URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2015, 17:00

Război la ultima dezbatere în dosarul lotului "Govoreanu", acuzat de o fraudă de 22,5 milioane de euro: fondatorul Trei G, amendat pentru recuzări în serie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bătălie în toată regula, luni după-amiază, la ultimul termen de judecată al procesului deschis în 2011 de procurorii DNA Oradea pentru "lotul" Govoreanu, cuprinzând 8 oameni de afaceri acuzaţi că au creat un carusel evazionist prin care au provocat o pagubă de 22 milioane de euro în dauna bugetului de stat, constând în TVA pentru tranzacţiile intracomunitare efectuate.

Caracatiţa

Concret, procurorii DNA susţin că Ion Govoreanu, acum închis pentru o altă fraudă, a coordonat, direct sau prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, activitatea mai multor societăţi comerciale care au simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei societăţi comerciale aflate în insolvenţă controlate de Govoreanu: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL.

În realitate, conform anchetei, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă. Introducerea în circuitul comercial a firmelor în insolvenţă şi a firmelor tip "bidon" era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate. În acest fel, se crea posibilitatea eludării plăţii TVA şi a impozitului pe profit către stat, prin neînregistrarea totală sau parţială a operaţiunilor efectuate şi prin nedeclararea activităţilor şi a obligaţiilor de plată aferente.

Procesul grupării s-a întins mai bine de 4 ani, timp în care instanţa a reaudiat toţi inculpaţii şi martorii şi - la solicitarea avocaţilor părţilor, care contestau valoarea pagubei şi sperau că vor reuşi să o reducă - a dispus efectuarea unei expertize contabile al cărei rezultat a sosit abia după 3 ani, în martie 2014, fără să schimbe datele problemei. Potrivit surselor BIHOREANULUI, paguba iniţială de 22,5 milioane de euro a fost confirmată de experţi.

Proces tărăgănat

În final, după 4 ani de amânări şi tărăgănări, la începutul lunii august, judecătorul investit cu soluţionarea cazului a decis să pună capăt procesului, stabilind termene de judecată tot la 3 zile, ultimul fiind luni după-amiază, de la ora 14.

La acest termen, nu mai puţin de patru avocaţi l-au reprezentat pe patronul Trei G, Ion Govoreanu, între care şi celebrul Gheorghiţă Mateuţ, cel care l-a apărat şi pe milionarul Dan Voiculescu. Cu toţii au încercat să oprească din nou procesul: au cerut ba o nouă expertiză, ba reaudierea tuturor martorilor şi inculpaţilor din dosar pe motiv că judecătorul era unul nou - după ce magistratul investit iniţial cu soluţionarea cazului a avansat la Curtea de Apel - şi deci nu ar fi la curent cu dosarul.

Când toate solicitările le-au fost respinse, avocaţii au venit cu o nouă găselniţă: judecătorul ar fi orientat clar spre o soluţie de condamnare, motiv pentru care l-au recuzat, chiar în două rânduri, până când completul care le-a analizat cererile a decis să-l amendeze pe clientul lor cu 2.000 lei pentru exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale.

În final, spre miezul nopţii de vineri, când toate chichiţele avocăţeşti s-au epuizat, judecătorul a declarat dezbaterile închise şi a cerut avocaţilor şi reprezentantului DNA să-şi prezinte pledoariile de final. Ultimul cuvânt a fost al milionarului Ion Govoreanu, care s-a declarat nevinovat, la fel ca şi doi dintre directorii săi, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, în timp ce restul inculpaţilor şi-au recunoscut faptele.

Verdictul se va da abia peste două săptămâni şi nu va fi unul final, căci părţile vor avea posibilitatea să atace sentinţa la Curtea de Apel Oradea.

Condamnare după condamnare

Ion Govoreanu, 46 de ani, a fost pus sub învinuire în noiembrie 2010 de procurorii DNA Oradea şi arestat o jumătate de an mai târziu de Tribunalul Bihor alături de Mihai Sorin Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, pentru fapte de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor.

Anul trecut, milionarul a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi încarcerat pentru tranzacţii ilicite cu zahăr în perioada 2004-2005, făcute pe o firmă înfiinţată în comuna Vadu Crişului, For United SRL. Prin firma respectivă, Govoreanu importa zahăr pentru producţia de "Zaharom", zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao, pe care însă în realitate doar îl ambala şi îl vindea în magazine. Paguba în respectivul caz s-a ridicat la 1,4 milioane lei.

Citiţi întreaga poveste despre "caracatiţa" lui Govoreanu în articolul: Lotul "Govoreanu", trimis în judecată. Prejudiciu: 22,5 milioane de euro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON