URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 14:47

”Furtuna din Oradea nu a fost tornadă, ci un fenomen cu aceeaşi putere, dar mai periculos". Explicaţiile unui specialist în meteorologie (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtuna fără precedent care a creat haos şi pagube însemnate în Oradea şi în alte localităţi din judeţul Bihor a fost un fenomen meteorologic extrem, asemănător cu o tornadă. Specialist în meteorologie şi geografie, Alex Trandafir a explicat pentru BIHOREANUL că acest fenomen este însă şi mai periculos decât tornada, deoarece se poate întinde şi provoca distrugeri pe zeci de kilometri.

Viteza maximă a vântului în Oradea: 144 km/h

"Nu a fost o tornadă. A fost un fenomen care are aceeaşi putere şi care se numeşte, în engleză, microburst. Impactul e mai mare în cazul acestui fenomen. Viteza vântului în cazul tornadei poate ajunge până la 300 km/h, dar distrugerile sunt doar pe unde trece pâlnia sa. În cazul acestui fenomen, vântul nu are o asemenea putere, dar se întinde pe zeci de kilometri. Ieri, la staţia meteo din Oradea valoarea maximă a vântului a fost de 144 km/h", a explicat orădeanul Alex Trandafir, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Tânărul a studiat Geografie şi Management la Universitatea Loughborough din Anglia, iar acum, fiind la programul de master, studiază Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice în cadrul aceleiaşi instituţii academice. Încă din liceu, Alex a fost pasionat de meteorologie, pe care o studiază constant.

Potrivit site-ului oficial al Serviciului Național de Meteorologie din SUAmicroburst este o masă de aer care se formează în timpul furtunii, se răceşte brusc şi coboară puternic pe pământ.

"Pe măsură ce loveşte pământul, masa de aer se răspândeşte în toate direcţiile. Locul în care explozia loveşte pentru prima dată solul se confruntă cu cele mai puternice vânturi şi cele mai mari daune", se arată pe site-ul oficial.


(Sursa foto: Weather.gov)

"Masa de aer a lovit pământul pe graniţă, între România şi Ungaria, astfel că Oradea şi localităţile de lângă au suferit cel mai mult. Se poate spune şi că am avut noroc, pentru că nu s-a format grindina", a mai explicat Alex Trandafir.

Acesta opinează și că, în timpul furtunii de marți, este posibil să se fi format şi gustnado, adică un vârtej scurt, de mică adâncime.


(Sursa foto: Weather.gov)

Fenomenul meteo extrem a fost filmat integral de un alt pasionat de meterologie din Oradea, Zoltan Boros, şi publicat pe canalul său de YouTube.

Dezastru în oraş

În Oradea, furtuna a început marţi în jurul orei 17 şi a provocat, în doar câteva minute, pagube însemnate.

Furtuni şi vreme instabilă au fost semnalate în mai multe zone ale ţării. În județul Alba, o femeie de 64 de ani a murit după ce un copac a căzut peste mașina ei pe șoseaua Transalpina.

Și fenomenul microburst a fost semnalat şi în alte zone ale ţării. Pe grupul de Facebook "Furtuni România – Offical Meteo Group", ce reunește pasionaţii de meterologie, au fost publicate o mulţime de imagini şi filmări din ţară care arată impactul fenomenelor meteo extreme.

Pentru ziua de miercuri, în Bihor, meteorologii au emis o nouă informare de vreme instabilă, de tip cod galben, care este valabilă până joi la ora 2. În acest interval de timp vor fi vijelii, cu descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină.

Citiți mai multe despre furtuna de marți în articolele:

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

200 de apeluri 112 în Bihor! ISU Crișana: zeci de copaci pe carosabil și mașini, drumuri naționale blocate după furtunile de marți (FOTO/VIDEO)

Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor 

Grădina Zoologică din Oradea, închisă miercuri, ca efect al furtunii

ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii

Noi furtuni anunțate în Bihor: ANM a amis cod galben

Primăria apelează la orădeni să își cureţe spaţiile din jurul locuinţelor după furtuna puternică de marţi (FOTO)

Prefectul de Bihor: furtuna de marți a fost una fără precedent! Peste 11.000 de bihoreni încă nu au curent

23 de persoane rănite, după vijelia de marți din Bihor. Un bărbat cu o arteră secționată a fost operat imediat 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@adi13, obsedatul
"Bai sandu alias biggie, mai luati-va medicamentele, sau faceti sa gasiti o femeie sa scapi de frustrarile astea". Te-am mai intrebat, n-ai argumente, jignesti ca un nesimtit? Spune, cum ai ajuns la concluzia asta. Esti medic? Hotareste-te, vorbesti la plural sau la singular? Dupa cum te exprimi, n-as crede ca ai treaba cu medicina sau cu orice scoala. Băi adi13!
Postat 27 Iulie 2023, 20:14 de Biggie
@orban
Studiaza "mica glaciatiune".
Postat 27 Iulie 2023, 07:59 de excalibur
Cizmele de guma
Ni se tot spune ca poluam in nestire, in ultimii 10-15 si din cauza asta se incalzeste vremea. Probabil din cauza asta Pamantul a trecut, la diferite intervale de timp, din ere glaciare in ere toride. Ultima era glaciara s-a incheiat in urma cu aprox douazeci de mii de ani. Atunci au inceput sa se topeasca ghetarii ca urmare a inceperii poluarii Planetei de catre cei din specia homo sapiens-sapiens!
Postat 27 Iulie 2023, 00:01 de OrbanKula
KP aka mama Omida
Rău te doare când vezi unul cu studii, in Anglia sau Franța etc, tu probabil ai făcut studii in toaletă. Sunt unii multi mai deștepți ca tine, tu nici măcar nu te apropii de a fi deșteaptă, tu ești pe propagandă.
Postat 26 Iulie 2023, 18:54 de Sandu2100
@KP
"Total lipsit de logică să spui ca te plictisește un comentariu, când interesul tău a fost de a deschide pliscul în scris și a te băga în seamă" Iar tu de cate ori deschizi pliscul, nu uiti sa ne spui ca Bolojan e de vina daca ploua, ninge sau e grindina sau sunt 35 de grade. Spune-ne si cate canalizari a neglijat filip cu f mic! Altfel raspunzi precum prostul pentru a te baga in seama care nu a aflat ca filip a neglijat canalizarile pe cand era primar.
Postat 26 Iulie 2023, 18:21 de Biggie
Acela ... alt prostalău de serviciu.
Total lipsit de logică să spui ca te plictisește un comentariu, când interesul tău a fost de a deschide pliscul în scris și a te băga în seamă, răspunzând ... precum prostul de sub tine care nu a aflat că Bolojan e de vină, dacă se înfundă canalizările pe care le-a neglijat în oraș.
Postat 26 Iulie 2023, 17:28 de KP
KP
Mai bine taci și rumegă că este mai sănătos și pentru noi și pentru tine. Specialistul lui pește. Nu este un domeniu sau altele la care tu să nu tepricepi sau să ai niște păreri de rahat. Nu obesvi că ne cam plictisești cu comentariile tale.
Postat 26 Iulie 2023, 17:10 de Acela
@KP
Ai uitat sa ne spui ca si pentru furtuna de ieri Bolojan e de vina. Si toata gasca de liberali. Si pentru ploaia de azi. Pentru ca se infunda canalizarile. Daca erai tu sau alt pesedist primar, nu se infundau. Nici macar n-ar fi plouat. Sau ati fi rezolvat politic sa ploua mai incetisor.
Postat 26 Iulie 2023, 16:57 de Biggie
Am aflat de la "specialistul" Bihoreanului ... efecte posibile și previzibile.
Nimic despre cauze nu ne-a spus. Ce învață cei de acum despre schimbările climatice, știau toți urmașii dinozaurilor.
Postat 26 Iulie 2023, 16:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON