URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2014, 09:27

De ce râdem de Hruşcă?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri seară, Ştefan Hruşcă a blocat circulaţia spre ERA Park atât de tare, încât am plecat la concert şofer şi am ajuns pieton. După ce am parcurs 300 de metri în 15 minute, mi-am abandonat automobilul pe marginea şoselei şi am luat-o la picior; am depăşit vreo 70 de maşini şi am ajuns la concert tocmai când "Împăratul colindelor" începea piesa a treia. Accesul gratuit a fost o idee bună doar pentru departamentul de marketing al magazinului. Pentru ceilalţi a fost un calvar.

A fost o aglomeraţie de parcă s-ar fi întors pe pământ Fiul Domnului. S-au întâlnit sub cupolă cei veniţi să ia ler cu cei care căutau cadouri pe ultima sută de metri. Am avut senzaţia că sunt la coadă la moaşte. De pe scenă se răspândeau cântece de bucurie şi bunătate creştină, iar în jur vedeam doar priviri încrâncenate, din care dragostea de oameni lipsea cu desăvârşire. "Linu-i lin şi iară lin", cânta maramureşeanul-canadian, iar oamenii se împingeau lin şi iară lin ca într-un meci de rugby transmis în slow motion. Doar cei cu scutece şi-au putut face treburile, căci la toalete era imposibil de ajuns.

De cântat, Ştefan Hruşcă a cântat impecabil. Deşi sosise la Oradea cu o mică răceală, a fost pus pe picioare de un amic, medic la Spitalul CFR. Vocea îi merge încă foarte bine, iar carisma îi este neciobită. Playlistul a fost exact ceea ce publicul aştepta: colindele arhicunoscute, pe care le ştim din copilărie, plus inevitabila "Rugă pentru părinţi", la care s-a şi plâns. Artistul a depăşit elegant momentul cu "Săracă inima me'", cel mai vesel cântec trist din folclorul maramureşean. Încă un concert Hruşcă de la care am plecat fără să aflu ce este lerul.

Ştefan Hruşcă s-a apropiat de muzică pe calea folkului. După ce i-au mijit tuleiele notorietăţii, artistul a cotit-o uşurel spre pop, unde a dus-o bine o perioadă. Dar marea întâlnire a vieţii sale a fost cu colindul. An după an, album după album, Hruşcă a creat o piaţă a colindelor pe care a ajuns să o domine ca un împărat, numele său devenind sinonim cu cântecul de iarnă. Da, cu cântecul de iarnă, nu cu colindul! Căci colindul este un cântec precreştin despre orice: primăvară, fertilitate, recoltă, belşug, logodnă, căsătorie, despre sărbătorile iernii, plecatul la război ori pe lumea cealaltă. Într-o stranie complicitate cu biserica, Hruşcă a pus umărul la transformarea colindului în cântec exclusiv de promovare a poveştii lui Iisus.

Şi totuşi, de ce râdem de Hruşcă? Păi, în primul rând, pentru că, aidoma haiducilor, vine, dă lovitura şi pleacă. Pentru că nu auzim de el un an întreg, dar la primul clinchet de clopoţei e aici. Pentru că i-au apărut bancuri, la care cred că şi el râde. "Iisus s-a născut pentru ca Hruşcă să poată colinda" şi "Când Hruşcă e răcit, se amână Crăciunul" sunt doar două dintre ele. Râdem poate şi pentru că face bani mulţi, iar bunii creştini sunt cam invidioşi. Dar şi din cauză că, pe măsură ce trece timpul, diferenţa dintre lumea din colindele sale şi vieţile noastre este tot mai mare. Iată cum, de fapt, râdem de noi înşine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Ce artist !
Din ce traieste Hrusca in Canada ?Doar nu din colinde?Muzica lui merge aici, sa vedem in ce tara strange spectatori platitori de bilet?
Postat 11 Decembrie 2014, 19:28 de User anonimizat
@didler
Ce debretin, ma ? Lasa-ne mah cu debretinul tau cu tot. Normal ca unuia ca si tine nu-i plac colindele. Ce colinde au ungurii ? Aici, lumea merge la spectatcolele lui Hrusca indiferent daca se plateste bilet sau nu. Acest spectacol a fost oferit oamenilor de catre cei de la ERA Park. Cat despre bani, omul face un ban cinstit in vreme ce tu, un individ inferior fierbi de invidie.
Postat 10 Decembrie 2014, 17:01 de Valhalla-Asgard
daca era biletul 100 lei?
Ma intreb cati spectatori ar fi fost.Le-a intrat oamenilor in reflex sa mearga acolo unde e gratis. Nu-mi place nici muzica lui , nici aparitiile lui de Craciun cand face o caruta de bani.Nu a auzit nimeni de Hrusca nici la Debrecen, mare artist...
Postat 10 Decembrie 2014, 12:11 de User anonimizat
Ridicol !
Ridicol și stupid !
Postat 10 Decembrie 2014, 09:18 de ChristianCraciun
@LucianCremeneanu
:) Hai sa ingropam "securea razboiului". Sunt sigur ca pe viitor nu o sa mai fii malitios acolo unde nu e cazul, iar noi nu o sa mai avem ce comenta "in opozitie" fata de articolele tale. Cat despre nume, ai observat ca noi nu cautam publicitatea. Nu ne intereseaza chestia asta,in vreme ce tu ai tinut neaparat sa-ti postezi si adresa de web. :) Sarbatori Fericite!
Postat 10 Decembrie 2014, 09:06 de Control_Room
@"Lulu" Crmeneanu
Trebuia sa se umfle "riscasul" in tine inainte sa te apuci sa scrii prostii. Acum, dupa ce ai aruncat piatra, degeaba...
Postat 10 Decembrie 2014, 08:37 de Control_Room
De unde atata rautate?
Domnilor, impresia mea e ca acest articol nu putea fi mai bun. Nu il defăimează deloc pe domnul Hruşcă. Domnule Cremeneanu a fost o plăcere sa citesc acest articol, lucruri care intr-adevăr se întâmplă.Tot respectul pentru Hruşcă, un adevărat talent, dar articolul e chiar bun. Mai vreau.
Postat 10 Decembrie 2014, 08:25 de cozmin
Are cuvântul apărarea
M-am hotărât să nu mai tac, ci să-mi apăr punctul de vedere, chiar şi în faţa înfamilor care n-au verticalitatea să-şi asume identitatea şi semnează sub pseudonime. Dacă redacţia nu-şi apără colaboratorii şi permite înjurarea lor doar de dragul traficului, am să mă apăr singur. În primul rând, dacă citiţi mai mult decât titlul articolului veţi înţelege că nu e nimic injurios, răutăcios sau defăimător la adresa lui Hruşcă, ba dimpotrivă. În al doilea rând, înghesuiala şi îmbrâncelile le-am simţit pe propria piele, aşa că nu accept să fiu făcut mincinos. E drept că nu am stat în faţă, ci în spate, unde valuri de oameni se mişcau din stânga în dreapta. În faţă nu a fost înghesuială. În al treilea rând, scriu aceste articole ca jurnalist, nu ca om de cultură. Faptul că mă consideraţi pe mine om de cultură dovedeşte perfectul vostru paralelism cu fenomenul cultural. În al patrulea rând, observaţiile mele nu sunt chibiţării. Tot ce am scris acolo este real (şi aglomeraţia, şi modul în care a cântat Hruşcă, şi povestea cu deteriorarea colindului ca gen, şi bancurile despre interpret). Comparaţiile pe care le-am făcut (vezi coada la moaşte) mi le asum. În al cincilea şi ultimul rând, dacă aveţi păreri despre eveniment opuse părerii mele, vă rog să vi le exprimaţi. Jignindu-mă pe mine nu rezolvaţi nimic. Uite, vă fac o propunere: vă public cronicile (oricum ar fi ele) pe cremeneanu.com ca şi guest-posturi. Sunteţi invitaţii mei. Fireşte, va trebui să le semnaţi cu numele propriu, nu cu ID-urile voastre de agenţi secreţi. Poate aşa veţi învăţa să comentaţi civilizat şi responsabil, fără să vă ascundeţi în spatele anonimatului.
Postat 09 Decembrie 2014, 16:41 de LucianCremeneanu
@LULU
Domnule Cremeneanu, minititi cu nerusinare. Am fost acolo si lumea era foarte emotionata, cu lacrimi in ochi, Stefan Hrusca este un artist exceptional, singurul care ajunge la inimile ascultatorilor cu vocea si colindele sale. intr-adevar era plin, plin de oameni incantati sa il auda, nici vorba de incrancenati sau oameni care se impingeau. sa va fie rusine
Postat 09 Decembrie 2014, 10:39 de eu2014
@LucianCremeneanu
:) OK... insa, in loc sa "chibitaresti" pe o tema care nu-si are rostul (e chiar penibil), nu e mai bine sa inveti si tu un colind pe care sa-l canti de Sarbatori ? Lasa rautatile deoparte, macar acum in aceasta perioada. Sarbatori Fericite!
Postat 09 Decembrie 2014, 10:04 de Control_Room
Pentru dl (sau dna) Control_Room
Te rog să mai citeşti o dată articolul. Poate dă domnu' Hruşcă să înţelegi că nu-mi doresc nicio comparaţie cu gleznele lui Hruşcă, nu îmi doresc să umplu săli cu colinde pentru că nu sunt cântăreţ de colinde şi că nu sunt nici invidios, nici om de cultură. Doar un mic consumator de cultură. Sărbători fericite!
Postat 08 Decembrie 2014, 22:54 de LucianCremeneanu
@daniela
Daca ai ajuns sa confunzi poporul roman cu "Lulu Cremeneanu", inseamna ca esti la acelasi nivel cu el. Pai, tu nu vezi succesul de care se bucura Hrusca de atatia ani ?
Postat 08 Decembrie 2014, 22:24 de Control_Room
@ Lulu
...Tu, ca om de cultura, etc nu ajungi nici macar la glezna lui Stefan Hrusca. ... Cand o sa umpli si tu atatia ani la rand salile de spectacol cu colinde de Craciun si Anul Nou, poti sa vorbesti.Pana atunci vorbeste doar invidia din tine.
Postat 08 Decembrie 2014, 22:20 de Control_Room
Păcat
Îmi pare foarte rău să citesc asemenea cuvinte. Ştefan Hruşcă este un artist advărat are o voce de înger.El este cel mai potrivit să cânte colinde, poate a ajuns aici de la folk şi pop pentru că este ales.Eu am fost acolo şi am simţit vraja sărbătorilor care se apropie. Dacă am învăţa să apreciem un om, un artist şi nu să căutăm cum să ne batem joc şi de el, poate încet am deveni şi noi un popor mai fericit. Sincer nu m-am gândit nici o secundă că cineva vine acolo să desluşească ce înseamnă ler, şi nu să caute ceva minunat. Vă urez sărbători fericite şi să fim un pic mai buni,inclusiv jurnaliştii.
Postat 08 Decembrie 2014, 21:20 de Daniela
Leru-i ler (sau Lerui ler, conform DOOM2)
Şti că la ţară i se spune cuptorului ler, dar în versuri de genul "Leru-i ler si leru-i Doamne", "În tara lui Lerui-Ler" sau "Leru-i ler copil stingher", am impresia că are un alt sens, mai greu de ghicit.
Postat 08 Decembrie 2014, 19:53 de LucianCremeneanu
LER
Lerul este cuptorul unei sobe de gatit
Postat 08 Decembrie 2014, 14:36 de redscorpion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON