URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2015, 17:39

Click pe Fisc: ANAF a pus la dispoziţia contribuabililor o aplicaţie online prin care pot afla ce datorii au către stat

Click pe Fisc: ANAF a pus la dispoziţia contribuabililor o aplicaţie online prin care pot afla ce datorii au către stat ADIO, COZI? Oare înghesuiala de la ghişeele Fiscului se va muta pe site-ul acestuia?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să ştii dacă patronul îţi plăteşte CAS-ul? Ai mai multe joburi, trebuie să plăteşti dări către stat şi nu ştii cât? Acum poţi să afli răspunsurile chiar din propriul birou, de pe canapeaua din sufragerie ori chiar din stradă.

Ai nevoie doar de un calculator, o tabletă sau un smartphone cu conexiune la internet cu care, apoi, poţi intra în spaţiul online al Fiscului. Este vorba despre "Spaţiul Privat Virtual" (SPV), o aplicaţie realizată de specialiştii Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) menită să uşureze comunicarea dintre Fisc şi contribuabilii persoane fizice.

Ghişeu online

08_Vasile_Farc_bihoreanul.jpgLansat în septembrie 2014, iniţial în Bucureşti şi Ilfov, programul poate fi accesat acum din toată ţara. Concret, persoanele fizice interesate pot avea o pagină proprie pe site-ul ANAF, de unde vor avea acces la deciziile de impunere anuale (începând cu cele de anul trecut, aferente veniturilor realizate în 2013) şi, în baza unei solicitări, şi la soldul obligaţiilor neachitate (atât fiscale, cât şi stabilite de alte instituţii şi transmise Fiscului), nota privind obligaţiile de plată, cu care se poate prezenta apoi la Trezorerire, ca să le achite, plus informaţiile cuprinse în declaraţia 112 (privind asigurările sociale declarate de angajatorii lor, lună de lună, începând cu 2011).

"Aici pot fi vizualizate, de asemenea, şi amenzile transmise spre urmărire la unitatea fiscală", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc (foto).

Click şi iar click

Pentru a avea acces în "Spaţiul Virtual Privat", persoanele fizice trebuie să se înregistreze ca utilizatori pe site-ul ANAF (www.anaf.ro), completând câteva rubrici cu informaţii personale, numărul de înregistrare a deciziei de impunere pe anul 2013 ori 2014, şi indicând un nume de utilizator, o parolă şi o adresă de e-mail unde, ulterior, aplicaţia va transmite un cod de validare ce confirmă că înregistrarea s-a făcut cu succes.

În cazul persoanelor care nu au alte venituri decât salariul şi, deci, nu primesc decizii de impunere, demersul continuă la sediul Administraţiei Financiare de care aparţin, unde trebuie să se prezinte cu actul de identitate (în original şi copie), respectiv cu numărul de înregistrare atribuit de aplicaţia online, pentru a primi un cod de acces. Iar asta în termen de 10 zile, altminteri sunt şterşi automat din arhiva aplicaţiei şi trebuie s-o ia de la capăt cu înregistrarea.

"Este nevoie de prezenţa acestor persoane la sediul Fiscului pentru ca identitatea lor să fie verificată. Dar trebuie să vină o singură dată, după care toată corespondenţa se poartă online", explică Farc, adăugând că din momentul înregistrării utilizatorii vor primi automat deciziile de impunere numai în spaţiul virtual. "În acest caz nu mai este necesară deplasarea persoanei la sediul organului fiscal sau la oficiul poştal, pentru ridicarea scrisorii recomandate cu confirmare de primire a deciziei", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor.

Notificări pe mail

Atenţie mare, însă, căci prin platforma online, Fiscul nu a urmărit doar oferirea unei facilităţi contribuabililor, ci şi o mai rapidă colectare a veniturilor la buget. Ca urmare, dacă utilizatorul bifează afirmaţia "Sunt de acord să primesc atenţionări prin email de la ANAF", termenul de plată pentru obligaţiile fiscale va curge din momentul în care în căsuţa poştală electronică primeşte atenţionarea că decizia de impunere i-a fost transmisă în spaţiul privat virtual, fără să mai fie nevoie de o altă notificare prin poştă.

"Modalităţile prin care ANAF comunică actele administrative sunt, potrivit Codului de procedură fiscală, prin poştă, până la semnarea de primire de către contribuabil, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă (în cazul persoanelor fizice Spaţiul Privat Virtual) sau prin publicitate prin afişarea pe site-ul ANAF. În cazul în care contribuabilul alege să fie notificat prin email, atunci se poate presupune că această metodă de comunicare îi este cea mai favorabilă, în acest caz nemaifiind necesară deplasarea acestuia la sediul organului fiscal sau la oficiul poştal pentru ridicarea scrisorii recomandate cu confirmare de primire a deciziei. Tot din acel moment curge şi termenul prevăzut pentru plată", spune Vasile Farc.

Pentru a lămuri toate aspectele legate de noua aplicaţie, dar şi pentru clarificarea situaţiei fiscale comunicate prin acest serviciu, cei interesaţi pot obţine informaţii telefonic la nr. 0259-433.050 interior 2062, ori accesând "Formular pentru asistenţă" de pe site-ul www.anaf.ro. La fiecare unitate fiscală - promite ANAF - sunt desemnate persoane din cadrul structurilor de servicii pentru contribuabili care să soluţioneze cu prioritate aceste probleme.


GHIŞEUL ONLINE
Pentru firme, contra cost

De anul trecut, agenţii economici au propriul lor spaţiu virtual, unde pot depune şi vizualiza declaraţiile privind obligaţiile la bugetul general consolidat cu ajutorul unui aşa-numit certificat digital, în fapt un dispozitiv (token) cu o semnătură electronică. "Agenţii îşi pot vizualiza şi datoria pe care o au la bugetul statului (soldul), fără să poată însă să vadă defalcat din ce anume se compune", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc.

Certificate digitale calificate se emit contra cost, fiind necesară apoi şi plata unei taxe de administrare, care trebuie reînnoită anual pentru că, în caz contrar, certificatul digital se inactivează.

În Bihor, majoritatea certificatelor au fost solicitate de contabili şi firme de contabilitate care se ocupă de operaţiunile financiare ale mai multor societăţi. "Este mai comod, cu ajutorul lui se pot depune online 90% din declaraţiile obligatorii, fără să trebuiască să faci drumuri la Administraţia Financiară şi fără să fii presat de timp. Ghişeele se închid la ora 16, dar online se pot depune declaraţiile până la miezul nopţii, ceea ce e un avantaj", explică oficialul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un pas prea mic pentru ce trebuia sa fie...
am un astfel de cont si deocamdata e o mare prostie care doar o institutie de stat o putea face. ca PFA practic nu vezi nimic, ma asteptam sa vad un istoric plati impozit pe venit, sanatate. o DEcizie de impunere dar probabil asteptarile erau prea mari.
Postat 27 Ianuarie 2015, 18:31 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON