URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2016, 07:51

Regula neregulilor: Camera de Conturi a găsit la Primărie nereguli de milioane de euro

Regula neregulilor: Camera de Conturi a găsit la Primărie nereguli de milioane de euro BANII ÎNAPOI! Subvenţia acordată societăţii Termoficare a adus în conflict Camera de Conturi şi Primăria. Auditorii susţin că sumele pentru acoperirea pierderilor au fost plătite nejustificat de vreme ce compania a încasat pentru asta şi bani de la clienţi, în timp ce municipalitatea are altă părere. "Dacă nu ajutam Termoficare să-şi cumpere cărbune, nu putea asigura încălzirea oraşului pe timp de iarnă", susţine directorul economic al Primăriei, Nadia Haş

Cea mai performantă administraţie locală din România, cum îi place primarului Ilie Bolojan să spună că este cea orădeană, a dat-o cu bâta în baltă. Verificând execuţia bugetară pe anul trecut, Camera de Conturi Bihor a descoperit plăţi necuvenite de aproape 2 milioane euro.

În ciuda sumelor mari vehiculate, edilul - altfel extrem de dur cu orice scăpare - nici nu se gândeşte la sancţionarea vinovaţilor. "Numai cine nu munceşte nu greşeşte. La volumul de muncă din 2015, sumele care au trebuit recuperate nici nu sunt atât de mari", spune Bolojan.

Subvenţii nemeritate

O regulă din management spune că un şef poate conduce doar atâţi oameni câţi poate verifica, altfel lucrurile o iau razna. Cam cum se întâmplă la Primăria orădeană... Potrivit raportului Camerei de Conturi Bihor, în urma controalelor pe anul 2015 auditorii au constatat în contabilitatea municipalităţii prejudicii în valoare de 10,4 milioane lei şi abateri cu caracter financiar-contabil în valoare de 185,2 milioane lei.

Topul prejudiciilor este deschis de acordarea de către municipalitate către societatea Termoficare, din 2013 până anul trecut, de subvenţii nemeritate în valoare de 7,1 milioane lei pentru acoperirea pierderilor din reţele. Inspectorii susţin că operatorul şi-a încasat banii nejustificat de vreme ce ajutorul financiar a fost dat fără ca Primăria să scadă din contravaloarea pierderilor sumele incluse de operator în tarifele plătite de orădeni pentru acoperirea acestora. În plus, bugetul Oradiei a acoperit astfel şi pierderile consumatorilor din Sânmartin, care ar fi trebuit suportate de comună. Iar acesta e doar un exemplu...

Plăţi "umflate"

Aproape că nu este contract la care auditorii Curţii de Conturi să nu fi depistat nereguli. De pildă, verificările făcute încrucişat cu baza de date a Casei de Pensii au scos la iveală că firma Rodac, cea care păzeşte obiectivele Primăriei, n-a avut niciodată angajaţi 150 de agenţi pentru cele 25 obiective, aşa cum s-a obligat prin contract. Cum n-a stat nimeni să-i numere, Rodac a încasat plăţi necuvenite în valoare de 105.675 lei.

Tot în absenţa unor verificări, firma MMT, care a amenajat cele 145 secţii de votare folosite la referendumurile din mai şi iunie 2015 pentru fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin, a încasat mai mult decât trebuia. Pe de o parte, Primăria i-a plătit de două ori manopera pentru demontarea şi transportul cabinelor de vot, cheltuiala ridicându-se la circa 24.800 lei, iar pe de altă parte a plătit de două ori reparaţiile aceloraşi cabine, atât după referendum, cât pentru alegerile locale de anul acesta, suma imputată fiind de 53.400 lei. "Concluzionăm că serviciile de reparaţii efectuate în iunie 2015 nu au fost efectiv realizate, fiind necesară contractarea aceloraşi servicii şi în mai 2016", susţin auditorii.

Verificări la ITM

Când nu câştigă prin "umflarea" numărului de angajaţi sau a lucrărilor, profitând de neatenţia funcţionarilor, contractorii fac un ban în plus din costurile cu forţa de muncă. Auditorii afirmă că la lucrările de reparaţii din Pasajul Vulturul Negru şi de la sala de sport a Colegiului Gojdu firma Constructorul Sălard a încasat venituri necuvenite de 227.000 lei trecând în contracte costuri cu plata muncitorilor de 8,5-10 lei/oră, în condiţiile în care verificările în contractele de muncă înregistrate la ITM arată un tarif mediu orar de doar 7,55 lei.

O situaţie similară s-a înregistrat şi la Elcont Impex. Firma a făcut reparaţii la Spitalul Judeţean şi la Colegiul Mihai Eminescu la tarife de 7-9 lei/oră, dar a comunicat ITM tarife medii de 5,95 lei/oră, încasând astfel în mod necuvenit, zic auditorii, suma de 40.700 lei. Ce le impută, concret, angajaţilor Primăriei? Că nu au comparat ofertele şi situaţiile de plăţi cu altele similare, ca să afle că erau umflate.

"Nejustificat"

Culmea, auditorii au găsit probleme şi la lucrările cu finanţare europeană, despre care se presupune că sunt urmărite riguros. De pildă, au constatat plăţi nejustificate de 844.700 lei către firma KESZ Epito pentru lucrările la Aquaparkul Nymphaea. Concret, în decembrie 2015 societatea a facturat lucrări la un preţ peste cel din ofertă şi a încadrat manopera la capitolul "ore schelă", materiale la capitolul "săpătură" ş.a.m.d.

La fel, Abed Nego, care a amenajat dealul Ciuperca, a încasat nejustificat 138.300 lei pentru lucrări de stabilizare a dealului ce cuprind foraje şi tubaje, facturându-le distinct, iar lucrările de hidroizolare le-a încadrat nu la construcţii, ci la reparaţii, capitol ce cuprinde în plus operaţiuni de desfacere, demolare, curăţire şi refacere. De asemenea, constructorul a montat şi decontat stâlpi de iluminat decorativi necuprinşi în proiect, deci care nu puteau fi plătiţi.

Nereguli în lanţ

Tot prin neatenţia funcţionarilor, Drumuri Orăşeneşti ar fi încasat necuvenit 132.500 lei pentru lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii, nici acum recepţionată. Constructorul a facturat demolarea vechilor elemente din beton ca fiind făcută manual, deci mai scump, în condiţiile în care la cea mai mare parte a lucrărilor a folosit o foreză, executând deci mai puţine ore de muncă.

La fel, în urma verificărilor făcute în teren, auditorii au concluzionat că pentru drumul rapid Trameco a încasat necuvenit 11.600 lei; din cei 28 stâlpi din beton plătiţi de Primărie au putut fi număraţi la faţa locului doar 26, iar din cele 37 corpuri de iluminat pentru care s-a plătit manopera existau efectiv doar 13.

Au pledat "nevinovat" 

Puşi să dea explicaţii, toţi angajaţii municipalităţii, de la viceprimarul Mircea Mălan până la şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, directorul economic adjunct Nadia Haş şi managerii de proiect Mihaela Neag, Oana Nicula şi Annamaria Sava, au dat vina pe erori ale proiectelor tehnice, pe diriginţii de şantier obligaţi să facă verificările şi pe volumul mare de muncă.

În plus, funcţionarii spun că în majoritatea cazurilor sumele au fost recuperate încă din timpul controlului. "Constructorii a fost înştiinţaţi cu privire la cele constatate de Curtea de Conturi, iar sumele au fost trase din următoarele facturi", explică Nadia Haş. De altfel, inclusiv primarul Ilie Bolojan (foto) spune că nu va fi sancţionat niciun funcţionar. "Important e că Oradea n-a pierdut niciun ban. Ne-am însuşit neregulile constatate de Curtea de Conturi şi vom încerca să nu le mai repetăm", afirmă împăciuitor edilul.

Altfel spus, s-a pus batista pe ţambal: controalele s-au încheiat, iar constructorii şi funcţionarii pot răsufla uşuraţi. Până la anu’...


AU CONTESTAT
Război pentru Termoficare

Singurele situaţii în care reprezentanţii Primăriei se contrazic cu cei ai Curţii de Conturi se referă la subvenţia acordată Termoficare şi la diferenţa între sumele cu care constructorii susţin în oferte că îşi plătesc angajaţii şi cele declarate altor instituţii, precum ITM.

Pe 11 august, Primăria a înaintat Curţii de Conturi o contestaţie şi se pregăteşte de proces, susţinând că subvenţia acordată Termoficare nu e o dublare a plăţilor pentru acoperirea pierderilor, ci o schemă de ajutor de stat. Banii au fost cheltuiţi pentru menţinerea în viaţă a sistemului cu un profit minim, conform legii. "Termoficare a înregistrat în anii 2013-2015 un profit brut de 6 milioane lei. Dacă nu am fi acordat subvenţia de 7,1 milioane lei, considerată de inspectori nejustificată, societatea nu ar fi putut asigura continuitatea serviciului şi ar fi ajuns exact în situaţia pe care am încercat s-o evităm", spune directoarea Nadia Haş (foto).

În ce priveşte diferenţa între sumele cerute de constructori pentru munca pe oră şi cele declarate de aceştia la ITM, municipalitatea arată că nu are nicio pârghie de control. "Auditorii au făcut confruntări cu baza de date a ITM la care nu avem acces. Noi plătim manopera conform contractelor, nu verificăm în baze de date salariile plătite de constructori", spune Haş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ANONIMUL...ORADEAN...
Anonimi, anonimi dar bine cunoscuti....
Postat 07 Septembrie 2016, 00:01 de TDS
Punct si de la capat,inc-odata si inca-odata
Nu pot sa cred,ca acesti infractori,deghizati fie in ordonator principal de credite pe Oradea,fie in viceprimarul Mircea Mălan,fie in şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş,fie in directorul economic adjunct Nadia Haş sau managerii de proiect Mihaela Neag, Oana Nicula şi Annamaria Sava,- nu vor fi trasi la raspundere de institutiile abilitate in urmarirea,constatarea si sanctionarea abaterilor constate la Primaria Oradea. Practic,controlul Curtii de Conturi,a dezvaluit taina misterului "lucrului bine facut",infaptuit de echipa aleasa pe spranceana, de Bolojan - "prejudicii în valoare de 10,4 milioane lei şi abateri cu caracter financiar-contabil în valoare de 185,2 milioane lei."Aceasta se cheama - PRADUIREA BANULUI PUBLIC !!! Raspunsul primarului Bolojan,este demn de personajul Dinu Paturica(nuvela Ciocoii vechi si noi) "Numai cine nu munceşte nu greşeşte. La volumul de muncă din 2015, sumele care au trebuit recuperate nici nu sunt atât de mari", spune Bolojan.Un oradean onest,va depune pe numele acestor personaje,un denunt penal,tocmai pentru a proba "obiectivitatea" primarului nostru ,Bolojan. Punct si ...de la capat,inca-odata si iar..demolam, dezvoltam ..
Postat 06 Septembrie 2016, 22:53 de platona
Către redacţie
Am remarcat promptitudinea cu care, la o săptămână distanţă de la comentariile pe care le-am scris referitoare la raportul Curţii de Conturi (comentarii care, conform noului regulament, aparent, nu aveau legătură cu subiectul articolului dar totuşi aveau), a apărut acest articol. Documentat (în sensul solicitării unei opinii din partea celor implicaţi). Propun redacţiei, având în vedere cele două zile de ploi, publicarea unui articol sau editorial în legătură cu taxa pentru canalizarea pluvială şi valoarea facturilor pentru serviciile de colectare/tratare a apei pluviale colectate (de la populaţie ŞI de pe domeniul public!). Nu mai repet întrebările la care nu a răspuns niciodată nici primăria şi nici compania de apă întrucât am scris (repetitiv chiar) de câte ori „se cuvenea”. Mulţumesc (eventual) anticipat.
Postat 06 Septembrie 2016, 20:42 de eutanasiu
RE: Către redacţie
Domnule inginer, ţinem şi noi pasul cum putem, evident, niciodată la înălţimea aşteptărilor dvs. şi niciodată în ritmul postărilor dvs. Nu pot, însă, să nu mă întreb: oare aţi pus aceleaşi întrebări şi în mod direct "factorilor responsabili", sau dialogaţi cu ei numai prin intermediul forumului nostru? Ca simplu cetăţean, desigur, nu ca fostă "rotiţă" a sistemului. Că pe când prestaţi acolo, nu eraţi aşa vocal. Poate că "nu se cuvenea"... :)
Postat 06 Septembrie 2016, 22:33 de Florin Ciucas
@pinonel
Dacă sunt sau nu parte a înţelegerii TOŢI consilierii din CL vom vedea atunci când va trebui votat proiectul de HCL privind raportul Curţii de Conturi. Propunerea udemereilor de a fi obligatorie „publicarea rapoartelor Curţii de Conturi şi a altor instituţii” creează premisele ca (aparent) reprezentanţii lor în CL să nu fie în „tabăra” peneleilor. Pesedeii nu s-au (ante)pronunţat. După votul „anteriorilor” consilieri (ai aceloraşi partide) prin care au „legiferat” tunul tras de la fel de „anteriorul” primar în privinţa celor 4 milioane de lei acordate ilegal ca majorări de salarii şi indemnizaţii angajaţilor PMO, am avea cel puţin un criteriu de vot la alegerile din 11 decembrie. Listele pe care apar reprezentanţi (deghizaţi în „colegi”) ai celor ce ne-au transferat furtul „drept” impozit merită cel puţin două ştampile din partea celor pregătiţi să participe la numărătoare. În plus, cred că o tot mai mare parte dintre cei cu drept de vot au sesizat manipu larea prin interpretarea în dispreţul tuturor a rezultatelor votului. („Am câştigat cu o majoritate covârşitoare. Peste 70%.” Adică 52.400 de voturi!). La fel ca şi cu rezultatele absorbţiei fondurilor europene. Siguranţa cu care autorul (cel puţin moral) prejudiciului decretează că „nu va fi sancţionat niciun funcţionar” pentru că „La volumul de muncă din 2015, sumele care au trebuit recuperate nici nu sunt atât de mari" (sic!) mă face să cred că, din nou, prejudiciile vor fi plătite tot din banii noştri, cu concursul TUTUROR consilierilor! Nu contează, vom vota şi noi. Sau, poate că nu!
Postat 06 Septembrie 2016, 12:53 de eutanasiu
@eutanasiu
Stie el de ce tace! Cand vorbeste ii scapa porumbelul: "Important e că Oradea n-a pierdut niciun ban." Foarte adevarat! Oradea, in viziunea birtinezului primaria&co, n-a pierdut, a pierdut populimea, inclusiv idiotii care l-au votat, cca 27% din totalul alegatorilor cu drept de vot, 52.400 din 188.945!
Postat 06 Septembrie 2016, 12:24 de pinonel
Un fleac! Contestăm!
„La prima vedere, conflictul e între unii care au de partea lor poporul, şi alţii care au de partea lor legea. Primii susţin că legea e rea şi nepotrivită întrucât încalcă voinţa poporului. Ceilalţi susţin că poporul e rău şi nepotrivit că vrea să îşi vadă voinţa pusă în practică în pofida legii. Dilema alegerii între democraţie şi statul de drept e cu adevărat de nerezolvat dacă acceptăm premisele de mai sus. Vezi însă că ele sunt false, sau mai bine spus, forţate până la falsitate. Trebuie să deconstruim pentru a ieşi din impas, să dăm la o parte tot molozul construit de propaganda celor două tabere şi ignoranţa cvasigenerală, care acoperă orice alegere ca un nor persistent de praf. Ar fi bine să pornim de la definiţia de o claritate de cristal dată de Francis Fukuyama statului de drept: statul de drept e acea situaţie în care conducătorii unei ţări acceptă şi respectă ordinea de drept (legea) care i-a precedat. Cu alte cuvinte, avem stat de drept doar atunci când cine are puterea acceptă să fie constrâns de lege fără a o manipula sau rescrie. Îmi dau seama că această definiţie a statului de drept este zdruncinată de conceptul de reformă permanentă care s-a încetăţenit la noi, unde numai boii de la jug cred că nu visează noaptea să intre în istorie reformând Constituţia, propunând vreo lege sau măcar o amărâtă de ordonanţă de urgenţă. Fukuyama face însă distincţia crucială între lege (ordinea de drept) şi legiferare (actul de a legisla, de a produce legi noi). Legile noi pot fi bune doar dacă întrunesc un larg consens şi se realizează o consultare democratică. Dar statul de drept îl definim prin atitudinea faţă de legea veche, aceea care nu ne place. Dacă aceea e respectată, avem stat de drept.” Altfel, edilul ar fi marele campion al statului de drept, începând prin a reforma conceptul „sumelor mari”, mai exact tratând evidenţa cu dispreţul moştenit de pe vremea când bătea cu pumnul în masa ABC- ului la controale similare. "Important e că Oradea n-a pierdut niciun ban.(???) Ne-am însuşit neregulile constatate de Curtea de Conturi şi VOM ÎNCERCA să nu le mai repetăm". „Pe 11 august, Primăria a înaintat Curţii de Conturi o contestaţie şi se pregăteşte de proces”! Deci, statul de drept e singur.
Postat 06 Septembrie 2016, 12:03 de eutanasiu
”Țambalul” a făcut implozie !!!
Când am scris aici încă din luna aprilie a.c. că municipalitatea a băgat în gaura fără fund, care se numește amatorismul ”epocii” Bolojan, cca. 200.000.000 ... au sărit pupincuriștii liberalismului orădean ca arși, înjurând precum birjarii !!! Acești bani sunt din contribuțiile orădenilor, prin taxe și impozite încasate în ”piramidă”, care au avut ca destinație îmbogățirea nejustificată a haitei de prădători condusă de ”edilul” celor 52.400 de ”iobagi” alegători, câți are Oradea numărați la ultimele alegeri locale !!!
Postat 06 Septembrie 2016, 10:57 de WinDos
Comentarii facebook
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON