URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2015, 15:40

Clopoţel în şantier: În mai multe şcoli şi grădiniţe din Oradea anul şcolar debutează cu lucrări de renovare (FOTO)

Vacanţa de vară a fost prea scurtă pentru Primărie. Administraţia Imobiliară Oradea are şantiere deschise în 31 de unităţi de învăţământ din oraş, dar doar 13 din acestea se vor termina până la începutul anului şcolar.

Din cele 31 de lucrări, 22 vizează reparaţii capitale, iar nouă investiţii majore.

Birocraţia, bat-o vina!

De vină pentru tardivitatea lucrărilor din şcoli ar fi birocraţia, spun reprezentanţii municipalităţii. „S-au introdus noi reguli la licitaţii, astfel încât am fost obligaţi să le licităm în loturi. Au fost deja trei loturi licitate, câte unul în lunile iunie, iulie şi august. Din păcate, avem lucrări licitate chiar şi în luna august, prin urmare acum au început, iar termenele de execuţie au fost de 30, 45 respectiv 65 de zile, în funcţie de complexitatea lucrărilor”, a declarat Tunde Benyovszki, director adjunct în cadrul AIO, care miercuri, alături de viceprimarul Huszar Istvan, a prezentat într-o conferinţă de presă stadiul lucrărilor la unităţile de învăţământ din Oradea.

Întrebată de ce licitaţiile pe loturi n-au demarat deodată, Benyovszki a precizat că vina o poartă birocraţia excesivă, coroborată cu suprasolicitarea Biroului de Achiziţii al Primăriei, încărcat cu proiectele pe bani europeni. „Lucrăm în echipă. Degeaba am pregătit noi proiectul, până nu se aprobă bugetul, la Achiziţii nu îl ia. (...) În plus, o autorizaţie de construcţie presupune un certificat de urbanism, prin care ţi se cer mai multe avize, uneori chiar 20. Se întâmplă că procedurile durează mai mult decât lucrările”, a spus Benyovszki.

În şcolile şi grădiniţele unde lucrările nu vor fi gata la 15 septembrie, Primăria le-a cerut constructorilor să-şi lase după acest termen lucrările de exterior, astfel încât să deranjeze cât mai puţin. Totodată, sunt muncitori care au reuşit să termine lucrările mai repede decât termenul impus.  

Gojdu la mişcare

Pentru reparaţii curente la creşe, grădiniţe şi şcoli, Primăria a alocat în acest 1,7 milioane de lei, cu 200.000 de lei mai puţin decât anul trecut şi cu aproape jumătate de milion de lei mai puţin decât în 2013. Lucrări se fac la Creşa nr. 11 (înlocuire tâmplărie), la grădiniţele 10, 27, 28, 34, 53 şi 54, unde se schimbă geamurile şi uşile, se zugrăveşte ori se refac trotuarele, şi la şcolile nr. 11, Nicolae Bălcescu, Oltea Doamna, Szacsvay Imre, Ioan Slavici, respectiv liceele Lucian Blaga, Ady Endre, Liceul Ortodox, Vasile Voiculescu, Emanuel, Aurel Lazăr, Onisifor Ghibu, Iosif Vulcan, Mihai Viteazul.

„Am pus foarte mare accent pe sport”, a precizat viceprimarul Huszar Istvan, arătând că la mai multe şcoli orădene au intrat în lucru sălile de sport.

Un exemplu este Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care va avea din acest an şcolar o sală de sport complet renovată. Lucrarea, vizitată miercuri de Huszar împreună cu ziariştii orădeni, a fost cuprinsă pe lista de investiţii a Primăriei, costă 630.000 de lei şi este finalizată în proporţie de 90% de muncitorii firmei Constructorul Sălard. „Noi aşteptam de mult aceste lucrări şi ne bucurăm că s-au putut realiza”, a declarat directoarea Colegiului, Liana Papagiannis, precizând şi că este mulţumită de calitatea lucrărilor.

Lucrări în... lucru

Primăria a mai făcut investiţii şi la clădirea principală a Colegiului Naţional Iosif Vulcan, la Grădiniţa 56, unde a fost amenajat un parc fotovoltaic pe acoperiş, la Grădiniţa 12, unde s-a reabilitat sistemul de încălzire, respectiv la grădiniţele 28 şi 43.

Totodată, este în curs de contractare lucrarea de asfaltare a curţii Şcolii gimnaziale nr. 16, respectiv de elaborare pentru renovări la faţada Colegiului Tehnic Traian Vuia şi la consolidarea Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Toate acestea consumă anul acesta 1,8 milioane lei din bugetul Primăriei.

Campusul speranţelor

În sectorul învăţământ, Primăria mai are un şantier important deschis: campusul şcolar, realizat lângă Biblioteca Judeţeană, printr-un proiect pe fonduri europene. „Sper că lucrările se vor putea realiza în termen, până la 31 decembrie”, a declarat viceprimarul Huszar Istvan. Jurnaliştii orădeni au vizitat şi acest şantier miercuri, unde la unele corpuri de clădire lucrările sunt avansate. De pildă, clădirea atelierelor este finalizată în interior, iar şcoala are parterul finalizat, muncitorii Selina lucrând acum la primul etaj.

Viceprimarul Huszar a admis, totuşi, că este posibil ca nu toate lucrările să se încheie până la finalul anului. „Ne străduim ca, în această situaţie, pe anul viitor să rămână doar cheltuieli neeligibile”, a precizat edilul. Astfel, Primăria nu ar pierde bani europeni.

Huszar a mai spus că pe acest şantier, Primăria a obţinut acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor pentru a tăia 21 de plopi aflaţi între campus şi Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

Reclamaţii de la ALDE

Întârzierea lucrărilor din şcolile orădene şi bihorene a fost reclamată miercuri şi de Vasile Gheorghe, membru ALDE Bihor. „Toată lumea se dă peste cap să termine tot ce se poate realiza la termen pentru ca acele săli de clasă să-şi primească elevii în 14 septembrie”, a spus Gheorghe, profesor de educaţie plastică la nivel gimnazial, fără să ofere şi nişte exemple concrete.

Profesorul a acuzat însă că în unele şcoli nici nu s-au alocat banii necesari pentru lucrări, aşa că cel mai probabil părinţii vor fi puşi la plată, din nou fără să ofere exemple concrete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RUSINE
Pai D-le Cristian Beltechi, ce facem? Il examinam pe Popa Lucian dar la chestiuni serioase nu ne pricepem?! Pai aici ne demonstram valoarea nu la licitatiile pentru chioscurile din scoli! RUSINE!!!
Postat 09 Septembrie 2015, 19:00 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON