URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 07:48

Tribunalul Bihor, obligat să se pronunțe AZI asupra arestului tânărului care a lovit mortal copilul de 12 ani. Mama va protesta în fața Palatului de Justiție!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nouă întorsătură de situație în cazul lui Alexandru Călin Buciuman, tânărul de 25 de ani care, beat fiind, a lovit mortal un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni de lângă Poliția Municipală, din Calea Aradului. Tribunalul Bihor a fost obligat, miercuri, de instanța superioară să se pronunțe asupra arestării inculpatului, deși toți judecătorii de la Secția Penală au dorit să se abțină. Procesul va avea loc joi, când mama victimei a anunțat un nou protest în fața Palatului de Justiție.

Să se judece aici!

Așa cum BIHOREANUL a scris, după ce magistratul Ciprian Hambaraş de la Judecătoria Oradea a decis că Buciuman poate fi plasat în arest la domiciliu - apreciind că ancheta este terminată, inculpatul şi-a recunoscut vina şi nu există riscul ca acesta să se sustragă de la judecată -, decizia a fost contestată la Tribunalul Bihor atât de procurori, cât și de mama copilului, Luiza Chiva.

Marţi, Tribunalul a sesizat însă Curtea de Apel Oradea, cerând să desemneze o altă instanţă egală în grad, pe motiv că trei dintre cei patru judecători ai Secţiei penale - Liviu Ardelean, Simina Corlăţeanu şi Crina Muntean - au formulat declaraţii de abţinere, invocând că sunt incompatibili pentru că au judecat măsuri preventive în fază de urmărire penală, iar cel de-al patrulea magistrat, Georgeta Ciungan, aflată în concediu medical, avea şi ea aceeaşi problemă. 

Curtea de Apel a respins, însă, solicitarea instanței inferioare, obligând-o practic să judece acest caz, în loc să „paseze” polemica unei instanțe dintr-un alt județ. „În baza art. 68 alin. (91) Cod procedură penală cu referire la art. 45 alin. (4) din Legea nr. 302/2022, respinge cererea formulată de Tribunalul Bihor privind desemnarea altei instanţe egale în grad în vederea soluţionării cauzei penale”, se arată în încheierea, defintivă, pronunţată miercuri în camera de consiliu a Curții.

De altfel, Tribunalul Bihor a și programat pentru joi, de la ora 14, dezbaterea în camera de consiliu a contestațiilor depuse de Parchet și de mama victimei. Este foarte posibil ca judecata să o facă magistrați de la celelalte secții ale instanței, în condițiile în care judecătorii de la secția penală s-au abținut.

Nou protest la Tribunal

Ziua se anunță una tensionată, în condițiile în care Luiza Chiva a anunțat un nou protest în fața Palatului de Justiție din Oradea, joi, cu începere de la ora 12. Mama lui Horia Chiva ar dori chiar să se facă auzită de către judecători, deși dezbaterea este una nepublică, la ea având acces doar inculpatul și procurorul.

„Protestul îl organizez pentru că vreau să fim auziți. Vreau ca punctul meu de vedere, ca mamă care și-a pierdut copilul, să fie auzit, pentru că eu nu sunt lăsată în sala de judecată. Mâine voi încerca să intru fiindcă vreau să asist și eu. Nu știu dacă voi fi lăsată, dar voi încerca”, a declarat Luiza Chiva pentru BIHOREANUL.

”De ce tânărul teribilist să se bucure de sărbătoare și aromele Crăciunului, cadouri și voie bună? De ce să beneficieze de liniște, confort, internet și pat moale, când Horia, fiul meu de 12 ani zace pe veci într-un coșciug alb, zidit între pereții reci a unui cavou rece și întunecat? Luptăm pentru dreptate, luptăm pentru viitorul și siguranța tuturor copiilor orădeni. Eliberarea unui criminal NU face parte din normalitate! Nu rămâneți indiferenți, părinți orădeni, luați atitudine, acest copil putea fi chiar al vostru”, a scris femeia miercuri, în postarea de pe Facebook prin care anunță noul protest.

Într-o comunitate destul de „amorțită” din punct de vedere civic, familia lui Horia Chiva s-a arătat extrem de vocală în a-și exprima doleanțele, reușind să obțină, prin manifestări publice, atât schimbarea atitudinii municipalității cu privire la necesitatea semaforizării trecerii de pietoni din Calea Aradului unde a fost lovit copilul, cât și pe cea a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care inițial păreau să accepte ideea ca Buciuman să treacă în arest la domiciliu.

De altfel, în contestația înaintată sâmbătă Tribunalului Bihor, prezentată în exclusivitate de BIHOREANUL, procurorii au consemnat că decizia Judecătoriei Oradea de a-l lăsa acasă pe Buciuman "a generat tulburări concretizate în acţiuni de protest şi revoltă", că "inconştienţa inculpatului a generat un val de reacţii virulente din partea opiniei publice, toleranţa pentru acest gen de comportament fiind extrem de scăzută", justificând astfel pericolul pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta scoaterea șoferului din arestul preventiv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Protest
Acesti oameni protesteaza pt siguranta publica a tuturor oamenilor. Tot respectul pt ei! Ar trebui sa fie cel putin cateva sute de oameni alaturi de ei. Bietul copil nevinovat omorat pe trecerea de pietoni de catre un idiot teribilist beat, si care nu era la prima abatere. A mai si fugit de la locul accidentului. Daca nu-l prindeau azi era liber sa o comita dinou.
Postat 26 Octombrie 2023, 17:00 de Riviera
Justitie ??
Sa va fie rusine !!! Derbedeilor stati pe banii statului degeaba !!
Postat 26 Octombrie 2023, 13:56 de Otello
Aveți la Bihor juriști?
Ăștia de ce tac și vorbesc numai de chestiuni fără impact?
Postat 26 Octombrie 2023, 09:26 de Just-22
Corectare anunț pe Facebook
"Vă aștept pe toți care nu dormiți să-mi fiți alături!"Așa e. Faptul că toți bârfim justiția nu este în regulă. Practicile sunt în sensul judecat în libertate. Vrem și altceva? Zicem. Citim în ziar procentul 1.52% din PIB paguba la accidente 5 Miliarde €uro și apoi discutăm toată ziua de pensii speciale care sunt 2-300 milioane €uro. Nu e mai bine să insistăm ca justiția să-și facă treaba? Instanța respectă opinia publică. https://economedia.ro/secretar-de-stat-in-ministerul-transporturilor-din-cauza-accidentelor-rutiere-se-pierde-anual-152-din-pib-sper-sa-atingem-acea-tinta-de-reducere-cu-50-a-numarului-de-accidente.html
Postat 26 Octombrie 2023, 09:23 de Just-22
Incredere
Cine mai poate avea incredere in ''justitia romana''??!!!
Postat 26 Octombrie 2023, 08:07 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON