URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 22:52

Doctoriţa Flavia Groşan din Oradea, dezvăluiri despre "schema minune" de tratament anti-Covid. "Mie nu îmi e frică de nimic"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un nou interviu difuzat joi seară de Antena 3, doctoriţa orădeană Flavia Groşan, cea care a ajuns să fie cercetată de Colegiul Medicilor Bihor după ce şi-a arătat rezerva cu privire la protocoalele anti-Covid folosite în spitale, a vorbit despre "schema minune" de tratament folosită de ea la pacienţii săi, despre care a spus că nu sunt o mie, cum a reieşit din primele sale declaraţii, ci "câteva mii", cu tot cu membrii familiilor lor.

În esenţă, doctoriţa a spus că, pe lângă Claritromicină, un antibiotic cu rol antibacterian căruia i-ar fi descoperit valenţe antivirale, a recomandat pacienţilor şi Ventolin, un bronhodilatator de a cărui eficienţă s-a lămurit de mult timp. Ea a spus că a abordat boala ca pe o pneumonie, astfel încât pacienții care se află în stări febrile să nu fie puși pe drumuri, pe la spitale .

„Aici am peneumoniile virale – gripa, infecțiile de sezon, virușii de sezon, covidul – care au  anumite simptome. Eu imediat îmi dau seama care e gripă, care e COVID. Clinic din cap, îmi dau seama. Mie nu îmi trebuie investigații foarte multe să plimb bolnavul febril să-l înnebunesc de cap din simptome. Apoi avem pneumoniile bacteriene – pneumococ, streptococ, stafilococ – care sunt niște pneumonii extrem de grave cu febră de patru cinci zile. Și mai avem pneumoniile atipice (micoplasme, chlamydii) foarte interesante sunt pneumoniile astea. Sunt uşoare, dar rămâne în urmă o tuse, astenie și ține o lună. Organismul reușește să învingă boala și peste o lună iarăși apare. Eu tot timpul le iau în calcul și le tratez ca atare”, a explicat Flavia Grișan la Antena 3.

"O poveste scrisă de mine"

"Eu sunt pe aceeaşi schemă de 10 ani, nu de ieri de azi", a spus Groşan, precizând că l-a folosit în tratarea multor afecţiuni respiratorii şi pneumologice, şi a caracterizat infecţia cu Covid-19 ca fiind "o răceală zdravănă, o gripă mai fiţoasă, un virus mai agresiv, cu simptome mai brutale, care trebuie tratat de la primul simptom", iar rolul schemei sale este unul "antiinfalamtor, să limitez răspândirea virusului, să limitez acţiunea lui inflamatorie", respectând "legile fizicii şi demnitatea umană" a pacienţilor.

În schimb, Flavia Groşan a spus că mai sunt medicamente care fac parte din schema ei, "povestea ei", cum o caracterizează, pe care nu le va face publice.

"Va rămâne această poveste scrisă de mine post-pandemie", a mai zis doctoriţa, care s-a arătat "un pic dezamăgită" că a ajuns în vizorul Colegiului Medicilor, în condiţiile în care nu a făcut un malpraxis, ci s-a "implicat total" pentru pacienţi, mulţi din ei fiind din străinătate.

Ea a mai spus că era dreptul ei să opinieze cirtic cu privire la protocolul "oficial", când a văzut medici care au recomandat medicamente de care "mie ca pneumolog îmi e ruşine". "Dacă după atâta muncă vor să îmi ridice dreptul la liberă practică, fără malpaxis, asta e lumea în care trăim...", a spus Flavia Groşan, afirmând că "mie nu îmi mai e frică de nimic, la ce am trecut prin viaţa asta".

Chemată să dea explicaţii

Părerile specialişilor consultaţi de Mihai Gâdea au fost împărţite cu privire la schema de tratament a doctoriţei orădence. Unii au susținut că este incorect ca aceasta să fie blamată sau pedepsită câtă vreme rezultatele tratamentului său au fost bune pentru pacienţi, observând că aceleași medicamente au fost utilizate şi de alţi medici, în vreme ce alţii au subliniat că schema ar fi trebuit validată întâi printr-o cercetare ştiinţifică medicală şi discutată în interiorul profesiei, şi abia apoi expusă publicului, de maniera în care a făcut-o Groşan.

Pe de altă parte, într-o declaraţie dată joi televiziunii Antena 3, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a confirmat că Groşan va fi chestionată de Comisia de Etică luni, 22 martie, pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la reproşurile care i se aduc.

Pantiş a spus că doctriţa va trebui să lămurească, printre altele, de ce s-a pronunţat împotriva protocolului general anti-Covid și de ce a îndemnat pacienţii cu saturaţie de oxigen scăzută să rămână acasă, dar a lăsat să se înţeleagă că Groşan ar putea să scape nesancţionată dacă "îşi va retrage declaraţiile făcute".

„Schemă ieftină”

Tot joi seară, dr. Flavia Groşan a făcut o postare pe Facebook, spunând că, după ce a devenit caz de dezbatere naţională, are tot mai mulţi pacienţi. Totodată, a spus că este "năucită" că schema ei, "o schemă terapeutică logică, ieftină" a provocat o asemenea "furtună mediatică". 

"Cum e posibil ca o schema terapeutică logică, ieftină, în jur de 100 RON, cu medicamente aflate în nomenclatorul ANM și MS, care pot fi compensate, poate să determine asemenea furtună mediatică. Incredibil. Cred că mai mult enervează că n-o fac publică. Și n-am s-o fac", a scris doctoriţa.

"Pentru o discuţie"

În acest caz s-a pronunţat şi Dan Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. "Ne bucurăm de experienţa domniei sale şi ne bucură rezultatele, care sunt impresionante, aşa cum ni le relatează dânsa. Dar dânsa nu este judecată de Colegiului Medicilor. A fost chemată pentru o discuţie, şi nu legată de protocol (n.r. cel medical aplicat de dr. Groşan), ci este vorba de o încălcare a unor norme deontologice, prin faptul că doamna doctor respinge public anumite mijloace de tratament recunoscute de comunitatea ştiinţifică medicală. Ea a fost invitată la Colegiul Medicilor Bihor numai pentru o discuţie. La acest moment nu avem argumente să ne pronunţăm pe latura profesională a dânsei", a spus Dan Coriu.

Acesta le-a transmis medicilor că sănătatea pacienţilor trebuie să fie pe primul plan, "ideile şi mesajele noastre transmise în public să fie argumentate pe baza unor protocoale cunoscute", iar pacienţilor să aibă încredere în medicul curant şi să-i urmeze decizia medicală.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al forului, medicul legist Vasile Astărăsoae, şi-a arătat public susţinerea faţă de dr. Groşan. "Dacă Colegiul vă sancţionează, decizia poate fi contestată în Contenciosul Administrativ. I-am comunicat doamnei doctor Pantiș că dacă se ajunge la o astfel de situaţie mă ofer, pro bono, să fiu expertul dvs. în probleme de etică medicală. Bineînţeles dacă dvs. acceptaţi. Fără falsă modestie, am şi expertiza şi experienţă în acest domeniu", a scris acesta pe o reţea de socializare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Si Adina Alberts Catarama trateaza Covid
E medic , bine amu se declara medic dar nu are nimic in comun cu medicina, asemenea oameni ar trebui cercetati penal
Postat 20 Martie 2021, 00:25 de Sandu2100
microzime
Iar ceva scos din context. In esenta, fragmentele individuale sunt corecte. Insa naratia este inselatoare. Deseori vezi asemenea exemple si la creationisti. Despre microbi mai bine de la: Frank Ryan, Carl Zimmer.
Postat 19 Martie 2021, 21:13 de sasi
@sasi
Ca Giordani Bruno sau Galileo Galilei, si doctorita a nimerít ceva, chiar a pus ceva in miscare , cu toate astea este contestatã si condamnatã pentru rezultate, poate chiar ce cei care metódic provoacã confuzue. Ceea ce nu este rãu dacã se elibereazã niste forte creatoare. De fapt contradictia creazã viatã,
Postat 19 Martie 2021, 20:55 de iahim
Asta ai invatat la facultate?
https://www.inlpsi.ro/cercetari/antoine-bechamp-si-teoria-microzimelor
Postat 19 Martie 2021, 20:55 de excalibur
@originals
Aici faci usoara confuzie intre domeniu de cerecatre si metoda de cercetare. Dar nu este grav. Tocmai din aceasta cauza am mentionat "a" si " a se". Cel din urma se refera la metoda de cercetare. Initial se utiliza si termenul de "reproducere", insa in alte carti (traduceri) mai recente gasesti "reproductivitate". Dpmdv "reproductibilitate" ar fi mai corect. Cred ca in traducerea unei carti de Bill Nye asa se utilizeaza - dar nu sunt sigur. In rest nu ma intreba in ce tarduceri cine si cum a utilizat... In ultima perioada prefer lectura in limba engleza. Adica inapoi la sursa. In traduceri ti se impune si punctul de vedere al traducatorului - iar de multe ori termenii utilizati nu trec de filtrul Academiei Romane... in mod normal ar trebui, mai ales daca introduci(=traduci) termeni inca neutilizati si in limba romana. In esenta toata treaba = polemica :)
Postat 19 Martie 2021, 20:54 de sasi
Interesant.
Sasi, eu m-am lovit de termenul ăsta în Genetică, ținea de studiul diferențiat a două grupuri din aceiași generație dar cu genotip diferit, termenul complet era succes reproductiv diferențiat. Fără a intra în polemici, nu te contrazic, și Genetica e o știință și are alt înțeles.
Postat 19 Martie 2021, 20:34 de User anonimizat
Bossche
Numai sa nu ramanem cu o impresie gresita. Bossche spune altceva si nu ce intelege "excalibur". Vaccinarea este profilactica. Corect. Vaccinarea in masa poate creste sansa aparitiei unor mutatii. Corect. In plina pandemie nu vaccinul este solutia. Corect. Solutia este TOLERANTA ZERO fata de toti care nu respecta regulile: masca, igiena si distantare. Asta spune Bossche. Cat timp autoritatile nu iau masurile necesare, ramane vaccinarea cu riscul aparitiei unor tulpini mutante rezistente. Poate va trebui sa se vaccineze lumea cu toate variantele de vaccin... Un exemplu exagerat: cei care au primit Pfizer vor fi rezistenti la o anumita tulpina dar vor putea transmite tulpina la cei cu Moderna care nu vor avea imunitatea fata de tulpina respectiva, etc.
Postat 19 Martie 2021, 20:15 de sasi
@excalibur
asa ca ai chiulit de la toate orele de stiinta?
Postat 19 Martie 2021, 20:04 de sasi
@originals
In stiinte, termenul reproductivitate se refera la "a" si nu la "a se" reproduce. Prin reproductivitate se intelege faptul, ca o teorie noua, o metoda elaborata de tine, poate fi reprodusa si de catre alti cercetatori. In esenta = repetat cu rezultat asemanator/identic.
Postat 19 Martie 2021, 20:02 de sasi
O lămurire, dacă nu cer prea mult.
Sasi, ce vrei să spui prin ,,reproductivitate’’ ?
Postat 19 Martie 2021, 16:39 de User anonimizat
sorry, link-ul
https://dryburgh.com/wp-content/uploads/2021/03/Geert_Vanden_Bossche_Open_Letter_WHO_March_6_2021.pdf
Postat 19 Martie 2021, 14:48 de excalibur
Skeptic free
[ https://diyprojects.io/install-mqtt-mosquitto-broker-nas-synology-dsm-6-2-docker/ ] E un warning al unui specialist,Geert Vanden Bossche, DMV, PhD,independent virologist and vaccine expert, formerly employed at GAVI and The Bill & Melinda Gates Foundaton.El face un scenariu apocaliptic despre vaccinarea in masa a populatiei.Vaccinul iti inhiba oarecum sistemul imunitar,acesta fiind setat pe covid19. NU asigura imunitate, doar ca faci o forma usoara.Cu timpul, vaccinatii vor fi expusi la viitoarele tulpini covid,avind sistemul imunitar deturnat pe actualul covid19.Intre timp, vor raspindi virusul CELORLALTI ,adevarate arme de distrugere in masa biologice.Corpul vaccinatilor va deveni adevarat laborator de virusi letali.Ati obsevat ca lansarea vaccinului in decembrie a venit la pachet cu o gramada de tulpini mutante??? [ The disastrous result is that the natural immune systems of the tens or hundreds of millions who are having the vaccines are being effectively destroyed. Their immune systems will not be able to fight any mutated variation of the virus which develops within their bodies. And those mutated viruses can spread out into the community. I believe this is why new virus variations are appearing in areas where the vaccine has been given to lots of people. The bottom line is that giving the vaccines will give the virus an opportunity to become infinitely more dangerous. Every vaccinated individual has the potential to become a mass murderer because their bodies are becoming laboratories making lethal viruses. And worse still, some of the vaccinated individuals may become asymptomatic carriers – spreading lethal viruses around them.]
Postat 19 Martie 2021, 14:47 de excalibur
@iahim, @originals
Bruno, intamplator, a nimerit in ceva. Putea sa nu nimereasca. A venit cu o idee filosofica ce s-a dovedit utila. (sper ca n-ai vrut sa te referi la GG :) cum sugereaza subiectul postarii tale...) Nu este un exemplu bun (nici GG n-ar fi ;) - vezi la sfarsit). Nu a dovedit nimic stiintific. Filosofia e indispensabila pentru matematica, necesara in fizica, utila in chimie, dezastru pt biologie(/medicina). Aici vorbim de metoda stiintifica: investigatie, experiment, reproductivitate. Daca intr-adevar este asa cum sustine, atunci poate dovedi prin statistici riguroase. Insa, pana acum, inafara de internauti guralii, nu a reusit sa convinga pe nimeni. Asa ca raman sceptic. Faptul ca convinge pe astia cu tei neuroni ca KP, nu inseamna nimic. Noi, cei care intelegem lucrurile, avem nevoie de date concrete. Sper s aaiba dreptate, dar intai ar fi bine sa si dovedeasca acest lucru. Pana atunci 15 minute de faima...
Postat 19 Martie 2021, 14:16 de sasi
Eppur si muove!
Giordani Bruno a suferit fiindcã a declarat si sustinut un fapt care era in contradictie cu învãtãturile acelor vremuri.
Postat 19 Martie 2021, 11:58 de iahim
Doctori versus vindecatori
Prin anii 80 un medic, care si-a pierdut sotia si fiul de cancer, a studiat problema si a cautat terapia alternativa a cancerului(bolilor).Nu chimioterapie,radioterapie etc. Definirea conflictului care a generat boala,terapii neinvazive...Povestea aici: [ https://autoeducare.ro/noua-medicina-germana-legatura-creier-boala-psihologie#more-6583 ]. A reusit sa trateze multi bolnavi.Evident ca nu a avut succes 100%. Big pharma,lovita in interese, i-a retras licenta si l-a bagat la puscarie.Omul s-a refugiat in spania pina la urma. Povestea doamnei e similara...Tratamentul ei,pe linga medicatia relativ,banala,ieftina incumba un urias transfer de energie pozitiva si incredere.Ceea ce poate reloca toate resursele organismului spre vindecare.Creierul se reprogrameaza,sistemul imunitar se fortifica si boala remite.Asta nu se invata la FMF. Doamna ,expert in pneumologie,a lins toata doctrina medicinei alopate si a gasit calea oarecum holistica spre vindecare.Precum samanii de altadata.Am pierdut pe cineva drag in ianuarie.Comorbiditati anterioare.Tuse. UPU. Test covid. Pozitiv.Pneumonie,edem. Curteanu.10 zile purgatoriu, expertiza FMF la cel mai inalt nivel.Oxigen 80.Masca.Revine oxigenul. "Monitorizam""Refuza dializa".Primele 3 zile contact telefonic.Apoi liniste...Dupa 5 zile coma,ATI,intubare. Adio. A mers pe picioare la spital.Nu la vascau.La km.0 al medicinii din oradea,oras universitar,plin de DOCTORI.Dotati cu CT,RMN,dializoare,respiratie asistata.Culegem roadele promotiilor unchiului de prin anii '90, 2000. Bolnavii de covid au parte de un sfirsit groaznic, departe de cei dragi,in pampers,in sacul de plastic cu fermoar, fara un "la revedere", fara MEDICI... doar functionari sastisiti,beneficiari ai reformei Olgutei.Nu generalizez,chapeau pentru medicii adevarati,care nu incap de armatele de functionari bugetari.Excelsior!
Postat 19 Martie 2021, 11:55 de excalibur
O analogie.
Sasi, nu doamna doctor a mers la media, nu doamna învățătoare a mers la media. Media a venit la dânsele, că e vorba de Antena 3 sau Bihoreanul. Dânsele nu au făcut altceva decât să-și expună impresiile, trăirile, pe facebook. Au făcut asta pentru a rămâne informați pacienții, elevii, părinții, au făcut-o și din frustrare probabil, după tot deranjul iscat e de înțeles frustrarea. E greu să gândești diferit cu succes.
Postat 19 Martie 2021, 10:53 de User anonimizat
@originals
OK, hai sa acceptam ca a facut consultatii online. Cum ramane cu restul? In tema covid se publica aproape orice r***t, deci avea unde. FB este pt a atrage enoriasi creduli - clienti. Sau pentru 15 minute de faima... Daca pe bune faci si vrei sa faci ceva, brevetezi, cauti cai oficiale, faci statistici. Nu am vazut o simpla statistica... oricine poate arunca cu numere si spune ca 1000, 10000, 10googol de pacienti... Sistemele medicale utilizeaza protocoale in disperare. Exista diferente rasiale, deci nu peste tot poti aplica acel protocol. Orice idee noua si dovedita clinic este binevenita.
Postat 19 Martie 2021, 09:47 de sasi
@KP
unu, doi... iti numar neuronii... trei.. eeee... am si terminat :) a fost usor... sau lucrezi numai cu 2? cerd ca 2 ca la ce capacitate intelectuala dovedesti, ar fi minune sa utilizezi trei...
Postat 19 Martie 2021, 09:39 de sasi
Niște răspunsuri.
Sasi, cât timp medicul de familie recomandă un pneumolog, consultația se poate face și online sau telefonic. La dânsa au ajuns pacienți cu simptome și apoi au fost diagnosticați, au intrat în izolare, păstrându-se în continuare legătura cu ei. În fond, asta ni-se spune să nu aglomerăm spitalele. Cât despre scrisul pe facebook, nu cred că ai șanse să publici altundeva în vremurile astea, mai ales în afara șabloanelor. Deocamdată doamna și-a făcut mai mult rău, deși nu administrează leacuri băbești, atrăgând atenția sistemului, ori ăsta nu iartă.
Postat 19 Martie 2021, 08:59 de User anonimizat
Nu a cercetat-o nimeni, nu mai bateți câmpii.
A fost reclamată aiurea de un doctor coleg. Colegiul are rolulde a cerceta cazuri de malpraxis reclamate de pacienți. Colegiul nici nu avea ce să cerceteze și o susține pe Groșan fără rezerve, chiar dacă aparent nu poate spune direct că Statul Român e criminal și se folosește de personalul medical din spitale pe post de călău.
Postat 19 Martie 2021, 08:33 de KP
RE: Nu a cercetat-o nimeni, nu mai bateți câmpii.
Dacă mai folosești expresii injurioase, îți suspendăm contul!
Postat 19 Martie 2021, 14:09 de Moderator
termeni
Inteleg ca vorbea publicului larg insa nu poti utiliza ca sinonime boli diferite ca raceala, gripa, sars... In primul rand agentii patogeni sunt diferiti. In alta ordine de idei, niste aspecte extrem de importante: 1. o statistica duoamna? Numerele aruncate sunt numere goale. 2. Cum a tratat pacienti cu covid19, cat timp astia trebuia sa fie in izolare? Chiar si pe perioada testarii PCR esti inschis in casa...! 3. Declara ca 1-3 pacienti din 100, tot au facut forme grave... cam acel procent este si incidenra bolii cu forme grave! Atunci pe cine a tratat douamna? Pe asimptomatici? Poate chiar raceli sau evental gripa... cum se vede cam confunda bolile... 4. Daca faci "minune" in stiinta, te grabesti sa-ti publici rezultatele... in periodice de specialitate si nu pe FB... pe FB publici pt a mai atrage clienti (credului) platitori...
Postat 19 Martie 2021, 07:53 de sasi
Falsitate.
Problema unora este că dezvăluirile au fost făcute de Antena 3, ori asta contravine cu tot ceea ce li s-a inoculat de-a lungul anilor, Latrina 3. Or fi având ei păcatele lor, dar, doamna este cât se poate de coerentă, are toate argumentele, o felicit pentru curajul de a ieși în față.
Postat 19 Martie 2021, 06:49 de User anonimizat
Sufera de publicitate
Totusi nu cred ce spune
Postat 18 Martie 2021, 23:29 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON