URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2016, 13:33

Pasztor Sandor se laudă cu 10 proiecte în primele 100 de zile de la preluarea şefiei judeţului Bihor: de la finalizarea Muzeului la studii pentru ciclo-piste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, este mândru de realizările primelor 100 de zile de mandat, prezentate în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni la sediul UDMR Bihor, loc ales, spune el, "pentru că de aici am pornit, aici am făcut promisiunile în campanie".

O nouă strategie

Primul lucru cu care Pasztor se mândreşte este înlocuirea proiectului strategic finanţabil prin Programul Hu-Ro ce prevedea, între altele, modernizarea drumului Şuştiu-Moneasa, dar şi realizarea a două centre Salvamont în Munţii Apuseni, cu unul bazat pe patru "piloni" şi în care componenta forte va fi "creşterea capacităţii Centrului Oncologic" din Oradea prin achiziţia unui al doilea accelerator liniar de particule, dar cu păstrarea celor două centre Salvamont în munţi.

Al treilea "pilon" al proiectului, spune Pasztor, este implementarea unui sistem de telemedicină în spitalele din Salonta, Marghita şi Beiuş, iar cel din urmă dotarea cu simulatoare şi alte echipamente a Facultăţii de Medicină. În total, a spus Pasztor, valoarea estimată a proiectului este de circa 11-12 milioane euro, finanţarea urmând să fie obţinută prin Programul de Colaborare Transfrontalieră Ro-Hu.

În condiţiile în care vechiul proiect a fost adoptat prin vot în mandatul predecesorului său, Cornel Popa, Pasztor a spus că a obţinut "consensul" din partea celorlalţi factori implicaţi şi că, dacă va fi nevoie, "şi cred că va fi nevoie", noul proiect va fi adoptat tot prin Hotărâre a Consiliului Judeţean.

Muzeu, Aeroport, transport judeţean...

Tot ca realizări personale, Pasztor a prezentat reluarea lucrărilor pentru amenajarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor după un blocaj de 6 ani, astfel încât acesta va fi redeschis cel mai probabil în primăvară, parţial, şeful CJ adăugând că a lansat o licitaţie şi pentru achiziţia unui nou mobilier, lucrând în paralel la un studiu de fezabilitate pentru ca mobilierul special să fie achiziţionat, tot prin licitaţie, cu circa "6 sau 7 milioane euro", prin fonduri UE.

În ce priveşte Aeroportului, şeful CJ a afirmat că a preluat şi finalizat discuţiile cu companiile, deja începute la instalarea sa în funcţie, iar acum - prin anunţatele curse externe şi interne - Aeroportul a devenit "viabilizat", existând posibilitatea ca anul viitor să mai fie anunţate şi alte curse.

De asemenea, Pasztor a spus că a declanşat o strategie pentru transparentizarea transportului public de persoane în judeţ, în sensul montării de dispozitive GPS pe autobuze, dar şi implementării unui sistem de e-ticketing.

Studii pentru viitor

Preşedintele CJ a arătat, totodată, că a dispus elaborarea unor studii de fezabilitate şi pentru construirea în toate oraşele judeţului a unor bazine de înot, care vor costa între 500.000 şi 600.000 euro fiecare, urmând să se găsească şi soluţii de finanţare, iar după construirea acestora fiecare primărie de oraş le va prelua şi va cheltui circa 5.000 euro lunar pentru întreţinerea lor.

În aceeaşi serie, Pasztor a inclus alocarea a 30.000 lei din fondurile CJ pentru întocmirea a două studii de fezabilitate pentru velo-piste în nordul şi sudul Oradiei, după cum a promis în campanie, dar şi a unei alte sume, neprecizate, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru centura Salontei, sursele de finanţare pentru cei 9,5 km de şosea urmând să fie "identificate" ulterior.

"Nu mai este sanatoriu"

În fine, Pasztor a subliniat că a reuşit să încheie un contract pentru ca imobilul Policlinicii Mari, aflat în litigiu cu un ordin călugăresc al Episcopiei Romano-Catolice, să fie învelit în plasă şi boschetarii care îşi făceau veacul acolo să fie evacuaţi. În această privinţă, UDMR-istul a afirmat că dacă procesul va fi câştigat de CJ, are "idei ce să facem", precizând că se referă la un plan vechi de mulţi ani ca în această clădire să fie mutate mai multe instituţii subordonate pentru care în prezent CJ plăteşte chirii destul de însemnate.

Tot ca realizare personală, Pasztor a afirmat că a convins Primăria comunei Câmpani să cedeze un teren de 1.000 mp pentru realizarea unui proiect de aproape 300.000 franci elveţieni, derulat de mai mulţi ani în cooperare cu autorităţile elveţiene din cantonul St Gallen, în vederea construirii unui centru pentru pregătirea personalului Salvamont.

"Deja se vede că judeţul are o altă viteză, nu se mai poate spune, cum a spus presa, că este sanatoriu la Consiliul Judeţean. Cred că am trecut peste vârful muntelui şi am ajuns într-o parte din care nu se mai pot întoarce lucrurile", a  concluzionat şeful CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@bihorel şi bihorenii
Vă rog să instituiţi o tombolă cu premii, pentru cele mai reprezentative 5 locuri pe care să-şi afişeze numele (din banii cotizaţi de noi evident) şi (mă scuzaţi) muianul, marele preşedinte al CJ Bihor: Păstor Alex, cel ales cu largul concurs al psd şi implicit cu oblăduirea lui Dragnea Liviu, preşedintele condamnat pentru fapte penale al puilor lui ilici. Propunerea mea: 1. Pe ruinele fostei uzine Înfrăţirea (zona caufland pe acolo) 2. Policlinica pansată din centru, (str. Republicii, pt. marghitanieni) 3. Fosta fabrică Alumina (Gyozo Orban ♡ Vladimir Vladimirovicsi Putin) 4. La sensul girator din apropierea limitei administrative dintre Oradea şi Sânmartin 5. Fosta fabrică de aragaze "Metalica" de pe str. Sovata, dacă aprobă dnu. Mircea Bihorel, bunînţeles :) Mulţumesc şi spor la propuneri inspirate.....
Postat 24 Octombrie 2016, 19:20 de Vlaicu
policlinica
pe cladirea fostei policlinici ar putea sa puna un poster mare cu numele conducatorului iubit al CJ...totusi pana la urma a ramas numele individului pe acele postere...s-au a realizat penibilul situatiei ?
Postat 24 Octombrie 2016, 15:59 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON