URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 12:14

Scandal imens după declarațiile doctoriței Flavia Groşan despre tratamentul Covid. Medicii se delimitează, internauţii se coalizează și fac demersuri pentru susţinerea ei (VIDEO)

Scandal imens după declarațiile doctoriței Flavia Groşan despre tratamentul Covid. Medicii se delimitează, internauţii se coalizează și fac demersuri pentru susţinerea ei (VIDEO) captură Antena3
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medici din toată ţara au reacţionat dur în spaţiul public, în urma declaraţiilor controversate făcute de medicul pneumolog Flavia Groşan cu privire la tratamentul persoanelor cu Covid. În schimb, pe Facebook părerile sunt radical împărțite, apărând inclusiv curente de solidarizare cu doctorița orădeancă, inclusiv un grup "alături de Flavia Groşan". Unii internauți vor să protesteze luni, 22 martie, în ziua când Groșan este convocată pentru audieri de Colegiul Medicilor Bihor.

De la ce a pornit totul

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat după publicarea pe site-ul national.ro a unui articol - devenit viral pe internet - în care doctoriţa Groşan, proprietara unui cabinet privat, susţine că a vindecat o mie de persoane infectate cu Covid tratându-le cu un banal antibiotic, Claritromicină. 

Între altele, doctoriţa susţine că a vindecat "aproape o mie de pacienţi Covid în diferite stadii", "fără nici o zi de spitalizare", tratând infecţia cu coronavirusul ca pe o "pneumonie atipică", în timp ce "în spitale se fac greşeli uriaşe şi protocolul (n.r. - terapeutic) Covid omoară, de fapt, bolnavii".

Groşan susţine că în spitale ar avea loc multe decese ale pacienţilor Covid deoarece li se administrează oxigen terapeutic, ceea ce ar provoca edeme cerebrale, a susţinut că administrarea Kaletra şi Codeină este "o mare greşeală" şi chiar că ar cunoaşte asistente care au sfătuit pacienţii, contrazicând medicii, să nu ia aceste medicamente.

Reacții printre medici

HotNews.ro scrie că, după ce povestea a apărut în spaţiul public, reacţiile nu au întârziat să apară, mai mulți medici demontând tratamentul folosit de Groșan.

"Trist dacă aţi tratat pacienţi cum aţi zis. Trist că sunteţi pneumolog. Trist că suntem colegi. Şi foarte trist, dacă Societatea Română de Pneumologie şi Colegiul Medicilor din România nu sancţionează aceste derapaje profesionale. Cât despre managementul INSUFICIENŢEI RESPIRATORII ACUTE, aveţi posibilitatea să citiţi în cursul de anul 4, Facultatea de Medicină Generală. Dacă nu aveţi cursul, vi-l pun bucuros la dispoziţie, chiar mă ofer să vi-l desenez, aşa, ca să mă asigur că-l înţelegeţi", i-a transmis medicul Sorin Bivolaru de la Spitalul Militar din Galaţi colegei sale.

Acesta a atras atenţia inclusiv asupra faptului că declaraţiile doctoriţei denotă situaţii de malpraxis. Potrivit acestuia, dacă într-adevăr asistente medicale sfătuiau bolnavii să nu ia un anumit tip de tratament prescris, aşa cum susţinea Flavia Groşan, acest lucru se înscrie la categoria malpraxis.

"Neadministrarea tratamentului, de către un asistent medical, conform FO, scris şi parafat de medicul curant, se încadrează în categoria malpraxis. Dacă cunoaşteţi cazuri de "asistenţi medicali eroi", care nu administrează tratamentul pacienţilor, aşa cum este înscris în FO, vă atrag atenţia că este de datoria dumneavoastră să transmiteţi asta medicilor sefi de secţie, dar na, nu aveţi de unde să ştiţi treburile astea, că lucraţi în privat, nu în spital. Aşa de curiozitate vă întreb, dar nu vă obosiţi să îmi răspundeţi: când aţi îmbrăcat ultima dată un echipament de protecţie antiSARS COV2?".

Luni va fi audiată. Ce spune Flavia Groşan

Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat, astfel că Groşan va fi cercetată de Comisia de Etică pentru afirmaţii nefondate, precum şi pentru afirmaţia că a vindecat bolnavi care, în realitate, au ajuns în stare gravă în Spitalul Municipal după tratamentul ei "miraculos".

Audierea este programată luni, 22 martie, de la ora 14.00.

După ce a aflat că va fi cercetată de Colegiul Medicilor, Flavia Groşan a reacţionat pe pagina de Facebook.

"Vin vremuri grele pe capul meu. Foarte multe cazuri au ajuns în spital cică. De vreo trei ştiu. La fel cum ştiu cum au intrat în spital. Afebrili şi cu saturaţie agreabile şi care după 3 săptămâni tot acolo sunt. Ei, acum nimeni nu-i perfect. Mai sunt şi rateuri în viaţă. Prieteni, ce rateuri am mai dat?", a scris aceasta pe reţeaua de socializare.

Grupuri de susținere pe Facebook

La rândul lor, pe rețelele sociale, internauţii s-au dezlănţuit, inclusiv pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI, împărţiţi în tabere pro şi contra. Foarte mulţi îi iau apărarea doctoriței orădence, lăudând-o pentru „curajul” de a spune aceste lucruri.

"Cum s-au panicat toti când un medic a avut curajul sa spună adevarul atâta panica nu am văzut nici in scenariile "rosii"" Felicitări D-na Doctor ...pentru tot ce faceţi şi pentru curaj !!!", arată unul dintre aceste mesaje. "Felicitări!!!!! De asta e medic ca să salveze, nu să distrugă vieţi! Tot respectul pentru acei medici care nu-şi încalcă jurământul pentru bani!", scrie un alt internaut. 

De altfel, a apărut inclusiv un grup public în sprijinul medicului, "Alături de Flavia Groşan", care, până joi dimineaţă, a strâns peste 6.000 de membri. Unii dintre internauţi au scris chiar că vor mege şi ei luni, în ziua audierii la Colegiul Medicilor, să o susțină pe Groșan.

Miercuri seara, Antena 3 a prezentat un interviu cu doctorița Flavia Groșan, în care aceasta a reiterat cele declarate anterior presei online, într-un discurs pe alocuri incoerent, în care a adoptat o atitudine suficientă și superioară, dar a refuzat să ofere multe detalii concrete despre tratamentul său „minune”, afirmând că, dacă acesta va fi făcut public, va fi „distrus”, în special din cauza faptului că este unul ieftin și accesibil.

Vezi mai jos explicaţiile oferite de dr. Flavia Groşan, în interviul pentru Antena3!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Câtă aroganță!
De maistru comunist: ,, Cât despre managementul INSUFICIENŢEI RESPIRATORII ACUTE, aveţi posibilitatea să citiţi în cursul de anul 4, Facultatea de Medicină Generală. Dacă nu aveţi cursul, vi-l pun bucuros la dispoziţie, chiar mă ofer să vi-l desenez, aşa, ca să mă asigur că-l înţelegeţi.”
Postat 19 Martie 2021, 11:43 de User anonimizat
Kaletra a fost scos din protocol CovID
Cati oameni au fost afectati de acest medicament pentru HIV,nu se autosesizeaza nimeni?Rusine sa le fie.
Postat 19 Martie 2021, 11:02 de spaima_trepadusilor
https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2012/20121025124748/anx_124748_ro.pdf
https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2012/20121025124748/anx_124748_ro.pdf
Postat 19 Martie 2021, 10:24 de spaima_trepadusilor
Kaletra e pentru pentru HIV, nu se da la pacientii cu CovID
Indicaţii terapeuticeKaletra este indicat în asocierecu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul adulţilor,adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 2 ani infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1).Alegerea Kaletra pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV-1 trataţi anterior cu inhibitori de protează trebuie să aibă la bază testarea individuală a rezistenţei virale şi antecedentele privind tratamentele efectuate (vezi pct. 4.4 şi 5.1).
Postat 19 Martie 2021, 10:24 de spaima_trepadusilor
Tot la bani se ajunge în final.
Tratamentul unui infectat cu Covid care a trecut pragul cabinetului Groșan (consultație și tratament medicamentos) ajunge să coste 200 Euro cu totul. Față de 3.000 Euro de pacient tratat în spital, inclusiv cu agenți patogeni de pe clanțe, pardoseli și echipamente, e boeierie, nu-i așa?
Postat 18 Martie 2021, 22:28 de KP
Scandal faceți voi, presa "liberă".
Dacă ați fi jurnaliști de caracter și cu capul pe umeri, ați scrie cine e gunoiul de medic, cu nume și prenume, care și-a turnat colega pentru că tratează profesionist infectații ce nu vor să ajungă în spitale, pe mâna măcelarilor. Medicii nu se toarnă între ei, că nu pentru asta există Colegiul lor. Structura asta s-a înființat pentru reclamații de malpraxis. Iar doctorița asta a tratat, se zice, vreo 1000 de pacienți mulțumiți de rezultatele obținute. Doar colegii din "prima linie" pot fi nemulțumiți, pentru că nu au putut deconta în sistem "repararea" a 1000 de potențiali fraieri, cu câte 3.000 Euro de infectat. De asta e vinovată Groșan, că niște măcelari din sistem au pierdut un tun de 3.000.000 Euro.
Postat 18 Martie 2021, 22:15 de KP
RE: Scandal faceți voi, presa "liberă".
KP, controleaza-ți limbajul!
Postat 19 Martie 2021, 14:06 de Moderator
@roger
Diabetul "natural" la copii, de regula (cca 70% din cauzuri) debuteaza toamna, in urma unor infectii cu virusuri respiratorii (Diabetul cauzat de stres, este altceva). Nici in cazul bolnavilor covid19 nu are legatura cu tratamentul, ci cu virusul SARScov2.
Postat 18 Martie 2021, 20:48 de sasi
lasati ipocrizia si scandalul la o parte!
lasati ipocrizia si scandalul la o parte! intelegeti ca la nivel oficial sunt contorizati doar bolnavii covid spitalizati si cei carora le ies testele pozitive. insa numarul lor este mult mai mare. pe cei asimptomatici care poarta virusul peste tot nu ii depisteaza/trage la raspundere nimeni! ***** mai multe persoane internate in tara, fara boli cronice in momentul intrarii in spital, sunt acum cu diabet si scutece pentru ca tratamentul primit a fost mult prea agresiv pentru ei. **** sunt sigur ca un doctor cu o pregatire profesionala buna este capabil sa trateze un bolnav de covid dupa o schema necomplicata de tratament, singura conditie este ca pacientul sa fie responsabil si sa se prezinte DIN TIMP la control medical.
Postat 18 Martie 2021, 20:24 de roger
bronho
precizez: am fost la doamna doctor la un consult general, nu un consult covid, si am stat pe gânduri daca....
Postat 18 Martie 2021, 17:28 de sssss
bronho
Eu am fost la doamna doctor la consult... La plecare chiar am stat pe gânduri daca sa iau sau nu tratamentul.
Postat 18 Martie 2021, 15:59 de sssss
zero studii
tot am cautat dar duoamna inca n-a publicat nimic despre acest tip de tratament... nu vb de FB.. FB este sursa de informare pt retarzi... vorbesc de periodice de prestigiu... Intr-un studiu stiintific ai un esantion concret, proba martor, statistici, etc. In privat poti face orice cu acei creduli... lumea merge la privat in spiritul plicurilor... "daca platesc sigur ma vindeca"...
Postat 18 Martie 2021, 15:48 de sasi
Cabinet medical privat
Cat costa tratamentul la doamna??
Postat 18 Martie 2021, 13:48 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON