URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2013, 07:35

O viaţă nouă: O familie cu trei copii adoptă încă doi micuţi, ajunşi maltrataţi la spital

O viaţă nouă: O familie cu trei copii adoptă încă doi micuţi, ajunşi maltrataţi la spital CARE PĂRINŢI? La pătuţul lui Marco medicii puseseră un avertisment cutremurător: "Atenţie! Copilul are coastele fracturate. Aveţi grijă cum îl luaţi în braţe! Nu va fi dat părinţilor!". Acum, micuţul se poate bucura de părinţi adevăraţi...
O viaţă nouă: O familie cu trei copii adoptă încă doi micuţi, ajunşi maltrataţi la spital BUCURIA COPILĂRIEI. Silvia avea în februarie greutatea şi înălţimea unui copil de 3 luni, iar pe faţă urmele unor lovituri puternice. La două săptămâni după ce a ajuns în noua familie, pare să fi dat uitării traumele prin care a trecut
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii adoptă câini şi mâţe, alţii iubesc copiii mai mult decât orice pe lume. Aşa, simplu, direct şi fără menajamente, îşi motivează un orădean hotărârea de a-şi asuma creşterea şi educarea a doi prunci pe care soarta i-a scos întâmplător în cale, fără să-i pese că ambii fuseseră bătuţi atât de rău de propriii părinţi încât ar putea avea sechele pentru tot restul zilelor.

"Dacă în viaţă ai avut grijă doar de câini, nu te aştepta ca la bătrâneţe să-ţi poarte de grijă oamenii!", zice bărbatul, ca o lecţie pentru alţii, deoarece lui are cine să-i fie reazem de vreme ce, împreună cu soţia, are trei copii pe care îi consideră cea mai preţioasă avere. "Sper ca şi alţi oameni să procedeze la fel, iar statul să facă legi mai simple pentru cei care vor să adopte copii, mai ales din rândul celor cu părinţi care nu-i merită".

Dragoste la prima vedere

Din modestie, deşi conduce în Bihor o mică organizaţie patronală, dar şi pentru că tatăl unuia din cei doi copii pe care vrea să-i înfieze încearcă să-i pună beţe în roate, bărbatul cere să nu-i fie făcut public numele, astfel încât cititorii se vor mulţumi doar cu prenumele său: Nelu.

Pe la începutul lui februarie, povesteşte el, îşi vizita la Spitalul Municipal un nepoţel internat în urma unei răceli mai îndărătnice. "Când am fost prima oară în vizită, am nimerit din greşeală într-un salon învecinat, unde se aflau de o parte Silvia, de cealaltă Marco. Am fost şocat să văd ce vânătăi aveau pe faţă şi pe corp, şi că pe patul băieţelului medicii puseseră un avertisment, pentru ca asistentele şi infirmierele să aibă grijă când îl iau în braţe", spune Nelu.

După şoc, a fost compasiunea, căci a aflat ce păţiseră, iar apoi un sentiment ciudat: "Când am auzit că micuţii au fost bătuţi de propriii părinţi nu-mi venea să cred că după ce vor fi externaţi ar putea trece din nou prin aceleaşi chinuri". Aşa i-a venit, la început nedesluşită, apoi tot mai limpede, ideea să salveze pruncii luându-i în grija sa.

Saci de box

09 facsimil.jpgPovestea Silviei şi a lui Marco a fost spusă public, tot în februarie, de BIHOREANUL (facsimil), cazul stârnind pe forumul ediţiei online şi pe reţelele de socializare o furtună de comentarii.

Potrivit explicaţiilor date de personalul secţiei Pediatrie III a Spitalului Municipal, conduse de doctoriţa Claudia Cladovan, primul ajuns aici a fost Marco. În ciuda vârstei de numai 10 luni, fusese atât de rău bătut încât plângea la orice atingere uşoară. Pentru a afla exact ce probleme avea, a trebuit să i se facă inclusiv investigaţii cu computerul tomograf. Aşa a ieşit la iveală că, deşi mama sa, o ţigancă din zona Marghitei, pretinsese că doar căzuse din pătuţ, băieţelul avea patru coaste rupte. După mai bine de o lună petrecută pe patul de spital, trauma era încă nestinsă, iar simpla vedere a cuiva îi provoca micuţului o teamă care i se întipărea pe faţă instantaneu.

Fetiţa, Silvia, şi ea tot de 10 luni, fusese adusă la Urgenţe de o ambulanţă, chemată la Gară prin apelul la numărul de urgenţă 112 de către un necunoscut care nu mai suporta să vadă cum mama sa, tot ţigancă, o bătea fiindcă nu produsese destul la cerşit. Diagnosticul medicilor? Pe lângă numeroasele contuzii de pe faţă, avea şi ea trei coaste fracturate.

Lege înceată, inimă mare

Conform legislaţiei şi regulilor stabilite între instituţii, medicii au anunţat asistentul social al spitalului, care la rându-i a sesizat atât Direcţia pentru Protecţia Copilului, cât şi Poliţia. În timp ce oamenii legii au deschis dosare penale împotriva agresorilor, cei de la DASPC au numit un aşa-numit manager de caz, care urma să decidă dacă micuţii vor fi înapoiaţi familiilor sau vor fi daţi în plasament special.

Ambele anchete sunt încă în curs de derulare, dar fără să aştepte finalizarea lor, Nelu şi soţia sa au şi depus două cereri pentru adoptarea Silviei şi a lui Marco. Asta chiar dacă nu lipsa propriilor copii i-au îndemnat la acest gest, fiindcă au acasă trei fete, între 9 şi 12 ani, despre care apropiaţii spun că sunt foarte bine crescute şi premiante la şcoală. Ce anume i-a împins să facă pasul? "Până nu demult eram doar indignat când auzeam de copii maltrataţi şi nu ştiam ce să fac ca să schimb situaţia. Dintr-o dată, mi-am dat seama că trebuie «să intru în teren», să mă implic. Dintr-o dată, vedeam diferit lucrurile. Ideea e că în timp ce noi comentăm pe margini, pe internet, în spitale şi la centrele de plasament sunt mii de copii care aşteaptă să fie iubiţi, aşteaptă braţe care să-i mângâie, familii care să le ofere dragostea pe care n-au avut-o niciodată", explică Nelu.

Cu orice preţ

Prima victorie a orădeanului este că, la externarea celor doi copii,  DASPC a acceptat să i-i dea în plasament special, permiţându-i să-i ia acasă. Imediat, Nelu a consultat un reputat medic, căruia i-a prezentat şi documentele medicale ale micuţilor, pentru a şti ce îngrijiri să le dea în cazul în care, pe lângă traumele bătăii, aceştia ar suferi şi de alte boli, poate moştenite de la părinţii naturali. "Doctorul ne-a spus «v-aţi legat la cap fără să vă doară», dar am răspuns că ne-am legat de fapt la suflet. Nimeni şi nimic nu va reuşi să ne facă să renunţăm la adopţie", spune Nelu. Atât el, cât şi soţia, ba chiar şi cele trei fiice, sunt atât de hotărâţi încât nu vor să dea înapoi nici după ce tatăl unuia dintre cei micuţi, aflat în închisoare, a dat semne că s-ar putea opune înfierii dacă nu va avea un profit din "afacere".

Nici birocraţia nu e un obstacol prea mare, cu toate că adopţia poate fi decisă doar printr-o sentinţă judecătorească abia după decăderea din drepturile părinteşti a celor care i-au adus pe lume pe cei doi prunci. "E adevărat că pentru adopţie ai nevoie de nervi tari, dar Silvia şi Marco merită orice efort ca să rămână copiii noştri", spune Nelu. Nu vrea să se laude, nu vrea să epateze, ba e conştient că ar putea stârni nedumerirea multora, dar e atât de convins de îndreptăţirea cauzei pentru care luptă încât nu-şi doreşte decât ca exemplul familiei sale să fie urmat şi de alţi semeni.

"Dacă măcar unii dintre cei care ar putea face la fel ar lua un copilaş, centrele de plasament ar rămâne goale. Vor afla că nu-ţi trebuie mai mare bucurie în viaţă decât să ştii că ai salvat viaţa unor îngeraşi, că datorită ţie un copil va avea o familie şi un viitor"...


SCHIMBAŢI LEGEA!
Piedici la adopţie

Confruntaţi cu "mofturile" părinţilor Silviei şi ai lui Marco, care ar vrea să scoată un profit de pe urma acordului pe care l-ar da pentru adopţie, Nelu s-a lovit şi de birocraţia şi de legislaţia greoaie. Argumentând că România are peste 63.500 de copii în centrele de plasament, iar statul ar face economii de zeci de milioane de euro dacă ar simplifica legile, Nelu a lansat o petiţie prin care cere "o lege corectă şi eficientă a adopţiilor".

"Vrem ca un copil, odată ce este evident că a fost părăsit de părinţii naturali, să poată fi adoptat urgent de către cei care şi-l doresc şi îl pot creşte, indiferent că sunt români sau străini. Vrem transparenţă în procesul de adopţie şi simplificarea lui la maximum, în beneficiul copilului de adoptat şi al părinţilor adoptatori". Pentru aceasta, orădeanul consideră că e necesară înfiinţarea în fiecare judeţ a unui "tribunal dedicat problemelor copilului", care să judece în cel mult trei luni procesele de adopţie. "Niciun copil care poate sta într-o familie adevărată să nu mai stea în centrele de plasament!", cere Nelu în petiţia răspândită, deocamdată, doar pe reţelele de socializare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
jos palaria
bravo Nelu, esti un suflet mare!! sa-ti ajute Dumnezeu sa realizezi ceea ce ti-ai propus !
Postat 29 Martie 2013, 21:33 de adriana
petitia
Si eu as vrea sa semnez petitia cu atat mai mult cu cat cunosc familii in situatia asemanatoare, care vor sa adopte copii, insa acestia devin foarte greu adoptabili, atat datorita legislatiei greoaie cat si a parintilor naturali care fie sunt greu de gasit, fie incearca sa obtina foloase materiale Daca l-au abandonat o data evident ca soarta lui nu va fi una mai buna, si nu inteleg de ce se tot insista la rudele pana la gradul IV sa preia ei soarta acelui copil Simplificati legislatia! sa dam o sansa atat sufletelelelor acelea chinuite cat si familiilor care vor sa adopte !
Postat 29 Martie 2013, 16:15 de ank
adresa..?
Eu,personal ,as fii interesat de numele si adresa "parintilor" ,care si-au batut si abandonat copilul...
Postat 29 Martie 2013, 13:25 de victor
unde e petitia?
Un link unde gasim petitia?
Postat 29 Martie 2013, 09:46 de Claudia R.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON