URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2010, 08:23

Ardealul, ardelenilor!

Ardealul, ardelenilor! CIOLANIADA! Mircea Teaha (foto), unul dintre iniţiatorii Partidului Ardelenilor, spune că deşi recunosc importanţa descentralizării, politicienii români nu vor permite niciodată înfăptuirea ei: "Toată lumea, de la preşedintele Băsescu în jos, vorbeşte despre descentralizare, dar nimeni nu vrea s-o aplice, pentru că atunci puterea s-ar muta în plan local, controlul banului public ar fi mult mai riguros şi nu s-ar mai putea fura"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul din Capitală nu are cum cunoaşte mai bine problemele orădenilor decât primarul de Oradea. Aceeaşi situaţie e valabilă la nivel de judeţ şi apoi de regiune. Şi totuşi, alegătorii aşteaptă în continuare soluţii de la Bucureşti!

Un orădean spune că aceste speranţe deşarte ar trebui să înceteze şi are chiar soluţia. "Oamenii s-au lămurit că problemele locale nu pot avea decât soluţii locale. Acum, nimeni nu se mai îndoieşte de necesitatea înfiinţării Partidului Ardelenilor", declară pentru BIHOREANUL subinginerul Mircea Teaha, unul dintre iniţiatorii noii formaţiuni.

Jos România!

În septembrie 1998 când semna eseul "M-am săturat de România!", jurnalistul Sabin Gherman a pus pe jar întreaga ţară. Ideea că un ardelean s-ar putea dezice de moravurile dâmboviţene marcate de peşcheşuri, cumetrii şi manelisme şi, în semn de protest, s-ar putea declara transilvănean în loc de român a incendiat clasa politică.

Pentru că promova împărţirea ţării pe regiuni după modelul european, acesta a fost acuzat de separatism şi trădare de ţară. Stinsă cu greu, vâlvătaia s-a reaprins patru ani mai târziu când, devenit politician, Gherman a pus bazele Ligii Transilvania Banat (LTB). Obsesia că ungurii vor lua Ardealul şi îl vor duce la Budapesta în sacoşe de Metro a tulburat până şi cele mai clare minţi, iar refuzul Curţii de Apel Bucureşti de a înregistra LTB ca primul partid politic regional i-a făcut pe mulţi aleşi să respire uşuraţi.

"Faptul că politicienii de la Bucureşti pierdeau teren, că foarte mulţi membri UDMR veneau spre noi iar Uniunea risca să nu mai prindă pragul de 5%, că oamenii priveau descentralizarea cu încredere pe motiv că problemele locale trebuie rezolvate în plan local a creat multă emoţie şi a culminat cu interzicerea înscrierii Ligii ca partid politic, la comandă politică", povesteşte Mircea Teaha. Orădeanul a fost vicepreşedintele organizatoric al LTB, iar succesul de atunci îl face să creadă că un partid al ardelenilor, continuator al politicii de regionalizare, are şanse de succes.

Soluţie de criză

Subinginer de profesie, Mircea Teaha este unul dintre cei mai vechi oameni politici din Bihor. Fost deţinut politic, în perioada 1992-1998 a fost vicepreşedintele PNL Bihor. La scindarea partidului a trecut în Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD), devenind membru în Consiliul Naţional, iar în perioada 2001-2003 a ocupat funcţia de vicepreşedinte organizatoric al LTB. După eşecul înscrierii Ligii ca partid politic a preferat să rămână o vreme în umbră dar, odată cu declanşarea crizei economice, a ajuns la părerea că ideea regionalizării trebuie reluată.

"Doar printr-o mai bună gospodărire în plan local vom reuşi să rezolvăm mai repede problemele economice. Toată lumea vorbeşte de criză, dar nimeni nu recunoaşte că banii adunaţi din taxe şi impozite sunt risipiţi. Spre exemplu, acum, când oamenii o duc atât de greu, e util să avem două instituţii, cea a Prefectului şi Consiliul Judeţean, care să se suprapună? Eu zic că nu!", spune Teaha.

Convins că "banii ardelenilor trebuie să rămână în Ardeal", bărbatul susţine că regionalizarea ar putea încuraja munca şi performanţa necesare pentru a putea crea bunăstarea economică.

România în reformă

Conform programului Partidului Ardelenilor, doar regionalizarea administrativ-financiară ar putea scoate ţara din criză, pentru că ar duce la gestionarea mai eficientă şi transparentă a banului public. Astfel, statul şi-ar păstra în continuare atribuţiile exclusive pe domenii precum politica monetară, vamală, externă, de apărare şi s-ar ocupa de domenii ca siguranţa statului, reglementarea şi organizarea alegerilor parlamentare, întreţinerea reţelelor rutiere sau feroviare.

În schimb, regiunile ar adopta legi proprii pe domenii ca dezvoltarea economică, bugetul, politica fiscală, educaţională şi culturală, salarizarea bugetarilor, colectarea impozitelor şi organizarea alegerilor regionale şi locale.

Conform proiectului, în locul celor 41 de judeţe ar apărea 10 regiuni, după modelul celor istorice: Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovina şi Bucureşti. La acestea s-ar adăuga trei regiuni cu statut special: Delta Dunării, pentru specificul problemelor de mediu, Ţinutul Secuiesc, pentru cultură şi artizanat, şi Valea Jiului, pentru încurajarea investiţiilor şi a reconversiei profesionale. Regiunile vor fi administrate de un Consiliu Regional condus de un guvernator.

În accepţiunea noului partid, comunitatea locală va fi cheia prosperităţii. Consilierii locali vor adopta hotărâri în interesul comunităţii şi vor vota din rândul lor consilierii judeţeni care vor fi aleşi indirect, evitându-se astfel situaţia ca 90% din aleşi să reprezinte reşedinţa de judeţ, iar diferenţa, restul oraşelor şi comunelor.

Programul anti-criză

Mircea Teaha spune că lansarea Partidului Ardelenilor va avea loc în această toamnă, după depăşirea actualei crize politice, pentru a nu tulbura apele vieţii politice. "Avem deja filialele locale, am adunat peste 25.000 de semnături din peste 18 judeţe, inclusiv Bucureşti, conform noii Legi a partidelor politice care a fost adoptată tot împotriva noastră, şi urmează să stabilim data lansării", spune bărbatul.

Ţinta partidului este să devină o forţă politică la alegerile din 2012, pentru a putea impune în viitorul Parlament programe care să încurajeze regionalizarea şi dezvoltarea economică. "Scopul nostru este să găsim rezolvarea unor probleme grave ca sărăcia şi să punem bazele viitoarei dezvoltări economice", declară Teaha. Pentru că numai prin reluarea dezvoltării economice, care să genereze progres şi bunăstare, locuitorii regiunilor din zona de vest îşi vor recăpăta încrederea în forţele proprii. Şi mândria de a fi ardelean!


"Dacă prin 2003 eram văzuţi până şi de mass-media ca separatişti, acum, de un an, doi, a apărut o presiune enormă din teritoriu pentru înfiinţarea unui partid regional"

Mircea Teaha


04 sabin gherman.jpgM-AM SĂTURAT DE ROMÂNIA!
O ţară din bucăţi

Partidul Ardelenilor ar putea fi condus până la primul congres de către iniţiatorul LTB, jurnalistul clujean Sabin Gherman (foto), autorul celebrului eseu "M-am săturat de România!".

Publicat pe 16 septembrie 1998, manifestul jurnalistului pare la fel de actual în zilele noastre. "Călătoresc cu maşina prin sud şi est şi văd diferenţa: acolo sunt drumuri mai bune, se fac investiţii. Stau la coadă la Finanţe, la CEC, la orice aparţine Statului şi peste tot se dă şpagă. Ciubuc. Peşcheş. Turcisme fără de care nu se poate. Şi atunci? Eu nu vreau să emigrez doar pentru că de 10 ani nu se poate face nimic. Doar că m-am săturat de România. De sinonimele ei", scria în urmă cu 12 ani Sabin Gherman spre indignarea patrioţilor de ocazie.

Absolvent al secţiei română-franceză a Universităţii din Craiova, Gherman a fost în anii 90 jurnalist la TVR Cluj, iar după apariţia manifestului a susţinut vreme de doi ani conferinţe la universităţi din Viena şi Budapesta. După eşecul înscrierii LTB ca partid politic a fost pentru o vreme raportor pentru România din partea Alianţei Libere Europene.

Candidat ca reprezentant al Partidului Creştin Democrat pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile din 2004, Gherman a obţinut un număr extrem de mic de voturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
vorbe de aur!
Vorbe de aur! In Ardeal devine o ideea generala ca Bucurestiul ne trage in jos. Asa si este. Si asta nu am spus-o doar eu, ci chiar niste bucuresteni cu care am stat de vorba acum cateva zile. Faceau un tur al tarii si au zis ca Ardealul parca e alta tara, cu oameni harnici, gospodarii ingrijite, campuri arate frumos, spre deosebire de dezolarea din sud si din Moldova. Asadar, initiativa laudabila! Traiasca Transilvania! Pe cand o filiala si in Cluj??
Postat 16 Octombrie 2011, 16:39 de Andrei
necesitate
sunt perfect de acord cu,crearea de regiuni pe baze istorice in romania si vreau sa stiu daca aveti o filiala si in arad
Postat 31 August 2011, 12:31 de pantea tatian
De acord
De acord cu infiintarea partidului ardelenilor al carui membru as dori sa fiu. Solicit initiatorilor un program al partidului spre a-l dicuta si cu alti romani (ardeleni si nu numai) care domiciliaza in Danemarca in eventualitatea infiintarii unei organizatii si aici. Felicitari initiatorilor acestei formatiuni politice si succes in indeplinirea idealurilor lor spre binele si folosul nu numai al ardelenilor ci al tuturor romanilor indiferent de care parte a Carpatilor traiesc. Daca romanii se vor debarasa pentru totdeauna de mentalitatea turco-fanariota,vor avea sansa sa se simta cu adevarat in Europa.Inceputul trebuie sa-l faca acest partid al ardelenilor. Traiasca Ardealul,traiasca Romania!
Postat 03 Octombrie 2010, 19:24 de Ion Cristioreanul
Niste impotenti
Teaha - sub-inginer, sub-om, bleahhhh... Alt frustrat ne-roman din Romania. De ce va tot plangeti, de ce nu coaceti de-o secesiune? E greu, pai asa va laudati voi, impotentilor tafnosi? Pana si ungurii cu cap sunt rezonabili, dar alde Teaha, Gherman, s.a. - niste plangaciosi caraghiosi.
Postat 03 Octombrie 2010, 19:12 de Geo
idiotii partidului de *
care fanarioti? toti suntem asa? daca te uiti in traficul din bucuresti, masinile cu numere de ardeal nu sunt cu nimic mai prejos la nesimtire decat cele cu numar de bucuresti... la fel cum nici femeile nu sunt mai prejos decat barbatii. asadar nu mai dati vina pe altii pentru ca ardeleanul boc este de dua parale. el, este de o nulitate dar nu are nici o traba ca e clujan. eu nu o sa spu n ca aasa sunt cujenii.... ca sunt in toate regiunile si partidele nulitati cu nemiluita
Postat 02 Octombrie 2010, 16:14 de ion
idiotii partidului de *
cei care acuza bucurestenii se comporta si ei la fel si uita ca guvernul e condus de un ardelean + un ungur... deci? de unde idiotenia asta ca bucurestiul e de vina? suntem toti de vina nu destramarea e solutia ci dinpotriva, unitatea, cei care ne conduc nu mai au idealuri nationale... iar unii idioti au chiar contraidealuri nationale. ....
Postat 02 Octombrie 2010, 16:11 de ion
Foarte bine
FOARTE BINE...in sfarsit se gandeste cineva sa faca ceva pentru noi, ARDELENII...ca de mitici ne-am saturat demult...si de "smecheriile" lor...iar cui nu-i convine aceasta initiativa de autoguvernare locala, ar fi mai bine sa se mute mai la sud sau mai la est, sa traiasca in "eterna si fascinanta Romanie", acest "pamant al Fagaduintei" pentru hoti, cocalari si manelisti...
Postat 13 Septembrie 2010, 09:28 de Chris
buda si pesta porcina...
buda si pesta porcina sa va arda!
Postat 12 Septembrie 2010, 02:22 de ioiiiii
Jos Fanariotii
O idee excelenta cu infiintarea unui partid regional al Ardelenilor care sa convinga populatia Romaniei ca trebuie inchis odata pentru totdeauna acest capitol negru din istoria Romaniei care s-a numit epoca fanariota.Din pacate tendinta si apucaturile fanariote domina si astazi dupa atata vreme politica romaneasca dictata de la Bucuresti Jos fanariotii,traiasca Ardealul! Sant din inima pentru infiintarea partidului ardelenilor si voi sprijini oricand si oriunde voi fi aceasta formatiune politica. Felicit pe initiatori si le doresc succes. Cu stima I.Z.
Postat 11 Septembrie 2010, 21:23 de Ioan Cristioreanul
death separatism
Cozile de topor sa traiasca putin, cat mai putin !!!
Postat 11 Septembrie 2010, 17:15 de _______________
marsh
sa mearga sa faca separtism in ungaria sau prin Asia !
Postat 11 Septembrie 2010, 16:50 de observator
Discernamant.
Dreptul la libera exprimare este valabil si pentru Mircea Teaha. Discernamantul este indispensabil celor care in curand se vor prezenta din nou la urne.Personal, nu cred in proiecte de genul celor propuse de Tokes si Teaha, deoarece suntem o tara europeana, ori incurajarea unor asemenea demersuri ar crea un precedent periculos nu numai pentru Romania.De asemenea,sunt convins ca Dumnezeu nu va da,niciodata, puterea celor care vor sa faca un rau premeditat impotriva unei natiuni.In rest, numai de bine! Sa traiti bine, dar nu mult in asemenea conditii!
Postat 11 Septembrie 2010, 15:15 de Apolitic.
PREMIERUL CATASTROFA - ARDELEAN
Toate bune si frumoase dar eu, cind conuc prin tara, vad urmatoarele: - Bihor - drumuri proaste Sibiu - sate mizerabile (in afara DN 2) Salaj - drumuri sparte, saracie NT, SV - cele mai ingrjite sate din toata tara asta Bucuresti, Brasov, Iasi, Constanta - dezvoltare si modernizare agresiva - nu e obligatoriu ca tot ce e in Ardeal sa fie superior restului, la fel cum faptul ca cel mai catarstrofal premier si guvern de dupa 89 este condus de ARDELENI - n e adinceste si mai mult in criza si coruptie. Pe de alta parte imi doresc o regiune, fie ea si de dezvoltare, SEPARATA DE CLUJ. Banii pt. investitiile in Bihor fac mai nou o escala si sunt dijmuiti acolo, numai asa ei Regionala de drumuri poate cheltui 150 mil euro pe 23 km numiti centura Valcele-Apahida, iar in bihor absolut toate drumurile zac in paragina sau se degradeaza avand lucrarile sistate! Meditati un pic asupra acestui paragraf si extrapolati si la restul institutiilor regionale (multe furate de la noi de Cluj sub obladuirea lui Boc). Era sa uit - ghici de ce este asfaltul atat de prost la vama bors, la intrarea in tara in timp ce in cluj se construiesc sedii fantasmagorice pentru Reginala Vamala Cluj - fo
Postat 11 Septembrie 2010, 09:02 de ady
partidul ardelenilor
sunt sigur ca toata tristetea si saracia din tara asta ar putea disparea daca banii care se produc ( incepand cu cei din amenzile de la circulatie ! ) ar fi folositi cu cap de catre guvernanti si nu s-ar imprastia aiurea si nu s-ar mai fura atat. orice idee care in cadru constitutional ne poate aduce tuturor romanilor un strop de bunastare si mai multa siguranta pt. ziua de maine cred ca trebuie sprijinita. aveti in mine un sustinator !
Postat 11 Septembrie 2010, 08:48 de suparatul
kkt.....cozi de topor
nenorocitilor, sunteti de cea mai joasa speta. gunoaie "instruite" in buda. manace-va gaia, jegosilor !
Postat 10 Septembrie 2010, 23:47 de db
@ mircea
mah baiatule cauta-ti un loc de dat cu capul, zidurile de beton sunt cea mai buna alegere in acest sens... valea in ungaria ca acolo esti privit ca un paria care merge sa le ia coaja lor de paine...
Postat 10 Septembrie 2010, 23:22 de huuu......
pt Ion
Mai baiatule (ion), mai bine du-te inapoi in moldova sau oltenia ta, si lasa-ne pe noi oradenii in pace. Nu suntem curiosi de parerea ta
Postat 10 Septembrie 2010, 12:07 de Mircea
felicitari
"Toată lumea vorbeşte de criză, dar nimeni nu recunoaşte că banii adunaţi din taxe şi impozite sunt risipiţi" de mitici JOS CU MITICI, HAI ARDEALU!!!
Postat 10 Septembrie 2010, 11:10 de Romi
ro
mai baiatule (mircea teaha), inainte sa emigrezi in ungaria, nu uita sa-i cumperi tigari sefului tau, tavi bot, traseist politic de notorietate prin oradea exista doar romani si Romania , restul e propaganda facuta de boazgari frustrati. hai dispareti cu mizeriile astea de prin ziare ...............
Postat 10 Septembrie 2010, 08:54 de ion
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON