URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 FEBRUARIE 2018

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Doi orădeni au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de terenul lor după bunul plac. S-a demonstrat că atunci când mergi la Primărie pentru o autorizaţie de construcţie nu trebuie să donezi o porţiune din terenul de la drum. Metoda e cel puţin neelegantă, ca să nu spun incorectă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, deşi nu are nici "calitatea" de orădean şi nici titlurile universitare ale predecesorului, merită privită cu încredere: e un om care a adoptat un copil şi un profesionist care a transformat un spital judeţean într-un aşezământ onorabil fără să aştepte bani din cer. Mai ales, însă, şi-a început mandatul cu un diagnostic onest, fără de care nu poate fi iniţiată nicio terapie: sistemul sanitar trebuie orientat rapid spre pacient.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Oul era proaspăt şi bun, făcut de o găină de la ţară, hrănită sănătos, de abia aşteptam să merg să-l cumpăr şi să-l sacrific în tigaie. Domniţa era, de fapt, o tânără şi simpatică doamnă, tot de la ţară, care recolta oul din cuibarul de acasă şi mi-l aducea într-o piaţă din Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Incidenţa cazurilor de autism şi îngrijorarea publică recentă cu privire la acesta au dus la realizarea tot mai multor studii menite să înţeleagă această afecţiune şi - eventual - să poată trasa paralele cu bolile mintale mai cunoscute (precum schizofrenia sau tulburarea bipolară I). Este cunoscut faptul că autismul, schizofrenia şi tulburarea bipolară I împart unele caracteristici comportamentale precum stări agresive, iritabilitate şi probleme de fluenţă a limbajului. De câţiva ani s-a descoperit că cele trei au şi expresii genice similare.
29 Aprilie 2010, 00:00

Hârtoape de lux: Selina, niet!

Hârtoape de lux: Selina, niet! EPOCA DE PIATRĂ. Plombările făcute în ultimele două luni pe străzile din Oradea n-au rezistat nici măcar până la recepţia lucrărilor. Deşi se mândreşte cu cele mai moderne utilaje, Selina lucrează tot cu roaba şi lopata, şi nu-i ies chiar toate. După ce a fost atacat că l-ar favoriza, primarul Ilie Bolojan (foto) îi arată constructorului Beniamin Rus cartonaşul galben
Hârtoape de lux: Selina, niet! AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ! La doar câteva săptămâni de la plombările făcute de firma Selina pe Bulevardul Ştefan cel Mare gropile au reapărut în carosabil. Şoferii se plâng că plombele au fost puse în bătaie de joc, iar asfaltul se desprinde la prima ploaie, lăsând loc unor noi crevase
Hârtoape de lux: Selina, niet! Începute încă din iarnă, lucrările la scuarul din Bulevardul Dacia s-au extins până în Şoseaua Borşului. Costurile au crescut de la 200.000 lei, cât era anunţat iniţial, la 920.000 lei, prin adăugarea de noi lucrări, acordate prin atribuire directă. Acestea cuprind refacerea bordurilor, amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia cu strada Carpaţi, montarea unei instalaţii de irigare şi plantarea de iarbă, arbuşti şi arbori
Hârtoape de lux: Selina, niet! Dacă sâmbăta trecută angajaţii Selina făceau plombări pe Aleea Gojdu, în cursul acestei săptămâni vor interveni pe Şoseaua Borşului, Ecaterina Teodoroiu, Făcliei, Marius Cosma şi Piaţa Creangă. După care vor începe înlocuirea plombelor puse în martie, dar deja distruse...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ar fi ciuperci, ar mai fi o scuză. Dar sunt gropi, şi tot se înmulţesc cu fiecare ploaie! Şoferii orădeni se plâng că plombele din carosabil se dizolvă în apă de parcă Selina ar asfalta cu sare.

"Pe Meşteşugarilor au acoperit gropile în martie şi deja plombele se desprind. La fel se întâmplă şi prin Rogerius şi Nufărul", spune un taximetrist revoltat. Dată fiind calitatea proastă a plombărilor, Primăria a refuzat, în premieră, plata lucrărilor, în valoare de circa o jumătate de milion de lei. Până vor fi făcute bine!

Din lac în puţ

07 leontin patcas.jpgFirma Selina, care şi-a adjudecat prin licitaţie, pentru patru ani, întreţinerea străzilor din Oradea, a început pe 15 martie, la comanda municipalităţii, plombările pe 140 de artere. Acum poate relua lucrul de la capăt. Şoferii se plâng că munca a fost de mântuială, fapt confirmat şi de angajaţii Primăriei. "Pe străzi ca Sovata, Ştefan cel Mare, Meşteşugarilor, în pieţele Ferdinand, Independenţei sau Gării, am găsit plombe care deja se desprind. Pentru că groapa nu a fost bine tratată cu emulsie, roţile scot plomba din loc", spune Leontin Pătcaş (foto), şeful Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul municipalităţii.

Inginerul susţine că plombele sunt făcute prost inclusiv acolo unde au rezistat traficului. "Nu s-a respectat planeitatea carosabilului şi în locul gropii a apărut un dâmb. Când treci cu maşina peste el te scutură", zice Părcaş. Asta în timp ce, conform nu doar contractului, dar şi bunului-simţ, plombările trebuie făcute astfel încât carosabilul să rămână uniform!

Plombări pe (bază de) apă

07 mircea ghitea.jpgMircea Ghitea (foto), directorul tehnic al Primăriei, spune că toate plombările făcute de Selina sunt garantate şase luni, iar dacă se distrug în acest timp firma trebuie să le refacă pe cheltuiala proprie, după care se acordă un nou termen de şase luni. Dar plombele puse în martie nu au rezistat nici o lună!

Directorul crede că asfaltul se desprinde pentru că a fost pus pe ploaie. "Probabil după ce a adâncit groapa prin frezare constructorul a pus mixtura direct în apă, iar asfaltul, care vine la 150 de grade Celsius, s-a întărit şi n-a mai făcut priză cu stratul-suport". Asta nu e însă o scuză! "Selina nu ne-a trimis încă situaţia de lucrări, dar la recepţie tot ce nu va fi conform contractului va fi refuzat de la plată", promite Ghitea.

Conform evidenţelor municipalităţii, lucrările comandate până acum, se ridică undeva la o jumătate de milion de lei. Bani, nu glumă!

"Nu plătim!"

07 ilie bolojan.jpgContactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan (foto) spune că deja a şi atenţionat constructorul despre calitatea proastă a lucrărilor.

"Săptămâna trecută i-am sunat, pe rând, pe toţi cei care conduc Selina şi le-am spus clar că nu vom plăti nimic câtă vreme lucrările nu sunt bine făcute", susţine Bolojan.

Primarul crede că, dat fiind frontul mare de lucru, firma nu şi-a verificat capacitatea de desfăşurare a lucrărilor. Bolojan spune că a notificat firma inclusiv în scris. "Acest lucru va costa Selina o groază de bani, pentru că toate plombele prost executate vor trebui refăcute pe banii ei, iar dacă va mai continua cu acest gen de muncă vom vedea ce se va alege şi de contractul ăsta pe patru ani", ameninţă Bolojan.

La refăcut

07 calin roman.jpgParadoxal, dar reprezentanţii Selina confirmă acuzele Primăriei, dar se scuză spunând că au lucrat sub presiune... la comanda municipalităţii. "La ieşirea din iarnă erau aşa multe gropi încât am fost forţaţi să intrăm în cât mai multe amplasamente simultan. Pentru că vremea a fost instabilă, au existat locuri unde ploaia ne-a prins între operaţiunea de frezare şi cea de amorsare, iar asta s-a reflectat în calitatea lucrării", recunoaşte directorul Călin Roman (foto).

Pentru a plomba cât mai mult în cât mai puţin timp, în luna martie Selina lucra heirupist, cu 100 de muncitori împărţiţi în 8 echipe. Iar rezultatele se văd: gropile reapar ca înainte!

Acum, că Primăria a ameninţat cu neplata lucrărilor proaste, firma face "ciocu' mic" şi spune că nici nu vrea bani pe ele. "Plombările pe care nu le-am făcut bine să nici nu le plătească. Le vom considera lucrări provizorii şi le vom reface", zice Roman, care minimalizează situaţia. "Din 10.000 de plombe câte vom fi pus în Oradea, probabil că vreo 200 trebuie refăcute, dar nu mai multe. Asta nu e ceva definitoriu pentru o lucrare de aşa amploare".
Ca şi cum orădenii nu ar vedea cu ochiul liber cum gropile se refac de la o zi la alta, inclusiv pe arterele practicabile. Nedefinitorii, într-adevăr, pentru starea drumurilor din oraş!


CONTRACT DE MILIOANE
78,9

milioane de lei, fără TVA, va încasa în cei patru ani de contract firma Selina pentru întreţinerea străzilor din Oradea


"Cetăţeanul e cel mai bun diriginte de şantier, pentru că e direct interesat ca lucrările făcute din banii lui să fie de calitate, aşa că ne reclamă toate neregulile"

Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri din Primărie


PLANTĂRI DE PLOMBE
Au "asfaltat" cu argilă!

Firma Selina a început cu stângul reabilitarea drumurilor. La începutul lunii februarie BIHOREANUL a atras atenţia că străzile sunt "plombate" cu un amestec dubios de argilă şi piatră.

Intervenţiile făcute pe Borşului, Nufărului sau pe Calea Aradului au făcut ca în câteva ore arterele să se umple, pe lângă gropi, şi de mâzgă şi pietriş. Municipalitatea a cerut atunci constructorului să oprească peticeala cu lut, iar Selina a rămas cu paguba, Primăria neplătind niciun leu pentru "lucrare".


DE MÂNTUIALĂ
Parcări făcute cu "spatele"

Firma Selina a mai avut reclamaţii la calitatea lucrărilor. Anul trecut, orădenii care locuiesc în zona Colegiului Tehnic Transilvania din Ioşia şi lângă Parcul Seleuş din Nufărul au reclamat că în parcările abia amenajate bălteşte apa. Ambele lucrări au fost refăcute de mai multe ori pe cheltuiala firmei. În ce mod, se va vedea la recepţia finală!

La fel, săptămâna trecută, locuitorii din Rogerius au reclamat că la amenajarea giraţiei din intersecţia Bulevardului Dacia cu Transilvania şi la construcţia parcării din intersecţia Italiană cu Bernard Shaw, firma lui Beniamin Rus a folosit material cu o granulaţie mai mare decât cea normală, astfel că asfaltul riscă să se deniveleze şi se va distruge mult mai repede.

Inginerul Marius Marta, şef de şantier în cadrul Selina, neagă toate acuzaţiile. "E o neînţelegere. Probabil au văzut stratul iniţial, de rezistenţă, peste care vin alte covoare asfaltice. Materialele noastre au probe de laborator, aşa că se poate verifica uşor unde şi ce am pus", zice Marta.

Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri, nu contestă afirmaţiile inginerului dar la recepţie va invita şi specialiştii Inspecţiei în Construcţii. Pentru verificări la sânge...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
licitatii publice!
selina e renumita pentru licitatiile castigate dar sa nu uitam ca orice firma are si defecte nu numai calitatii....ati obosit mai lasati si pe altii ( daca mai sunt) nu puteti fi perfecti mai si pierdeti, Primarul a luat o decizie buna altfel va fi acuzat de complicitate si spalare de banii......e normala reactia Primariei, nu mai poti BYE, BYE altii FRAIERII................asa se construieste sacrificand altii oamenii nimic nu se face cu echilibru, stiti cate suflete platesc ca noi sa ne bucuram de munca lor?
Postat 16 Mai 2010, 09:33 de anca
antipatcas
O fi avand Selina bubele ei, dar nu il mai bagati in seama pe nesimtitul ala de Patcas. E un amarat de sef de serviciu din PMO. Exista directori din Primarie care nu au aparut niciodata in presa. Nici de bine, nici de rau. Pe arogantul asta il pomeniti lunar, dar el merita trimis la plimbare.
Postat 29 Aprilie 2010, 22:25 de cetateanul sictirit
count display

FOTO BIHOREANUL

 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)
 • Cel mai longeviv poloist român, Fejer Ivan, în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (FOTO)
 • Oazele termale: Cum au ajuns Băile Felix și Băile 1 Mai locul de tratament și relaxare preferat al românilor (FOTO)
 • Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)
 • Flamenco pe mal: Copacul 'îmbrăcat' în lalele s-a transformat într-o dansatoare (FOTO)
 • E gata vivariul de la Muzeu: Sunt expuse insecta-băţ, dragonul bărbos şi tarantula cu genunchii roşii (FOTO/VIDEO)
 • Audi vs. Opel, în Calea Aradului: Un şofer din Dolj a forţat intrarea în intersecţia cu Bulevardul Decebal (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON