URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2014, 11:15

Rrromân şi orrrtodox, nu şi biped!

Rrromân şi orrrtodox, nu şi biped! Rozalia Biro: Ponta-baci, boii ăştia lucrează în Ministerul Culturii de la Revoluţie? (Dragusanul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu am niciun motiv să cred că, dacă UDMR ar fi pretins un ministru la Apărare, nu pe Biro Rozalia Ibolya la Cultură, premierul Victor Viorel Ponta (altfel mândru că-i "român şi ortodox" inclusiv la aflarea veştii că "aproximativ doi" compatrioţi au murit la inundaţiile fericit "aşezate de Dumnezeu" taman în ziua lansării sale la Preşedinţie) s-ar fi executat fără crâcnire, chiar dacă SRI îl informa că ministeriabilul e vechi agent al serviciilor budapestane.

La fel de senin şi-ar fi justificat Ponta aprobarea ca atunci când a comentat anunţul lui Băsescu privind amânarea numirii, la pachet, a orădencei şi a pesedistului Claudiu Manda la Buget. Bine, nu a fost tatăl "succesurilor" exportate la Bruxelles cel mai indicat să se îngrijoreze că Biro va fi "urmărită de poveştile cu copii bipezi din familie, care arată o neînţelegere gravă a limbii române". Dar, pe fond, Tiranul căruia Pisicul vrea să-i ia locul are dreptate: Ministerul Culturii nu e al Agriculturii, la fel cum vara nu-i ca iarna.

Desigur, ar fi josnic ca Biro să fie incriminată pentru ne-românitatea sa. La fel ca atunci când acelaşi Băsescu spunea că a "întâlnit şi un armean competent" sau când pesediştii proaspăt ieşiţi din tovărăşia cu ceata lui Boc insinuau că ţara are un preşedinte "mongoloid".

Ar fi contraproductiv, chiar, să critici succesorul unor Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu, Spiru Haret, Octavian Goga, Vasile Goldiş, Nicolae Iorga pentru că e economist, nu cărturar. În fond, Cultura naţională a fost administrată în istorie şi de colonelul Alexandru Odobescu, şi de generalii Christian Tell (nici ăsta nu român verde!), Alexandru Lupaşcu, Radu Rosetti, Ion Boiţeanu ş.a.m.d.

Strigător la cer e, în schimb, felul în care premierul Ponta ignoră ca şi cum nici n-ar fi existat alte detalii din propunerea UDMR. Bunăoară, că persoana care a avansat-o, Kelemen Hunor, a refuzat stipendierea editării lui Eminescu de către Academia Română, finanţând în schimb puzderie de revistuţe al căror singur "merit" era că au fost scrise în ungureşte, şi că Biro a declarat deja că îi "va continua proiectele". Sau că aceasta şi-a trecut în CV cunoaşterea limbii române ca limbă străină "la nivel superior" (ah, superioritatea asta hunică!) şi apoi şi-a corectat "eroarea" şi mai nefast, lămurind că pentru ea româna e doar o "limbă de cetăţenie" şi nimic mai mult!

Ar fi fost preferabil ca experienţa Rozaliei Biro de economist şi de fost viceprimar să fie pusă la treabă la Transporturi, dar acolo sunt încă prea mulţi bani ca să fi cedat PSD portofoliul. Aşa că românii, simpli cetăţeni ori oameni de cultură, nu au decât a se amuza, deocamdată, de gafele lingvistice ale ministrului şi de caraghioslâcul foştilor PRM-işti intraţi în partidul lui Ponta de a-i găsi scuze pentru stâlcirea limbii oficiale. Dar închipuiţi-vă cum vor suna discursurile pe care orădeanca noastră le va ţine pe viitor: nu va fi la fel ca atunci când, în locul violonistului, pe scenă intră lutierul ori în locul pianistului acordorul?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
REPLICA
SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN SI ORTODOX !Da nu sunt mandru ca niste politruci batjocoresc ROMANIA si Cultura si pun minstra o maghiara, ungara,(bozgoara)pripasita prin Bihor!:))=)) Somnul (ratiunii ) natiunii naste monstri politruci asemeni asemeni Rozaliei Biro si tradatorilor din partide(Ponta,Tariceanu,Antonescu,Basescu etc, etc) De ce sa fie ministreasa culturii? NU merita ! a batjocorit statul roman prin fapte contra statului ... clubul CFR Oradea de oe Republici nr... la `renovat ` bataie de joc der lucrare de constructii ce afacut , cei 2milioane de euro sifonati in buzunarele celor din UDMR Bihor , buine a zis Tokesh Laszlor (bani de la hotelul Mecena de pe aleea strandului nefinalizat nici acum dupa zeci de ani .Rozi Biro a venit cu valiza in mana din Salaj si si-a facut avere pe dunga si pe fund in Bihor si acuma sa fie pusa de minstreasa a ulturi zicese?NU am NIMIC cu UDMR , Nu sunt sovin , numai spun ADEVARUL si DREPTATEA in fata ca sa se cunoasca,NU are nici un merit ca sa fie ministra a cuturi Rozalia Biro , doar pt ca a recomandat-o cei din UDMRcentral , si afacut la Oradea niste intalniri si congrese UDMR? a fost vice primar..Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 13 August 2014, 13:02 de Romanul Simplu
PCR transpartinic. Ep.: Adevăraţii Prostănaci din PSD,
I. Faptul că DAN MIRCEA GEOANĂ nu este astăzi Preşedintele României, unul legitim ales, se datorează şi trădătorilor din jurul său, în care a avut mare încredere la acea dată (2009), dar şi unor (secu-)nomenclaturişti-”călugăriţe”, inclusiv din PSD Oradea/Bihor. II. După: a) pupincurismul manifestat de şeful PSD la investirea lui MRU ca Prim-ministru cu termen redus; b) finalizarea acţiunii: ”Dreptate până la căpăt!” cu un Pact de coabitare; c) (re)aducerea la guvernare a aliaţilor lui Boc Emil; d) promovarea/menţinerea a tot felul de torţionari de PSD-işti/români pe tot felul de foncţii, nu m-ar mira să îi văd pe: a) Kelemen Hunor, şef la Sănătate; b) Marko Bela, ministru de Interne; c) Laszlo Tokeş, şef la SRI, în locul naşului; d) Verestoy Attila, ministrul Mediului; e) ”Depanatorul” de Bihor, ministru la Societatea informaţională; f) Szabo Odon, ministrul Apărării; g) tanti Rozi, cea bipedă, în locul dlui Meleşcanu. III. Dle Prim ministru: 1. Pe când un ministru la Cultură de talia lui Mircea Diaconu? 2. Pe când în fruntea ”Sorbonicilor” de stat, rectori de talia lui Spiru Haret? 3. Când veţi înţelege faptul că nomenclatura UDMR/PPMT/PCM nu reprezintă de fapt interesele reale ale minorităţii maghiare? 4. Pe când măsuri ferme împotriva segregaţionismului pe criterii etnice, practicat de iredentişti, cu care actualmente coabitaţi BINE? Tanti (vice prim ministru) Rozi ştie de ce! P.S. Szervusztok!
Postat 07 August 2014, 01:35 de stefan
De la cultura.
Tot de acolo au incercat si alte escrocherii, retrocedari ale multor cladiri de patrimoniu, culte,etc ! Tot de la cultura au incercat blocarea dezvoltarii statiunii Felix, s.a.m.d. !
Postat 06 August 2014, 18:46 de ungurrica
bipeda
Si ce daca nu stie bine romaneste ? Ce ,la Bruxelles toti vorbesc ,,bruxeleza''? Sedintele de guvern sa se tina bilingv sau Tonta sa-si angajeze translator sau tolmacs.Szia ,Rozi !
Postat 06 August 2014, 17:42 de pusca si curaua lata
ciudat dar provocat
Ciudat articol , din nefericire are multa exprimare specifica a unuia Boeriu fiul unui senator din PNL , UDMR numeste pe cine doreste asa cum si alte partide au facut numiri la vremea lor si romanii au vrut nu au vrut nu i a intrebat nimeni . "Dan-Liviu Boeriu 4 august Pe mine nu mă miră nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţia de ministru al Culturii. Da' chiar deloc. După ce guvernanţii ne-au obişnuit să trateze acest minister ca pe un loc de repaus pentru tot felul de andreimarga şi gigei, e evident că niciun partid n-are vreun respect special pentru domeniul ăsta de la cârma căruia nu poţi face nici borduri, nici autostrăzi, nici înlesniri fiscale pentru apropiaţii tăi. Ce mă stupefiază, însă, este lipsa completă a simţului ridicolului la această distinsă doamnă care, dacă s-ar uita mai bine în oglindă (sau, hai, în cv-ul personal, unde limba română apărea, până deunăzi, ca limbă străină), ar afla cu durere că n-are nici în clin, nici în mânecă cu chestiunea. Să nu ai conştiinţa propriei staturi, să nu fii capabil să te autoevaluezi corect şi să nu ţi se pară că ilustrezi perfect postura dizgraţioasă a zicalei cu scroafa urcată în copac, asta numesc eu un lucru trist şi descalificant. "
Postat 06 August 2014, 13:47 de amalia
limbi
ROZALIA IBOLYA BIRO stie perfect limba romana! Ea se straduieste din rasputeri sa aiba un accent cat mai unguresc cu putinta! Confuzia cu "bipezii" este cel putin egala cu confuzia Elenei Udrea referitoare la Norvegia si presedintele ei! "Bipezii"sunt pretextul! Eu personal consider ca la Ministerul Culturii este necesara prezenta unei personalitati puternice! Din punct de vedere cultural! Pe Rozi eu nu o vad nici macar o capacitate! Economica!
Postat 06 August 2014, 12:35 de TDS
@adrrian crriş
Părrerristul de serrviciu la Bihorreanul tocmai şi-a depus rrodul "muncii" sale... După ce acu 2 ani, ni-l descrriai pe italiano-albanezo-mongoloidul tău de suflet, ca fiind cel mai destoinic politrruc născut vrreodată, te trrezeşti acuma să ne convingi că oi fi vrreun mic ziarrist dreptjudecător. Ne laşi măi adrriene ?!? Lumea s-a cam convins ce hrram purrtaţi... Arr trrebui să vă afişaţi cinstit tarrifele, cum fac ăia de la părrădăici din piaţă.....
Postat 06 August 2014, 11:59 de Jean Gabin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON