Secţiile de votare din Oradea s-au confruntat cu un fenomen de acalmie. Duminică după-amiază în faţa urnelor se prezentau pe rând câte unul - doi alegători. Votanţii erau în cea mai mare parte adulţi trecuţi de prima tinereţe.
La vot, ardeleneşte
Duminică, în jurul orei 15:30, în faţa Secţie de votare 95 din strada Mihai Sadoveanu aşteptau cam trei persoane. Prezenţa la vot era undeva la 30%. "Se intră pe rând, ca să nu fie mulţi oameni înăuntru", a explicat tânărul care folosea termometrul şi flaconul cu dezinfectant pe cei care intrau, pe rând, în secţie.
Având în vedere numărul mic de alegători veniţi la urne, procesul de vot se desfăşura cu viteză "ardelenească". Totuşi, nimeni nu dădea semne că ar vrea să se grăbească. "Oamenii aşteaptă afară să le vină rândul, respectând regulile distanţării. Avem noroc că este vreme bună", a spus preşedinta secţiei, Antoi Andriana.
Un vot prea îndepărtat...
Majoritatea celor care aşteptau la rând erau adulţi trecuţi de prima tinereţe, unii chiar vârstnici. "Nu înţeleg ce organizare este asta. Stau chiar aici lângă secţia de votare, pe Sadoveanu 6, şi m-au trimis să votez la Şcoala Generală 11 de pe strada Moldovei. Nu aş avea bai, dar umblu greu. Am 82 de ani şi mă doare rău piciorul", s-a plâns o bătrânică.
Femeia a fost convinsă de cei care aşteptau la coadă să nu mai piardă vremea pe la uşi, ci să meargă să voteze la secţia la care a fost arondată. "Eu n-am bai, intraţi înaintea mea şi întrebaţi, dar din câte ştiu fiecare trebuie să voteze la secţia lui", a spus un bărbat. Aşa că bătrânica s-a dus în drumul ei...
Multe maşini, puţini alegători...
Pe strada Moldovei, duminică după-amiază se circula bară la bară. Maşinile membrilor celor opt secţii de votare organizate la Şcoala Generală 11 şi cele ale alegătorilor veniţi să voteze ocupau ambele margini ale drumului, îngreunând traficul. Coloana se bloca de câte ori o maşină oprea la intrarea şcolii să lase să coboare câte o persoană, de obicei vârstnică.
Alegătorii, în mare parte pensionari, urcau agale scările şcolii. Votanţii aşteptau să le fie măsurată temperatura, se dezinfectau pe mâni şi se aşezau câte unul, maxim doi, la uşa secţiei la care trebuiau să aştepte.
"Deocamdată avem cam 160 de votanţi prezenţi din 1.118 persoane cu drept de vot. Cei mai mulţi au venit între orele 10 - 12, apoi ritmul a scăzut. Poate mai spre seară...", a spus preşedinta secţiei 103, Monica Bogdan.
Poate după ora 19...
Fenomenul a fost general valabil la majoritatea secţiilor de votare din oraş. La Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Nufărul, puţin după ora 16, membrii celor cinci secţii de votare organizate aici aşteptau încă să iasă alegătorii din amorţeală.
"Prezenţa la vot este de 22,9%. A exista un val în jurul orei 12:30, când a ieşit lumea de la biserică, după care lucrurile s-au mai liniştit", a declarat unul dintre membrii biroului secţiei de votare 26.
Oficialii secţiilor organizate în cadrul colegiului îşi puneau speranţe într-un eventual val doi. "Prezenţa ar putea creşte undeva după ora 19. Aşa s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale, când au ieşit neoprotestanţii de la biserică", a spus unul dintre operatori.
Alegătorii nu păreau însă foarte hotărâţi să se prezinte la urne. Cu excepţia câtorva copii care alergau, curtea şcolii era aproape goală, iar puţinii trecători erau cei care ieşeau de la vot. "Am fost şi am votat, deşi ştiu că n-o să se schimbe mare lucru. Atâta că i-am mai pus patru ani în scaune", a spus o bătrânică.
Tinerii, marii absenţi
Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, duminică la ora 18, prezenţa la urne în Oradea era de 29,99%, destul de mică, dar un pic mai mare decât cea de 29,1% de la alegerile locale din 2016.
Marii absenţi de la scrutin au fost tinerii. Cea mai mică prezenţă s-a înregistrat în rândul tinerilor între 18 şi 24 de ani, în cazul cărora s-au prezentat la urne doar 1.834 bărbaţi şi 1.967 femei.
În schimb, cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în rândul adulţilor între 45 şi 64 de ani. În cazul acestora s-au prezentat la urne 9.944 de bărbaţi şi 11.475 femei.
UPDATE: La ora 19, prezenţă mai mică decât în 2016
Datele actualizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă arată că, la ora 19, prezenţa la vot în Oradea era ceva mai mică decât la alegerile locale desfăşurate în urmă cu patru ani.
Concret, până la ora menţionată s-au prezentat la urne în municipiu 32,84% dintre electori (61.259 persoane), în timp ce, în 2016, procentul acestora era de 33,1% (62.627 persoane).
Şi prezenţa la nivelul întregului judeţ Bihor este ceva mai mică decât în 2016. Mai precis, 47,51% (239.284 persoane) duminică, până la ora 19, faţă de 48% (243.256 persoane) în 2016.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.