URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2018, 16:37

Viitoarea promenadă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu știu cum se face, dar, de câte ori compar noile proiecte cu lucrarea pusă în operă, constat că desenele arată mult mai bine decât realitatea. O fi și asta o tactică a arhitecților de a-și vinde marfa... Totuși, sper că respectivele planșe nu sunt bătute în cuie și că în timpul execuției se mai pot face îmbunătățiri.

La planșele cu Piața Ferdinand am constatat că șoseaua care o străbate este asfaltată. Păi, dacă tot avem harnicii și talentați meșteri pietrari italieni la îndemână, de ce să nu punem piatra cubică, cea care a înnobilat și Piața Unirii? E ca și cum la un bal cu ștaif de la Rotary sau Lion’s s-ar servi iahnie de fasole cu ceapă în farfurii de plastic și s-ar bea vin de pastilă din pahare de muștar.

Aceeași situație e și la viitorul Corso al orașului, zona pietonală din Piața Libertății. Pentru cunoscători, acum 100 de ani, aceasta era strada principală pe care orădenii ieșeau la plimbare. Acolo, am constatat tot - din planșe - că nu există un gard spre malul Crișului. Păi numai așa se vor duce în cap copiii neastâmpărați, consumatorii fruntași sau pur și simplu cetățenii care au ghinionul să se împiedice sau să alunece în Criș.

Zona de promenadă, care ar începe de la Crinul și s-ar termina la Podul Ladislau, este de departe cel mai spectaculos și frumos spațiu al orașului. Numai că Primăria trebuie să dea ștaif locației, să o facă efectiv obiectiv turistic.

Natural, se vor deschide câteva terase în zonă și mă gândesc în principal la Casa Darvas. Ideea de a umple zona cu lalele, ce-i aparține lui Marius Florarul, trebuie dusă până la capăt, adică până la Crinul. Lunca Crișului trebuie mobilată pentru ca oamenii să fie tentați să ajungă până pe malul apei.

Pun pariu că sunt mii de orădeni care încă n-au atins apa Crișului. Evident că pentru asta e nevoie de căi de acces pentru a ajunge ușor la cursul apei.

Ce bun ar fi un peisagist la casa omului care să ne înfrumusețeze viața! Ce minunat ar fi ca edilii noștri să mai dea bani și pentru bucuria ochiului! Întreaga zonă ar fi un obiectiv turistic în sine, un loc de pozat care ar contrabalansa pozele cu Dealul Ciuperca și cu eternul fum de la CET.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dani-e-let
Ar fi bine crisul repede sa fie navigabil si cateva străzi sparte inundate si făcute navigabile. :::))))
Postat 13 Mai 2018, 01:22 de Sandu1201
Circoteca Bolojan-Pnl
Cine "să se promeneasca" pe acolo? I-a intrat în cap d-lui Ilie Gavril Bolojan o idee și acolo a rămas! Clinica CFR știe de ce! Nu poti face un municipiu pietonal 100%! Nu se poate! Taman cei care stationeaza în fața PMO(deși nu e permis), ei fac acest CIRC?
Postat 12 Mai 2018, 20:27 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON