URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2017, 18:20

Ce planuri are Bolojan pentru centrul Oradiei: Din vară ar putea începe lucrările pe strada Vasile Alecsandri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această vară vor începe lucrările la transformarea străzii Vasile Alecsandri în zonă pietonală, urmând ca anul viitor acelaşi lucru să se întâmple în Piaţa Ferdinand şi pe strada Aurel Lazăr, a anunţat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, acesta a spus că municipalitatea vrea să aducă firme specializate care să investească în construcţia de parcări în oraş, pe care apoi să le administreze.

Licitaţie pentru Alecsandri

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Bolojan a vorbit despre faptul că amenajarea unui centru istoric european este o prioritate în Strategia de Dezvoltare a Oradiei, document care va fi supus aprobării consilierilor locali pe 25 mai.

"Oradea trebuie să aibă un centru istoric european, în care să fie descurajată circulaţia maşinilor şi încurajată circulaţia pietonală, astfel încât oamenii să aibă toate condiţiile să socializeze, să stea la terase, să se plimbe în linişte, să circule cu bicicleta, bucurându-se de frumuseţile oraşului", a spus primarul.

În acest sens, edilul a enumerat câteva dintre proiectele municipalităţii şi stadiile în care se află acestea. Până săptămâna viitoare, de pildă, va fi publicată în SEAP licitaţia lucrărilor care vizează transformarea străzii Vasile Alecsandri în arteră pietonală.

Potrivit lui Bolojan, primele săpături ar urma să înceapă chiar în această vară şi, dacă nu există probleme sau contestaţii, urmează să fie finalizate anul acesta.

Tot pe strada Vasile Alecsandri sunt în curs mai multe licitaţii pentru reabilitarea faţadelor, o parte fiind realizate în parteneriate de tip public-privat, iar celelalte de proprietarii clădirilor.

Ferdinand şi Lazăr, pentru plimbări

Un alt proiect mai vechi al municipalităţii va fi pus în practică în curând. Este vorba despre transformarea în zonă pietonală a Pieţei Ferdinand şi reabilitarea zonei din spatele Teatrului Regina Maria.

"Ne propunem până în toamnă să avem indicatorii aprobaţi, iar în primăvară să începem lucrările. Un proiect important aici este reabilitarea clădirii Filarmonicii şi sper să existe implicarea Consiliului Judeţean în acest sens", a adăugat primarul.

De asemenea, şi strada Aurel Lazăr va deveni pietonală, astfel încât de pe strada Republicii să se poată ajunge la Cetatea Oradea şi pe varianta mai scurtă, pe pasarela pietonală din apropierea Parcului Libertăţii. Lucrările pe Aurel Lazăr ar putea să înceapă în primăvara anului 2018.

Reabilitări şi muzee

În aceeaşi conferinţă, Ilie Bolojan a vorbit şi despre importanţa reabilitării clădirilor din zona centrală. "În zone precum  Republicii – pietonal, strada Independenţei, Parcul 1 Decembrie, se lucrează la mai multe studii de fezabilitate de reabilitare a clădirilor. Venind dinspre Facultatea de Medicină spre centru, ne dorim ca, odată cu finalizarea parcării din strada Independenţei, să avem toată zona funcţională şi totul să arate bine", a spus edilul.

Acesta a precizat că municipalitatea lucrează şi la obţinerea finanţărilor pentru reabilitarea bastioanelor Cetăţii, precum şi că la finalul lunii iunie va fi lansată licitaţia pentru reabilitarea Casei Darvas La Roche, care va deveni Muzeu Art Nouveau.

Pe fonduri europene sau de la bugetul local se va realiza - în anii următori - şi Muzeul Masoneriei, iar din bani de la bugetul local va fi reabilitată sinagoga de pe strada Primăriei.

Vorbind  despre zona centrală, edilul a spus că lucrările din Pasajul Vulturul Negru – care trebuiau finalizate deja – vor fi gata "în câteva zile".

De asemenea, Bolojan a spus că urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Ape Crişuri pentru începerea unei colaborări în sensul consolidării şi reabilitării malului stâng al Crişului Repede, între Podul intelectualilor şi fostul Centru de calcul.

Fără parcări pe şosele

Pentru ca centrul oraşului să fie unul dedicat pietonilor şi recreerii, municipalitatea are în plan amenajarea unor parcări în afara carosabilului şi, în paralel, desfiinţarea celor de pe şosele.

Parkingul de pe strada Independenţei – ale cărui lucrări au fost amânate şi tergiversate – va fi gata probabil anul viitor, iar primarul a menţionat în treacăt că acolo a fost schimbată firma proiectantă.

"Suntem în stadiu de avizare a documentaţie pentru parkingul de la fosta bază Voinţa şi ne pregătim să aducem la zi studiile de fezabilitate pentru parcarea din curtea Primăriei, să aibă o ieşire şi spre Tudor Vladimirescu. De asemenea, o parcare va fi şi pe strada Braşovului, lângă magazinul Crişul", a arătat edilul.

Bolojan a spus că face demersuri pentru a ademeni firme importante de parcări din Europa să investească în construcţia acestora în Oradea, ca apoi să le şi administreze.

"Căutăm o formulă să aducem unul dintre marii operatori de parcări europeni, APCOA, Interparking sau Vancy, să investească în această zonă de parcări", a spus primarul. În schimb, acesta a ţinut să precizeze că, dacă acest lucru se va întâmpla, politica tarifară ar fi stabilită tot de Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Te cred, nea ilie toţi minţim...
... dar nu toti uitam! Un exemplu: eBihoreanul, 06.12.2016, titlu ,,S-a schimbat legea: Viceprimarul Mircea Mălan promite finalizarea drumului rapid până în mai 2017". "Până în luna mai 2017, drumul expres va fi finalizat astfel încât el să îşi poată îndeplini până la capăt rolul pentru care a fost gândit şi executat [...] Finalizarea este este posibila după ce, în ultima ședință din noiembrie, Guvernul a modificat Ordonanţa de Urgenţă 83 din 2016, oferind administraţiilor locale posibilitatea de a închiria fără licitaţie, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, astfel de amplasamente pentru proiecte de interes public. Modificările prevăd că în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare se interzic construcţiile (lucru precizat şi înainte), însă cu excepţia proiectelor de infrastructură publică - pentru care s-a emis aviz favorabil de către Ministerul Transportului - care nu pun în pericol siguranţa circulaţiei. Mircea Mălan a afirmat că, având în vedere modificarea normativelor, municipalitatea va face în zilele următoare demersuri pentru închirierea celor 660 de metri necesari finalizării drumului expres." Si pot s-o tin asa cu exemple de acest gen mult si bine!
Postat 17 Mai 2017, 08:56 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON