URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 12:33

Prefectul de Bihor: furtuna de marți a fost una fără precedent! Peste 11.000 de bihoreni încă nu au curent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtuna de marți a fost una fără precedent în Oradea, după cum a declarat BIHOREANULUI prefectul Dumitru Țiplea, care conduce și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit acestuia, sute de clădiri și peste 200 de mașini au fost avariate, iar numărul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe oră.

Peste 200 de posturi trafo sunt încă avariate, iar în prezent, se estimează că peste 11.000 de bihoreni nu au curent. „Sperăm ca până diseară să nu mai fie probleme cu electricitatea, chiar dacă se anunță un nou cod galben pentru după-amiaza aceasta”, spune Țiplea.

Oradea, prioritară

Potrivit prefectului, Oradea a fost localitatea cea mai afectată de furtuna abătută marți după-amiază. „Dacă în prima oră s-au înregistrat la 112 peste 200 de apeluri, până seara numărul apelurilor a trecut de 1.000 pe oră. Oamenii au solicitat intervenții pentru degajarea străzilor, pentru că au căzut zeci de copaci peste drumuri, pentru remedierea avariilor electrice, pentru că mulți copaci au rupt firele de electricitate”, a spus Țiplea.

Regula intervenției, a precizat oficialul, a fost „degajarea cu prioritate a drumurilor naționale și a principalelor artere din Oradea, apoi s-a trecut la degajarea arterelor secundare. Prioritatea nr. 1 a fost să ne concentrăm pe infrastructura critică, pentru ca în oraș să se poată circula și oamenii să aibă curent”.

După urgențe, curățenie

Ca exemplu, prefectul a spus că imediat după oprirea furtunii, Electrica a mobilizat 32 de echipe de intervenții, care au lucrat toată noaptea, iar de miercuri dimineață sunt la lucru 53 de echipe.

„Au fost avariate peste 1.100 posturi trafo, acum mai sunt 200 care nu au fost remediate. Sperăm ca până diseară să nu mai fie probleme cu electricitatea, chiar dacă se anunță un nou cod galben pentru după-amiaza aceasta”, a spus Țiplea.

Prefectul a adăugat că, marți seară „am avut peste 35.000 persoane fără curent, acum (n.r. – miercuri la ora dimineții) mai sunt undeva la 11.000”.

„După ce vor fi rezolvate chestiunile urgente, instituțiile vor lucra și pentru remedierea celorlalte situații, care nu sunt urgente, cum ar fi degajarea de copaci a parcurilor. RER a început oricum o acțiune de curățire, la aceasta va contribui și ABA Crișuri după ce va scoate copacii de pe maluri și din albia râului”, a mai spus prefectul.

Începe evaluarea pagubelor

De asemenea, șeful CJSU a afirmat că a dispus instituțiilor guvernamentale deconcentrate să raporteze până miercuri la ora 15, toate pagubele înregistrate „la infrastructura și patrimoniul pe care le gestionează”.

Totodată, primăriilor localităților afectate li s-a cerut să raporteze Prefecturii și CJSU atât pagubele înregistrate pentru bunurile publice, cât și pentru bunurile private, în special locuințe.

„Până la ora asta avem informații privind mai mult de 200 de mașini avariate, majoritatea în Oradea, și la sute de clădiri. Am cerut primăriilor să ne raporteze și pagubele la clădiri, inclusiv la locuințe. Am discutat cu dl. Raed Arafat (n.r. - șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI) să vedem dacă se vor putea obține despăgubiri. Sperăm ca până vineri sau sâmbătă să avem evaluarea completă a pagubelor pentru a propune o Hotărâre de Guvern în vederea unor despăgubiri”, a declarat Țiplea.

În ce privește pagubele suferite de agricultori, de pildă pentru avarierea unor solarii, prefectul a afirmat că evaluarea acestora încă nu a început, tocmai pentru că „urgentă este infrastructura”, dar „vom discuta și cu Direcția Agricolă și vom comunica toate datele pe care le centralizăm”.

Tornadă sau nu?

Prefectul Dumitru Țiplea a afirmat că furtuna și vijeliile de marți, cu rafale de vânt care au depășit cu mult 100 km/h, fără să fi fost o tornadă propriu-zisă, au avut elemente de tornadă și, în mod cert, a reprezentat o premieră pentru Bihor și pentru Oradea, cel puțin în istoria recentă, adică în ultimii 50 de ani.

„Am discutat cu ANM (n.r. - Agenția Națională de Meteorologie), nu cataloghează această furtună drept tornadă, dar fenomenul care s-a manifestat are unele elemente de tornadă. Cert este că ISU a confirmat că în ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva în zona noastră. A apărut ca de nicăieri și a dispărut la fel de repede, producând pagube uriașe”, a spus Dumitru Țiplea după ce miercuri dimineață a convocat reprezentanții mai multor instituții cu atribuții legale în înlăturarea efectelor fenomenului meteo.

Fără curent de aproape o zi

Întrebat despre nemulțumirea unor orădeni exprimată pe rețelele de socializare, că ISU și Electrica nu ar fi înlăturat toate efectele furtunii încă de marți seară, prefectul a afirmat că „toate instituțiile au lucrat, inclusiv pe timpul nopții, nu trebuiau să o facă cu sirene”. El a dat totodată asigurări că „oamenii sunt mobilizați în continuare și își fac treaba”.

De altfel, inclusiv BIHOREANUL a primit sesizări de la cetățeni cu privire la faptul că nu au curent de aproape o zi, iar la Deranjamente Electrica nu răspunde nimeni, astfel că nici măcar nu sunt siguri că instituția știe de aceste avarii.

„De ieri, de la ora 17, nu avem curent, așa că nu avem nici apă, nici canal, pentru că nu suntem conectați la rețea. Nu putem folosi nici măcar toaletele, dușul, iar tot ceea ce aveam în frigidere putem arunca. În secolul 21, nu avem minimumul necesar. Iar la Electrica nu răspunde nimeni, efectiv își bat joc de cetățeni”, a declarat un cetățean care locuiește la intrarea în Sântandrei.

Citiți mai multe despre furtuna fără precedent de marți în articolele:

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

200 de apeluri 112 în Bihor! ISU Crișana: zeci de copaci pe carosabil și mașini, drumuri naționale blocate după furtunile de marți (FOTO/VIDEO)

Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor 

Grădina Zoologică din Oradea, închisă miercuri, ca efect al furtunii

ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii

Noi furtuni anunțate în Bihor: ANM a amis cod galben

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Data viitoare, furtuna va veni însoțită de o rupere de nori.
Atunci o să vedem, pentru a câta oară, mulțimea de liberali bihoreni și de susținători ai acestora ... cum știu ei să-și arate nivelul IQ de nici 65. Mai ales cel individual, că cel colectiv este măsurat prin ultimele sondaje electorale cu o singură cifră.
Postat 27 Iulie 2023, 08:52 de KP
KP aka mama Omida
Rețelele cad in capul tău second hand, cat despre prefectul LIBERAL , și-a făcut treaba bine, chiar foarte bine. Doar nu ne zi că de la Virusolog ai devenit electrician de înaltă tensiune ::::)))))
Postat 26 Iulie 2023, 19:27 de Sandu2100
@KP
Mai caricatura, acum te pricepi si la electricitate... Sunt sigur ca n-ai auzit de legea lui Ohm sau Kirchhoff fara sa dai pe goagăl!
Postat 26 Iulie 2023, 18:08 de Biggie
@KP
Si din nou vii tu sa ne spui cat sunt de incapabili (doar) liberalii si cat esti tu de capabil in orice domeniu. Fiind pesedist cu acte in regula. Nu-ti dai seama cat esti de penibil? mang, esti bine? N-ai nevoie de ajutor medical?
Postat 26 Iulie 2023, 18:04 de Biggie
Prefect liberal ... tragi apa după el și nu se înfundă vasul.
Nimic nu are în cap în privința intervențiilor de remediere. Doar stă și așteaptă evaluările. Un măscărici incapabil să știe că, în astfel de situații, soliciți ajutor de la județele neafectate și ceri bani din fondul guvernamental pentru situații de urgență, pentru a finanța instant intervențiile necesare și resursele umane relocate pentru cel mult două zile.
Postat 26 Iulie 2023, 17:50 de KP
Acela ... prostalăul electrician.
Măi caricatură, rețelele nu cad decât unde echipamentele sunt precum la Electrica, revizuite sau reparate, reconectate sau chiar "second-hand".
Postat 26 Iulie 2023, 17:34 de KP
Comentatorii
Pentru acei plângăcioși care se cred în sec. 21 le transmit că nu vor veni autoritățile să le facă curat în ograda lor. Și curentul nu se poate racorda prin pocnirea din degete că așa vrea x sau w și nu au trecut 24 de ore de la dezastrul produs de această furtună. La comentat suntem primi dar când este momentul să pună mâna fug ca și niște șobolani. Nu ne uităm în curtea noastră dar vedem ce se întâmplă la vecini. FELICITĂRI COMENTATORILORDE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE
Postat 26 Iulie 2023, 13:42 de Acela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON