URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2023, 07:59

EXCLUSIV: De ce au vrut să îl elibereze judecătorii pe șoferul care l-a ucis pe băiatul de 12 ani, ce spun procurorii și cum vrea mama să schimbe legea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ancheta e terminată, inculpatul şi-a recunoscut vina şi nu există riscul ca acesta să se sustragă de la judecată. Acestea sunt argumentele judecătorului Ciprian Hambaraş, care a decis să-l elibereze din arest preventiv pe Alexandru Buciuman, şoferul acuzat că, beat fiind, a accidentat mortal un copil, iar apoi a fugit de la locul faptei. După ce, iniţial, au fost de acord cu decizia, procurorii au hotărât să conteste soluţia, aducând ca argument inclusiv revolta opiniei publice...

Poate sta şi acasă

Arestat preventiv din 23 iunie şi judecat pentru moartea unui copil de 12 ani, pe care l-a izbit cu maşina pe trecerea de pietoni de lângă sediul Poliției Municipale Oradea din Calea Aradului, Alexandru Buciuman a fost prezentat vinerea trecută în faţa judecătorului Ciprian Hambaraş, de la Judecătoria Oradea, care urma să decidă dacă se impune ca tânărul de 25 ani să rămână după gratii ori poate fi eliberat. În urma procesului, instanţa a decis să-l plaseze în arest la domiciliu, iar BIHOREANUL a aflat şi motivele.

Procurorii au solicitat "menținerea în continuare a măsurii arestului preventiv, având în vedere gravitatea faptelor săvârşite de inculpat şi faptul că inculpatul prezintă un pericol pentru ordinea publică", iar avocatul lui Buciuman, Alin Mascaş, a cerut să fie lăsat în arest la domiciliu, invocând că tânărul „este arestat aproape de 6 luni (n.r. - în realitate de 4 luni)”, iar noua măsură nu ar prejudicia pe nimeni. Adică nu va împiedica desfășurarea procesului, iar opinia publică "ar fi întru totul satisfăcută".

Analizând toate argumentele, judecătorul a decis în favoarea lui Buciuman. Hambaraş a admis că faptele pentru care acesta a fost trimis în faţa instanţei cât şi urmările sunt grave, că acesta a condus cu viteză şi a comis accidentul rutier băut, "fapt ce dovedeşte teribilism, conduită neconformă regulilor de circulaţie, neglijenţă raportat la ceilalţi participanţi la trafic". De cealaltă parte, însă, judecătorul a atras atenţia asupra jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în interpretarea căreia măsurile preventive privative de libertate au ca obiect asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal şi nu pot fi folosite "ca o anticipare a pedepsei închisorii, care este un mijloc de reeducare a condamnatului". 

În aceste condiţii, se explică în soluţie, "măsura arestului preventiv nu mai este proporţională cu scopurile prevăzute de Codul de procedură penală, măsura arestului la domiciliu, care este tot o măsură privativă de libertate, fiind suficientă pentru realizarea acestora". Judecătorul a consemnat că ancheta în caz a fost finalizată, bărbatul şi-a recunoscut faptele, iar în arest la domiciliu fiind, sub o supraveghere atentă a organelor de poliţie, care îl pot vizita în orice moment al zilei, "nu există riscul de repeta activităţile infracţionale pentru care a fost trimis în judecată", căci încălcarea interdicţiei de a părăsi locuinţa este considerată evadare şi pedepsită penal.

"Justiţia e moartă"

Soluţia nu a fost definitivă şi, ca atare, Alexandru Buciuman a rămas în arestul Poliției Bihor până la verdictul final.

Deşi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au declarat inițial BIHOREANULUI că nu vor contesta măsura plasării șoferului în arest la domiciliu, considerând că, în contextul în care șoferul a fost trimis în judecată, 4 luni de arest ar fi suficiente pentru ca el să conștientizeze gravitatea faptei comise, ulterior, după reacția familiei victimei, au anunţat că s-au răzgândit.

Sâmbătă, 21 octombrie, în ziua în care părinţii copilului ucis de tânărul şofer protestau deja în faţa sediilor Parchetelor şi a instanţelor, au şi înaintat contestația Tribunalului Bihor. 

Cum argumentează procurorii acţiunea?

Pe de o parte, anchetatorii au reamintit ceea ce se ştie deja: și anume că faptele şoferului sunt grave, că acesta a băut mult înainte să se urce la volanul maşinii pe care a condus-o cu viteză, la o oră de vârf, în zone intens circulate în Oradea, respectiv că nu a avut nicio reţinere de a-şi pune în pericol colega de muncă, care s-a urcat cu el în autoturism, a lovit un copil un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni şi, pentru a nu fi tras la răspundere, a și fugit de la locul faptei. 

Pe de altă parte, însă, procurorii arată că decizia Judecătoriei Oradea de a-l lăsa acasă pe Buciuman "a generat tulburări concretizate în acţiuni de protest şi revoltă". Iar asta nu doar din partea aparţinătorilor victimei, ci şi din partea comunităţii. "Inconştienţa inculpatului a generat un val de reacţii virulente din partea opiniei publice, toleranţa pentru acest gen de comportament fiind extrem de scăzută", scrie în contestaţie. 

În opinia Parchetului, pericolul pentru ordinea publică "trebuie înţeles ca o reacţie colectivă faţă de anumite stări de lucruri, reacţie care ar produce perturbaţii la nivelul disciplinei publice, al respectului faţă de lege", ceea ce ar putea genera temerea că organele statului nu acţionează cu fermitate, "că legea nu este aplicată cu hotărâre atunci când sunt vizate persoane care încalcă în mod frecvent regulile de circulaţie pe drumurile publice care au avut ca urmare moartea participanţilor la trafic".

Judecători incompatibili

În mod normal, verdictul final în cazul măsurii preventive ar fi trebuit să-l pronunţe Tribunalul Bihor. Însă nu a fost așa.

Marţi, instanţa a sesizat Curtea de Apel Oradea, cerând să desemneze o altă instanţă egală în grad, pe motiv că trei dintre cei patru judecători ai Secţiei penale din Tribunal - Liviu Ardelean, Simina Corlăţeanu şi Crina Muntean - au formulat declaraţii de abţinere, invocând că sunt incompatibili pentru că au judecat măsuri preventive în fază de urmărire penală, iar cel de-al patrulea magistrat, Georgeta Ciungan, aflată în concediu medical, avea şi ea aceeaşi problemă. 

Curtea de Apel Oradea va decide cărui tribunal va repartiza dosarul în cursul zilei de miercuri, 25 octombrie.

Schimbaţi procedura!

Pe de altă parte, decizia Judecătoriei Oradea de a-l elibera din arest pe Alexandru Buciuman a adus în atenţie şi o altă problemă, şi anume imposibilitatea victimelor de a-şi exprima punctul de vedere în faţa instanţei, înainte de pronunţarea unor soluţii care vizează măsuri preventive. Problema a devenit acum subiectul unei excepţii de neconstituţionalitate înaintate marți Tribunalului Bihor, în faţa judecătorilor de către mama băiatului, Luiza Chiva, prin avocaţii Răzvan Doseanu şi Cosmin Buta.

"Dorim modificarea Codului de procedură penală prin declararea ca neconstituțională a dispoziţiilor legale care nu permit în mod expres persoanei vătămate să pună concluzii pe măsurile preventive dispuse în cauză şi să declare contestaţie la încheierile asupra măsurilor preventive", a declarat, pentru BIHOREANUL, avocatul Răzvan Doseanu.

În prezent, procedura penală permite doar inculpaţilor şi procurorilor să conteste măsurile preventive dispuse de judecătorul de cameră preliminară, ceea ce, în opinia avocatului, lezează drepturile victimelor, fiind o limitare a accesului liber la justiţie.

"Apreciem că persoana vătămată are dreptul de a participa la judecarea măsurilor preventive, pentru a-și putea preciza poziția, existând interesul legitim de a-l vedea arestat preventiv pe cel care i-a ucis copilul printr-o neglijență criminală. Legiuitorul trebuie să ofere persoanei vătămate aceleași drepturi ca inculpatului și procurorului", susține Doseanu.

Excepţia de neconstituţionalitate va fi ridicată în faţa Tribunalului ales de Curtea de Apel Oradea să judece contestaţia procurorilor cu privire la măsura dispusă de Judecătoria Oradea, instanţă care poate dispune sesizarea Curţii Constituţionale, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor şi opinia instanţei asupra excepţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Siguranta publica in mare pericol!
Acesti parinti protesteaza pt siguranta pe strazi si peste tot a tuturor. Ar trebui sa fie mii de oameni in strada sa-si apere dreptul la siguranta publica. Cat despre "specialul" care a hoatarat sa-l lase acasa pe acest criminal teribilist (care nu e la prima abatere), sa-i fie rusine, ar trebui dat afara din justitie!
Postat 25 Octombrie 2023, 17:23 de Riviera
Google translate 404
A zis google sa iti tai internetul ca poluezi. Tu scrii tu raspunzi, idea de forum e pe langa intelegerea ta
Postat 25 Octombrie 2023, 12:20 de poiu
Întrebare: Ce este de făcut?
Răspuns: Trebuie ca societatea românească să fie conștientă și pretindem practici ca în Vestul Europa Legea Civilă rezolvă și asigurătorul rca nu așteaptă să vadă ce zice dom procuror. Iar România are legea care zice că este cazul penal numai la deces eventual și vătămarea corporală peste 90 zile. Atunci avem: 3% cauzele fiind penale, restul 97% civile. Acuma știți ce faceți
Postat 25 Octombrie 2023, 09:11 de Just-22
Insistăm
Explicăm pe îndelete să priceapă și inginerul. Juristul știe numai aia cu ciocu mic Avem accidente foarte multe fiindcă e liniște la autor și la proprietarul vehicul care ucide culpa existând însă - zice practica - pe ucigașul din culpă nici o floare să nu-l atingi. E sensibil ucigașu dar-mi-te pușcărie Vestul îl lasă și el liber eventual, însă asigurarea crește, există un semn să te faci cuminte, sau confiscă mașina, sau, amendă foarte mare. La noi, repetăm, numai durerea familiei! Atunci, tu aștepți timp îndelungat, nimc nu atinge ucigașul, vine apoi alt accident și mai zdravăn și uite așa: CiocuMic
Postat 25 Octombrie 2023, 09:03 de Just-22
Capisci?
Cititorul a priceput? Adică în Vest, orice accident constatat transformat imediat în mediere și plata despăgubirii mai mică sau mai mare, depinde de probe. Practica la noi, ciocu mic și ureche pâlnie Dacă a zis dom procuror plătim și altfel CIUCIU
Postat 25 Octombrie 2023, 08:56 de Just-22
Comentariu la obiect
Spuneam de ziaristul Dom Barbu (TVR3) are chemare. Aici la ce hotărăște instanța este dificil Legal e posibil și justificat adică poți la liber căci așa este practica România. Dacă însă pășești în curtea durerii perimetrul suferinței umane familia pierzând aiurea chiar vlăstarul mlădița familiei aici e jale! Există și practica Vest unde accidentele sunt mult mai puține deoarece (e simplu de tot!) sunt combătute cu legea civilă. E logic să combați gândacii cu detergent, nicidecum mitraliera! Practica România a rămas repetentă. Personalul, slugile de la capitalul străin clamează: NU PLĂTIM DACĂ NU ZICE DL PROCOROR
Postat 25 Octombrie 2023, 08:53 de Just-22
Bihoreanul iarăși la înălțime!
Ziarul ridică ștacheta fiind posibilă atât Info cât și Opinia! Există și dm Barbu la TVR2 cu dialog. Dincolo e tăcere adâncă, instituțiile de nota 10 deci nu le deranjăm. Surprinde faptul, normal ar fi pumnul în gură la gazetă și mai ales la cetățean!
Postat 25 Octombrie 2023, 08:45 de Just-22
doamana daca mai aveti puterea
Va invit sa va formati un partid politic care militeaza pentru functionarea justitiei - normale - ca de anormal e plin podul. Ar fi probabil un lucru pozitiv de pe urma unei astfel de tragedii. Sunt atatea victime care nu au curajul si posibilitatea sa lupte asa cum luptati dumneavoastra. Va urez succes.
Postat 25 Octombrie 2023, 08:33 de ionelul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON