URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

1001 de decese Covid în Bihor

1001 de decese Covid în Bihor imagine de arhivă, sursa foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Batem cu toții în lemn, dar în timp ce dezbatem această tristă și oficială bornă 1.000 a deceselor Covid în Bihor sunt regretabile șanse ca statistica să-și urmeze curba implacabilă.

Ne-am obișnuit, când e vorba despre euro, kilowat ori gigacalorie, să aflăm că iarăși mai sar câte un prag psihologic, ba chiar și câte un prag psihiatric uneori. Însă când e vorba de vieți pierdute, chiar e greu de „digerat” un asemenea prag.

Fenomenul de masă pro și contra "Flavia Groșan" chiar explorează limite ale psihicului uman. Fiecare poate decide pentru el dacă și cât e cazul să se rușineze sau nu de asta. Cert e că, după mai bine de un an de pandemie cu restricții, incertitudini și convulsii sociale, presiunea psihică la unii dintre noi poate fi undeva între mare și foarte mare. Și până și un psihic sănătos uneori mai clachează. Important e să revenim și să îndreptăm ce greșim.

Bunăoară, despre medicul Groșan se cam desprinde, din dezbaterile aprinse, următoarea idee: oricât de bine-intenționată e doctorița, poate fi o greșeală să-ți reverși năduful pe toate celelalte protocoale și pe absolut toți ceilalți medici. După seria de interviuri prea la cald, niște nuanțări chiar ar prinde bine.

Revenind la Bihor, fiecare poate aprecia cu propriile simțuri dacă situația e în negru sau roz, ori cam pe unde între aceste nuanțe. Față de majoritatea județelor, Bihorul chiar stă binișor la capitolul infrastructură medicală și corp medical. Însă numărul de vieți pierdute sub spectrul Covid ne situează clar peste media națională. Dacă fiecare județ ar avea 1.000 de decese, fără să mai punem Capitala la socoteală, România are avea un număr dublu de decese cu amprenta Covid, față de bilanțul actual.

Dintre explicații aș evidenția trei: Bihorul e un județ cu populație peste media națională, dar cu educația undeva pe la mijloc, raportat la Ardeal. Apoi, niciodată nu prea am stat bine la indicele general de sănătate, asta fiindcă tradiționalul trio colaci - clisă - pălincă de Bihor nu-i chiar un panaceu. Iar în al treilea rând, fiindcă își spune cuvântul și vecinătatea cu Aradul, Clujul și Hajdu-Bihar-ul greu încercate și ele de perfidul Sars-Cov-2. Despre Satu Mare e mai greu de estimat, fiindcă pare ceva mai timid la numărul de testări, dar în schimb ne-a "donat" o serie de decese la raportări.

Oricum, e clar că trebuie să îmbunătățim ceva în bilanțul slăbiciunilor, înainte să apară Sars-Cov-3.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON