URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
23 Octombrie 2019, 17:51

Casele Adorján I şi II vor fi reabilitate alături de alte trei clădiri din centrul Oradiei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţadele a cinci clădiri cu valoare arhitecturală din zona centrală a Oradiei vor fi reabilitate în perioada următoare, între acestea numărându-se şi casele Adorján I şi II, care au aparţinut avocatului Adorján Emil, cel care a ridicat Palatul Vulturul Negru. 

5 dintr-o lovitură

Primăria a anunţat, miercuri, că licitaţiile pentru reabilitarea faţadelor celor cinci clădiri au fost lansate pe 17 octombrie. 

Dintr-un prim lot fac parte Casa Adorján I (strada Patrioţilor nr. 6) şi Casa Adorján II (Patrioţilor nr. 4), valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi învelitorilor fiind estimată la 1.747.343 lei, plus TVA. 

De asemenea, a fost scoasă la licitaţie reabilitarea faţadelor imobilului situat pe strada Republicii nr. 7, investiţia fiind estimată la 1.790.321 lei, plus TVA, precum şi reabilitarea faţadei dinspre stradă a imobilului situat pe str. Primăriei nr. 34, investiţia fiind estimată la 233.233 lei, plus TVA. 

În fine, printr-o altă procedură a fost scoasă la licitaţie reabilitarea faţadelor stradale şi acoperişului unui imobil situat pe str. Episcop Mihai Pavel nr. 8 (Casa Ertler), valoarea estimată a investiţiei fiind de 283.237 lei, plus TVA. 

Data limită de depunere a ofertelor este 18 noiembrie, ora 15. Informaţii suplimentare se pot obţine pe site-ul e-licitatie.ro. 

Moştenirea Seccesion

Casa Adorján I, situată pe str. Patrioţilor nr. 6, colţ cu str. Moscovei a fost construită în anul 1903 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioţilor nr. 4 a fost construită în anii 1904-1905 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső. 

Casele Adorján I şi II fac parte din categoria clădirilor secession, sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice şi vor fi reabilitate în cadrul programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în "Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea".

"În vederea readucerii acestor palate la standardele estetice şi vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea, sunt propuse următoarele lucrări: înlocuirea elementelor degradate, a învelitorilor şi a elementelor din tablă zincată, înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decoraţiuni de coamă şi învelitori cornişă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecţionate identic ca şi material şi formă, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, repararea sau înlocuirea elementelor de prindere, a pieselor decorative ale burlanelor, cu elemente identice din, înlocuirea elementelor de şarpantă degradate, demolarea şi rezidirea după forma originală a coşurilor de fum degradate sau înclinate, curăţarea, tratarea şi vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice (grilajele balcoanelor, cârlige, gratiile ferestrelor, grilajul porţii), completarea elementelor lipsă după forma şi dimensiunile celor existente, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor la faţade, reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos, repararea şi restaurarea tâmplăriilor din lemn şi a celor metalice, respectiv înlocuirea acestora, unde este cazul, demontarea cablurilor parazitare de pe faţade etc.", se arată în comunicatul Primăriei.

Faţade, şarpante, învelitori

Celelalte trei clădiri fac parte din categoria de clădiri cu valoare cultural-arhitecturală din zona centrală a Oradiei.

Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, repararea şi restauraretâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mazel Tov
O soluție pentru sustenabilitatea unor astfel de imobile , ar fi formarea unor asociații proprii de locatari ,care să transforme podurile extrem de generoase in mansarde , proprietatea asociației , ce ar aduce , in regim hotelier , la venituri importante care ar permite renovări totale și de substanță , acoperind ulterior și cheltuielile de întreținere a locatarilor pe cota parte . Sună utopic , dar prin politici bine dirijate , nu imposibile ;
Postat 24 Octombrie 2019, 13:57 de Ariel
Mazel Tov
O specificatie se impune ; imobilul vecin , de la nr. 10 a fost recent renovat , având un registru similar de lucrări ,dar cu o fațada mult mai elaborată , la suma de 98 000 de RON ; cum oare cu aproape 200 000 RON mai ieftin ? Nu pare ciudat ?
Postat 23 Octombrie 2019, 22:11 de Ariel
Mazel Tov
E foarte bine că se întâmplă ; mulțumită d-lui primar se mișcă lucruri. Sunt însă și unele ciudățenii , cum de exemplu , la imobilul de pe Mihai Pavel 8 , la care din 2016 exista o autorizație de lucrări , obținute in urma unei hotărâri , in unanimitate , cu un proiect făcut de arh . Emodi Tamas , locatarii au fost influențați de fam. Emodi Gabor , fratele arhitectului și fam. Popp , astfel încât in loc sa dea curs multiplelor oferte cuprinse între 20 000 și 30 000 €, să se ajungă să se dea in cârca primăriei , azi ,la aproape 85 000&€ și toate aceste , in situația in care acoperișul și coșurile de fum risca sa se prăbușească in orice moment . Oare au cei doi anume interese pentru o anume firmă ? Amuzant e ca fam Emodi vinde după ce a achitat câteva sute de euro la primărie și-i lasă pe restul să plătească sumele uriașe ce par să le revină in curând . Rămâne totuși și Laci de căruță
Postat 23 Octombrie 2019, 21:44 de Ariel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3085 RON
  • 1 EUR = 4.8378 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON