URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2014, 10:19

UDMR şi PPMT vor sărbători separat Ziua Maghiarilor. Autorităţile iau în calcul posibili provocatori de la Jobbik şi Garda Maghiară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile din Bihor se aşteaptă ca activităţile organizate de diversele formaţiuni politice şi ONG-uri maghiare cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni, ce vor avea loc sâmbătă, 15 martie, să fie "parazitate" de către adepţi ai Jobbik şi Magyar Nemzeti Garda - Garda Naţională Maghiară, adică partidul de extremă dreapta care constituie a treia forţă politică în Parlamentul de la Budapesta şi respectiv aripa sa paramilitară, interzisă în ţara vecină din 2009, dar activă atât dincolo, cât şi dincoace de Borş.

În ce priveşte maghiarimea locală, la fel ca în anii trecuţi, aceasta va celebra separat Ziua Maghiarilor de pretutindeni, fără să aibă invitaţi din străinătate, cu excepţia consulului general de la Cluj Napoca al Republicii Ungare, Fodor Tamas.

Coroane, speech-uri, husari

UDMR a programat pentru sâmbătă un desfăşurător de activităţi care va începe la ora 15 cu depunerea de coroane la monumentul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, după care o altă coroană de flori va fi depusă la bustul revoluţionarului paşoptist român Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Festivităţile vor continua apoi în centrul Oradiei, mai exact în Parcul Iosif Vulcan, unde la ora 17 este programată depunerea de flori la statuia paşoptistului maghiar Szacsvay Imre. Tot aici vor susţine discursuri prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care va rosti mesajul premierului Victor Ponta, consulul general de la Cluj al Republicii Ungare, care va face cunoscut mesajul premierului Ungariei Viktor Orban, şi, cel mai probabil, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, care ca de obicei va fi "echipat" cu o uniformă de husari.

Istoric de profesie, acesta a făcut trimitere, în discursul de anul trecut, la contextul istoric al Revoluţiei din 1848 şi a vorbit despre dubla calitate a cetăţenilor români de etnie maghiară. "Noi, maghiarii din România suntem supuşi unei duble presiuni. Ni se cere să fim loiali naţiunii noastre maghiare şi, în acelaşi timp, să fim loiali ţării în care trăim, România. Mulţi români şi mulţi maghiari nu cred că acest lucru este posibil în acelaşi timp. Eu cred că este posibil. Un bărbat poate să îşi iubească, în acelaşi timp, la fel de mult mama şi la fel de mult soţia", a spus deputatul Szabo Odon.

Şirul de evenimente patronate de UDMR va continua cu un marş cu torţe spre Parcul Petofi, unde politicienii Uniunii vor depune flori la bustul poetului Petofi Sandor, seara urmând să se încheie cu un spectacol de folclor maghiar găzduit de trupa Teatrului Szigligeti.

Tokes, "vedeta" PPMT

Pe de altă parte, PPMT a organizat propriile manifestări, separate de ale "fraţilor" udemerişti. "Va transmite un mesaj din partea premierului Ungariei domnul consul general de la Cluj, iar apoi discursul principal îl va ţine domnul Tokes Laszlo", a declarat pentru BIHOREANUL Csomortanyi Istvan, director de organizare pe regiunea Partium al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Anul trecut, Tokes a avut un discurs puternic anti UDMR şi anti USL, criticând liderii UDMR pentru "concesiile" făcute guvernelor de la Bucureşti, dar şi politica acestora faţă de comunitatea maghiară din Transilvania. "Prim-ministrul Victor Ponta consideră UDMR ca fiind singura forţă politică legitimă a maghiarilor din România. Acest lucru demonstrează înţelegerea secretă între USL şi UDMR, forţe care au semnat un pact secret în defavoarea comunităţii maghiare", a spus Tokes anul trecut, adăugând că "nu e loc să ne târguim cu cei care ne asupresc" şi că "guvernul post-comunist al lui Victor Ponta încearcă reinstaurarea vieţii comuniste îndeosebi în ceea ce înseamnă minorităţile", a acuzat acesta.

Potrivit programului comunicat de Csomortanyi, manifestările PPMT vor începe la ora 10.30 în Cimitirul Municipal cu o depunere de flori la mormântul lui Rulikowski, şi va continua cu o scurtă slujbă şi depunere de flori la biserica reformată din Rogerius (ora 10.50), o depunere de flori la bustul lui Petofi Sandor din Parcul Petofi (ora 11.10) şi o alta la statuia lui Szacsvay din Piaţa Libertăţii (ora 12.00).

Anul trecut, pe un ger crâncen şi sub ninsoare, PPMT a adunat aproximativ 150, iar UDMR circa 500 de simpatizanţi, manifestările desfăşurându-se fără incidente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Primele cronici despre unguri
anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei - în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955. - Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa. Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?
Postat 15 Martie 2014, 07:41 de ODON
io
Si despre Partidul romania Mare de ce nu scrieti? sau despre garda de fier si antonescu care au omorit patru sute de mii de evrei? (...)
Postat 15 Martie 2014, 06:10 de aha
Info
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 14 Martie 2014, 17:48 de Info
Obiectiv al guvernului de la budapesta
Crearea pe teritoriile României, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate instituţiile necesare, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare” (citat din Viktor Orbán) și de marcare politică și culturală a acestor enclave.
Postat 14 Martie 2014, 17:38 de Valhalla-Asgard
Fratilor, e limpede ca si lumina zilei !
Separatismul, revizionismul si iredentismul unguresc (intr-un cuvant extremismul unguresc), nu se va opri de buna voie !
Postat 14 Martie 2014, 06:22 de Safeguard
mindCe reprezintă 15 martie 1848 pentru români?
În cadrul Adunării Naţionale de la Blaj, din 3/5 mai 1848, de pe Câmpia Libertăţii, contrar programului revoluţionar maghiar, românii cer recunoaşterea naţiunii române şi se declară împotriva unirii forţate a Transilvaniei cu Ungaria şi, mai mult, aduc la cunoştiinţa Europei crezul lor politic şi naţional: „Noi vrem să ne unim cu Ţara !”, adică cu celelalte teritorii româneşti. Împotrivirea românilor, la unirea savamolnică a Transilvaniei cu Ungaria, a declanşat din partea Ungariei „revoluţionare” războiul contra românilor din Transilvania. Acest război, purtat de cele mai multe ori mişeleşte de unguri, a fost pierdut de aceştia. Dar preţul plătit de români a fost enorm: peste 40.000 mii de români ucişi, peste 300 de sate locuite de români arse şi şterse de pe faţa pământului, sute de crime odioase şi barbare care nu puteau să-şi aibă locul într-o Europă plecată pe drumul „libertăţii, egalităţii şi fraternităţii”, la care ungurii dar şi maghiarii minoritari din Transilvania s-au dedat şi se vor mai deda şi în secolul următor, XX. Toate acestea au fost săvârşite asupra a peste 100 de preoţi ortodocşi români spânzuraţi, la ele adăugându-se schingiuiri, incendieri a unor comunităţi întregi de români, execuţii ale „tribunalelor de sânge” destinate uciderii a cât mai mulţi români. Este suficient să amintim între aceste crime atavice, proprii mai de grabă unor populaţii migratoare venite nu se ştie de unde pe continentul european, uciderea laşă, mişelească şi dezonorantă pentru totodeauna de către acei aşa zişi revoluţionari maghiari, a prefectului Zarandului, Ioan Buteanu, marele erou martir al Revoluţiei paşoptiste transilvănene, a marelui umanist european sas Stephan Ludwig Roth şi a tribunului erou Samuil Farago, al cărui trup a fost tăiat şi sfâşiat în bucăţi!!! Prin recurgerea la astfel de mârşăvii „revoluţia maghiară” a compromis tot ceea ce însemna libertate, demnitate şi progres.În esenţă, iată ce reprezintă 15 martie 1848 pentru români, acele crime şi nenorociri făcute de unguri şi maghiari, fără deosebire de apartenenţa socială, asupra românilor majoritari din Transilvania care s-au opus deznaţionalizării prin maghiarizare forţată. Această dată este una de tristă amintire pentru români datorită evenimentelor tragice la care a fost supus poporul român. Ca atare, nu este de mirare că sărbătorirea ei de către maghiari în România, ocazie cu care se recurge şi la numeroase lozinci antiromâneşti, segregaţioniste, autonomist-teritoriale, etc.În situaţii de acest gen ar fi necesar ca maghiarii şi secuii din România să dovedească respect faţă de o problemă atât de sensibilă, dar în schimb aceştia mai au neobrăzarea să solicite statului român şi „declararea zilei de 15 martie ca zi nelucrătoare în Transilvania”! Nu ne mai miră nimic, din moment ce recent etnici minoritari maghiari au sărbătorit ocupaţia horthystă din Transilvania de nord-vest!!! Dacă mai amintim că Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, este sărbătorită de aceşti indivizi cu banderole negre la mâini, iar unii dintre ei au solicitat autorităţilor statului chiar schimbarea acestei zile cu alta, pentru a nu-i mai „ofensa” pe ei, maghiarii, avem tabloul complet al tupeului, obrăzniciei nemăsurate şi antiromânismului ce-i caracterizează pe aceştia!
Postat 14 Martie 2014, 05:47 de Istoria
Ce sărbătoresc ăstia ?
Mai întâi să vedem ce reprezină ziua de 15 martie pentru ungurii din ungaria şi etnicii maghiari minoritari din alte ţări. La această dată a fost declanşată Revoluţia de la 1848 din ungaria, iar Dieta ungară întrunită la Pojon, în această zi, a decretat independenţa ungariei faţă de Imperiul Habsburgic. În programul revoluţiei, la punctul 12, era prevăzută unirea Transilvaniei cu ungaria, fără să se consulte voinţa românilor covârşitor majoritari. Era vorba despre o unire forţată! Anul 1848 este cunoscut în istorie ca „primăvara popoarelor” întrucât de la un capăt la altul al Europei naţiunile subjugate de un regin feudal retrograd se ridicaseră la luptă pentru libertate şi emancipare naţională. Aşa au făcut şi ungurii din Împeriul Habsburgic prin revoluţia declanşată la 15 martie, dar până la un punct. Deşi revoluţionarii unguri proclamau principiile general valabile ale revoluţiei europene de la 1848, cum au fost libertăţile sociale şi naţionale, desfiinţarea iobăgiei etc., ei au urmărit realizarea acestor deziderate numai pentru maghiari nu şi pentru celelalte naţiuni, ca de pildă românii, rămânând tributari ideologiei hungarismului expansionist, exclusivist şi şovin. Ca atare, la acel moment, revoluţionarii unguri urmărind desprinderea ungariei de habsburgi intenţionau realizarea unui imperiu ungar, de fapt transpunerea în practică a hugarismului prin constituirea ungariei mari, în cadrul căreia deznaţionalizarea românilor prin continuarea maghiarizării s-ar fi derulat într-un ritm dramatic! Datorită punctului 12 al programului revoluţiei maghiare, aceasta a încetat să mai fie o revoluţie şi s-a transformat într-o contrarevoluţie, într-un război îndreptat împotriva românilor ardeleni care nu doreau unirea Transilvaniei cu ungaria şi acţionau pentru salvarea naţiunii lor!
Postat 14 Martie 2014, 05:30 de Istoria
calcul ziaristic gresit
D-nul A.Cris sau somes a gresit calculul,a uitat ca intr-o tara aproape de comunism mai sunt si provocari facute de grupari specializate de diversiune,pentru a se putea arata cu degetul catre cineva
Postat 13 Martie 2014, 21:20 de margelatu
Ce au fost si ce am facut din ei.
Frumoasa poza, frumoase uniforme. Bravao noua, romanilor, uite ce am reusit sa scoatem din niste migratori veniti de nu se stie unde, la furat, pagani, necivilizati, cu frigiderul su saua calului....
Postat 13 Martie 2014, 16:04 de Calul
Trebuie scosi in afara legii !
Atat udemerisii cat si tokesistii trebuie scosi in afara legii ! Aceste grupari extremiste anti-romanesti, trebuie scoase din viata publica !
Postat 13 Martie 2014, 15:43 de Aircraft Patrolled
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON