URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2014, 14:00

Secretul Oliviei: Străbunicul unei orădence ar putea fi fost pasager pe vestitul Titanic scufundat acum un secol

Secretul Oliviei: Străbunicul unei orădence ar putea fi fost pasager pe vestitul Titanic scufundat acum un secol AMINTIRI. Olivia are o singură fotografie în care bunicul ei, Ladislau Amrein, apare alături de mama şi de tatăl lui, pe care toţi îl ştiu dispărut pe Titanic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 15 aprilie 1912, puţin după ora 2 noaptea, pachebotul Titanic, cel mai mare şi luxos vapor construit până atunci, era înghiţit de ocean în primul său voiaj transatlantic. Monstrul de oţel, lung de aproape 300 metri şi cântărind 50.000 tone, s-a frânt ca un băţ de chibrit după ce a lovit un aisberg, trăgând nemilos sub apele îngheţate 1.522 de oameni din cei 2.224 câţi au fost la bord, pasageri plus echipaj, proveniţi din toate colţurile lumii.

Tragedia relatată şi dramatizată în sute de cărţi şi filme continuă să fascineze o lume întreagă, dând naştere unei mulţimi de legende. Unele se datorează şi faptului că nici până azi nu s-a stabilit identitatea tuturor victimelor deoarece, aşa cum au relatat cronicarii vremii, unii s-au îmbarcat sub nume false. Între aceştia pare să fi fost şi străbunicul unei orădence...

Secrete de familie

În familia Oliviei, povestea străbunicilor din partea tatălui a fost întotdeauna un subiect tabu. "Nici tatăl meu şi nici bunicul nu au vorbit niciodată cu mine despre asta. Ştiu doar frânturi. Într-o familie catolică, să vorbeşti despre un bărbat care şi-a părăsit soţia şi cei doi copii pentru amantă era un subiect interzis", explică femeia.

Pe bunicul ei l-a chemat Ladislau Amrein şi s-a născut la Budapesta, unde tatăl lui avea o afacere prosperă. Ce anume, Olivia nu mai ştie. Doar că, la un moment dat, omul a dispărut împreună cu secretara sa, o femeie care i-a sucit minţile şi l-a făcut să-şi uite soţia şi cei doi copii - pe bunicul Oliviei şi pe sora lui mai mică. "A plecat dimineaţa la lucru, iar seara nu a mai apărut. Ce s-a întâmplat cu el, nu ştie nimeni exact".

Răpit de bunici

Familia străbunicului a încercat din răsputeri să-l găsească. Au reclamat dispariţia la Poliţie, au cerut ajutorul rudelor, prietenilor, dar parcă intrase în pământ. Sau în apă. Căci după luni de zile de căutări, singura concluzie la care au ajuns autorităţile a fost că dispăruţii au urcat pe Titanic folosindu-se de nume false. "E foarte posibil să se fi întâmplat aşa, în perioada aceea toţi trăiau cu mirajul Americii. Şi ei, probabil, voiau să înceapă o nouă viaţă peste Ocean, aşa că au folosit nume false, ca să nu fie găsiţi, să poată pleca în linişte. Autorităţile şi rudele i-au căutat mult timp, dar degeaba", spune Olivia.

A fost sau nu străbunicul orădencei şi amanta lui pe Titanic? În listele rămase la ţărm, sunt trecuţi 44 de pasageri provenind din fostul Imperiu austro-ungar, însă numele real al celor doi nu apare şi, după cum spun articolele vremii, registrul original a pierit odată cu vaporul. "Mulţi s-au înregistrat cu nume fals. Şi acum încă mai apar noi informaţii despre pasageri. Iar străbunicul meu n-a mai dat niciun semn de viaţă. A lăsat în urmă doi copii, era omenesc să apară la un moment dat, să fie curios măcar ce fac, să-i vadă. Singura explicaţie care a fost acceptată de toţi e că cei doi au pierit pe vapor", crede orădeanca.

Rămaşi fără singurul moştenitor, părinţii săi au fost cuprinşi de disperare şi au recurs la gesturi extreme. "Şi-au răpit nepotul, pe bunicul meu, încercând să-l convingă să rămână cu ei, la Budapesta, dar el îşi iubea foarte mult mama şi s-a întors la ea. După acest incident, străbunica s-a întors cu copiii la familia ei de la Turda. A rupt toate legăturile cu rudele soţului ei", povesteşte Olivia.

Pe urmele Titanicului

03_soti_bihoreanul.jpgLadislau Amrein a revenit la Budapesta doar pentru studii. "A studiat limbi străine, vorbea fluent germana, rusa, maghiara, româna, dar nu şi-a terminat facultatea. Trebuia să-şi susţină financiar mama şi sora". Aşa că Ladislau a venit din nou acasă şi s-a angajat, iar când a împlinit 30 ani s-a căsătorit cu bunica Oliviei, Victoria (foto).

La Oradea, familia a ajuns mult mai târziu, în anii '60. Întâi a venit tatăl Oliviei, unicul copil al lui Ladislau Amrein. Tehnician geolog, acesta a fost detaşat în Bihor pentru prospecţiuni şi, în final, a ales să rămână aici. Părinţii lui, ca să-i fie aproape, l-au urmat. "Eu am stat mult cu bunicii, i-am iubit enorm. Din păcate, au murit când eram mică, înainte să împlinesc 9 ani", spune orădeanca.

Olivia a rămas fascinată de legendele ţesute în jurul năbădăiosului ei strămoş. De fapt, au fost printre motivele pentru care a ales să studieze istoria. În speranţa că la un moment dat, cotrobăind între documentele vremurilor apuse, va da undeva şi de urmele străbunicului. Până atunci are grijă să le spună copiilor ei povestea familiei lor: cea a unei iubiri interzise care e posibil să se fi frânt în apele Oceanului Atlantic, odată cu cel mai cunoscut vapor al tuturor timpurilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Se întâmplă în anul de grație 2014 !
Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină! Deputatul dr. Aurel Vainer a dat pe data publicității, un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din ungaria. Scriitorul fascist József Nyirö ar fi urmat să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM). ”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului. ! Deputatul dr. Aurel Vainer a dat pe data publicității, un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din ungaria. Scriitorul fascist József Nyirö ar fi urmat să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM). ”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.
Postat 28 Septembrie 2014, 23:06 de com
@Merlin from Berlin
@Merlin from Berlin... Tu, de fapt esti urmasul lui atilla si arpad, migratorii 2in1 si nu aveti in Europa mai mult 1000 de ani.
Postat 28 Septembrie 2014, 22:43 de @Merlin from Berlin
Yeah, right!
Mda, de fapt eu sunt urmasul lui Burebista si Decebal la un loc, deci, baieti, revendic tot pamantul de la Tisa pana la Bug. Apropo, trebuie sa-mi platiti impozit pe ultimii 2000 si ceva de ani Banii jos, ochii la usa! Apropo, a absolvit Olivia istoria (si geografia, ca in 1995 era profil dublu inca), dar de ce oare la majoritatea materiilor de la istorie avea note de 5 si 6 la examene? Nu ma credeti, intrebati-i pe domnii profesori Mihai Drecin, Sever Dumitrascu, Viorel Faur, Ioan Horga.
Postat 28 Septembrie 2014, 17:57 de Merlin from Berlin
care-i senzationalul
ca un barbat si-a parasit familia si a fugit cu amanta? banal, se intampla des si in zilele noastre? ca nu au mai dat nici un semn de viata? sau presununerea ca s-au scufundat odata cu titanicul? strabunicii mei se aflau pe "carpathia", si a ajutat la salvarea celor 700 de supravietuitori ai naufragiului. si asta nu e o presupunere ci o certitudine! scrieti un articol despre asta?
Postat 27 Septembrie 2014, 18:14 de leonardo di caprio
Aha
Sa dispari parasindu-ti sotia si copii pt o parashuta, o fufa sau cum vreti sa-i spuneti nu e o cinste. Iata ca pana la urma, intr-un fel sau altul platesti.
Postat 27 Septembrie 2014, 17:13 de La buda s-au dus
Morala ?
Daca umbli la curve o patesti !
Postat 27 Septembrie 2014, 16:53 de Titanic
gramatica ne omoara
''Ar putea fi fost''.....sau "ar fi putut sa fie"....
Postat 27 Septembrie 2014, 15:37 de adi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON