URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2020, 19:01

Acalmie la vot. Orădenii au păstrat tradiția și nu s-au înghesuit duminică la urne (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​​​​​​Secţiile de votare din Oradea s-au confruntat cu un fenomen de acalmie. Duminică după-amiază în faţa urnelor se prezentau pe rând câte unul - doi alegători. Votanţii erau în cea mai mare parte adulţi trecuţi de prima tinereţe.

La vot, ardeleneşte

Duminică, în jurul orei 15:30, în faţa Secţie de votare 95 din strada Mihai Sadoveanu aşteptau cam trei persoane. Prezenţa la vot era undeva la 30%. "Se intră pe rând, ca să nu fie mulţi oameni înăuntru", a explicat tânărul care folosea termometrul şi flaconul cu dezinfectant pe cei care intrau, pe rând, în secţie.

Având în vedere numărul mic de alegători veniţi la urne, procesul de vot se desfăşura cu viteză "ardelenească". Totuşi, nimeni nu dădea semne că ar vrea să se grăbească. "Oamenii aşteaptă afară să le vină rândul, respectând regulile distanţării. Avem noroc că este vreme bună", a spus preşedinta secţiei, Antoi Andriana.

Un vot prea îndepărtat...

Majoritatea celor care aşteptau la rând erau adulţi trecuţi de prima tinereţe, unii chiar vârstnici. "Nu înţeleg ce organizare este asta. Stau chiar aici lângă secţia de votare, pe Sadoveanu 6, şi m-au trimis să votez la Şcoala Generală 11 de pe strada Moldovei. Nu aş avea bai, dar umblu greu. Am 82 de ani şi mă doare rău piciorul", s-a plâns o bătrânică.

Femeia a fost convinsă de cei care aşteptau la coadă să nu mai piardă vremea pe la uşi, ci să meargă să voteze la secţia la care a fost arondată. "Eu n-am bai, intraţi înaintea mea şi întrebaţi, dar din câte ştiu fiecare trebuie să voteze la secţia lui", a spus un bărbat. Aşa că bătrânica s-a dus în drumul ei...

Multe maşini, puţini alegători...

Pe strada Moldovei, duminică după-amiază se circula bară la bară. Maşinile membrilor celor opt secţii de votare organizate la Şcoala Generală 11 şi cele ale alegătorilor veniţi să voteze ocupau ambele margini ale drumului, îngreunând traficul. Coloana se bloca de câte ori o maşină oprea la intrarea şcolii să lase să coboare câte o persoană, de obicei vârstnică.

Alegătorii, în mare parte pensionari, urcau agale scările şcolii. Votanţii aşteptau să le fie măsurată temperatura, se dezinfectau pe mâni şi se aşezau câte unul, maxim doi, la uşa secţiei la care trebuiau să aştepte.

"Deocamdată avem cam 160 de votanţi prezenţi din 1.118 persoane cu drept de vot. Cei mai mulţi au venit între orele 10 - 12, apoi ritmul a scăzut. Poate mai spre seară...", a spus preşedinta secţiei 103, Monica Bogdan.

Poate după ora 19...

Fenomenul a fost general valabil la majoritatea secţiilor de votare din oraş. La Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Nufărul, puţin după ora 16, membrii celor cinci secţii de votare organizate aici aşteptau încă să iasă alegătorii din amorţeală.

"Prezenţa la vot este de 22,9%. A exista un val în jurul orei 12:30, când a ieşit lumea de la biserică, după care lucrurile s-au mai liniştit", a declarat unul dintre membrii biroului secţiei de votare 26.

Oficialii secţiilor organizate în cadrul colegiului îşi puneau speranţe într-un eventual val doi. "Prezenţa ar putea creşte undeva după ora 19. Aşa s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale, când au ieşit neoprotestanţii de la biserică", a spus unul dintre operatori.

Alegătorii nu păreau însă foarte hotărâţi să se prezinte la urne. Cu excepţia câtorva copii care alergau, curtea şcolii era aproape goală, iar puţinii trecători erau cei care ieşeau de la vot. "Am fost şi am votat, deşi ştiu că n-o să se schimbe mare lucru. Atâta că i-am mai pus patru ani în scaune", a spus o bătrânică.

Tinerii, marii absenţi 

Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, duminică la ora 18, prezenţa la urne în Oradea era de 29,99%, destul de mică, dar un pic mai mare decât cea de 29,1% de la alegerile locale din 2016.

Marii absenţi de la scrutin au fost tinerii. Cea mai mică prezenţă s-a înregistrat în rândul tinerilor între 18 şi 24 de ani, în cazul cărora s-au prezentat la urne doar 1.834 bărbaţi şi 1.967 femei.

În schimb, cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în rândul adulţilor între 45 şi 64 de ani. În cazul acestora s-au prezentat la urne 9.944 de bărbaţi şi 11.475 femei.

UPDATE: La ora 19, prezenţă mai mică decât în 2016

Datele actualizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă arată că, la ora 19, prezenţa la vot în Oradea era ceva mai mică decât la alegerile locale desfăşurate în urmă cu patru ani.

Concret, până la ora menţionată s-au prezentat la urne în municipiu 32,84% dintre electori (61.259 persoane), în timp ce, în 2016, procentul acestora era de 33,1% (62.627 persoane). 

Şi prezenţa la nivelul întregului judeţ Bihor este ceva mai mică decât în 2016. Mai precis, 47,51% (239.284 persoane) duminică, până la ora 19, faţă de 48% (243.256 persoane) în 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON