URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2013, 07:23

Joaca de-a ancheta: Cercetările în cazul adolescentului mort la crosul de Ziua Naţională, fuşerite!

Joaca de-a ancheta: Cercetările în cazul adolescentului mort la crosul de Ziua Naţională, fuşerite! DURERE DE MAMĂ. Iuliana Bigasz (foto) nu şi-a revenit nici acum din şocul suferit la moartea fiului ei, Daniel (medalion), devenind dependentă de antidepresive. "Eu mi-am trimis copilul la şcoală, iar ei l-au dus la moarte", spune cu tristeţe femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 30 noiembrie 2011, Daniel Horvath, un tânăr de 17 ani din Budoi, comuna Popeşti, cădea ca secerat la 10 minute după ce trecea finish-ul tradiţionalului cros organizat în Parcul Brătianu în cinstea Zilei Naţionale. Încă de atunci, mama tânărului a cerut poliţiştilor să caute vinovaţii căci, spunea ea, fiul ei era bolnav de mic copil, iar profesorul de sport, care îl cunoştea, ştia asta când l-a trecut pe lista participanţilor.

Ancheta penală demarată în acest caz s-a făcut însă doar ca să fie. În februarie, procurorul Alin Leucea de la Parchetul Bihor a stabilit că moartea băiatului a fost un incident nefericit, bazându-se doar pe raportul întocmit de medicii legişti şi pe trei declaraţii culese de un poliţist fără chef imediat după tragedie. Motiv întemeiat pentru ca mama rămasă fără fiu să ceară şi să obţină redeschiderea cazului!

Cursa mortală

De peste 20 ani Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează de Ziua Naţională un cros în Parcul Brătianu. Ediţia din 2011 s-a încheiat însă cu o tragedie. Un elev de clasa a X-a din Budoi a terminat între primii cursa de 2.000 de metri, dar nici nu a apucat să se bucure că după vreo 10 minute i s-a făcut rău. Echipajul ambulanţei Pelican, angajate de DJST să asigure asistenţa medicală, a trebuit să intervină pentru a-i acorda primul ajutor. Din nefericire, degeaba, căci copilul avea să moară în drum spre Spitalul Municipal Gavril Curteanu. "Moartea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute în cadrul unei pneumonii acute la un individ cu cardiomiopatie hipertrofică", a indicat ulterior raportul medico-legal. Altfel spus, copilul suferea de o afecţiune cardiacă, având inima mărită pe fondul unei boli pulmonare.

09 leucea.jpgSe ştia sau nu acest detaliu înainte ca tânărul să fie primit la cros? Şi dacă da, cât de vinovat era profesorul de sport Carol Zetocha, cel care l-a adus pe Daniel la Oradea pentru a concura? Procurorul Alin Leucea (foto) de la Parchetul Bihor, unde cazul a fost înregistrat ca "moarte violentă", a decis că nu există niciun vinovat, bazându-se pe rezultatul anchetei desfăşurate de poliţistul cu care colabora, Mircea Paşcu. "Văzând argumentele expuse de organul de cercetare penală, dispun neînceperea urmăririi penale în cauza privind moartea neviolentă a numitului Daniel Horvath", hotăra procurorul pe 18 februarie 2013.

Cercetări în sertar

BIHOREANUL a descoperit, însă, că nici procurorul, şi nici poliţistul nu s-au deranjat să demonstreze că boala lui Daniel era totuşi cunoscută înaintea înscrierii acestuia în concurs.

Înregistrat la Parchetul Bihor pe 1 decembrie 2011, dosarul a fost repartizat inspectorului Mircea Paşcu, iar acesta s-a limitat doar să culeagă trei declaraţii. "Poliţistul a audiat-o pe mama copilului chiar în ziua în care aceasta a venit să-şi ridice copilul de la morgă, apoi a discutat cu profesorul de sport şi cu medicul de familie al copilului, care ambii au negat că ar fi ştiut de faptul că băiatul era bolnav, şi gata! Pe 17 februarie 2012, ofiţerul a înapoiat dosarul procurorului şi asta a fost tot", explică Dănuţ Costea, avocatul care o reprezintă pe mama lui Daniel, Iuliana Bigasz, şi care a atacat luna trecută rezoluţia procurorului Leucea atât la şeful ierarhic al acestuia, prim-procurorul Vasile Popa, cât şi la Tribunalul Bihor, solicitând reluarea anchetei.

Apţi de la asistentă

Femeie simplă, care a crescut singură trei băieţi după ce a divorţat de soţ în urmă cu şapte ani, Iuliana Bigasz susţine că vina pentru tragedie o poartă profesorul de sport Carol Zetocha şi medicul de familie al băiatului, Delia Costea, ale cărei parafă şi semnătură apar pe avizul medical dat pentru participarea la concurs. "Zetocha l-a înscris la concurs pe Daniel în ultima clipă, în locul unui copil pe care îl prinsese fumând. Nu mi-a spus nimic, că dacă aş fi ştiut nu l-aş fi lăsat. Iar semnătura de pe adeverinţa medicală nu e a doctoriţei, că era plecată din ţară. Copiii nici n-au fost consultaţi, a semnat asistenta avizul medical", acuză Bigasz, aducând ca probă declaraţiile pe care le-a luat de una singură de la ceilalţi elevi din Popeşti duşi la cros de profesorul Carol Zetocha.

Femeia spune că în şcoală era de notorietate faptul că fiul ei suferea de astm bronşic şi, de altfel, era chiar scutit de la orele de sport. "Ştiau directorul şcolii, dirigintele, profesorul de sport, dar acum toţi mint sau tac. Mergeam de trei ori pe an cu Daniel la spital în Oradea, unde primea injecţii, câte una în fiecare săptămână. Ultima dată i-am scos medicamentele de la farmacie cu o zi înainte să moară", povesteşte Iuliana Bigasz.

Mai grav e că, după moartea tânărului, dosarul său medical, în care erau trecute toate bolile pe care le-a avut, a dispărut din cabinetul doctoriţei Delia Costea. "A dispărut pentru că acolo scria tot şi nu mai puteau minţi", zice femeia.

La loc comanda

Atât profesorul de sport Carol Zetocha, cât şi doctoriţa Delia Costea refuză să vorbească. O vor face, însă, în faţa procurorilor, căci prim-procurorul Vasile Popa a decis că soluţia dată de Alin Leucea a fost netemeinică şi nelegală, dispunând reluarea anchetei. "Din analiza probelor administrate şi a susţinerilor mamei victimei se evidenţiază o anumită superficialitate în cercetarea penală efectuată de către lucrătorul de poliţie desemnat să stabilească împrejurările în care a intervenit decesul tânărului", arată Popa, fără să pomenească măcar numele procurorului care a supravegheat ancheta şi care, de fapt, stabileşte soluţia juridică.

Interpelat de BIHOREANUL, procurorul Alin Leucea dă şi el vina pe poliţistul cu care colabora în acest dosar. "La probele strânse la acel moment în dosar de către poliţist, a fost singura soluţie care se putea da", spune magistratul. Cât despre întârzierea de un an cu care a stabilit rezoluţia, o pune pe seama volumului mare de dosare pe care le are în lucru. "Recunosc, s-a întâmplat. Ce aş putea spune, că lucrez câte 12 ore? Că am zeci de persoane de audiat într-o zi? Se întâmplă şi astfel de accidente", spune procurorul.

Anchetă la termen

La rândul său, prim-procurorul Vasile Popa admite şi el că subalternul său a greşit, dar eroarea a fost îndreptată în momentul în care i-a infirmat soluţia şi a dispus reluarea anchetei. "Procurorului i s-a stabilit ca termen de finalizare a anchetei data de 15 mai", a precizat şeful Parchetului Bihor.

Ce s-ar fi întâmplat, însă, dacă mama lui Daniel nu s-ar fi plâns de soluţia iniţială, Vasile Popa nu poate spune. Moartea unui tânăr de 17 ani ar fi rămas aşa cum a stabilit un poliţist fără chef de muncă şi un procuror grăbit să scape de un dosar pe care l-a ţinut prea mult la sertar. O moarte banală, de care nimeni nu e vinovat...


CERCETĂRI
Ce n-au făcut

În rezoluţia prin care a infirmat soluţia procurorului Alin Leucea, prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa, a menţionat câteva sarcini pe care ofiţerul desemnat să facă ancheta ar fi trebuit să le execute şi care vor trebui îndeplinite la reluarea cercetărilor.

Astfel, este necesară o reaudiere detaliată a mamei copilului decedat şi a medicului de familie care l-a diagnosticat cu astm bronşic, "în primul rând cu referire la starea medicală a victimei". Apoi, "poliţistul va ridica de la medicul de familie şi dosarul medical al minorului, va stabili cu exactitate împrejurările în care au fost consultaţi din punct de vedere medical înainte de cross şi va audia elevii de la unitatea şcolară participanţi la concurs, pentru ca aceştia să confirme dacă au fost sau nu examinaţi de medicul care a avizat participarea lor", a specificat şeful Parchetului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ştii de ce?
PENTRU CĂ BIETUL COPIL TOT A MURIT, DUMNEZEU SĂ ÎL ŢINĂ LÂNGĂ EL! ŞI SPUNE TU CINE E VINOVAT? MEDICUL? PROFESORII? AI SĂ FIM SERIOŞI ! PĂRINŢII ? ĂIA DE AU ORGANIZAT CROSUL? DUMNEZEU E DE VINĂ !!!
Postat 26 Aprilie 2013, 01:24 de ADINA
De ce dupa 2 ani?
De ce a trebuit sa stea dosarul 2 ani? DE CE? La fel sunt si eu in aceasi situatie.
Postat 25 Aprilie 2013, 13:59 de un oraden
PARINTII ce au pazit ????
SI totusi parintii nu au nici o vina ?? de ce nu au dus scutire de sport pentru copil la scoala? De ce nu l-au oprit in a merge la cros? 'E usor a scrie VERSURI CAND NIMIC NU AI A SPUNE!!! Consider principalii voinovati parintii inconstienti care eu cred ca nici nu-i doare de copil cat ii doare de ce ar putea castiga dupa moartea lui !!!!
Postat 25 Aprilie 2013, 11:36 de s.
Pe cand ordine?
Politistii scriu la dictarea procurorilor care sant si prost pregatiti si superficiali...si corupti...pai daca pt moartea unui copil fac ce fac, la inselatorii , golanii etc de ce s-ar deranja? Leafa buna au ,spaga merge .....,cat despre politai , vai s-amar, au pretentii mari si se spala pe maini...multi sant gunoaie adevarate care dau mana cu infractorii....DNA -ul ar trebui sa aiba o atentie distributiva.....acu sant cu ochii pe instante..dar putregai mare este si pe la Parchete...incepand cu sefii lor pana jos..
Postat 25 Aprilie 2013, 09:43 de Doi s-un sfert
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON