut Curții de Apel Oradea să desemneze o altă instanţă de acelaşi rang, pentru a soluționa cauza, pe motiv că judecătorii din Secţia penală s-au abţinut, argumentând incompatibilitatea lor, deoarece au judecat anterior măsuri preventive în faza de urmărire penală. Curtea a respins, însă, cererea Tribunalului, forţându-l să își asume responsabilitatea soluţionării acestui caz, în loc să-l redirecţioneze către o altă instanţă dintr-un judeţ învecinat.

UPDATE: Buciuman rămâne în arest

Alexandru Buciuman rămâne după gratii.

Tribunalul Bihor s-a pronunțat joi după amiază în cazul contestațiilor depuse de procurori și de mama copilului cu privire la lăsarea acestuia la domiciliu, dar și asupra unei excepții de neconstituționalitate, invocate de avocatul familiei victimei, care și-ar fi dorit să fie parte din dezbateri.

Detalii, în articolul „Tribunalul Bihor: Alexandru Buciuman, șoferul care l-a ucis pe Horia Chiva, rămâne în arest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru mr_right
mr_right... asta nu e presiune pe justitie, este activism civic... si mai e durerea unor parinti [nu e anti-democratica durerea dupa pierderea unicului copil, asa-i mr_right?].... cu cit mai mult taraboi se face pe tema asta, cu atit mai bine, poate ca altii vor gindi mai mult inainte sa se urce bauti si drogati la volan... iar Bihoreanul doar relateaza de se intimpla, de ce sa fie amendat? pentru ca isi face datoria? ... tu de partea cui esti in aceasta cauza?
Postat 27 Octombrie 2023, 09:42 de TanarSiNelinistit
testtest
stai linistit(a) am constiinta impacata legat de educatia copilului meu, lucru pe care altii, care se si ascund sub usere no name, nu pot sa o spuna! deci ne cam indoim de educatia si moralitatea ta si a criminalului pe care il aperi!
Postat 27 Octombrie 2023, 05:23 de luiza
E foarte bine!
Locul criminalilor, al infractorilor e la inchisoare nu in libertate. De prea multe ori sentintele au fost in defavoarea victimelor, in favoarea infractorilor, indiferent ca vorbim de marii corupti sau de infractori mai marunti. @riviera, de acord. Aici nu comenteaza doar cei cu intentii bune.
Postat 26 Octombrie 2023, 19:29 de Timi
Doamna Luiza
Nu raspundeti asa zisilor hateri. Astia nu sunt hateri de ocazie, sunt niste dobitoci care sunt cu musca pe caciula. Se simt direct afectati de niste legi aspre impotriva infractorilor. Protestand ati facut un lucru foarte bun pt toata comunitatea. Va multumim!
Postat 26 Octombrie 2023, 18:51 de Riviera
...
Mr_right si testtest, voi va conectati creierul înainte de a debita ceva pe internetul asta a tuturor? In primul rand, daca parintii nu ar fi facut presiune ala era bine mersi acasa. Sunt ferm convisa ca a ramas in arest la presiunea publicului, altfel (ne)justitia iarasi era in slujba celor vinovati, celor cu pile si cunostinte. In al doilea rand domnule/doamna test, daca ati fi urmarit 'telenovela' cum scrie mai jos, ati fi știut ca baiatul era total nevinovat, s-a dat jos de pe trotineta, a traversat trecerea de pietoni in mod regulamentar. Nu mai scuipați tot din creierul vostru spălat de politicieni si puneți-va oleaca in pielea părinților care si-au pierdut copilul de 12 ani!
Postat 26 Octombrie 2023, 18:46 de corm16
rau e sa fii proasta
Daca avea minte isi educa [,] copilul si nu ramanea acum cu gust amar. De la altii cere sa puna semafor de care nu pot trece masinile conduse de drogati, cere sa se schimbe legile, etc. Numai de la copil nu a cerut sa se asigure cand pune piciorul pe zebra. Asa e in tara lui "Sa ni se dea sa ni se faca".
Postat 26 Octombrie 2023, 18:11 de testtest
pentru toți haterii
NU E TELENOVELĂ, E MOARTEA COPILULUI MEU PE CARE NU O DORESC NIMĂNUI! FIECARE ARE DREPTUL SA-SI EXPUNA PAREREA, DAR NU MAI JUDECAȚI CĂ NU SUNTEȚI ÎN PIELEA MEA
Postat 26 Octombrie 2023, 17:56 de luiza
amenda pentru parinti
Nu se poate face nimic dpdv legal impotriva agresiunii parintilor fata de mecanismele juridice? Nu mi se pare deloc firesc sa puna presiune in felul asta, iar redactia eBihoreanul mi se pare ca ar trebui amendata pentru ca incurajeaza genul asta de telenovela. Ne dam mari scule democratice si vrem servicii “ca in vest”, dar daca judecatorii au alte opinii, ne dam cu fundul de pamant si ii facem cu ou si cu otet.
Postat 26 Octombrie 2023, 17:10 de mr_right
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON