URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2011, 13:13

Olivia, "Scufitza Rawshie"

Olivia, "Scufitza Rawshie" SECRETELE OLIVIEI. Cunoscută cititorilor BIHOREANULUI din vremurile când le prezenta, săptămânal, câte o lecţie de viaţă, un portret sau un reportaj în pagina "Povestirile Oliviei", Olivia Steer (foto) îşi prezintă acum, în blogosferă, propriile experienţe culinare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oliviasteer.ro se dă pe blog. E Scufitza Rawshie din povestea pe care o citeşte seară de seară copiilor înainte de culcare şi care deconspiră reţete delicioase ale regimului raw-vegan, adoptat de mai bine de patru ani: mâncăruri crude şi 100% vegetariene!

Pentru orădeanca Olivia Steer, regimul pe care îl urmează cu stricteţe n-a reprezentat însă o fiţă de vedetă, ci o necesitate. Tatăl i-a murit de cancer în urmă cu şase ani, iar sora i-a fost diagnosticată cu aceeaşi boală îngrozitoare, aşa că Olivia a căutat cu disperare soluţii. Din nefericire, Lavinia a pierdut în cele din urmă lupta.

Olivia, însă, a decis să aplice pe propria piele sfaturile specialiştilor şi să treacă la un trai mai sănătos, fără proteine animale, grăsimi, prăjeli şi colesterol, regim pe care îl promovează şi pe blogul propriu într-un mod inedit, transpunând reţetele culinare în poveşti fermecătoare, cu multă magie, ridichi uriaşe, vrejuri de fasole şi mere de aur...

De dragul Laviniei

02-Lavinia-Steer.jpgDecizia Oliviei de a trece la un regim vegetarian a fost luată brusc şi nu a lăsat loc de concesii. A pornit de la o carte care i-a căzut în mâini în timp ce se documenta pentru a-şi ajuta sora, diagnosticată cu cancer.

"Abia ce murise tata, Lavinia (foto) era şi ea bolnavă, iar eu la vremea respectivă eram însărcinată cu Luca. Am început să citesc, de dragul Laviniei, studii şi sfaturi pentru prevenirea cancerului. Am dat peste o carte - "Studiul China" - semnată de Colin Campbell, un studiu asupra nutriţiei din ultimii 50 ani care demonstrează cifric că alimentaţia nesănătoasă e cea care favorizează apariţia unor boli severe cum sunt cancerul, Alzheimer, afecţiunile cardiace şi diabetul. Pentru mine a fost o revelaţie şi am sfârşit prin a aplica eu însămi sfaturile", povesteşte Olivia.

Pe verificate

Trecerea a fost bruscă, poate prea bruscă, după cum recunoaşte şi ea. "Ar fi trebuit să am o trecere graduală, ca să nu şochez metabolismul, dar cu gândul la cele citite n-am putut decât să schimb pe loc macazul", spune jurnalista.

Din frigider au început să dispară produsele din carne, mezelurile, unele lactate şi atât de nocivele răcoritoare, fiind înlocuite cu legume şi fructe, neapărat achiziţionate de la producători veritabili. "Cumpăr totul direct de la ţărani, din piaţă. Mierea musai să fie vie, luată direct din stup şi nefiltrată. Fructele şi legumele le iau tot de la producători, şi le ochesc după mărimea, parfumul şi găurile de viermi pe care le au", explică Olivia.

De la grătar la salate

Ulterior, familia i-a urmat exemplul. Nu de alta, dar în timp a învăţat reţete delicioase, din vegetale crude, valabile atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici. "Nu am încercat să forţez pe nimeni, dar se pare că i-am influenţat fără să vreau. Am eliminat total prăjelile, grătarul şi alte forme de preparare termice toxice, iar Andi şi copiii s-au simţit ispitiţi să le încerce, aşa că pentru ei trecerea a fost făcută cumva în joacă, fără frustrarea că au renunţat la plăceri până atunci permise", povesteşte Olivia.

Există totuşi alimente care trebuie gătite, precum lintea, fasolea, mazărea, năutul şi orezul integral. Pentru ele, Olivia recurge la un artificiu. "Înjumătăţesc timpul de preparare fierbându-le la aburi, după ce le-am lăsat la înmuiat peste noapte în apă filtrată".

Olivia a făcut unele concesii doar pentru copii, păstrând în alimentaţia lor lactatele. Însă nu laptele de vacă fiert sau pasteurizat, despre care spune că nu mai conţine vitamine şi nu oferă organismului decât toxine şi calciu anorganic, imposibil de asimilat, ci doar laptele crud de capră, pe care îl cumpără de la ţărani, plus iaurtul preparat de ea în casă, din acelaşi lapte crud.

Leacuri băbeşti

Regimul adoptat a dus la dispariţia micilor probleme de sănătate pe care le-au avut până atunci membrii familiei, iar rezultatele analizelor arată că atât Olivia cât şi Andi şi copiii au un sistem imunitar foarte bun. Cei doi micuţi nu au avut niciodată nevoie de antibiotice şi au fost feriţi de gripe şi viroze.

"Când avem mici probleme, le rezolvăm într-o manieră blândă. Cu miere şi propolis, suc de cătină preparat în casă cu miere, iar dacă fac febră le-o scad cu cearşafuri îmbibate cu oţet şi duşuri călâi. Niciodată nu durează mai mult de trei zile, niciodată nu avem nevoie de medicamente. Eu nu le-am dat niciodată antibiotice", spune Olivia.

Blog de poveste

Ideea de a promova în blogosferă regimul care i-a schimbat viaţa i-a aparţinut lui Andi. "Dacă m-a ruşinat cât m-a ruşinat între patru pereţi că nu m-apuc odată de scris şi a văzut că n-o poate scoate la capăt, s-a pus să tragă de mine în spaţiul public, în blogosferă. Şi iaca, ruşinea s-a prins de mine ca orbul de botă, mi-am suflecat mânecile şi am trecut la treabă".

Lansat în urmă cu o săptămână, site-ul e "alimentat" zilnic într-un mod inedit, cu informaţii transpuse în poveşti fermecătoare, cu o Scufitza Rawshie (fireşte, Scufiţa Roşie) care oferă sfaturi pentru sănătate, "din cele băbeşti, căci sunt cele mai bune", despre locurile unde se găsesc cele mai bune merinde pentru coşul bunicii, fără E-uri sau pesticide. Tot pe blog sunt dezvăluite şi reţetele savuroase de mâncăruri şi dulciuri "de să se lingă pe degete şi cel mai înrăit carnivor"...


TOTUL DE LA NATURĂ
Dieta Raw, pro şi contra

Ce înseamnă, de fapt, dieta raw-vegan? Alimente vegetale, neprocesate termic, adică legume şi fructe crude, miere, nuci, seminţe germinate şi alge de mare. Dieta are numeroase beneficii, între care reducerea excesului de grăsime, echilibrarea florei intestinale şi, implicit, stimularea sistemului imunitar şi ameliorarea digestiei.

Contestatarii regimului vin cu un singur argument, şi anume că vegetalele nu au vitamina B12, care se regăseşte în brânza de vaci, în lapte, carne şi ouă. În lipsa acestei vitamine, sistemul imunitar slăbeşte, organismul devenind ţintă uşoară pentru viruşi şi microbi. "Nu se poate spune că regimul raw-vegan e lipsit de vitamina B12, câtă vreme există borş, la fel ca murăturile făcute în saramură şi Rejuvelac, o băutură fermentată din germeni de grâu şi apă, toate pline de B12", spune Olivia Steer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ce bou esti...
... bai pastarnacule; numai cineva din interior ar putea sti asemenea amanunte, asa ca pe o lista a nerefulatilor esti usor de identificat. Simple deductii... In fine, nu stiu ce aveti cu fata, dar mie-mi place cum si ce scrie. Aaaa, ca de cand e la bucale-au-mancatias mananca 'sarmalute, carnaciori si ciorbita" asta e altceva...
Postat 15 Martie 2011, 22:07 de shadow
deci...
sa intelegem ca pozele astea sunmt din arhiva personala a lui Ciucas ? :))))))
Postat 15 Martie 2011, 21:30 de mara t.
alte secrete ale Oliviei, si nu numai
"cunoscută cititorilor bihoreanului-spagareanului din vremurile când le prezenta, săptămânal, câte o lecţie de viaţă, un portret sau un reportaj", Olivia Steer este cea ale carei lectii de viata, portrete si reportaje erau scrise de Florin Ciucas (redactorul sef al ziarului si amantul ei), sau "livrate" sub forma de idei de catre ceilalti colaboratori ai ziarului, care se vedeau in situatia de a munci si pentru amanta lui Ciucas. De asemenea, ea, vedeta, mai era cunoscuta si pentru ca a dat de vreo trei ori concurs la o televiziune locala, de fiecare data fiind nevoita sa plece cu coada intre picioare, deoarece era cam paralela ;)
Postat 15 Martie 2011, 19:30 de pastarnacul albastru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON