URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2023, 13:36

„Încurajăm drogații, bețivii, criminalii”: Protest în Oradea, după ce judecătorii au decis să-l lase liber pe șoferul care a lovit mortal un copil de 12 ani (FOTO/VIDEO)

Familia lui Horia Chiva, copilul de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa o stradă din Oradea pe trecerea de pietoni, a protestat sâmbătă, în fața sediului parchetelor bihorene și a Palatului de Justiție.

La ora 10, părinții lui Horia, rude ale micuțului, colegi de clasă, dar și simpli orădeni impresionați de această tragedie, s-au adunat în fața sediului parchetelor din Bihor, de pe strada Aurel Lazăr. Cu toții sunt nemulțumiți de decizia luată vineri de Judecătoria Oradea de a-l plasa în arest la domiciliu pe șoferul vinovat de producerea accidentului, Alexandru Călin Buciuman.

Supravegheați de la distanță de două dube ale Jandarmeriei Bihor, protestatarii au aprins candele și au ținut în mâini pancarte cu mesaje adresate magistraților: „Judecătorule, dacă era ucis copilul tău, l-ai fi eliberat?”, „Indiferența ucide”, „Dreptate pentru Horia”, „Eliberarea criminalului vineri seara ca hoții???” sau „Magistraților, vreți să ne facem dreptate singuri?”.

„Justiția pare cam moartă”

Toți cei prezenți, puțin peste 20 de oameni, s-au declarat revoltați de măsura luată de Judecătoria Oradea, dar și de bâlbele procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care inițial au declarat presei că nu vor contesta măsura plasării șoferului în arest la domiciliu, considerând că, în contextul în care șoferul a fost trimis în judecată, 4 luni de arest sunt suficiente pentru ca el să conștientizeze gravitatea faptei comise, ca peste câteva ore să anunțe, că de fapt, s-au răzgândit, și vor depune o contestație la Tribunalul Bihor.

„Am venit în memoria copilului meu, să aprind o lumânare pentru el și pentru justiția din România, care se pare că e cam moartă. Eu mă întreb cine poate să hotărască că în 4 luni de zile criminalul a conștientizat ce a făcut. Pe mine nu mă interesează doar să conștientizeze, vreau să se facă dreptate, să fie pedepsit pentru moartea copilului meu, și sunt aici să trag un semnal de alarmă pentru toată lumea, să înțeleagă că nu se poate să acceptăm că judecătorii și magistrații să fie mână în mână cu criminalii”, a declarat Luiza Chiva (foto jos), mama copilului mort, la protestul pe care l-a organizat sâmbătă.

Susținătorii familiei Chiva spun că decizia judecătorilor este un semnal prost pentru întreaga societate.

„Urât, trist, pentru justiția română. Pe un om care fură o găină îl bagă la închisoare și nu mai are niciun drept, dar un criminal, un drogat, este lăsat acasă. Și copilul e mort de 4 luni de zile. Ce să mai așteptăm? Să încurajăm criminalii, bețivii și drogații? Tinerii ce să învețe? Că poate să se drogheze la volan, să bea, că oricum ajung acasă în pat, la căldurică și le face mama ciorbă”, a spus Natalia Trip, mama unui copil care a fost coleg de clasă cu Horia.

Susținuți de mama Patriciei Aktaa

La protest a venit și o altă mamă care ani la rând a căutat dreptate pentru fetița ei: Delia Scorțe, mama Patriciei Aktaa, o fetiță care a murit în 2010, din cauza unui malpraxis medical. Și ea este convinsă că magistrații trebuie să fie mai fermi, altfel fapte precum cea comisă de Buciuman se vor repeta tot mai des.

„Am venit în primul rând pentru că înțeleg durerea acestor părinți, le înțeleg disperarea de a căuta să facă dreptate pentru copilul lor, pentru că mi se pare nedreaptă decizia de a trata cu blândețe un criminal, pentru că mi se pare că se încurajează astfel de comportamente, tratând cu blândețe cazurile acestea, pentru că eu personal consider că justiția ar trebui să fie mult mai fermă în a sancționa aspru astfel de comportamente. Adică nu e în regulă să urci băut la volan, să ucizi un copil nevinovat și să rămâi în libertate”, a declarat Delia Scorțe (în stânga fotografiei de jos).

Femeia a mărturisit că încă speră că magistrații români vor accepta că trebuie să fie mai fermi, așa cum nu au fost nici în judecata vinovaților de moartea Patriciei. La 7 ani și jumătate de la moartea copilei, doctorița care nu a îngrijit-o cum trebuia, Georgeta Călinescu, a încasat 1 an de închisoare cu suspendare.

„Vreau să cred cu tărie că justiția într-un final va înțelege că trebuie să fie mult mai fermă când sancționează aceste cazuri. Nu știu dacă pot spune că 1 an cu suspendare este o sentință corectă pentru moartea unui copil. Mi-e greu să cred că e o decizie corectă. Dar cred cu tărie că Justiția își va da seama că trebuie să fie mult mai fermă”, a mai spus Scorțe.

Nu se lasă

După circa 40 de minute în care au stat pașnic în fața sediului parchetelor, protestatarii s-au mutat în Parcul Traian, unde au afișat aceleași mesaje în fața Palatului de Justiție. După circa 30 de minute în care au stat aici, Constantin Chiva, tatăl lui Horia, a lăsat unul dintre mesaje agățat în ușa Palatului de Justiție, iar apoi protestatarii s-au dus spre case.

Ei au anunțat că vor ieși și luni în stradă, determinați să se manifeste până când vor avea certitudinea că șoferul care l-a lovit pe Horia va rămâne în spatele gratiilor.

Decizia luată vineri de Judecătoria Oradea nu a fost definitivă, astfel că, cel puțin deocamdată, Alexandru Călin Buciuman a rămas în arestul Poliției Bihor. După ce este comunicată Parchetului, procurorii au la dispoziție 48 de ore să o conteste, iar apoi procesul se mută la Tribunalul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rusine
Rusine ce se petrece in tara asta !! Judecatoare sau judecatorul ar trebui inchis in puscarie cunemernicul asta. A omorit un om si sta mersi bine acasa? Nu va rusine pensionarii speciali !!
Postat 22 Octombrie 2023, 13:58 de Otello
cand terminam?
Cand terminam cu alcolizatii, drogatii si fumatii la volan, in viata publica, la bisturiu, in roba, in functii de conducere, etc. Pe cand la noi o verificare ca in state . Ai coco in sange ....pa job, pa libertate, pa credibilitate. La noi orice fumat, alcolizat, drogat e zmeu...ca il apara matusa Aglaia si tata cu epoleti. Suntem de rasul universului. Unii se chinuie da isi creasca un copil sau sa traiasca o viata decenta si vine un visator cu creierul imn+bibat, cu vena umflata si nasul alb si iti strica viata.
Postat 21 Octombrie 2023, 18:21 de Christa
Au dreptate oamenii sa protesteze
Ei lupta pt siguranta pe strazi, si in alte locuri a celorlati oameni din oras. Asa cum intreaba un comentator mai jos, cum il cheama pe judecatorul, judecatoare care l-au lasat liber pe criminal sa stim cu totii cui platim pensia speciala ?
Postat 21 Octombrie 2023, 16:44 de Riviera
Praf și pulbere....
Dece nu ne spune-ți și cum se numește judecătorul, judecători care au luat acesta decizie,să știm și noi macar cui ii vom plati pensie specială, bine meritată nuuu....
Postat 21 Octombrie 2023, 14:13 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON