URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2023, 18:01

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtuna puternică a făcut pagube însemnate în Oradea. Traficul a fost blocat pe foarte multe străzi din oraș, unde foarte mulți copaci au fost scoși din rădăcini, iar vântul a luat jos inclusiv acoperișuri și elemente de zidărie de pe unele clădiri, inclusiv de pe magazinul Crișul.

Foarte multe străzi din Oradea sunt închise, la ora publicării acestei știri, de copaci căzuți. Între acestea se numără strada Mihai Eminescu, Roman Ciorogariu, Iuliu Maniu, respectiv Nicolae Jiga (pe jumătate), unde a căzut și o parte a unui acoperiș. 

„Nu sunt victime omenești”, a precizat BIHOREANULUI lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor.

Furtuna a făcut ravagii și în campusul Universității din Oradea. Circa o treime din arbori au fost puși la pământ, iar unii dintre ei, mai masivi, au antrenat în căderea lor și stâlpi din campus și au afectat și fațadele clădirilor din apropiere.

De altfel o filmare spectaculoasă cu acoperișul Bibliotecii Universității luat de vânt a fost transmisă BIHOREANULUI de o cititoare. (Video: Şteficza Bianca):

În zona magazinului Crișul este dezastru, cu fire electrice doborâte de copaci, care au fost smulși efectiv din rădăcină sau rupți, dar cele mai multe stricăciuni au fost provocate de desprinderea de pe fațada a zeci de panouri de aluminiu care au distrus tot ce au lovit în cale, inclusiv stâlpi de iluminat, dar și clădirile din jur.

În clădirea spitalului de vizavi de Crișul au fost proiectate inclusiv panouri fotovoltaice.

Zona arată devastator, materiale de construcții sunt peste tot.

Cel puțin 3 stâlpi de iluminat au fost doborâți. 

Mobilierul stradal din piațeta MC Donald's a fost făcut praf.

Potrivit unor martori, copertina unei terase de pe Corso a fost dusă de vânt mai mult de 100 de metri, până în fața magazinului Crișul, unde s-a blocat în crengile unor copaci.

De asemenea, pe strada Lămâiței din oraș un copac s-a prăbușit peste o mașină, după cum arată o fotografie trimisă BIHOREANULUI de un cititor.

Foarte mulți copaci au fost rupți și pe malul Crișului, în zona Principatelor Unite.

UPDATE, ora 18.20: O persoană dusă la spital

Peste tot prin oraș se aud sirene ale mașinilor de ambulanță și pompieri.

ISU Crișana transmite că o persoană din Oradea a fost rănită în urma vijeliei crâncene, după ce furtuna a spart un geam. Pompierii paramedici i-au acordat primele îngrijiri, iar apoi au transportat victima la spital, potrivit unei prime informări transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana după furtuna devastatoare care s-a abătut asupra Oradiei și a altor localități din Bihor. 

Până la această oră, pompierii au avut zeci de intervenții. Detalii, în articolul „O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

Și Calea Averescu a fost blocată, complet.

UPDATE, ora 18.30: Oradea devastată

Șirul Canonicilor, Parcul Petofi sunt alte străzi blocate.

Sunt enorm de multe pagube. Proprietarul unei mașini parcate pe Șirul Canonicilor, care s-a ales cu luneta și parbrizul sparte, a relatat că stricăciunile au fost provocate de țiglele duse de furtună.

„Țiglele efectiv pluteau prin aer, ca niște frunze”, a declarat bărbatul BIHOREANULUI.

Peste tot prin oraș traficul este în continuare blocat sau se desfășoară cu viteză foarte mică, din cauza copacilor căzuți.

Pe strada R. Ciorogariu nu se poate circula dinspre Remax către Parcul Traian. Echipaje ale Poliției Locale dirijează circulația.

Foarte mulți copaci rupți sunt și în Piața Libertății și pe promenada din dreptul Casei Darvas - La Roche.

Pe strada Cuza Vodă, un acoperiș de tablă s-a prăbușit peste un BMW, conform unei imagini trimise de un cititor.

Foarte mulți copaci căzuți pe mașini sunt și în Parcul Brătianu, în apropierea Hotelului Dacia.

Parcul 22 Decembrie arăta răvășit ca după un cutemur, marți seară, după trecerea furtunii. Câțiva orădeni se plimbau pe aleile pline de noroi și crengi, fotografiind un peisaj desprins parcă dintr-un film de groază, cu copaci smulși din pământ, cu tot cu rădăcini, sau crengi mense rupte din coroana unor arbori care au mai rezistat urgiei.

Una dintre țâșnitorile din parc a fost ruptă în două de forța căderii unui copac, iar apa se scurgea pe pământ, zgomotos.

Dezastruos arată și Parcul 1 Decembrie din centrul orașului, unde crengile a zeci de copaci s-au frânt pe alei. 

(Sursa video: Adelina Străjeru)

UPDATE, ora 19: Geamuri smulse cu totul la Restaurantul Ciuperca

La Restaurantul Ciuperca, de pe dealul cu același nume, unde avea loc o petrecere, furtuna a smuls efectiv cu totul 4 geamuri uriașe.  

O femeie a povestit reporterilor BIHOREANULUI că „a fost realmente un coșmar” ce s-a întâmplat.

„Întunericul a coborât în câteva clipe peste tot orașul, iar din magazinul Crișul zburau bucăți de tablă ca niște frunze. Aici, la restaurant, vântul a smuls pur și simplu geamuri ale terasei, cu totul, și le-a aruncat spre interior. Nici la televizor sau în filme nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus aceasta.

Clădirea restaurantului este intactă, dar pe terasă un stâlp din lemn a fost dislocat.

Cel mai puțin afectată de furtună pare a fi zona cartierului Nufărul. Deși sunt zone cu crengi și copaci rupți, vijelia pare că nu a făcut atât de multe pagube.

În continuare se circulă foarte greu pe străzi precum Horea, Universității sau Octavian Goga.

UPDATE, ora 19.15: Circulația tramvaielor întreruptă

Circulația tramvaielor a fost întreruptă total în Oradea vreme de circa 40 de minute după furtună, din cauza faptului că „crengile mai multor copaci sau bucăți din acoperișuri au ajuns pe firele de contact sau pe liniile de tramvai”, după cum a precizat BIHOREANULUI Marius Nicoruț, directorul tehnic al OTL.

Potrivit acestuia, angajații OTL au intervenit pentru remedierea problemelor, iar circulația a fost reluată în mai multe zone.

În jurul orei 15, tramvaiele nu circulau în zona Ioșia - strada Aviatorilor, după ce o salcie a căzut peste o stație lângă Casa Piraților.

Aici, mai multe tramvaie așteaptă de circa 2 ore.

UPDATE, ora 19.45: Monumente sparte în Cimitirul Municipal

O serie de arbori din Cimitirul municipal, unii dintre cei mai vechi din Oradea, au fost puși la pământ de furtuna de marți după-amiază.

Unele cruci sau morminte au fost distruse de căderea lor, mai multe rude ale defuncților încercând să înlăture efectele dezastrului.

Mai multe cabluri electrice aeriene au căzut, lovite de crengi, pe aleea care duce la Capela Hașaș.

Distrugeri și în Parcul Țăranilor

Una dintre cele mai afectate zone ale orașului a fost cea a Parcului Țăranilor și a străzilor adiacente, care adăpostesc arbori masivi, bătrâni, care nu au rezistat puterii vântului.

Acoperișurile și fațadele mai multor case au fost distruse de căderea unor asemenea copaci, iar unii dintre localnici au rămas fără curent, după ce firele sau consolele electrice au fost smulse de crengi rupte.

Pagube și la Aeroport

Imagini publicate pe rețelele de socializare arată că și în zona Aeroportului Oradea au fost consemnate pagube însemnate.

În parcarea aeroportului, unde sunt zeci de mașini, o mare parte dintre ele au fost avariate, fiind lovite de tot felil de materiale de construcții, inclusiv grinzi din lemn mari și grele, au fost purtate de vânt.

Acoperișul uneia dintre clădirile tehnice dintre cele două terminale este distrus. Detalii, în articolul „Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

UPDATE, ora 21: Sere distruse în zona Salonta, Mădăras

Pagube importante s-au produs și în zona Salonta și Mădăras.

Conform unui cititor al BIHOREANULUI, vântul a distrus inclusiv acoperișul fabricii DeLonghi, dar și mai multe sere ale unor localnici din zonă.

„În plus, biserica din sat a fost toată descoperită”, a precizat cititorul.

UPDATE: „Dezastru” la Uzina de apă nr. 5 a Oradiei

Furtuna teribilă care s-a abătut asupra Oradiei a provocat pagube mari și la Uzina de apă nr. 5 a orașului, situată în vecinătatea Cartierului Tineretului. O filmare primită de BIHOREANUL chiar de la directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea, arată cum acoperișul stației de tratare a fost dat jos de vântul puternic.

„Uzina 5 după furtună... Acoperișul Pavilionului central de la stația de tratare, din păcate, a dispărut. Se zice daună totală. Încercăm să recuperăm ceva din materialul lemnos. Tabla este puțin probabil să se poată pune (n.r. – înapoi). Dezastru!”, spune șeful CAO, care a filmat pagubele lăsate în urmă de vijelie.

Citiți și articolele:

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

COD ROŞU de vijelii și grindină în Oradea și alte localități din Bihor

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
Ce ne zici tu e, ceea ce-ți dorești, nu si realitatea ::::::))))))
Postat 26 Iulie 2023, 11:20 de Sandu2100
De ce evită Bihoreanul să dea poze din Centrul Civic?
Pasajele subterane ale binomului Bolojan+Birta sunt bine? Că unul dintre funcționarii primăriei spunea de dimineață că au întors în timp lucrarea cu 65% ... adică trebuie excavat din nou.
Postat 26 Iulie 2023, 10:57 de KP
Vai amar mă
Bai ăștia cu aplicatiile, " timpul e probabil, nu e exact " de unde ați înțeles voi ca e exact ????
Postat 26 Iulie 2023, 01:20 de Sandu2100
AccuWeather
Buna seara, de câteva luni mi-am instalat aplicația AccuWeather. De ieri apărea o avertizare pentru Oradea de furtuni violente. ANM a transmis avertizare doar de cod galben pentru furtuna și caniculă. Vecinii noștri maghiari transmiseseră încă de ieri mai multe coduri de avertizare, printre care și cod ROȘU de furtuni. Până vine mesajul Roalert... poți să mori.
Postat 26 Iulie 2023, 00:03 de Diana30
Vijelie
BUNA SEARA! RO ALERT DE CE NU NE-A AVERTIZAT MAI REPEDE , CE-L PUȚIN AM FOST SURPRINS DE FURTUNA SI DUPĂ CE A CEDAT DIN PUTERE AM FOST AVERTIZAT PRIN RO ALERT!!!!!!!!!?????
Postat 25 Iulie 2023, 21:15 de levente49
Robert
Da ce vrei pe furtuna sa le scoata pe alea noi???
Postat 25 Iulie 2023, 18:49 de Sandu2100
..........
Mesaj către otl-ul "modernizat" cu zeci de milioane de euro,care in canicula scoate pe traseu tramvaiele galbene fara aer condiționat și toate hârburile de autobuze luate second hand.Daca blocarea tramvaielor o mai inteleg cel al autobuzelor e deja too much,că nu circula nici alea deci mesajul.Sa va ft Dzeu de jeg de serviciu ce sunteți la cati bani înghit căcații ăștia ne-am lua toți cate un mercedes și ne-am da cu ele prin pasajele lui Birta că altă soluție se pare in Oradea nu există decât mașină personala.
Postat 25 Iulie 2023, 18:37 de Robert
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON