URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2012, 13:30

Turism pe risc: traseele montane din Bihor sunt pericol public!

Turism pe risc: traseele montane din Bihor sunt pericol public! FRUMUSEŢE MORTALĂ. Cetăţile Ponorului (stânga) sunt printre cele mai periculoase frumuseţi ale Apusenilor. Potecile semnalizate cu marcaje sunt mărginite de altele false (dreapta), croite de natură, dar care duc în prăpastie, fără a fi semnalizate ca atare. Un detaliu fatal pentru orădeanul Ionuţ Cozma, cea mai recentă victimă a muntelui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă tragedie s-a consumat în urmă cu două săptămâni în munţii Bihorului, unde un tânăr şi-a pierdut viaţa într-o prăpastie de 100 de metri din Cetăţile Ponorului.

Pe urmele dramei, BIHOREANUL a descoperit o realitate ignorată atât de amatorii de drumeţii, cât şi de autorităţi: dificultăţii de a străbate cu maşina drumurile pline de hârtoape ce duc spre munţi i se adaugă şi pericolul ca, odată ajunşi la înălţime, turiştii să se rătăcească, să se accidenteze sau chiar să-şi găsească sfârşitul. Motivul? Potecile sunt prost marcate, iar amenajările care ar trebui să le asigure protecţia - vechi şi deteriorate. Cu toate acestea, autorităţile nu investesc nimic în refacerea lor, ci doar îşi pasează problema de la una la alta.

Poteca morţii

Însoţit de salvamontişti, BIHOREANUL a refăcut la faţa locului filmul accidentului care pe 25 august a dus la moartea orădeanului Ionuţ Cozma, unul dintre turiştii care vizitau Cetăţile Ponorului. În fatidica zi, la orele prânzului, grupul din care făcea parte şi tânărul parcurgea traseul din zona cunoscută sub numele de Balcoane. La un moment dat, Ionuţ încerca să-şi convingă prietenii să coboare pe o potecă ce şerpuia sub balconul I, lângă traseul marcat. În cele din urmă a coborât singur. După câteva minute, s-a auzit o cădere de pietre, o bufnitură surdă, iar apoi tăcere. Presimţind o nenorocire, un alt tânăr din grup a coborât pe urmele sale. Câteva clipe mai târziu, un salvamontist urca în goană poteca, dând vestea tragicului accident şi oprindu-l în ultima clipă, tocmai când era să cadă şi el în gol. "Dacă nu-l avertizam, cădea şi al doilea turist", povestea Mircea Petrescu, salvamontist de serviciu la punctul Glăvoi, aflat în imediata apropiere a Cetăţilor.

02 Ivan.jpgCum a aflat acesta despre accident relatează colegul său, Nagy Ivan (foto). "Un turist care era la balconul II a văzut pe cineva căzând şi a sunat la 112. Mircea era în zonă şi se îndrepta spre locul accidentului ca să acorde primul ajutor victimei când l-a văzut pe al doilea tânăr deasupra prăpastiei. L-a scos legat în coardă, paralizat de frică". Între timp, un alt salvamontist a coborât în prăpastie să-l ajute pe Ionuţ. "Când a ajuns, mai avea puls, dar faţa îi era pământie, semn de hemoragie internă. A murit în braţele celor de la SMURD. E păcat, dar a fost vina lui! A urmat o potecă abruptă, săpată de apă pe versant, care sfârşeşte brusc în gol. O fi alunecat pe pietre şi a căzut în prăpastie", crede Ivan.

Autopsia a arătat că Ionuţ avea organele interne zdrobite, coloana vertebrală frântă în trei locuri, plus o fractură craniană cu hemoragie internă. N-a mai stat, însă, nimeni să remarce că accidentul putea fi evitat dacă poteca falsă era semnalizată cu un indicator scris, eventual, şi în maghiară şi engleză, pentru a fi înţeles şi de turiştii străini.

Fără semnalizare

Tragedii ca aceasta se întâmplă în Apuseni de cel puţin două-trei ori pe an, şi nu doar pentru că turiştii sunt nesăbuiţi, dar şi pentru că traseele, marcajele şi amenajările fie lipsesc cu desăvârşire, fie sunt în stare deplorabilă. În total, Parcul Natural Apuseni are 23 de trasee turistice omologate, din care 8 sunt deosebit de periculoase. Marcajele corespunzătoare (semnalizarea traseelor cu vopsea pe copaci şi stânci) lipsesc însă pe multe porţiuni, aşa cum se întâmplă pe traseele Valea Sighiştel-Poiana Florilor, Boga-Şaua Bohodei, în Cetăţile Rădesei şi la Izvoarele Someşului Cald. Pe cât de frumoase sunt aceste locuri, pe tot atât sunt de riscante, turiştii rătăcindu-se adesea pentru că până şi copacii cu marcaje cad sub drujbele hoţilor.

Pe alte trasee, pericolul îl reprezintă lipsa amenajărilor, adică a lanţurilor sau cablurilor de care turiştii să se ţină ori a treptelor pe care să se sprijine când urcă sau coboară pe teren dificil. Aşa este pe Circuitul Cheilor Galbenei, unde traversarea defileului se face pe nişte lanţuri ruginite şi pe alocuri rupte, iar temerarii se pot ajuta doar de un cablu vechi şi nesigur. La fel de periculos e şi traseul spre Cascada Bohodei, unde drumeţii urcă ultima parte căţărându-se "la liber", fără vreo balustradă ori trepte săpate în stâncă.

În fine, pe Circuitul Cetăţile Ponorului, panourile de avertizare a locurilor periculoase lipsesc aproape complet, deşi traseele marcate sunt mărginite de poteci false care se termină în hăuri, astfel că turiştii care se lasă ademeniţi de ele, cum a fost şi Ionuţ, ajung să-şi frângă gâtul. Tot în Cetăţi, la fel ca şi în Cheile Galbenei, cele trei balcoane de unde se poate admira panorama munţilor nu au niciun fel de protecţie, balustradele fiind inexistente.

Ping-pong

A trebuit să moară un om pentru ca aceia care răspund de traseele montane să ia în discuţie siguranţa precară a turiştilor. Asta deşi atât reprezentanţii Salvamont Bihor, cât şi cei ai Aministraţiei Parcului Natural Apuseni cunosc de mult situaţia. Fiecare susţine, însă, că alţii trebuie să se ocupe de rezolvarea problemei.

02 Mos.jpgDirectorul Administraţiei Parcului, Alin Moş (foto), spune că nu poate investi în marcarea şi amenajarea traseelor deoarece ar încălca prerogativele celor de la Salvamont. "Noi am pus panouri de avertizare în câteva zone de risc, deşi nu e treaba noastră, dar pentru reamenajarea traseelor ar fi nevoie de standarde legiferate de construire, de întreţinere, de durată de exploatare... Iar legislaţia e prea stufoasă", spune Moş.

De cealaltă parte, Adrian Marin, vicepreşedintele Salvamont Bihor, serviciu subordonat Consiliului Judeţean, se apără cu acelaşi argument: legislaţia interpretabilă. "Hotărârea de Guvern 77/2003 prevede că amenajarea şi întreţinerea traseelor cade în sarcina consiliilor judeţene şi/sau consiliilor locale sub a căror autoritate funcţionează serviciul Salvamont. Cum Salvamont este sub aripa CJ Bihor, teoretic banii ar trebui să vină de aici. Dar cea mai mare parte a Apusenilor aparţine consiliilor locale, deci şi comunele din zonă ar trebui să contribuie. Niciodată nu s-a clarificat chestiunea", zice Marin.

Primăriile, cu folosul

Cele şapte primării care deţin suprafeţe întinse din munţi (Pietroasa, Câmpani, Roşia, Borod, Şuncuiuş, Bratca şi Budureasa) au însă o singură preocupare: să colecteze impozite şi taxe de la proprietarii de terenuri şi pensiuni, de la comercianţi şi de la turiştii care campează, dar nu investesc nimic pentru a le oferi ceva acestora din urmă.

Primarul din Pietroasa, Ioan Pîlea, ales vara aceasta, recunoaşte că aşa au procedat predecesorii săi din ultimii 16 ani. Dar, de la anul, promite să schimbe macazul. "Vom amenaja un camping în Glăvoi, cu toalete şi duşuri, vom reface marcajele şi balcoanele în Cetăţile Ponorului şi vom monta panouri de avertizare", zice Pîlea.

Nici primarul din Cîmpani nu a făcut nimic concret. "Avem de gând să amenajăm Peştera Fânaţe, pe care o s-o legăm de trasee turistice din zonă", spune Raul Bocşe. Pentru potecile slab marcate de pe Valea Sighiştel, edilul zice că a vrut să cumpere vopsea, dar n-a mai făcut-o. Din ce motiv? A venit campania şi s-a luat cu altele...

Veteranul acuză

Vasile Coancă, veteranul montagnarzilor din Bihor, care de 30 de ani bate munţii cu pasul, ştie că potecile periculoase fac victime şi, tocmai pentru că autorităţile n-au mişcat un deget, s-a gândit să refacă o parte din amenajări pe speze proprii. Dar n-a avut voie!

"Salvamontul mi-a interzis să mai remarchez traseele. Poate pentru că dădeam un exemplu prea bun...", zice Coancă, nemulţumit că potecile de la noi sunt sub standardele din orice ţară. "Am fost şi în Tatra, tot într-o ţară fostă socialistă (n.r. - fosta Cehoslovacie), dar acolo toate sunt îngrijite", spune bărbatul. Supărat că, deşi "se ţine" bine, s-ar putea să nu mai apuce ziua când va vedea şi la noi aceeaşi grijă...


BRAVADĂ FATALĂ
Exemplu de neatins

Ionuţ Cozma, orădeanul care a murit în Cetăţile Ponorului, avea 31 de ani şi practica artele marţiale. BIHOREANUL a aflat că în această vară tânărul a mai avut o aventură riscantă pe munte. Incitat de emisiunile lui Bear Grylls de pe Discovery Channel, care într-unul din episoade arăta cum a coborât în Groapa Ruginoasa din Apuseni, Ionuţ a încercat să-l copieze. Deşi nu era însoţit de o echipă de sprijin, cum fusese Bear, orădeanul a scăpat atunci cu bine. Surse din anturajul său spun că în Cetăţile Ponorului a bravat din nou, fără să ţină cont că nu putea coborî peretele muntelui fără echipament. Necugetare care-i poate fi fatală chiar şi unui alpinist, nu doar unui karateka...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
la munte
Nu sunt de acord. Cunosc zona Padis, este splendida si salbatica, si tocmai din acest motiv ar trebui restrictionat accesul pe traseele cu grad ridicat de risc de accidentare. Cum reiese si din ultimul paragraf, sunt multi turisti teribilisti, care nu stiu sa se comporte adecvat pe un traseu montan. Consider ca zona este destul de bine marcata, dar pentru cei care stiu ce este muntele. Sunt intr-adevar cateva zone care ar necesita o mica interventie (cum este grohotisul de la urcusul spre balcoane), dar in rest, marcaje, panouri sunt la tot pasul. Zona de Balcoane este in regula, poteca e clara, poate e chiar mai bine decat inainte cand erau efectiv acele constructii din lemn pentru zonele de belvedere. Nu inteleg totusi de ce nu se percepe taxa pentru intrarea in parc. Asa s-ar selecta poate din turistii care intr-adevar iubesc muntele si cei care poftesc gratarele la iarba verde din Glavoi, care dupa 2-3 beri se aventureaza in Cetati.
Postat 07 Septembrie 2012, 10:44 de eu
Pentru primar
Stimate domnule primar,de promis promiteti,dar nu sunteti in stare sa potoliti haiducii padurilor care trec cu camioanele zilnic peste podetul care duce la cabanele de pe Valea Aleului!Zilnic trec sute de tone de lemne si nesimtitii de soferi cu camioane de 15 tone si tractoare nu sunt in stare sa puna niste scanduri,ca doar nu le ajunge lemnul furat si acoperit cu fan!Iar cei care gestioneaza Apusenii sa le fie rusine!Traiesc numai de birou!Omul sfinteste locul.Domnul Coanca,un adevarat iubitor al muntelui,a marcat cu tineri traseele,reusind sa le plateasca excursie.Din nimic,iar voi nu sunteti in stare sa faceti nimic,doar sa cereti!Daca altii ar fi gestionat Apusenii,balcoanele erau facute si totul era in regula.Nu meritati nici o ceapa degerata,popor inert!
Postat 07 Septembrie 2012, 08:08 de merlin
anonim
Din pacate Ionut era de mic un copil teribilist si excentric. Un om cu simtul de autoconservare nu se aventureaza in necunoscut. Nu avea ce sa intre pe poteca aceea. A vrut sa faca pe grozavul si a platit un pret mult prea mare. Este pe de-a-ntregul responsabilitatea lui pt cele intamplate. Pacat
Postat 07 Septembrie 2012, 00:06 de anonim
Exact
DA despre el, era vorba!
Postat 06 Septembrie 2012, 23:24 de Ovidiu
Pt informarea ta
Il chema Cosman Ionut, odihneasca se in pace. Se pare ca asta tu nu stiai. Macar de nume puteai sa te interesezi.
Postat 06 Septembrie 2012, 22:23 de Szalkai Timea Emoke
Informare
Pt. Bogdan Malita- poate tu nu stiai dar Ionut a fost Vicecampion Mondial la Karate Modern in anul 2000 la Oradea si multimplu medaliat la Campionatele de Karate Modern .
Postat 06 Septembrie 2012, 21:58 de Ovidiu
stiu
acest articol a fost comandat de CJ pentru a se putea baga o firma a cuiva anume sa intretina trasee. acel munte ar trebui lasat asa cum este el si este foarte sigur pentru oameni de munte nu pentru aventurosi si alcoolici
Postat 06 Septembrie 2012, 20:55 de valean
Esti de toata jena!!!
In groapa ruginoasa a coborat cu mine, iar ceea ce am facut noi nu a fost periculos deloc, pt ca am coborat pe o panta foarte accesibila si am coborat foarte putin, unde ne-am chinuit sa facem niste poze care sa "dea bine"!!! Si nu si-a adus aminte nici dracu de Bear, faza sa coboram a fost ceva spontan si se pare ca doar eu cu Ionut am fost singurii pe aceeasi lungime de unda....numa nah, asta e, tre sa scrie lumea ceva despre un altceva!!!
Postat 06 Septembrie 2012, 19:58 de Pierre
Articol scris de itioti!!!
Ati mai avut tupeul sa scrieti informatii nefondate despre victima fara a va documenta in prealabil. Jurnalistul, care a scris articolul,s-a nascut intre 4 pereti, fauna pura de bloc, cu lant la gat si cu gulerul de la camasa roz ridicat, ce viseaza asflalt pe drumurile forestiere!!!
Postat 06 Septembrie 2012, 19:14 de Camelia
Articol scris de itioti!!!
Idiotul cretin care a scris acest articol nu a fost in viata lui pe munte (singurii munti pe care i-a vazut au fost in fotografii). Creativitatea si imaginatia voastra bolnava si-a lasat amprenta pe acest articol!! Traseele sunt marcate excelent! Ati evaluat turistul montan ca pe un retardat mintal ce nu e cababil sa diferentieze o poteca facuta de animale cu una turistica. Nu evaluati pe altii in functie de nivelul dvs de inteligenta!!
Postat 06 Septembrie 2012, 19:10 de Camelia
MIMCIUNI!!!!!
daca sunteti jurnalist pe cum sustineti, va rog informati-va prima data inaite de a scrie astfel de prostii si nu dezinformati populatia pt a avea dvs cat mai multe accesri, Moartea unui om nu este un lucru care trebuie relatat cu lux de amanunte mai ales in czul de fata cand a fost o tregedie pt mn si toti cunoscutii lui cat si a familiei in primul rand! Va multumesc!!!! PT mincinile care le-ati relatat depre raposatul nostru coleg!!!! Odihneasca-se in pace
Postat 06 Septembrie 2012, 17:34 de Bogdan Malita
MIMCIUNI!!!!!
in atentia D-ului Sorin, Care dp parerea mea a scris un articol de toata jena, referitor la accidentul petrecut pe data de 25 aug. Fara sa va suparati as avea si eu o intrebare! de unde naiba v-ati informat cand ati scris acest articol?? V-a venit asa in mite si pur si simplu ati pus pe hartie!!! Asa ii informati dvs. pe cititori prin dezinformar e si minciuni?Care sin apropiatii tanarului v-a relatata ca a coborat in gropa ruginoasa in acest an??? PT CA PE NOI< APROPIATI LUI NU NE-ATI CONTACTAT!!! RUSINE SA VA FIE!!!!! In primul rand eu ma fost cel vare era cu ionut si eu am si coborata in ajutorul lui, si nu, nu eram speriat cand a ajuns salvamontul la mn, prima data a ajuns la mn un domn pe nume Alex, iar apoi a ajuns Meky. si am coborat toti 3 pe coarda, pt ca intre noi si Ionut erau 15 m de perete verical. si nu se putea ajunge altfel la el decat printrun ocol de vreo 30-40 de min!!! Iar turistul care a sunat la 112 era un coleg de al meu. Iar ionut cand a fost la groapa ruginoasa era impreuna cu noi colegi de la facultate si nu a coborat singur cum ati relatat dvs. Iar el nu era Karatist de unde ati scos-o si pe asta???? Dadea bine in articol???
Postat 06 Septembrie 2012, 16:48 de Bogdan Malita
Cuvantul cheie: traseu marcat
Ce-ar fi sa ne mai lase in pace ministerul turismului cu litoralu' lu' peste si s-ar gandi un pic si la turismul montan? Munti ca la noi nu gasesti in Ungaria - ganditi-va doar la turistii care ar veni din tara vecina la noi...
Postat 06 Septembrie 2012, 15:27 de The Fan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON