URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2019, 17:51

Casele Adorján I şi II vor fi reabilitate alături de alte trei clădiri din centrul Oradiei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţadele a cinci clădiri cu valoare arhitecturală din zona centrală a Oradiei vor fi reabilitate în perioada următoare, între acestea numărându-se şi casele Adorján I şi II, care au aparţinut avocatului Adorján Emil, cel care a ridicat Palatul Vulturul Negru. 

5 dintr-o lovitură

Primăria a anunţat, miercuri, că licitaţiile pentru reabilitarea faţadelor celor cinci clădiri au fost lansate pe 17 octombrie. 

Dintr-un prim lot fac parte Casa Adorján I (strada Patrioţilor nr. 6) şi Casa Adorján II (Patrioţilor nr. 4), valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi învelitorilor fiind estimată la 1.747.343 lei, plus TVA. 

De asemenea, a fost scoasă la licitaţie reabilitarea faţadelor imobilului situat pe strada Republicii nr. 7, investiţia fiind estimată la 1.790.321 lei, plus TVA, precum şi reabilitarea faţadei dinspre stradă a imobilului situat pe str. Primăriei nr. 34, investiţia fiind estimată la 233.233 lei, plus TVA. 

În fine, printr-o altă procedură a fost scoasă la licitaţie reabilitarea faţadelor stradale şi acoperişului unui imobil situat pe str. Episcop Mihai Pavel nr. 8 (Casa Ertler), valoarea estimată a investiţiei fiind de 283.237 lei, plus TVA. 

Data limită de depunere a ofertelor este 18 noiembrie, ora 15. Informaţii suplimentare se pot obţine pe site-ul e-licitatie.ro. 

Moştenirea Seccesion

Casa Adorján I, situată pe str. Patrioţilor nr. 6, colţ cu str. Moscovei a fost construită în anul 1903 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioţilor nr. 4 a fost construită în anii 1904-1905 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső. 

Casele Adorján I şi II fac parte din categoria clădirilor secession, sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice şi vor fi reabilitate în cadrul programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în "Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea".

"În vederea readucerii acestor palate la standardele estetice şi vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea, sunt propuse următoarele lucrări: înlocuirea elementelor degradate, a învelitorilor şi a elementelor din tablă zincată, înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decoraţiuni de coamă şi învelitori cornişă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecţionate identic ca şi material şi formă, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, repararea sau înlocuirea elementelor de prindere, a pieselor decorative ale burlanelor, cu elemente identice din, înlocuirea elementelor de şarpantă degradate, demolarea şi rezidirea după forma originală a coşurilor de fum degradate sau înclinate, curăţarea, tratarea şi vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice (grilajele balcoanelor, cârlige, gratiile ferestrelor, grilajul porţii), completarea elementelor lipsă după forma şi dimensiunile celor existente, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor la faţade, reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos, repararea şi restaurarea tâmplăriilor din lemn şi a celor metalice, respectiv înlocuirea acestora, unde este cazul, demontarea cablurilor parazitare de pe faţade etc.", se arată în comunicatul Primăriei.

Faţade, şarpante, învelitori

Celelalte trei clădiri fac parte din categoria de clădiri cu valoare cultural-arhitecturală din zona centrală a Oradiei.

Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, repararea şi restauraretâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mazel Tov
O soluție pentru sustenabilitatea unor astfel de imobile , ar fi formarea unor asociații proprii de locatari ,care să transforme podurile extrem de generoase in mansarde , proprietatea asociației , ce ar aduce , in regim hotelier , la venituri importante care ar permite renovări totale și de substanță , acoperind ulterior și cheltuielile de întreținere a locatarilor pe cota parte . Sună utopic , dar prin politici bine dirijate , nu imposibile ;
Postat 24 Octombrie 2019, 13:57 de Ariel
Mazel Tov
O specificatie se impune ; imobilul vecin , de la nr. 10 a fost recent renovat , având un registru similar de lucrări ,dar cu o fațada mult mai elaborată , la suma de 98 000 de RON ; cum oare cu aproape 200 000 RON mai ieftin ? Nu pare ciudat ?
Postat 23 Octombrie 2019, 22:11 de Ariel
Mazel Tov
E foarte bine că se întâmplă ; mulțumită d-lui primar se mișcă lucruri. Sunt însă și unele ciudățenii , cum de exemplu , la imobilul de pe Mihai Pavel 8 , la care din 2016 exista o autorizație de lucrări , obținute in urma unei hotărâri , in unanimitate , cu un proiect făcut de arh . Emodi Tamas , locatarii au fost influențați de fam. Emodi Gabor , fratele arhitectului și fam. Popp , astfel încât in loc sa dea curs multiplelor oferte cuprinse între 20 000 și 30 000 €, să se ajungă să se dea in cârca primăriei , azi ,la aproape 85 000&€ și toate aceste , in situația in care acoperișul și coșurile de fum risca sa se prăbușească in orice moment . Oare au cei doi anume interese pentru o anume firmă ? Amuzant e ca fam Emodi vinde după ce a achitat câteva sute de euro la primărie și-i lasă pe restul să plătească sumele uriașe ce par să le revină in curând . Rămâne totuși și Laci de căruță
Postat 23 Octombrie 2019, 21:44 de Ariel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON