URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2017, 08:03

Unire pe sărite: Primăria Oradea are planuri consistente pentru Centenar, Consiliul Judeţean se mai... gândeşte

Unire pe sărite: Primăria Oradea are planuri consistente pentru Centenar, Consiliul Judeţean se mai... gândeşte TREIME LIPSĂ. Un prim indiciu despre "unitatea" în care instituţiile vor sărbători Centenarul l-au dat şefii Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, care au boicotat debutul evenimentelor pregătite de Primăria Oradea, prin dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu. Primii doi neştiind, probabil, rolul pe care l-a avut omul de stat liberal în istoria României, iar cel de-al treilea poate tocmai din acest motiv. Obrazul CJ a fost salvat de câţiva consilieri, între care şi tânărul PSD-ist Sergiu David (în mijloc)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O naţiune care nu-şi respectă propria istorie nu se poate aştepta la respect din partea celorlalte. Cât se respectă, însă, înşişi românii, altminteri sensibili la părerea altora despre ei?

La împlinirea a 100 de ani de la momentul de graţie al Marii Uniri, BIHOREANUL a vrut să afle cum vor marca Centenarul instituţiile locale, datoare să ofere un "cadru" cetăţenilor care simt că vor şi că au ce sărbători. Surpriză sau nu, majoritatea par luate prin surprindere sau nepăsătoare.

Ce surpriză!

Având în vedere apropierea atât a Zilei Naţionale a României, cât şi a Anului Centenarului, pe 13 noiembrie BIHOREANUL a adresat o solicitare legală Primăriilor municipiilor Oradea, Beiuş, Marghita şi Salonta, ale oraşelor Aleşd, Valea lui Mihai, Săcueni, Ştei, Vaşcău şi Nucet, precum şi Prefecturii, Consiliului Judeţean, Direcţiei pentru Cultură şi Direcţiei pentru Tineret şi Sport. Cererile au avut acelaşi conţinut: "Vă rugăm să ne comunicaţi planul de acţiuni/activităţi prin care instituţia va marca Centenarul Marii Uniri, cu indicarea acestora, a datelor la care au fost programate, locurilor de desfăşurare, resurselor alocate, precum şi a persoanelor responsabile".

Deşi anul trecut Guvernul Cioloş a înfiinţat un Departament al Centenarului (desfiinţat de Grindeanu şi reînfiinţat de Tudose în subordinea Ministerului Culturii), iar de atunci discuţiile au "coborât" şi la nivel local, BIHOREANUL a avut surpriza că trei dintre primăriile de oraşe - Nucet, Valea lui Mihai şi Săcueni - nu s-au sinchisit să dea niciun răspuns. Semn fie că edililor le este indiferentă sărbătoarea, fie că nu se aşteptau ca anul Centenarului, 2018, să urmeze după 2017. În aceeaşi situaţie se află şi Direcţia pentru Tineret şi Sport, implicată în trecut în marcarea mai multor evenimente din istoria naţională ori locală, dar trecută acum pe "modul silenţios".

Se bifează!

Cele mai multe oraşe par să fi plănuit serbarea Centenarului la fel ca pe orice altă "festivitate" dintr-un an oarecare, cu diferenţa că edilii intenţionează să "completeze" manifestările, dar încă nu ştiu cum. Baza rămâne ritualul cunoscut: o mică ceremonie în faţa unei statui, unde se intonează Imnul şi se oficiază un serviciu religios, se ţin speech-uri, se depun coroane de flori şi au loc defilări ale "detaşamentelor de onoare", formate din poliţişti, jandarmi şi pompieri, acolo unde există.

Acesta e tipicul pe care îl va urma Primăria din Aleşd, care asigură că "avem în vedere şi evenimente legate de Centenarul Marii Uniri (n.r. - pentru care a şi alocat un buget de 10.000 lei), însă nu avem deocamdată un plan de activităţi şi de acţiuni". Primăria Beiuş a alocat pentru 1 Decembrie 2018 un buget de 40.000 lei, dar până acum a stabilit doar un simpozion şi un spectacol la Casa de Cultură Ioan Ciordaş, iar cea din Ştei s-a gândit numai la programul din acest an, care include un spectacol de muzică şi poezie la Colegiul Naţional Avram Iancu şi unul de teatru pentru copii la Casa de Cultură Miron Pompiliu.

Diferenţe

Două municipii, Marghita şi Salonta, abordează sărbătoarea diferit, chiar dacă ambele au primari UDMR. Edilul Marghitei, Pocsaly Zoltán, a transmis BIHOREANULUI că "planul de activităţi este în lucru", urmând să fie definitivat abia săptămâna aceasta. În schimb, omologul salontan, Tőrők Lászlo, precizează că "în fiecare an Salonta organizează evenimente dedicate Zilei Naţionale a României", care "atât calitativ, cât şi cantitativ sunt peste nivelul oraşelor similare". O dovadă e chiar programul din acest an, când după şedinţa festivă a Consiliului Local şi ceremonia de la statuia lui Avram Iancu, la Casa de Cultură Zilahy Lajos va concerta Dinu Iancu Sălăjanu.

"Pentru planificarea programului am colaborat în permanenţă cu reprezentanţii comunităţii româneşti", subliniază Tőrők, care a oferit şi o schiţă de program pentru Anul Centenar, cu activităţi din 24 ianuarie (sărbătorirea Micii Uniri), expoziţii, un parteneriat cu o localitate din Republica Moldova, concursuri pentru copii şi lansarea unei cărţi de istorie, până pe 1 Decembrie 2018. Mai mult, Primăria a tipărit şi un calendar 2018 în care "figurează şi emblema Centenarului", adică logo-ul 100, cu cifrele tricolore stilizate pentru a semăna cu semnul infinitului.

Prefectura şi Cultura

Prefectura nu a pregătit nimic, încă, dar a transmis că "va fi constituită o comisie având ca membri reprezentanţii mai multor instituţii" şi că "de îndată ce programul va fi finalizat la nivelul comisiei, va fi adus la cunoştinţa publicului".

Direcţia pentru Cultură şi-a făcut însă un plan, în care a inclus reeditarea cărţii "Oameni din Bihor" a lui Teodor Neş, scanarea a două situri susceptibile să conţină urmele unor aşezări dacice şi medievale, realizarea unei statui ecvestre a voievodului Menumorut, lansarea unei cărţi despre geograful francez Emmanuel de Martonne (care a sprijinit România în fixarea graniţelor după Primul Război Mondial), expoziţii cu documente din Arhivele Naţionale, precum şi demersuri pentru includerea Oradiei între "oraşele Unirii", alături de Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia, datorită unionistului local Aurel Lazăr.

100 de proiecte

Cel mai dens plan îl are municipalitatea orădeană, primarul Ilie Bolojan anunţând deja că până în 1 Decembrie 2019 (anul instaurării efective a administraţiei româneşti) va finaliza 100 de noi proiecte de investiţii, dintre care 20 la propunerea orădenilor. "Nu vrem să le facem publice pe toate, dar vor fi 100, pe numărate", spune edilul.

A dezvăluit, totuşi, BIHOREANULUI câteva: Podul Centenarului (cu statui tematice), pietonalizarea străzilor Alecsandri, Libertăţii şi Aurel Lazăr, reabilitarea Pieţei Ferdinand şi Casei Darvas, construirea unui nou corp de clădire la Spitalul Judeţean, a unui pasaj peste Şoseaua Borşului, extinderea liniilor de tramvai din Ioşia în Cantemir, înnoirea parcului de tramvaie şi de autobuze, extinderi de creşe şi grădiniţe, drumuri noi (din strada Bihorului până la Real II, din Podgoria până în Fughiu şi o nouă legătură cu Sîntandrei), asfaltări de străzi etc.

Respect pentru toţi

După ce vineri a fost amplasată statuia "regelui neîncoronat" al Unirii, Ion I.C. Brătianu, în parcul ce-i poartă numele, municipalitatea mai vrea o statuie a lui Iuliu Maniu în grădina Catedralei Greco-Catolice (care va deveni publică după desfiinţarea gardului), un monument ecvestru al Regelui Ferdinand (dărâmat de horthişti în 1940 din Piaţa Unirii), statuile episcopilor ortodox Roman Ciorogariu şi greco-catolic Radu Demetriu în Piaţa Unirii, a primarului Rimler Karoly (şi redenumirea străzii Primăriei după acesta), a arhitectului Rimanoczy Kalman (lângă Biserica Olosig, unde a fost înmormântat), a episcopului slovac Jozef Kozacek, marcarea în Cetate a amplasamentului fostei Catedrale medievale, a mormintelor Sf. Ladislau şi Sigismund de Luxemburg şi a Meridianului Zero, redenumirea străzii Sucevei (strada Deportaţilor Evrei), realizarea Muzeului Art Nouveau. "Ţinem seama de realitatea multietnică şi multiconfesională şi avem convingerea că Oradea trebuie să-şi respecte toţi locuitorii", motivează Bolojan includerea minorităţilor în planurile de Centenar.

De asemenea, va fi editat un manual de istorie a oraşului, care să fie predată, opţional, la clasa a VI-a, iar la Editura Humanitas va fi publicat un şir de conferinţe şi dezbateri la care vor participa atât istorici români, cât şi străini.

André Rieu "pe româneşte"

Totodată, Primăria vrea să realizeze un logo al oraşului, dar şi o Alee a Unirii (cu 100 de arbori şi adăugarea câte unuia în fiecare an), reabilitarea parcurilor Bălcescu şi Brătianu, a statuii Ostaşului Român şi a Generalului Traian Moşoiu, a Cimitirului Militarilor Români şi a monumentului Vulturul din incinta Cimitirului Municipal, atribuirea denumirii Woodrow Wilson unei străzi (după numele preşedintelui SUA care a sprijinit autodeterminarea popoarelor din fostul Imperiu Austro-Ungar), amplasarea unui bust al geografului Emmanuel de Martonne.

Andre RieuSeparat, Primăria a pregătit o listă de 72 evenimente publice propuse, care cuprinde de la spectacole folclorice, de muzică clasică şi muzică militară, până la un super-concert susţinut de celebrul violonist André Rieu (foto) împreună cu taragotistul Dumitru Fărcaş, cu solistul Grigore Leşe şi cu un "highidiş" bihorean. Dacă iese, ar fi o "lovitură" ce poate duce în lume numele Oradiei, dar şi să aducă, mai mult ca sigur, noi turişti...


FĂRĂ "INSPIRAŢII"
131 de tăbliţe

Consiliului Judeţean i-au trebuit două săptămâni pentru a transmite că "planul privind Centenarul este în lucru", urmând să fie comunicat "de îndată ce este finalizat".

O idee a dezvăluit-o, deocamdată, vicepreşedintele Ioan Mang, care a afirmat că CJ va amplasa 131 tăbliţe cu numele delegaţilor trimişi din Bihor la Marea Adunare de la Alba Iulia, în localităţile lor de provenienţă, trei dintre ele (Micherechi, Bedeu şi Vecherd) fiind însă pe teritoriul actual al Ungariei.

Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat, pe de altă parte, că va organiza mai multe activităţi ştiinţifice în parteneriat cu Universitatea, cu Arhivele Naţionale şi cu Muzeul Unirii din Alba Iulia. "Vor mai fi şi alte surprize, dar daţi-mi voie să nu-i inspirăm şi pe alţii", a spus directorul Aurel Chiriac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON