URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2013, 13:25

Oradea a atras, în 2012, peste 320 de milioane de euro din fonduri europene

În medie, în 2012, fiecare din cei 14 angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primăria Oradea a contractat pentru oraş 4,5 milioane de euro, prin proiecte.

Aşa arată datele statistice prezentate marţi, într-o conferinţă de presă, de viceprimarul Mircea Mălan şi şeful DMPFI, Marius Moş, când s-a făcut public raportul de activitate al Direcţiei pentru anul trecut, dar şi ideile de proiecte pentru următorul ciclu bugetar.

Bani pe toate sectoarele

În 2012, portofoliul DMPFI a cuprins 79 de proiecte în diferite stadii de implementare, adică în regătire, în evaluare, în implementare ori finalizate, valoarea cumulată a acestor proiecte fiind de 322 milioane de euro. Din această sumă, 73%, adică 235 milioane de euro reprezintă proiectele în stadiu de implementare, în timp ce proiectele încheiate anul trecut au avut o valoare de 8,7 milioane de euro.

Cel mai mare proiect în implementare în 2012 este realizarea drumul expres care va lega cartierele Velenţa de Oncea cu trecere prin strada Ecaterina Teodoroiu, cu o valoare de 13 milioane de euro. Din proiectele contractate în 2012, cel mai mare este cel ce vizează valorificarea energiei geotermale cu pompe de căldură la asociaţiile de proprietari din Nufărul (64 milioane de lei), iar dintre proiectele încheiate anul trecut, cel mai mare a fost cel de reabilitare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, din Ioşia (1 milion de euro).

Mai buni decât Clujul

Ca să demonstreze eficienţa DMPFI, Moş a prezentat şi situaţia banilor atraşi în comparaţie cu municipiile reşedinţă din judeţele vecine. Pe linia transfrontalieră, Bihorul a atras 70% din fondurile pentru infrastructură de afaceri, 57% din banii pentru sănătate şi 41% din fondurile pentru infrastructură rutieră.

Deşi municipiului Cluj-Napoca, ca pol de dezvoltare, i s-au alocat automat peste 80 milioane de euro, în timp ce - pentru fiecare finanţare atrasă - Oradea a concurat cu proiectele celorlalte judeţe, oraşul de pe Criş e pe primul loc în clasamentul oraşelor din regiunea Nord-Vest vizavi de banii atraşi la începutul anului 2013. Oradea a obţinut cu 50 milioane de lei mai mult decât Cluj Napoca, respectiv cu 228 de milioane mai mult decât Bistriţa. "Asta înseamnă că Primăria Oradea poate să câştige bătălia absorbţiei fondurilor europene chiar dacă nu e centru de dezvoltare", a spus Mălan, făcând referire la varianta regionalizării în care Bihorul ar avea "capitala" la Cluj.

Pe sub Centrul Civic

În următorii ani, conducerea oraşului doreşte să asigure finanţarea proiectelor importante tot cu bani europeni. "Suntem hotărâţi să valorificăm la maxim această oportunitate", a spus viceprimarul.

În acest context, a prezentat şi câteva idei de proiecte ce ar putea să se concretizeze în următorii ani: asigurarea utilităţilor în Parcul Eurobusiness 2, amenajarea celui de-al treilea Parc Industrial în locul fostului CET 2, dar şi amenajarea unui pasaj subteran în Centrul Civic. "Cei care trec peste Podul Dacia dinspre Magheru ar putea să intre în acest pasaj subteran, care să aibă ieşire undeva în faţa Pieţei Cetate, urmând ca suprafaţa aferentă Parcului 1 Decembrie să fie transformată în pietonal, pentru a oferi acces pietonal în Cetate", a explicat Mălan.

Nu e exclusă nici reabilitarea podurilor Ferdinand şi Dacia cu bani europeni, dar nici transformarea podurilor pietonale din centrul oraşului (Intelectualilor şi podul de la Centrul de Calcul) în poduri rutiere, prin extindere, viceprimarul precizând, totuşi, că acestea sunt doar "nişte idei".

Tot o idee este şi reabilitarea clădirii Primăriei Oradea, care are nevoie de intervenţii pentru a deveni mai eficientă din punct de vedere energetic, mai precis pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere pe timp de iarnă.

Dintre proiectele europene aflate în derulare, anul acesta vor începe lucrările propriu-zise la schimbarea celor 17 kilometri de magistrale de termoficare, la reabilitarea Pieţei Unirii, la drumul expres, Piaţa Rogerius şi Dealul Ciuperca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
desinformati !
Toasa tontorean, nu desinformati. Daca atatia bani vine de la ue de ce primaria imprumuta zeci si sute de mil de euro ca CEAUSESCU a lasat tara cu bani si acum tot imprumutam ca e moda cu imprumutatul. Am votat pe don ilie da cred ca el se linge din banii oradenilor si nu ne da ulei si faina.
Postat 13 Februarie 2013, 20:50 de anticomunistul
@gyorgy tozser
Ce tampenii spui omule!!! Podul de peste Crisul Repede, daca te referi la cel din Dragos Voda, trebuia executat de Macio nu de primarie.Celelalte proiecte au deja finantare doar sa vina primavara.In ceea ce priveste drumul expres, s-a urmarit in mod inteligent reabilitarea str Ecaterina Teodoroiu din fonduri europene.Adica va fi cam tot la fel fara sa fie un drum de mare viteza cum cred unii.
Postat 13 Februarie 2013, 12:53 de Boom
Prea frumos!
Prea frumos ca sa fie adevarat.Disraeli spune ca exista 3 feluri de minciuna:1)Minciuna simpla;2)Minciuna sfruntata;3)Statistica.....Pe la-nceput de articol e notat "asa arata datele statistice..."Asa-i ca-n octombrie (Anno Domini 2012) s-a promis predarea podului rutier de peste Crisul Repede? Chestiile astea scartaie din cifre,dar si put.
Postat 13 Februarie 2013, 08:24 de gyorgy tozser
In curand o sa beliti altceva
Pai daca sunteti buni de ce mama dracului beleste primaria locuitorii orasului cu impozite de neam prost ????
Postat 12 Februarie 2013, 20:23 de Oradean
:)
Sper ca in 2013 sa dublati sau sa triplati absortia fondurilor europene.
Postat 12 Februarie 2013, 18:53 de doggy_c
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON