URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2022, 11:01

"A fi dascăl înseamnă fericire!": Viitoarea generaţie de învăţători a sărbătorit absolvirea la Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O parte a viitoarei generații de dascăli bihoreni - mai precis absolvenții Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Socio-Umane a Universităţii Oradea - a sărbătorit, alături de familie și prieteni, terminarea facultății, marţi, la sala de evenimente Ambasador din Oradea.

Dascălii unor generaţii

Ceremonia a început după ora 14, cu interpretarea cântecului "Gaudeamus igitur", în sală fiind prezente peste 500 de persoane.

Evenimentul a fost moderat de îndrumătoarea de an a specializării Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar în limba maghiară, Simona Laurian Fitzgerald. Ea le-a spus invitaţilor că promoţia 2022 este una privilegiată pentru că, spre deosebire de cele din ultimii doi ani, a avut parte de o festivitate.

"Aceasta este generaţia Z, prescurtarea de la Zoom aş zice eu. Ei sunt absolvenţii care s-au întâlnit doar la începutul şi sfârşitul facultăţii, la majoritatea cursurilor participând doar online", a spus Laurian Fitzgerald.

Cuvinte de laudă şi încurajare a avut decana Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Karla Barth, care le-a spus celor prezenţi că profesia aleasă de aceşti absolvenţi este una importantă, ei urmând să pregătească, în calitate de educatori și învățători, generaţiile următoare.

"Printre ei se numără şi cei care vor avea grijă de copiii pe care nu-i vede nimeni. Ei nu se vor putea lăuda cu diplomele la concursuri sau olimpiade la care au participat elevii lor, dar vor avea parte de iubirea pe care ei o oferă", a spus decana, cu referire la absolvenţii specializării de Psihopedagogie specială, care vor deveni în curând dascălii copiilor cu dizabilităţi.

Dăscălițe și... un dascăl

Atmosfera în sală a fost una încărcată de emoţie. Părinţii, rudele şi prietenii au asistat la mai multe momente artistice pregătite de absolvenţi, printre care s-au numărat interpretarea celor două imnuri (vechi şi nou) ale învăţătorului şi a două cântece pregătite de două specializări ale departamentului.

"A fi dascăl înseamnă fericire / Ni s-a spus, o înţelegem şi noi / Iar acum inima ne şopteşte / Să iubeşti, doar apoi să predai", au fost câteva versuri ale absolvenţilor de la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, puse pe melodia "N-avem timp" interpretată de Irina Rimes.

Un discurs emoţionant a avut Roxana Sim, şefa de an de la Psihopedagogie specială, care a vorbit despre rolul profesorilor pentru micuţii cu cerinţe speciale (CES). "În aceşti trei ani am învăţat să fim dascăli iubitori, calzi, răbdători, care vor fi atenţi permanent la ceea ce simte copilul, nu doar la cât poate să înveţe. Colegilor care deja predaţi în învăţământul special şi celor care vreţi să o luaţi pe acest drum vă spun doar atât: aceşti copii au nevoie de oameni ca voi", a spus tânăra.

Festivitatea a continuat cu predarea cheii Facultăţii de către studenţii din anul III colegilor lor din anul II şi cu citirea catalogului. Au fost 187 de studenţi absolvenţi, dintre care un singur bărbat, Daniel Moldovan.

La final, printre lacrimi şi zâmbete, studenţii şi-au aruncat tocile în aer...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON