URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 14:00

26 de persoane rănite, după vijelia de marți din Bihor. Un bărbat cu o arteră secționată a fost operat imediat 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

26 de bihoreni, din Oradea și zona metropolitană, au ajuns marți și miercuri la Urgențe, după ce au fost răniți în timpul vijeliei crâncene care s-a abătut asupra județului. Potrivit dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD, un bărbat avea o arteră secționată, fiind operat de urgență. 

Inițial, au fost raportați 23 de răniți. „Unul singur a fost mai grav, cu o secțiune de arteră mare la braț. A și fost operat imediat, iar acum este internat și este în afara oricărui pericol”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL dr. Borcea.

Bărbatul, un orădean, ar fi încercat să țină un geam desprins de vijelie, iar geamul s-a spart, secționându-i artera. De altfel, este singurul care a avut nevoie de internare în spital. 

Ceilalți 22 de răniți au avut leziuni minore, spune șeful UPU SMURD Bihor. S-au prezentat la Urgențe cu traumatisme la cap sau la membre sau cu mici tăieturi. „A fost vorba despre răni provocate de cioburi de sticlă sau de corpuri purtate de vânt, care au lovit oamenii pe stradă sau în curți”, a explicat dr. Hadrian Borcea. 

Dr. Borcea spune că în ultimii ani, în Bihor, au mai fost situații cu zeci de persoane rănite care au ajuns la Urgențe, după furtuni masive, înregistrate în zone ca Beiuș și Remeți. În Oradea, însă, ar fi pentru prima oară când o vijelie rănește atâtea persoane.

Furtuna de marți a fost una fără precedent în Oradea, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL prefectul Dumitru Țiplea, care conduce și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Sute de clădiri, peste 200 de mașini și peste 1.100 de posturi trafo au fost avariate.

Zeci de mii de bihoreni au rămas fără curent și o mulțime de copaci au fost puși la pământ, blocând traficul pe mai multe șosele. 

UPDATE: Alți răniți la UPU. O femeie cu fractură de coloană

Potrivit datelor transmise ulterior de dr. Hadrian Borcea, numărul persoanelor cu răni cauzate de furtună a crescut la 26. 

Asta după ce alte trei persoane s-au prezentat miercuri, în prima parte a zilei, la Urgențe. Dintre acestea, o femeie are fractură de coloană, după ce ar fi fost lovită de un obiect luat de vânt și ar fi căzut. Alte două persoane s-au prezentat cu corp străin în ochi. 

Niciuna dintre aceste persoane nu au rămas internate.

Citiți mai multe despre furtuna de marți în articolele:

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

200 de apeluri 112 în Bihor! ISU Crișana: zeci de copaci pe carosabil și mașini, drumuri naționale blocate după furtunile de marți (FOTO/VIDEO)

Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor 

Grădina Zoologică din Oradea, închisă miercuri, ca efect al furtunii

ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii

Noi furtuni anunțate în Bihor: ANM a amis cod galben

Primăria apelează la orădeni să își cureţe spaţiile din jurul locuinţelor după furtuna puternică de marţi (FOTO)

Prefectul de Bihor: furtuna de marți a fost una fără precedent! Peste 11.000 de bihoreni încă nu au curent

”Furtuna din Oradea nu a fost tornadă, ci un fenomen cu aceeaşi putere, dar mai periculos". Explicaţiile unui specialist în meteorologie (VIDEO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON