URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2021, 11:25

10 milioane euro. Viitorul centru intermodal din Episcopia va fi construit pe etape cu fonduri alocate prin POIM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul centru intermodal din Episcopia Bihor, proiect amânat în mod repetat din lipsă de finanţare, va fi construit cu fonduri alocate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare în limita a 10 milioane euro.

Se va lucra etapizat

Consiliul Local Oradea a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, precum şi exproprierea a 10.500 metri pătraţi de teren pentru care municipalitatea va plăti proprietarilor 744.000 lei. Primăria şi-a revizuit proiectul iniţial estimat la circa 25 milioane euro în limita finanţării de 10 milioane euro pe care ar urma să o primească.

"Am decis să renunţăm la două linii de cale ferată şi anumite depozite şi nu ne mai atingem în acest moment nici de clădirea Vămii. Vrem să construim acest intermodal etapizat, în prima fază cu cei 10 milioane euro pe care îi vom primi urmând să facem o licitaţie pentru execuţia lucrărilor ori pentru execuţia lucrărilor şi operarea intermodalului, cum va permite finanţatorul şi pe urmă vom hotărî extinderea şi dezvoltarea lui", a declarat primarul Florin Birta joi în cadrul şedinţei de Consiliu Local.

Potrivit proiectului iniţial, în zona gării CFR din Episcopia Bihor urmau să fie amenajate trei linii de căi ferate cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici.

De-a lungul zonei industriale de la ieşirea din Oradea spre Sîntion aveau să se construiască, pe ambele părţi ale Şoselei Borşului, benzi de colectare a traficului greu, iar deasupra sensului giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness un pasaj suprateran, după modelul celor de la ieşirea din oraş spre Arad, Beiuş şi Aleşd.

Palatele Adorján vor fi reabilitate

Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au mai aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor privind reabilitarea palatelor Adorján I şi II din strada Patrioţilor.

Hotărârea a fost adoptată având în vedere că de la proiectarea lucrării în anul 2017 şi până în prezent preţurile materialelor de construcţii au crescut foarte mult, iar firmele de construcţii nu se pot încadra în sumele din proiect.

"Având în vedere faptul că în urma numeroaselor încercări de achiziţie a lucrărilor nu s-a reuşit adjudecarea acestora din lipsă de ofertanţi, coroborat cu faptul că proiectul a fost întocmit în anul 2017 şi ţinând cont de creşterea preţurilor din ultima perioadă, documentaţia proiectului a fost revizuită", se menţionează în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

Potrivit noilor indicatori tehnico-economici, reabilitarea celor două palate va costa circa 2,47 milioane lei, valoarea lucrărilor de executat la Palatul Adorján I din strada Patrioţilor 6 fiind estimată la 1,24 milioane lei, iar cea a lucrărilor la Palatul Adorján II din strada Patrioţilor 4 fiind de circa 1,22 milioane lei. Cele două palate sunt monumente istorice şi se află într-o stare de degradare.

Strada Episcop Vasile Coman se modernizează

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat reabilitarea şi modernizarea străzii Episcop Vasile Coman în valoare de circa 1,5 milioane lei.

"Strada este situată în zona Calea Aradului, mai exact în cartierul Luceafărul, şi are o lungime de 315 m. Lucrările propuse cuprind modernizarea prin asfaltare a unui tronson de 190 m şi reabilitarea unei porţiuni de 125 m, al cărei asfalt este pe alocuri degradat", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

În cadrul investiţiei vor fi amenajate 131 de locuri de parcare, se vor amenaja accesele la proprietăţile din jur şi se va extinde pe toată strada canalizarea pluvială şi iluminatul public.

Durata de execuţie a lucrărilor va fi de două luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ◊ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; în sintagma) Contract de locațiune = Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. AMPLASAMÉNT, amplasamente, s. n. Loc de așezare a unei instalații, a unui dispozitiv, a unei construcții. Kp esti mai destept ca DEX-ul, dar tot le dezinformare mergi
Postat 30 Iulie 2021, 14:34 de Sandu2100
Ce-i bine gândit să se facă, cei cu capul gol să aducă bani de acasă.
Voi, ca cititori, ați văzut ce nepregătiți sunt liberalii ăștia, mult mai anemici decât social-democrații și doar ușor mai adunați decât descreierații de la USsR+ ????? Se vede asta dipă cum folosesc cuvinte ca "locație". Preluat din engleză "location" și tradus de Cațavencu. Locație în lb. română înseamnă "imobil, teren sau clădire, în regim de închiriere", nicidecum "amplasament" cum se dorește. Mai recent cuvântul "reziliență" care vine de la "a rezilia". Adică a "șterge" ori a "anula", după caz. Nicidecum "a reface" un lucru deteriorat ori stricat, de natură economică, socială, etc, care s-ar traduce din lb. engleză "res(z)iliation". Or, reziliența nu are cum crește, din moment ce e o procedură, soluție sau măsură, care are drept scop revenirea la "punctul zero" sau "situația anterioară" perioadei "deteriorate" în timp. PNRR spre exemplu vine de ideea aplicării unor planuri de REFACERE economico-socială, revenind astfel de standardele unei perioade anterioare, nicidecum de la REZILIENȚA unui contract sau act administrativ. Țara asta se duce naibii "de suflet" cu "neterminații" ăștia care nu sunt în stare nici măcar să traducă corect cuvintele, cu atât mai puțin să le înțeleagă rostul. Am zis de "creșterea rezilienței" pentru că tot mai mulți lideri ai PNL folosesc aceste cuvinte, ca să arate cât de habarniști funcționali sunt ei.
Postat 30 Iulie 2021, 13:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON