URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2013, 15:46

Szabo Odon: Guvernul "să oprească regionalizarea pe ascuns", care de fapt este o disponibilizare "pe şest" a funcţionarilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, consideră că regionalizarea nu are ca scop descentralizarea serviciilor publice, adică aducerea lor mai aproape de cetăţean, ci dorinţa Guvernului de a face disponibilizări, chiar dacă premierul şi miniştrii nu au curajul să pronunţe acest cuvânt.

Ca dovadă, a arătat deputatul UDMR, deşi până în prezent Guvernul a decis "regionalizarea" serviciilor de ambulanţă şi a reorganizarea direcţiilor judeţene de finanţe la nivel regional, până în prezent nu s-a transferat de la nivel de minister la nivel regional nicio atribuţie, ci s-au transferat atribuţii de la nivel judeţean la nivel regional, ceea ce reprezintă o "centralizare".

De asemenea, a mai spus Szabo Odon, UDMR Bihor va solicita organizaţiilor judeţene ale tuturor celorlalte partide să se alăture unor acţiuni pe care le va iniţia "pentru a atrage atenţia la Bucureşti să se ţină cont şi de părerea noastră, a celor din Bihor, care nu vrem să facem parte dintr-o regiune cu centrul la Cluj".

Regionalizare "de baltă"

"O să cer colegilor săptămâna viitoare să trimitem la Guvern o scrisoare în care să cerem foarte ferm că până ce nu se ia o decizie finală privind regionalizarea sau neregionalizare, Guvernul să fie bun şi să nu realizeze restructurarea regională pe şest", a declarat deputatul Szabo Odon într-o conferinţă desfăşurată luni.

Acesta a afirmat că Guvernul apelează la "găselniţe" pentru a "regionaliza" anumite servicii înainte să se fi luat o decizie oficială şi legală privind reorganizarea administrativ-teritorială, dând ca exemple reorganizarea serviciilor judeţene de Ambulanţă şi a direcţiilor judeţene ale Finanţelor Publice. "Ultima găselniţă a fost regionalizarea serviciilor judeţene de Ambulanţă, luate de la judeţe şi duse la regiuni, în şapte structuri regionale, şi reorganizarea Finanţelor tot la nivel regional. După părerea mea, este un stahanovism la nivelul Guvernului, un concurs între ministere, care o face, regionalizarea, mai de baltă", a spus Szabo.

El a adăugat că, în acest fel, în loc ca cetăţenii să aibă cât mai aproape de ei serviciile publice, vor fi puşi pe drumuri spre centrele de regiune. "Dacă vei dori să organizezi o competiţie sportivă, fiind obligat să asiguri prezenţa unui echipaj de ambulanţă va trebui să mergi la Cluj ca să obţii aprobarea pe care până acum o primeai de la Oradea. Dacă trebuie transportat un pacient dintr-un spital din Bihor la Cluj sau la Timişoara, aprobarea tot de la Cluj va trebui s-o ceri. La Finanţe, acelaşi lucru. Pentru că statul nu a ştiut să crească economia, dăm afară oameni pentru că regionalizăm", a spus deputatul UDMR, adăugând: "Guvernul de fapt face disponibilizări, dar şi-a scos acest cuvânt din dicţionar, pentru că disponibilizări făcea numai Guvernul Boc, aşa că face regionalizare".

Re-centralizare

Szabo Odon a acuzat faptul că transformarea unor instituţii şi servicii publice pe criterii "aşa-zis regionale" nu are nicio legătură cu descentralizarea, ci - dimpotrivă - cu centralizarea, deoarece ministerele nu transferă în jos niciuna dintre competenţele sale, ci ia atribuţii de la nivel judeţean pentru a le duce la un nivel superior din punct de vedere administrativ. "Politicile publice ale acestui Guvern sunt politici centraliste. Cum faci regionalizare dacă nu ştii atribuţii care trec de la ministere la regiuni? Arătaţi-mi o singură atribuţie care a trecut de la Ministerul Finanţelor la regiune! Se realizează centralism politic, şi decizia pleacă mai departe de la cetăţean în loc să se apropie de cetăţean", a spus deputatul UDMR. El a concluzionat că "Guvernul trebuie să oprească regionalizarea pe ascuns".

Uniţi pentru Oradea

Tot cu privire la regionalizare, deputatul a afirmat că în această săptămână se vor întruni toţi primarii UDMR din judeţul Bihor, iar conducerea locală a acestei formaţiuni va contacta liderii tuturor celorlalte organizaţii ale partidelor parlamentare, pentru a le cere să se alăture unor acţiuni comune împotriva proiectului regionalizării pe care îl intenţionează Guvernul, în condiţiile în care la începutul acestui an şefii tuturor partidelor au semnat aşa-numita "Declaraţie de la Oradea", prin care s-au angajat să susţină numai acea variantă de regionalizare care va recunoaşte Oradea drept centru de regiune şi să se opună oricărei alte variante de regionalizare.

"În funcţie de cum ne înţelegem cu partenerii, pentru că toţi am semnat Declaraţia de la Oradea, şi nu ştiu unde în ţară a mai fost un asemenea consens, vom decide dacă vom trece la strângere de semnături de la cetăţeni împotriva regionalizării pe care o doreşte Guvernul, sau alte tipuri de acţiuni, pentru ca Declaraţia de la Oradea să fie luată în serios", a spus deputatul UDMR.

Eleganţă vs. stridenţă

Szabo Odon a afirmat că Declaraţia de la Oradea a fost un gest "de eleganţă politică" neluat în serios de Guvern, şi că executivul reacţionează doar la demersuri radicale sau pitoreşti, precum cele ale primarului Constanţei, Radu Mazăre, ori ale fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. "Poate trebuie să dansezi cu gagici la mare, să-ţi pui pene de struţ în spate, să lansezi la Constanţa candidatură la Preşedinţie sau să scrii mare "Bucovina" cu oi pe dealuri, căci se pare că eleganţa noastră nu a avut ecou, şi atunci trebuie să discutăm care sunt metodele prin care la Bucureşti se va lua în serios al şaptelea centru economic al ţării şi faptul că Oradea a fost mereu în istorie, o mie de ani, centru de regiune, cu excepţia a doar doi ani pe vremea lui Carol al II-lea", a spus deputatul UDMR.

Întrebat dacă, pe lângă strângerea de semnături împotriva proiectului de regionalizare conform căruia judeţul Bihor ar urma să fie inclus în Regiunea de Nord-Vest cu centrul la Cluj Napoca UDMR are şi alte ipoteze de lucru, eventual organizarea de referendumuri locale, cum a sugerat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, Szabo Odon a afirmat că se gândeşte inclusiv la adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Judeţean Bihor şi la adoptarea a 101 Hotărâri de Consiliu Local la nivelul celor tot atâtea unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. "Putem să ne gândim şi la o Hotărâre a Consiliului Judeţean care să aprobe Declaraţia de la Oradea din iarnă, sau la 101 Hotărâri de Consiliu Local în acelaşi sens", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
s-a trezit
Nene , 1000 de ani de cand s-au dat jos de pe cai . L-a 1270 de abia daca cunosteau odeonii jud. Mures . Citeste cronicile in latina din manastirile franciscane si dominicane din Italia si Franta si o afli ce genocid s-a inamplat intre 1100 si 1300 in Ardeal si cine impotriva cui la facut . E de trista amintire nene . Esti istoric nerealist .
Postat 27 August 2013, 15:36 de patinezi
@2K13
Pardon, in Jud.Mures nu prea exista unguri, iar maghiarii (secui+tzigani+cativa unguri) sunt ninorirtari reprezentand doar 37 %.
Postat 27 August 2013, 09:14 de Oradean
mah gyozo orban
tu esti tzigan din budapesta aciuat in Romania (Transilvania).
Postat 27 August 2013, 04:40 de via mongolia
Gyozo Orban
Sint sovin de doi bani de la universtitate din scornicesti, sint si tigan nebun din sholdova si imi plac baieti cind sint drogat
Postat 27 August 2013, 00:15 de Gyozo Orban
regionalizare
udmr, trage cu dintii de varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi) aşa zisul partium. Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc. situaţii relatate şi in bihoreanul.
Postat 26 August 2013, 22:59 de 2K13
@ pulimea hună
Actualmente reprezentaţi 20% din populaţie, cu ţigani cu tot. Din ăştia 20% cam jumate sînt pensionari sau altfel de asistaţi social, restul "afacerişti" ce trăiesc de pe o zi pe alta, pe la vulcanizări sau ceva asemănător. Evazionişti în proporţie de cel puţin 75%, nu aţi reuşi să vă plătiţi proprii bugetari BOZGORI. Într-un cuvânt aţi fost şi veţi rămâne, o plagă fetidă, o pacoste, pentru bugetul de stat al României. Mulţi dintre străbunii şi chiar bunicii voştrii, au fost criminali odioşi cu minţi foarte bolnave. Austriecii nu vin în România fiindcă n-au terminat să-şi violeze fiicele şi nepoatele prin beciuri. Aşadar, în următoarea sută de ani, cînd veţi dispărea, în sfărşit, de pe faţa pământului, Transilvania, România şi Europa, vor fi eliberate de infatuarea, megalomania manelistică, nesimţirea, crima şi fărădelegea specifică hunilor
Postat 26 August 2013, 22:43 de Gyozo Orban
Să ne facem că lucrăm. Ep.: Szabo Odon. Again.
1. ”Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, consideră că regionalizarea nu are ca scop descentralizarea serviciilor publice, adică aducerea lor mai aproape de cetăţean, ci dorinţa Guvernului de a face disponibilizări, chiar dacă premierul şi miniştrii nu au curajul să pronunţe acest cuvânt.” - 1.1. O propunere pentru Prim ministrul României şi conducerea USL: Un criteriu obiectiv de disponibilizare a unui angajat al statului român/bugetar: necunoaşterea conformă a limbii oficiale a ţării. Cei care nu ştiu să scrie, să vorbească şi să citească bine româneşte, respectiv nu vor să vorbească româneşte la serviciu, de ce sunt in numar asa de mare in sistemul bugetar românesc? Este timpul ca în anumite judeţe din Ardeal, românii să nu mai fie marginalizați. 2. Oradea merită să fie capitala regiunii Crişana, dar a unei regiuni nesegregată etnic.
Postat 26 August 2013, 22:39 de anonymus
bai kakatule
in primul rand nu sunteti 40%. abia daca sunteti 20% dar si daca ati fi, ce drepturi nu aveti in Romania ??????? aveti toate drepturile, altceva insa nu aveti si nu veti avea nici daca pieriti cu totii..... kakatuk de ungarria mare ! incepeti conflictul kakatilor si unul nu ramaneti in vata !!!!!!! scapam Europa de ciuma ungurreasca iredentista ! mars in asia, kakatilor !!!!!!!!!!!! TRAIASCA TRIANONUL !!!!
Postat 26 August 2013, 22:22 de @david si restul k h
@VALHALA-ASGARD
DAR NICI ROMANII SA INVETE UNGURESTE,,MAI ALES BUGETARII SPAGARII SI CEI CARE AU POSTURI PRIMITE DE LA PCR (PILE-CUNOSTINTE-RELATII),REGIONALIZAREA VA FII TRIANONUL ROMANIEI LA ORDINUL FMI EXECUTAT DE GUVERN,IN EUROPA NU EXISTA INCA O TARA CA ROMANIA BOGATA IN RESURSE NATURALE CARE VA FII STAPINITE DE MARILE PUTERII ECONOMICE DIN UE,IN VIITOR GRANITA SCHENGEN VA INCEPE PE LA BRASOV, IN ARDEAL LIMBA NEOFICIALA VA FII GERMANA, IN TOATE POSTURILE DE GUVERNARE VOR FI PERSOANE DIN AUSTRIA,
Postat 26 August 2013, 21:44 de LINK
.
pentru tiganii de romani care nu accepta ungurii. Obisnuitiva ca sunt 40% maghiari in Oradea si ca avem un cuvant de spus atunci cand vine vorba de orasul acesta. Daca nu va convine, mutativa in oltenia, la neamurile voastre de tigani
Postat 26 August 2013, 21:32 de David
Obiectiv al guvernului de la budapesta:
Crearea pe teritoriile Romaniei, Slovaciei si Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate institutiile necesare, de la gradinite si pana la autoguvernarile de rigoare” (citat din viktor orban) si de marcare politica si culturala a acestor enclave. Astia nu vor sa vorbeasca romaneste nici acum ! Atentie romani ! pt 2K13, de acord 100% !
Postat 26 August 2013, 19:45 de Valhalla-Asgard
Să nu rămână la Oradea decât ăia pe care i-am botezat eu !?!
Restul să-i ia Clujul, să-i umilească şi să-i trimită la munca câmpului.
Postat 26 August 2013, 19:23 de Hope
regionalizare
udmr, trage cu dintii de varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc. situatii relatate si in bihoreanul.
Postat 26 August 2013, 19:12 de 2K13
.....
Ce vrei redistribuitule ? Nu te mai agita cu Pârţium, că nu iese nimic. Voi nu plătiţi impozite cît ar fi necesar să vă autosusţineţi bugetarii huni.....Deocamdată noi vă plătim salariile, faliţi asiatici, bleahhh !!!
Postat 26 August 2013, 19:04 de deceneu
udemeristi disperati
astia-s disperati pt ca nu-si pot impune varianta lor cu 16 regiuni. nu pot realiza enclavizarea ungurimii.
Postat 26 August 2013, 18:55 de mda
mars!
mergeti in ungaria sa faceti partium si alte enclavizari etnice!
Postat 26 August 2013, 18:20 de citizen
dar nici nu i mai IMBUIBAM ca nu ne obliga nici o LEGE
BOC a sustinut REFORMA dar bietele OITE umblau dupa FUNCTII, uite ca si PONTA este OBLIGAT sa faca REFORMA ca sa intervina SCHIMBAREA .ASA nu mai putem , fie va mila, fie va mila ca si noi vrem sa mancam ! TRANTORUL nu va munci asta e clar dar nici nu i mai IMBUIBAM ca nu ne obliga nici o LEGE , nici macar EUROPEANA ! Sunt deacord sa le asiguram hrana ca asta e viata dar nu sa i IMBOGATIM INJUST ca suntem prosti. CATI bani baga in buzunare un manager de proiecte si de ce ?
Postat 26 August 2013, 17:38 de dar nici nu i mai IM
de ce va temeti ca nu mai sunteti INTRETINUT de POPOR ?
dar care ar fi PROBLEMA noastra daca ar mai veni altii ca oricum cei actuali nu fac NIMIC pozitiv? de ce va temeti ca nu mai sunteti INTRETINUT de POPOR ? Cetateanul fara loc de munca de anii de zile cum poate accepta acest COSMAR si voi cu burtile pline nu mai puteti de NEMUNCA, RUSINE ! TOTI trebuie schimbati si TINERI la MUNCA nu comisionari in DROGURI , prostitutie , rusine sa va fie ! Ce modele sunteti voi pentru copii vostri daca AU, AU, AU , ce sunt astea la LOPATA daca trebuie ! TOT timpul se certa , isi fac REPROSURI ca munca o FACE SATAN ! PARINTII si bunici MUNCEAU nu stateau in BARFA ca babele .
Postat 26 August 2013, 17:34 de La munca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON