URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2022, 19:45

400 de copii și tineri au adus în Sânmartin și-n Oradea ritualurile Crăciunului de odinioară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 420 de copii și de tineri din Bihor, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Cluj și Sibiu le-au arătat în acest weekend locuitorilor comunei Sânmartin, precum și orădenilor cum se sărbătorea odinioară Crăciunul și Anul Nou. Îmbrăcați în costumele populare specifice zonei lor, participanții la ediția a XI-a a Festivalul Național „Asta-i datina străveche” au colindat și au prezentat și jocuri cu măști.

Paradă în costume populare

Organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, festivalul este o modalitate de readucere în prim-plan a tradițiilor de sărbătoare din diferite zone ale țării. 

„Festivalul a debutat vineri cu o paradă a portului popular în stațiunile Băile 1 Mai și Băile Felix și a continuat cu un spectacol în aer liber, pe o scenă pusă la dispoziție de Primăria Sânmartin în Piațeta din fața Ștrandului Apollo. Participanții au făcut demonstrații îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare, țesute cu mare grijă de gospodine. Colindele, jocurile cu măști, demonstrațiile de dans, orațiile și voia bună oferite de ansamblurile folclorice participante au reușit să înveselească turiștii și spectatorii prezenți”, au transmis organizatorii. 

Sâmbătă, la căminul cultural din Băile 1 Mai, a avut loc apoi un spectacol-concurs. Marele premiu la secțiunea colind a fost câștigat de copiii din Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană”, în timp ce la secțiunea obiceiuri/dans popular a fost câștigat de Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” din localitatea Vatra Moldoviței, județul Suceava.

„Seara s-a încheiat la restaurantul Hotelului President, unde Jean Podilă și Dumitru Fechete, le-au pregătit celor prezenți o seară românească. De altfel Hotelul President le-a oferit câștigătorilor trofeului - Grupului din Suceava, un premiu de 2200 de euro”, au mai precizat organizatorii. 

Vizită la casa ZU

Duminică, în ultima zi a festivalului, copii din mai multe ansambluri au prezentat un moment artistic tradițional în fața Casei ZU de la Târgul de Crăciun din Oradea. Ansamblurile au fost întâmpinate de Daniel Buzdugan și de Dragulin.

„Contribuția esențială a festivalului de la Băile Felix a fost și este aceea a păstrării și transmiterii, de la o generație la alta, a datinilor și obiceiurilor de iarnă, precum și prezentarea scenică a folclorului în spectacole ale ansamblurilor profesioniste și de amatori. Izvorâte din vechile tradiții populare, fie că au fost reînviate sau stilizate, ori adaptate, cu elemente ale vechilor tradiții, aceste obiceiuri nu sunt doar ale locului, ale satului, dealului sau văii unde au avut loc altădată, ci sunt ale ținutului și ale țării întregi”, a transmis Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea, organizatoarea acestui eveniment. 

Ediția a XI-a a evenimentului a fost organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Sânmartin, Asociația pentru Promovarea Turismului în Băile Felix și Băile 1 Mai și Liceul Tehnologic Felix din Sânmartin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON