URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2015, 18:19

Primăria introduce "taxa de stâlp"! Proprietarii de reţele vor datora o taxă anuală între 2,5 şi 25 lei pe metrul liniar de cablu

Atârni cabluri prin oraş, plăteşti! Primăria vrea să introducă începând din cea de-a doua parte a anului o taxă pe seama proprietarilor de reţele electronice.

Noua obligaţie fiscală face parte integrantă din regulamentul privind condiţiile de instalare a reţelelor de comunicaţii electronice şi modul de utilizare partajată a canalizaţiilor tehnice care va fi supus de municipalitate dezbaterii publice pe data de 16 martie.

Potrivit iniţiatorilor, regulamentul are ca scop accelerarea procesului de strămutare de pe stâlpi şi faţade în subteran a reţelelor electronice deţinute de operatorii de telefonie, internet, electricitate şi altele.

"Prin acest regulament, care este rezultatul unei munci de echipă, ne dorim să dezvoltăm reţelele subterane în municipiu, astfel încât tot ce e disponibil în subteran să fie utilizat partajat", a spus city-managerul Eduard Florea.

Astfel, deţinătorii de reţele vor fi determinaţi prin nivelul taxelor să investească în canalizaţii tehnice, după modelul RCS&RDS care construieşte deja 150 de kilometri de canal subteran. Dacă taxa anuală pentru metrul liniar de reţea va fi de 2,5 lei, taxa pentru reţelele atârnate pe faţade şi ziduri de sprijin va fi de 5 lei, iar pentru cele puse pe clădirile din centrul istoric va fi de 25 lei.

La avizarea lucrării investitorul va fi obligat de municipalitate să îşi supradimensioneze capacitatea canalului tehnic pentru a putea găzdui reţelele tuturor operatorilor care au cabluri în zonă în schimbul unei chirii. Eventualele dispute cu privire la cuantumul chiriei vor fi arbitrate de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Ca un prim pas, proprietarii de reţele vor fi obligaţi să predea municipalităţii un inventar cu toate reţelele deţinute pe raza municipiului. Reţelele nedeclarate descoperite cu ocazia unor lucrări vor fi considerate abandonate.

Companiile care şi-au amenajat canale tehnice vor fi obligate să notifice municipalitatea cu privire la existenta acestora în termen de 30 de zile iar firmele care au reţele în zonă vor fi obligate să le coboare în subteran în termen de 90 de zile.

Începând cu data de intrare în vigoare a regulamentului municipalitatea nu va mai aviza nici măcar lucrări de modernizare a reţelelor aeriene în centrul istoric sau pe străzile principale, cu atât mai puţin montarea de noi reţele.

Vezi o sinteză a regulamentului privind reţelele de comunicaţii, în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Banii nu merg la primărie ci la RCS&RDS !!!
Concesionarul plăteşte o taxă pe acest tip de infrastructură către municipalitate, fiind o hotărâre dată deja de către consiliul local ... mai departe, ceilalţi operatori plătesc către concesionarul RDS&RCS !!!
Postat 24 Februarie 2015, 13:36 de WinDos
Sa ne râdem decât cu Eduard Agustin Florea
"retele aeriene se vor accepta decat..."!(Jurnal DIGI Oradea/ora 21,00/23.02.2015). GRAMATICA A LA SORBONICA LUI...BOLOS! CORECT: în construcții afirmative se folosește DOAR, iar în construcții negative se foloșeste decât.
Postat 24 Februarie 2015, 00:40 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON