URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2012, 19:19

ABA Crişuri a recepţionat lucrările de la acumulările Suplacu de Barcău şi Ginta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la acumulările de la Suplacu de Barcău şi Ginta au fost recepţionate marţi de reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în perioada 2010-2011, ABA Crişuri a prezentat partenerilor din Ungaria funcţionalitatea celor două acumulări, iar până în prezent, lucrările şi-au dovedit utilitatea, mai ales în perioada de ape mari.

Acumularea Suplacu de Barcău a intrat în funcţiune în anul 2010, când pe barajul lung de 175 metri s-a turnat masca de beton şi s-au montat echipamentele hidromecanice. În urma acestor lucrări, acumularea de pe râul Barcău a devenit funcţională, iar celelalte lucrări, aferente, au trebuit finalizate până în 2012.

Aşadar, respectând graficul activităţilor, în perioada 2010-2012, pe tronsonul Nuşfalău-Marca, s-au făcut regularizări pe o lungime de 17 km şi consolidări de mal pe o lungime de 6 km. "Azi, comisia de recepţie a verificat dacă aceste lucrări au fost executate în conformitate cu cerinţele tehnice şi practic s-a făcut recepţia lor", a declarat directorul ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.

Acumularea permanentă Suplacu de Barcău are o capacitate de 15 milioane metri cubi de apă şi poate asigura prelevarea debitelor pentru alimentarea cu apă potabilă în sistem centralizat a localităţilor rurale de pe raza comunelor: Suplacu de Barcău, Balc, Abram şi Abrămuţ. În total sunt 23 de localităţi bihorene care beneficiază de facilităţile oferite de acumulare.

În 2011, la Ginta, pe râul Crişul Negru, acumularea nepermanentă (polder) devenea funcţională prin realizarea pragului de barare. În mai puţin de un an, au fost demarate şi finalizate lucrările de consolidare, pe o lungime de 3,6 km, cele cinci praguri necesare diminuării undei de viitură precum şi alte lucrări aferente polderului.

"Acumularea nepermanentă Ginta are o capacitate de 12 milioane mc de apă şi o probabilitate de 1%, adică probabilitatea ca acest polder să fie inundat este de o dată la o sută de ani", a mai precizat Dumitru Voloşeniuc.

Recepţia lucrărilor s-a făcut în prezenţa oficialităţilor din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", reprezentanţi ai constructorului şi proiectantului, precum şi altor experţi tehnic.

Lucrările au o valoare totală de 46 milioane euro şi au fost finanţate din bugetul de stat şi din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ginta
Mai ,oameni !!!!!, cum a-ti putut face o asemenea receptie ,fara sa fie de fata si d-ul Popa ????, nu va-ie cumva ???., dupa ce el a adus toate fondurile pentru finalizarea lucrarilor si s-a implicat, acum voi ,spunet ca a-ti facut voi !!!!!????????
Postat 27 Noiembrie 2012, 22:15 de szabo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON