URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Ocol la procurori: Opt funcţionari vor fi daţi pe mâna anchetatorilor în cazul pădurilor furate (FOTO)

Ocol la procurori: Opt funcţionari vor fi daţi pe mâna anchetatorilor în cazul pădurilor furate (FOTO) PĂDURE ÎN "RESTAURARE". În 2009, o mare parte din cele 9.000 hectare ale pădurii administrate de Ocolul Silvic Dobreşti a fost încadrată în gradul 1 de protecţie, dar pădurarii au permis hoţilor să provoace un adevărat dezastru ecologic. Direcţia Silvică Bihor a primit acum ordin să reîmpădurească zona, dar pădurile nu-şi vor putea recăpăta vigoarea decât peste 100 de ani!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar în ultimul an, din pădurile Dobreştilor s-a furat lemn de 1,2 milioane lei. Iar asta în timp ce inspectorii Direcţiei Silvice raportau mereu că "nu se constată abateri".

Sunt doar câteva dintre concluziile celui mai amplu control silvic derulat în Bihor în ultimii ani de către inspectorii Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), care cer acum ca vinovaţii să fie puşi la plată, suspendaţi din funcţii şi daţi pe mâna procurorilor...

Toţi pentru unul

La începutul acestei luni, BIHOREANUL a relatat pe larg despre controlul declanşat la Ocolul Silvic Dobreşti, într-un reportaj ce prezenta şi dezastrul ecologic provocat de defrişările ilegale care nu ar fi fost posibile fără complicitatea pădurarilor. Iniţial, verificările inspectorilor RNP au fost declanşate în baza unor sesizări trimise la Bucureşti, care descriau abuzurile şi furturile fostului şef de Ocol din perioada 2005-2008, liberalul Sorin Silaghi, în prezent şef de district, şi ale fostului şef al Direcţiei Silvice Bihor, Ioan Popa, acum director adjunct.

Silaghi era acuzat că a închis ochii la ilegalităţi, şi nu pe gratis, dar şi că, împreună cu doi subalterni, brigadierul Viorel Groza şi pădurarul Florian Ilea, au exploatat păduri prin intermediul unor firme, ca de pildă Felix Forest, administrată de cumnatul lui Ilea, Viorel Şaitoş, dar care era reprezentată personal de pădurar la toate licitaţiile de masă lemnoasă.

Toţi pentru unul

Sosiţi pe 15 aprilie la Dobreşti, inspectorii au descoperit că situaţia era cu mult mai gravă decât cea descrisă. Iar asta fiindcă au găsit probleme nu doar în activitatea celor reclamaţi, ci şi la cantoane silvice care nu fuseseră pomenite în reclamaţii. Un exemplu e cantonul administrat până anul trecut de Viorel Fericel, avansat inginer în cadrul Direcţiei Silvice, iar acum administrat de fratele său, Andrei Fericel, despre care oamenii locului bănuiau că ar fi ticluit anonimele trimise împotriva lui Silaghi. Motivul? Viorel Fericel e membru PSD şi, cu susţinerea şefilor de partid de la Oradea, ţintea postul de şef de Ocol ocupat de succesorul lui Silaghi, inginerul Ioan Mihiţ.

Inspectorii au dispus extinderea controlului la toate cele 23 cantoane din Ocol, cerând întăriri atât de la Bucureşti, cât şi de la Direcţiile Silvice Bihor, Satu Mare, Arad, Hunedoara şi Mureş. Efortul n-a fost mic, căci pădurarii au "pierdut" o parte din arhivă, inclusiv amenajamentele silvice, adică actele ce conţin date despre numărul arborilor, vârsta acestora şi densitatea pădurilor, astfel încât inspectorii să nu poată face comparaţii.

Luaţi la întrebări, oamenilor li s-a făcut brusc rău. Inginerul Viorel Fericel a leşinat, iar pădurarul Dorel Monenciu a făcut atac de panică, inspectorii fiind nevoiţi să cheme Ambulanţa şi să suspende temporar controlul în cantonul administrat de acesta, 19 Preguz.

Uite hoţiile!

După o lună de verificări, raportul privind situaţia constatată şi măsurile propuse a fost redactat şi înaintat directorului general al RNP, Adam Crăciunescu, urmând să fie transmis şi Direcţiei Silvice Bihor pentru punerea în aplicare. Concluziile, ajunse şi în posesia BIHOREANULUI, confirmă în întregime dezastrul descris în reportaj. Şi anume că defrişările au devenit un fenomen "alarmant care se perpetuează de cel puţin 5 ani", provocând pagube ce "nu mai pot fi evaluate în întregime". De cele mai multe ori, rădăcinile au fost smulse şi din pământ, să nu se vadă deloc urmele hoţiei, "cu un utilaj forestier pe şenile, de tip Harvester, aparţinând firmei Secundo Forest, administrată de Alin David", notează raportul.

Cine e David? Afaceristul despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a ajuns milionar în doar câţiva ani de pe urma comerţului cu lemne, şi care, deşi bănuit că ar sta în spatele furturilor masive, încă nu a fost dovedit. Poate şi pentru că se laudă că a sponsorizat deplasările echipei de fotbal a Poliţiei Bihor în Belgia, Italia şi Croaţia, aspect negat vehement de chestorul Liviu Popa, în ciuda realităţii că afaceristul i-a însoţit pe oamenii legii în deplasările respective. "Dar care e problema? Poate veni oricine cu noi", pretinde şeful Poliţiei.

Hoţie fără hoţi

De altfel, şi inspectorii RNP au remarcat că în Ocolul Dobreşti furturile există, însă nu au autori. În 2012, de pildă, poliţiştii au prins în zonă doar 3 transporturi de lemne fără acte, iar din 2011 procurorii nu au sesizat instanţele de judecată despre niciun delict silvic! "În toate ordonanţele procurorilor transmise pentru infracţiunile silvice descoperite în cursul anilor 2011 şi 2012, soluţia a fost NUP sau SUP, precum şi aplicarea unor amenzi administrative", se arată în raport.

Mai mult, inspectorii cred că furturile au fost ascunse şi datorită unor intervenţii politice. Fără să se dea nume, documentul vorbeşte despre "prezumţii că şi anumite persoane implicate politic, prin atitudinea şi solicitările lor, au contribuit la încurajarea sau intimidarea personalului silvic". În ce mod şi cine anume, mister!

Raportări din pix

Cert e că inspectorii au putut calcula prejudiciul doar după cioatele şi rădăcinile rămase în pădure, apreciind valoarea arborilor dispăruţi la 1,162 milioane lei. Majoritatea au fost găsite în Cantonul 18 Valea Runcului, administrat de anul trecut de Andrei Fericel, iar înainte de fratele său, Viorel, acum inginer (473 mc de lemn tăiat ilegal), în Cantonul 19 Preguz, de care răspundea Viorel Monenciu (720 mc), Cantonul 20 Hârtoape, preluat de Petru Burescu de la Andrei Fericel (422 mc), Cantonul 12 Oşoi, administrat de Florian Anca (474 mc) şi în Cantonul 11 Bulz, gestionat de Florian Ilea (211 mc).

Jaful s-a produs sub ochii pădurarilor, dar cu toate acestea puţinele controale derulate de inspectorii Ocolului şi de cei ai Direcţiei Silvice se încheiau cu raportări scoase parcă la indigo, fără nicio sancţiune, pe motiv că "nu se constată abateri", ultimul asemenea pseudo-control datând din octombrie 2012. "Faptul că nu s-a consemnat niciun prejudiciu nu poate fi explicat decât prin aceea că, fie salariaţii care au făcut controlul nu au ieşit în teren, fie voit au ascuns pagubele. Deosebit de grav e că, deşi făcea parte din echipa de control, inginerul Ion Maioru, responsabil cu paza pădurilor la nivelul Direcţiei, nu a ieşit în teren. Motivaţia acestuia este hilară: nu a avut timp", se arată în raportul RNP.

Controale din birou

Nici colegul lui Maioru de la Dobreşti, inginerul Cornel Bercea, nu e mai breaz, căci a închis ochii la nereguli ani de zile şi a făcut controale puţine şi formale. În noiembrie 2012, de pildă, a semnat din pix predarea Cantonului 18 Valea Runcului între fraţii Fericel, motivând că nu poate intra în pădure întrucât "stratul de zăpadă măsoară 10 cm". Bercea a fost prins însă cu minciuna, căci Centrul Meteorologic Banat-Crişana le-a comunicat inspectorilor că, în realitate, în perioada  respectivă temperaturile n-au coborât sub 10 grade şi nici precipitaţii n-au fost.

Ulterior, verificând actele cantonului în detaliu, inspectorii au descoperit că din 2011 Bercea a semnat 8 rapoarte de control în care a consemnat câte 4-5 arbori lipsă! Asta deşi copacii doborâţi erau cu sutele, mai ales în porţiunile cu specii preţioase, de înaltă calitate, fapt care a condus "la scăderea consistenţei cu 2-3 zecimi faţă de cea prevăzută în amenajamentul silvic", iar asta pe o suprafaţă de 325 de hectare, adică 70% din suprafaţa cantonului! "Apreciem că de la data elaborării amenajamentului (2009) până în prezent au fost sustrase 1.500-2.000 mc de lemn", arată raportul.

Lista neagră

În total, inspectorii au stabilit o listă de 16 persoane responsabile, în cazul a 8 dintre acestea propunând suspendarea din funcţii şi sesizarea procurorilor: şeful Ocolului, Ioan Mihiţ, inginerii Viorel Fericel şi Cornel Bercea, şeful de district Ioan Herman, plus pădurarii Andrei Fericel, Petru Burescu, Viorel Monenciu şi Florian Anca. Direcţia Silvică va cere aplicarea sechestrului asigurator pe averile celor 8 şi va formula acţiuni în instanţă pentru a recupera paguba stabilită la 1,2 milioane lei.

Totodată, inspectorii au cerut şi declanşarea unor acţiuni disciplinare faţă de cele 16 persoane, adică inclusiv faţă de Aurel Vesa (contabilul şef al Ocolului), Ioan Jurj (şef Fond forestier), Ioan Husăsan (responsabil Regenerare), Cristian Ban (şef Producţie), Cristian Coraş (şef formaţie Exploatare), Viorel Groza şi Sorin Silaghi (şefi de district), Adrian Jurcău (responsabilul activităţii de fond forestier în cadrul DS Bihor), Mircea Faur (responsabil Regenerare la DS) şi Ion Maioru (responsabil Pază la nivelul judeţului).

Control cu divorţ

05 florescu.jpgChemaţi să dea note explicative, conform procedurii disciplinare, unii pădurari au refuzat categoric, ba chiar l-au reclamat pe şeful Direcţiei, Adrian Florescu (foto), pentru abuz în serviciu, pe motiv că i-a hărţuit. "Nu comentez, e problema lor ce fac", spune Florescu.

Unii din cei vizaţi, după cum a aflat BIHOREANUL, încearcă şi să-şi pună la adăpost proprietăţile aflate în pericol de a fi confiscate. E cazul inginerului Cornel Bercea (şef Pază la Ocol) care, văzând că situaţia e "groasă", a cerut urgent divorţul de soţie şi a renunţat la întreaga avere în favoarea acesteia. Şeful de district Ioan Herman a încercat să se pensioneze înainte de termen, dar solicitarea i-a fost respinsă, iar şeful Ocolului, Ioan Mihiţ, a demisionat subit. "Ştiţi cum e, şeful este întotdeauna de vină, chiar dacă subordonaţii fură, aşa că am plecat!", spune Mihiţ, refuzând să intre în detalii despre felul în care a fost posibil un aşa dezastru sub patronajul său.

Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii şi poliţiştii în ancheta demarată împotriva lui Mihiţ şi a subalternilor săi. Poate îi vor ierta şi pe ei, la fel cum au făcut-o şi cu hoţii cărora pădurarii le-au ţinut spatele. Că deh, pădurea oricum nu se mai vede de atâtea uscături...


DESCINDERI
Firmele la control

În timpul controlului de la Ocolul Silvic Dobreşti, inspectorii RNP au chemat în Bihor şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare din judeţele limitrofe, dar şi ofiţeri de Poliţie din Bucureşti care au controlat firmele de exploatare lemnoasă din zonă, inclusiv Secundo Forest, patronată de milionarul Alin David.

Rezultatele anchetei ITRSV şi Poliţiei nu au fost făcute publice. În raportul inspectorilor RNP se menţionează, însă, că pădurarii din Dobreşti au ignorat total supravegherea agenţilor economici, care au lăsat un dezastru în urma lor, distrugând puieţii şi arborii rămaşi în picioare de-a lungul căilor de acces "fără ca reprezentanţii Ocolului Silvic să emită măcar o singură sancţiune". Explicaţia şefului Ocolului e cutremurătoare: "Munca în exploatările forestiere este grea, agenţii economici nu trebuie descurajaţi, economia de piaţă necesită sacrificii".

Citeşte mai multe pe această temă, în articolul: "Jaf ca-n codru: Cum au furat pădurea angajaţii Ocolului Silvic Dobreşti. Printre profitori, sponsorul Poliţiei Bihor! (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
42 Comentarii
bau
PT DOBRESTEAN: ce stii tu!?! il caut pe nasu sa ne plangem de mila... dar.... "de ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu!!! "
Postat 07 Iunie 2013, 13:47 de cucu
MINCIUNI
MINCIUNI !.........................................pana cind d-le POPA?
Postat 07 Iunie 2013, 08:31 de BH
Firiceii n au glaaas???
Noa Firicelelele unde sunteti ,ca mi e dor de voooooooiii fetelor?????
Postat 04 Iunie 2013, 08:29 de Dobrestean
cornel popa proxenetul
domnule presedinte cj tineti va prostituatele inchise ca zburati cat de curand de la guvernare si sa vezi ce rasplata o sa primiti de la noi.multa * pnl istilor cu finalizare.
Postat 01 Iunie 2013, 22:42 de gabi
pnl gunoaie
lucia varga le croieste drum pnl istilor sa fure singuri asa ca ii omoara pe restul chiar ea este o tarfa hoata, din bihor i si face ea avere calcand pe cadavre.rusine sa ti fie 'romanca varga.ai mai fost atentionata sa nu mai furi asa ca ai grija .........
Postat 01 Iunie 2013, 22:25 de moni
Cum se face vanzarea lemnelor.
Comentarii de doi lei.orice padurar care este meserias nu vinde lemne din canton pana nu are pus in valoare ,un apv,si la ordinul unui din partid,va trece imediat la dat lemne pe ochi frumosi ca asa ia spus partidu,dar daca da lemne sub aceasta forma inseamna ca nu stie meserie si merita dat afara.Hotilor nu mai dati vina pe altii.La marcat stiti sa va faceti plus de masa lemnoasa deoarece la masurarea diametrelor scadeti la fiecare fir 2-4 cm,si la masurarea inaltimilor nu masurati inaltimea reala ,ami taiati1-2,5m.De aiaci rezulta plusul de masa lemnoasa taiat,si multi arbori marcati nenumerotati.Am fost la marcat si asa mi s-o spus sa fac!UUn padurar sa aiba lipsa 414-2120 mc lipsa din taieri ilegale acel padurar nu-si mertit serviciu,afara cu el.Silaghi sas este,dar ceilalti ce spun?
Postat 31 Mai 2013, 22:36 de Un liberal convins!
pt laura gal
de ce nu ai vazut casele si apartamentele lui ilea?cat tia dat?tea cumparat si pe tine??????????????
Postat 31 Mai 2013, 21:54 de copos
pt ilea
vedeti ce case si averi are si paduraru ilea teodor
Postat 30 Mai 2013, 20:50 de viorel
AU PUS MANA DE LA MANA ..
Au pus mana de la mana ,copac de la copac , de la padurari ,CORAS SI PETI , sa-l FACA PE POPA CORNEL PRESEDINTE DE C.J. Banii astia adunati cu sutele de milioane ce sunt !? Spaga pentru finantarea la NEGRU a partidului !!!. Padurarii prinsi ,vorbesc deja si vor vorbi si mai mult la arestare. Asa ca CLANUL BEIUSENILOR , POPA CORNEL ,PETI ALIN SI CORAS !!! va canta cucuveaua . Ascundeti tot ,ca BASE nu a MURIT !!
Postat 29 Mai 2013, 23:10 de BINSEAN
se fura cu ei
domnii sefi de post din dobresi si indrei beius si vesa rurala beius si mocioran stei sunt raspunzatori pentru asta. ei au dat ordine subalternilor sa nu vada nimic, un exemplu il avem cum da ordin mocioran si vesa la bat din pietroasa sal lase in pace pe borbilu si firma lui seful ocolului soimi gavrila si pe plotogu....cam asa functioneaza sistemul lui indrei....tractoristu...
Postat 29 Mai 2013, 20:49 de mada
orjan,
Ce au facut sefii de polititie din zona Beiusului sau a Dobrestilor pana s-a transportat atata masa lemnoasa, ca doar nu s-a evaporat? ce a facut seful brigazii rutiere Beius? Va zic eu... si-au facut case pe spinarea celor care au transportat ilegal masa lemnoasa. Ei se ocupa de maruntisuri ca sa dea bine la rapoartele de bilant.
Postat 29 Mai 2013, 13:55 de parchet
hoti striga hoti
Padurari nu fac abuz in serviciu fara a fi coordonatii de cineva din conducere asa ca mai lasati teoriile!!Pestele se strica de la cap.
Postat 29 Mai 2013, 08:45 de oana
SE FURA CA-N BIHOR !
Se schimba si vorba : SE FURA CA-N CODRU ! cu SE FURA CA-N BIHOR ! Aici am ajuns cu acesti hoti de lemne si spagari de oameni ,
Postat 29 Mai 2013, 01:04 de smecher
Pentru CORNEL POPA
D-le POPA CORNEL cum ramane cu voturile de anul trecut ,noi am dat lemne la oamenii din zona DOBRESTI-ROSIA ,asa cum a-ti dat ordine ,pentru a va vota ,oamenii v-au votat ,in noiembrie 2012 ,seful de la I.T.R.S.V.,a mai adunat ceva bani de la padurarii din DOBRESTI in numele d-voastra ,pentru campania electorala a U.S.L.,de unde credeti ca erau acesti bani ,nu din padure si acum ne dati ani de puscarie in schimb ,astai recunostinta ,s-a mai veniti dupa voturi la noi ,voi PENELISTI ca va mai voteaza dracu ,cu ministra voastra cu tot.Personal nu am votat niciodata cu P.D.L.,dar la urmatoarele alegeri o sa fac si campanie pentru PDL ,am ajuns sa-l regret pe BOC si guvernul lui ,astia macar au lasat oamenii sa traiasca cum au putut fiecare.PADURARII VOTEAZA P.D.L.!
Postat 29 Mai 2013, 00:18 de PADURAR DOBRESTI
CORNELE ! FA CEVA CU ASTIA CA NE AFLA LUMEA
Cornele ! Fa ceva cu astia ,PETI (HOT ARR-BIHOR ) si CORAS (HOT ITRSV ) ca ne afla lumea . Si atunci sa vezi tu TOCAT !
Postat 28 Mai 2013, 19:00 de NICOLETA
Hotie
In Romania e o mafie care incepe de la omul simplu si se termina piramidal cu ditamai directorii. De vina e educatia din scoli, modul in care e formata societatea si mostenirea comunista de care nimeni nu vrea sa scape. E tara in care majoritatea care au o functie fura si se da spaga in toate directiile. Totusi putini fac puscarie. Daca ar exista LEGE in Romania, padurarii ar avea salarii grase, permis por arma si ar fi angajati numai oamenii corecti. Pentru a pazi o padure nu e nevoie de ingineri corupti, ci de oameni simpli, corecti, dar remunerati si care sa administreze resursele lemnoase cum scrie la carte. Tara are nevoie de asemenea oameni, insa valorile au fost impinse la margine societatii si legea geme. Pedeapsa pentru furt calificat, moartea prin impuscare. Sa mai vad eu care mai fura! Am plecat din Romania in 2006 si am vazut furt de lemne in zona Arieseni si la fel a facut-o alti 20-30 de persoane din acelasi autobus. Nimeni nu a sunat la politie. Politia e mana in mana cu hotii, mai exact sunt hotii cu cascheta. O institutie de care imi e sila, care face rusine natiei si ingroasa randurile. In acea tara trebuie niste oameni cu mana de fier. Pacat ca nu ii recunoasteti
Postat 28 Mai 2013, 18:27 de Bogdan
?????
Daca este implicata si politia.????......................... vorbe goale, nimic nu este adevarat , totul va fi OK
Postat 28 Mai 2013, 16:18 de MC
Raspuns P.C
Daca chiar vreti sa stiti va raspund:Mi la bagat Ferko pe git seful de la ocolul privat Codrii Beiusului deoarece asta pune sefii la ITRSV la fiecare schimbare politica,ca sa aiba protectie.Ha.HA.HA......
Postat 28 Mai 2013, 13:49 de POPA
Intrebare pentru P.C
.Domnule Popa Cornel ai cautat mult dupa Coras asta pina l-ai pus sef la ITRSV?.
Postat 28 Mai 2013, 13:42 de Silvicutor
Ban tu nu divortezi?
A aparut si ceasul lui Ban Cristian in poza. Superb....Majoritatea pozelor sint la ocolul privat,Banutule ce le-ai tras-o.Ha,ha,ha........
Postat 28 Mai 2013, 13:34 de Ochi magic
...
TUlaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, o dam iar pe politica!?!?!?!!?!??!?!?!!?!?!? care dintre cei care s-au perindat la conducere vi s-a parut mai putin corupt!?!?!!?
Postat 28 Mai 2013, 13:33 de ...
liberalii
LIBERALII ,sa fi facut asa ceva ,DOMNE IARTA-NE,se poate ,doar ei sunt sfinti si nu fura de la nimeni ,doar un hot are printre ei la ARR BIHOR din ce am citit ,ei sunt cei mai corecti politicieni pe care ia avut ROMANIA Nu se poate ,cred ca este vorba de altii de la P.S.D. ,nu imi vine sa cred!
Postat 28 Mai 2013, 13:26 de liberalul
ITRSV
verificare, acu inteleg! vio ii de vina cu nasia
Postat 28 Mai 2013, 13:04 de rms
itrsv
cred ca peste tot este la fel.normal, daca porneste din varful piramidei
Postat 28 Mai 2013, 13:01 de itrsv
itrsv
Doamne feri! chiar asa s-a ajuns? adica ce sa ne mai miram ca si fratele lu base ii nasu lu borcea. astia de ce nu s-ar incuscri?
Postat 28 Mai 2013, 13:00 de itrsv
padure
sa furat ca in codru si la padurea Olcea ,padurar heredea ioan stie ca doar el a furat !
Postat 28 Mai 2013, 12:36 de viorel
Verificare
Conexiunea este buna pentru rms. Trebuie verificati toti din domeniul silvic din Oradea, Beius, Dobresti, etc.
Postat 28 Mai 2013, 12:11 de Verificare
paduri rieni
Ar trebui sa se verifice si padurile de la comuna Rieni sa vedeti si acolo ce dezastru.
Postat 28 Mai 2013, 11:14 de anonim
mțlica
pentru verificare, nu stiu daca vorbim despe aceeasi persoana, dar personal, cunosc un terchea-berchea care, din simplu padurar a ajuns in functie la ITRSV cu ajutorul lui Silaghi. cine stie, cunoaste si -si da seama facand niste conexiuni.
Postat 28 Mai 2013, 11:08 de rms
bau
ia ca o sa comentez si aici: dupa umila mea parere atat padurarii, cat si cei de sus( sef district, brigadier, se ocol, imi cer scuze, nu stiu care este ierarhia) sunt vinovati!!! inclusiv cei de la ITRSV care au averi fabuloase!!! am zis... pentru prietenul cu iz de sef, Butnaru! :)
Postat 28 Mai 2013, 11:02 de boo
ITRSV
Sunt toti ``Mana in Mana``, organele de control cu hotii. Cum va explicati faptul ca Domnul Alin David este nasul unui inspector de la ITRSV?
Postat 28 Mai 2013, 10:40 de Verificare
Dupa ei pototpul....
Nu este padure in Bihor sa nu se fi furat mai ceva "ca in codru",e bine ca sau pornit aceste controale mai ample si speram ca acest tavalug al procurorilor sa nu se opreasca doar in zona Dobrestilor. Cine merge spre Remeti coada lacului Lesu o sa constate "grozavia"sa nu zic altfel a furturilor de lemne si a defrisarilor in bataie de joc prin golirea si raderea dealurilor,vailor si nu doar,e dezastru ,dealungul drumului stau lemnele asezate in asteptarea Tirurilor cu numere de Ungaria indeosebi,mai ales in weekend abia poti trece de ele.La fel este si in zona Valea Draganului apartinand tot de Ocolulu Silvic Remeti,sefi de ocole,brgadieri,padurari care nu au salarii mai mult de 1.300-2.000 de ron.lunar ,au vile ,doua trei masini si...si....sunt multe de spus si sper ca acei in drept sa o si faca pentru ca in ultimii 20 de ani si cu precadere in ultimii 4 ani SE FURA PE RUPTE...PANA CAND DOMNILOR,..PANA CAND...????...
Postat 28 Mai 2013, 10:20 de Ardelean
petdrag
doamna ministru cand demarati un control la ocolul silvic privat soimi pentru a verifica situatia padurilor de la comuna lunca primar pdl popa ioan sa vedeti jaful produs de acesta impreuna cu slugile sale padurarii si sefii de district cuc remus sturz viorel scrofan fulea lucian cu tatsu tocoian ciprian pasca traian sime nicolae padurarul consta zot si lista mai poate continua oricum dobrestiul este copil mic pe langa ce o sa gasiti la lunca asteptam controlul
Postat 28 Mai 2013, 10:08 de nonic
confiscarea averii pentru recuperare si replantare
cine raspunde pentru taierile teribile din padurile din zona mierlaului? dar de cele dinspre arieseni, unde e jale??? au ras aia munti intregi, i-au chelit si batjocorit fara pic de mila! asa ar fi corect, sa li se confiste averea pentru pagubele facute tutoror sefilor de ocoale silvice si mai alesl politistilor din sate, mana-n mana cu infractorii tarii!
Postat 28 Mai 2013, 10:02 de roger
groza viorel
ce rezultate ale anchetei sunt astea gunoaielor la directia silvica oradea colcaie locul de hoti si de banditi in frunte cu jurcau si compania cica acesta impreuna cu groza viorel si compania doar cercetare disciplinara datii afara ce mai asteptati la cati bani are acest groza nu ma mira rezultatul fata de dansul oricum cei vizati pentru suspendare din functii vor vorbi si atunci sa vedeti dracia dracului daca acest groza nu este dat acum afara va continua mai departe hotiile la cat de arogant si ordinar poate fi
Postat 28 Mai 2013, 09:54 de padureanu
SA TRAITI BINE ...sau
SA TRAITI BINE ! din NOU !!! PNL-BIHOR ,oaia neagra a aliantei USL ! A ajuns lumea sa-l regrete pe BOC !? si sa inceapa iar sa-l iubeasca pe BASESCU din cauza ta . POPA CORNEL !? Ce faci !? Cu asemenea management de partid nu va prinde rusaliile la ciolan . Mai lasa crucea,pokeru si pritenii ca te duc la groapa . Nu-ti mai trebuie tie PETI ,CORAS si anturajul lor .Cand nu vei mai fi ceea ce esti astia o sa-ti intorca ,,dosul ''.Partidul este format totusi din mai multi oameni si care cu tine ar mai putea salva ceva ,cel putin sa nu-l mai regrete lumea pe BOC si sa inceapa sa-l iubeasca pe BASESCU . ,,NOA'' CE ZICI !? SA TRAIM BINE ! SAU SA TRAITI BINE !
Postat 28 Mai 2013, 09:21 de PNL-IST inca !
POPA CORNEL !
POPA CORNEL NU AUZI CUM CANTA CUCUVEAUA LA ITRSV -BIHOR si ARR BIHOR .!?
Postat 28 Mai 2013, 09:16 de SURD
politia din dobresti si sambata este partasa la furtul padurii din dobresti
politia din cele doua comune Dobresti si sambata este pe mana cu hotii de lemne care oricum vor scapa pt. ca au bani de dat spaga. Gulescu a furat si va fura in continuare pt. ca ia umplut pe toti politie, procurori, oameni politici.... asa ca m-as mira sa se faca dreptate, la cum functioneaza justitia in tara aceasta.... dar o sa traim si o sa vedem ce ce se intampla....
Postat 28 Mai 2013, 09:11 de pnl
AUZI TU ...
Adica ,,seful'' hartuiieste !? Dar ce ar trebui sa faca !? Sa taca . Sistemul ,,multii care fura " fac legea si au dreptatea ,,amurgeste". Suspendati ,dar imediat si sa vada ei cine ii mai ,,hartuieste " atunci . Apropo ! Mai sunt cazuri ,chiar de inculpati ,care ei ,,hartuiesc'' in continuare seful si nimeni nu ii suspenda .Unde ,la ARR-BIHOR .Si nu putini 5 si nu de putin timp de 2 ANI .Atunci cine face legea !?
Postat 28 Mai 2013, 08:58 de politicos
ITRSV=......CORUPTIE
inclusiv seful ITRSV are dosar penal pentru furt de lemne ,cazul TARCAITA ,CECETATI SI DISTRICTUL TARCAITA ,unde pana nu de mult acesta era sef de district sa vedeti ce dezastru ecologic au facut acolo,haide d-na ministru VARGA LUCIA ,faceti ordine odata in acest sistem corupt .Apropo cum a-ti reusit sa-l numiti pe acesta in fruntea unui organ de control ?
Postat 28 Mai 2013, 08:54 de silvicultor
nu poti sa faci INFRACTOR un om care nu are din ce TRAI !!!
cei acuzati sunt saraci si nu au bani sa si intretina apararea si sa hranesca SISTEMUL, atentie la TORTURA pe care sistemul o impune OBLIGAT !!! NICI nu aveti voie sa va atingeti de saraci care isi duc viata de azi pe maine , fara sa i sustineti voi , vezi CONSTITUTIA ROMANIE< nu poti sa faci INFRACTOR un om care nu are din ce TRAI !!!
Postat 28 Mai 2013, 08:43 de abuz
cad capete nevinovate, cei vionavati INTRETIN cu spaga :)))
hmmmmmm asta e CORUPTIA din cati au furat platesc cei NEVINOVATI ?!!!!! Eu nu mai intelg siostemul , ori ii prinzi in FLAGRANT exact ca pe un criminal, astepti sa ucida, exact asa si aici ORI acuzi pe cine iti iese in cale ca sa i TORTUREZI in ancheta , ce ati patit, nu va mai tin picioarele sa cercetati pe TEREN presupusi INFRACTORI ?!!! VEZI si contrabanda de TIGARI , pioni TORTURATI si capii lasati in vacante in strainatati !!! VOI credeti ca noi ROMANI suntem PROSTI !!! STITI de ce se intampla fenomenul asta sa poata si ei calatori pe banii NOSTRI :)))), nu suntem noi ESCROCATI degeaba , totul se face cu CASTIG !! NU se prevad faptele infractionale, ele sunt provocate ca sa absoarba fonduri cat mai multe , FALIMENTUL ROMANIEI, nu avem bani pentru COPII in spitale, nu avem hrana vca nu le ajunge lor sa se DESFRANEZE + INFRACTORI !!! ASTA e lagar nu DEMOCRATIE !!!
Postat 28 Mai 2013, 08:39 de cauza !!!!!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON