URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2013, 18:43

Angajăm elevi! Autorităţile locale vor să atragă elevii spre şcolile profesionale de tip nou

Angajăm elevi! Autorităţile locale vor să atragă elevii spre şcolile profesionale de tip nou CU MÂINILE CURATE. Sute de elevi au vizitat peste vară fabricile din Parcul Industrial I, rămânând uimiţi de gradul înalt de automatizare şi de curăţenie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un salariu de 2.500 euro, peste cât câştigă, cu tot cu "atenţii", un medic bun. Atât a oferit la sfârşitul anului trecut o companie străină care căuta în Oradea sudori. N-a găsit, pentru că în ultimii ani, în loc ca sistemul de învăţământ să producă meseriaşi, i-a amăgit pe tineri că pot fi cu toţii economişti, specialişti în "comunicare" şi în "relaţii internaţionale", avocaţi, doctori, profesori...

Păcăleala, însă, nu mai ţine. Cum foamea e cel mai bun bucătar, tot mai mulţi adolescenţi devin pragmatici, optând pentru o profesie care, deşi poate nu le aduce un prestigiu social înalt, le asigură pâinea de pe masă. Adeseori, una foarte bună.

Renaşterea industriei

00 delia ungur.jpgDupă două decenii în care industria din Oradea a fost distrusă, iar economia locală a fost ţinută în viaţă de micile firme de confecţii şi de încălţăminte care lucrau în sistem lohn, în 2009 Primăria lua o decizie căreia, în pliză criză, puţini îi dădeau şanse de reuşită: crearea unui parc industrial atractiv pentru companiile din sectoare de vârf, capabile să ţină pasul cu tehnologia, dispuse să creeze şi să păstreze cât mai multe locuri de muncă. "Mulţi au fost sceptici, dar proiectul s-a dovedit corect, sănătos şi fezabil", spune Delia Ungur (foto), directorul general al Eurobusiness, societatea municipalităţii care administrează Parcul Industrial din Şoseaua Borşului.

Progresul e uriaş, iar cifrele elocvente. Întins pe 121 de hectare, parcul e "populat" deja pe 94 de hectare, de companii din Coreea de Sud, SUA şi Canada - Shinheung (furnizor Samsung), Emerson, Faist Mecatronic, Plexus - plus altele din Italia şi Spania. "Oradea era cel mai puţin industrializat oraş din zonă. Existau doar dezvoltatori imobiliari, centre comerciale şi firme de logistică şi transport, care nu puteau asigura, doar ele, dezvoltarea oraşului. Era nevoie de producţie ca de aer", explică Delia Ungur. Rezultatul? După investiţii de peste 200 milioane euro, companiile din Parcul Industrial oferă 4.000 de locuri de muncă.

Încă două

Numărul joburilor create a fost, de altfel, cel mai important criteriu în selectarea investitorilor, cărora municipalitatea le-a asigurat la schimb terenuri compacte şi facilităţi fiscale, pentru ca Oradea să fie mai atractivă în faţa oraşelor concurente.

Dat fiind succesul Parcului Industrial din Şoseaua Borşului, Primăria a pregătit deja alte două noi "extensii". "Parcul Industrial II a obţinut deja toate aprobările necesare din partea Guvernului şi va funcţiona în zona Ogorului, pe şoseaua de centură, la început pe 24 de hectare, iar apoi pe încă 60", spune Delia Ungur.

În ce priveşte Parcul Industrial III, care va fi amenajat tot pe Şoseaua Borşului, la fel ca primul, pe o suprafaţă mai restrânsă, de 20 de hectare, Primăria acum lucrează la documentaţie. Până la recunoaşterea acestui statut trebuie făcute o mulţime de demersuri birocratice, tehnice şi financiare, pentru ca Guvernul să aprobe titulatura, iar locul să fie dotat cu utilităţi, finanţate din fonduri europene.

Vrem calificaţi

Cum reprezentanţii Primăriei nu s-au rezumat doar să aducă investitorii, ci a şi păstrat legătura cu aceştia, au putut afla care este cea mai mare nevoie a lor: forţa de muncă bine pregătită. "Avem permanent întâlniri cu reprezentanţii companiilor, care ne-au spus că au dificultăţi în găsirea muncitorilor calificaţi", povesteşte managerul Eurobusiness Parc.

Cauza nu e greu de identificat. După 1989, toată lumea a vrut să urmeze o facultate, chiar dacă după absolvire şansele de a găsi un loc de muncă pe măsura diplomei s-au tot împuţinat. "Că există mulţi posesori de diplome care lucrează ca agenţi de vânzări sau secretare se ştie, după cum se ştie şi că majoritatea absolvenţilor nu au deloc pregătire practică", spune Delia Ungur.

Nu e doar o percepţie subiectivă, ci un fapt statistic. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ale Inspectoratului Şcolar şi chiar ale Universităţii din Oradea, din anii 2000 abia 60% din absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, dar şi ai liceelor teoretice, au ajuns să lucreze în domeniile studiate.

Înapoi la lucru

Apariţia noilor fabrici care umplu golul lăsat după demolarea vechilor întreprinderi a convins atât autorităţile, cât şi părinţii şi copiii, de necesitatea ca şcoala să redevină pragmatică. "Trendul era previzibil. Dacă în anii ‘90 a dispărut fabrica de încălţăminte Solidaritatea, era de aşteptat să dispară şi liceul industrial Solidaritatea. Dar şi invers: după ce au apărut firmele din pielărie, era clar că trebuie să apară şi şcoli care să le pregătească muncitori", spune consultantul în afaceri Dan Octavian.

Sebastian Hebriştean, inspectorul responsabil cu reţeaua şcolară din judeţ, afirmă şi el că solicitările în acest sens vin de peste tot. "În Comitetul judeţean de Dezvoltare Socială, în care sunt reprezentate Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria Oradea, Inspectoratul Şcolar, AJOFM, ITM, patronatele şi sindicatele, tot mai mulţi întreprinzători s-au plâns că nu găsesc muncitori calificaţi. Pe de altă parte, părinţii şi chiar copiii ne-au cerut mai mult învăţământ profesional. Îşi dau seama că e mai sigur să aibă o meserie".

Elevi cu "salariu"

Primul pas pentru revitalizarea învăţământului profesional l-a iniţiat Primăria, la cererea unor companii ca Faist, Celestica, Plexus, Comau, Connectronics, Plastor, UAMT, Emerson, Bihore şi Comodi, în colaborare cu Parcul Industrial Eurobusiness şi cu Inspectoratul Şcolar. Iniţiativa s-a materializat în crearea unei şcoli care, sub egida Eurobusiness şi pe structura colegiilor tehnice Traian Vuia, Transilvania (care a preluat fostul liceu Solidaritatea) şi Constantin Brâncuşi (ce înglobează colegiul Dimitrie Leonida), va califica din această toamnă 150 de absolvenţi ai clasei a IX-a ca electronişti, operatori maşini cu comandă numerică, electromecanici şi confecţioneri încălţăminte.

"Am gândit şcoala Eurobusiness pe modelul uneia similare, Kronstadt din Braşov, creată la cererea companiilor de acolo. Va fi o unitate de învăţământ publică, cursurile urmând să se desfăşoare la cele trei colegii, iar practica în companii. În primul an componenta practică va fi de 60%, iar în al doilea de 75% din programa de învăţământ. La absolvirea celor doi ani tinerii vor avea o calificare, ceea ce le va asigura salarii mai mari, iar până atunci vor primi burse. De la stat 200 lei pe lună, iar de la companii câte 100 lei lunar în primul semestru, iar apoi câte 200 lei pe lună în celelalte trei semestre", enumeră Delia Ungur avantajele Şcolii Eurobusiness.

Cu căutare

Săptămâna trecută, în prima zi de înscrieri, au fost solicitate aproape jumătate din locurile disponibile. La Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi şi-au depus dosarele 24 de tineri pentru cele 60 de locuri, la Traian Vuia 30 pentru tot atâtea locuri, cu menţiunea că alţi 52 de elevi vor să se înscrie după ce vor lua examenele de corigenţă pentru absolvirea clasei a IX-a, şi doar la Transilvania s-au înregistrat 4 cereri pentru 30 de locuri, cel mai probabil, spun profesorii, pentru că este vorba despre specializarea confecţioner încălţăminte. "Din nefericire, structura sistemului de învăţământ e o piedică, pentru că elevii care se înscriu la profesională trebuie să fi absolvit clasa a IX-a, mutată la liceu", explică profesoara Adriana Petrica, directorul Colegiului Traian Vuia.

"Interesul copiilor este foarte mare, o zic din proprie experienţă, fiindcă am dus mai multe grupuri în vizită la fabricile din Parcul Industrial şi elevii şi-au dat seama că nu mai e ca pe vremea părinţilor, când muncitorii lucrau în frig, cu salopete murdare şi năclăiţi cu vaselină. Au văzut că în fabricile de acum e curat ca-n farmacie. Mai mult, s-au convins că la Emerson, de exemplu, un operator maşini cu comandă numerică câştigă cam cât un inginer, până la 3.000 lei", spune profesoara.

Cel mai bun argument este, însă, că 50 de absolvenţi ai promoţiei precedente au şi fost deja angajaţi la Emerson, ceea ce poate fi un model, mai ales când atâţi alţi colegi de-ai lor de generaţie trăiesc din ajutorul de şomaj.


REVIRIMENT
În tot Bihorul

Mizând pe renaşterea învăţământului profesional, Inspectoratul Şcolar Bihor a aprobat pentru anul acesta un plan de şcolarizare care practic triplează numărul claselor cu acest profil, de la 11 (cu 264 elevi), câte au fost anul trecut, la 31 (care vor cuprinde peste 750 de elevi). Acestea vor funcţiona la colegiile tehnice Mihai Viteazu, Traian Vuia, Transilvania, Constantin Brâncuşi şi Andrei Şaguna (toate din Oradea), Unirea (Ştei), Alexandru Roman (Aleşd), Ioan Ciordaş (Beiuş), la liceele tehnologice Ioan Bococi (Oradea), Horea (Marghita), Agroindustrial (Borş), plus cele din Cadea şi Suplacu de Barcău, precum şi la Liceul Agricol Valea lui Mihai şi la Liceul Teoretic Aranyi Janos din Salonta.

Aici vor fi pregătiţi muncitori calificaţi în cele mai variate specializări: mecanic auto, mecanic agricol, mecanic-utilaje, lăcătuş, mecanic-echipamente foraje şi extracţie, operator-maşini cu comandă numerică, electronist, electrician-exploatare joasă tensiune, instalator gaze, instalator sanitar, zidar-tencuitor, horticultor etc. Inspectoratul va încerca să individualizeze fiecare unitate de învăţământ în aşa fel încât să existe şcoli specializate în economie şi comerţ, în mecanică, în construcţii, industrie extractivă sau alte domenii, cam ca până în 1989.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
tehnica nouă
E bine că aveți simțul umorului.Inginerii care sunt prin liceele industriale(scuzati,colegiile tehnice) au rămas la nivelul siguranțelor fuzibile pe care le știu și ei de 30 de ani. Inginerii produși de Sorbonica nu știu nici măcar atât...
Postat 07 Septembrie 2013, 20:45 de electricianul
Salarii de *
La connectronics cine linge bine sefu, acela e pus sa faca munca de inginer si daca nu sunt ingineri. Sa va feriti de aceasta bani foare putini :(((......
Postat 06 Septembrie 2013, 00:48 de ALMEU
frumos
daca platesc toti ca si cei de la UAMT,mai bine plecati in lume ,UAMT angajeaza tinar batrin nu conteaza prost sa fie sa munceasca gratis
Postat 05 Septembrie 2013, 19:07 de gabriel
Ce pacat!!!
...Ce frumos suna 2000 de euro pe sudor (cred ca au pus un zero in plus) 200 de milioane de euro investitii 4000 de locuri de munca disponibile, @Gore ne spune ca "vin daca suntem mai bine pregatiti..." si apoi FAS: pe 150 de locuri sau inscris 58 si ar mai fi cativa dupa ce isi vor da corigenta (deci vor fi superpregatiti cu dor de munca)..
Postat 05 Septembrie 2013, 17:27 de Adi Oradeanul
Aboliti venitul minim garantat!
Cand se va aboli venitul minim garantat (renta pentru tigani) atunci nu vor mai stramba din nas la "cele mai mici salarii din tara". Salariile mari nu vin doar pentru ca in Oradea (Bihor, Romania) suntem cu stea in frunte. Vin daca suntem mai bine pregatiti decat cei din Arad, Slovacia sau Vietnam. Iar pentru asta e nevoie de scoli.
Postat 04 Septembrie 2013, 22:48 de Gore
dezinformare
dezinformati, un operator CNC care sa castige 3000 brut pe luna ca in oradea nu exista net asa mare e absolvent de facultate si are experienta; acesti absolventi vor castiga maxim 800-1000 lei pe cand la Arad sau Timisoara salariul lor ar porni de la 1500 minim.... Oradea e cel mai prost platita si nu exista investitor mare serios si puternic...
Postat 04 Septembrie 2013, 22:21 de cnc
degeaba
platiti si salarii corespunzatoare pt ca avem cele mai mici salarii din tara. vreti munca multa si de calitate dar bani de salarii, nu.
Postat 04 Septembrie 2013, 21:44 de eurobis
Cele mai mici salarii din tara
Si iacata, cele mai mici salarii la nivel de Romania...
Postat 04 Septembrie 2013, 20:38 de Cinevadinoradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON