URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2013, 19:25

Sorin Borza, despre Toamna Orădeană: "Orădenii merită mai mult decât mititei şi muzică ieftină"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor, profesorul universitar Sorin Borza, a criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, organizarea acestei ediţii a Toamnei Orădene.

"Colegii noştri au avut discuţii cu oamenii care au participat la Toamna Orădeană şi ar fi multe de spus despre această ediţie. Eu spun doar că multe dintre evenimentele trecute în programul Toamnei Orădene erau de fapt evenimente de sine stătătoare, precum Festivalul Teatrului Scurt ori Critical Mass, aşadar ar fi fost organizate oricum", a declarat Sorin Borza.

De asemenea, el a subliniat că există numeroase nemulţumiri la adresa programului TO 2013 şi în mediul virtual. "Mulţi dintre cei care au bloguri locale şi-au manifestat nemulţumirea şi surprinderea faţă de felul în care a fost gestionat întreg festivalul. Blogerul Andri Popa califică Toamna Orădeană ca fiind una "schiloadă", în timp ce Tudor Galoş spune că este un eveniment făcut pe şestache. De asemenea, Lilişor a scris că dacă n-ar fi fost festivalul de teatru nu ar fi ce să caute la alte evenimente".

Întrebat care dintre manifestările din cadrul Toamnei Orădene nu şi-ar fi avut, după părerea lui, locul în program, Sorin Borza a declarat: "Nu voi spune un nume de eveniment, ci vă spun ce lipseşte: un festival de jazz, unul de rock. În plus, Filarmonica oricum concertează în fiecare joi, degeaba au fost trecute aceste concerte sub egida Toamnei Orădene".

Borza a mai afirmat că, pe viitor, organizatorii ar trebui să se axeze mai mult pe evenimente culturale. "Chiar dacă nu se găsesc bani pentru spre exemplu Zilele Revistei Familia, care în acest an n-au avut loc din lipsă de fonduri, cred oricum că Oradea şi orădenii merită mai mult decât mititei şi muzică ieftină", a spus liderul Fundaţiei Mişcarea Populară, anunţând totodată disponibilitatea membrilor ONG-ului de a participa cu idei la o viitoare ediţie.

"Sunt sigur că situaţia nu a ţinut de penuria financiară, ci de penuria de idei. Că cei care au organizat Toamna Orădeană ori nu sunt interesaţi de cultură ori au probleme în a gestiona un fenomen cultural precum acest festival", a mai spus Borza.

Întrebat cum comentează, totuşi, prezenţa mare a orădenilor la multe dintre evenimentele Toamnei Orădene, Sorin Borza a declarat că şi vremea bună a fost de partea organizatorilor. "Cred că oamenii, atunci când au de ales, aleg corect. Numai că aria de alegere a fost în mod nefericit restrânsă. Vremea bună a fost de partea organizatorilor, dar asta nu scuză caracterul discutabil al unor evenimente".

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Daniel Meze a anunţat că a depus la registratura Primăriei un draft pentru un posibil protocol de colaborare între Primăria Oradea şi primăriile din judeţ, dar şi ONG-uri şi reprezentanţi ai şcolilor şi bisericilor, pentru a stopa fenomentul romilor care vin în fiecare zi cu trenul în Oradea la cerşit şi la căutat prin tomberoane.

"Nu putem să ne facem că nu vedem şi să acceptăm că este o situaţie normală. Oamenii aceştia trebuie conştientizaţi şi îndrumaţi spre muncă în folosul comunităţii, mai ales dacă primesc ajutor social", a precizat Meze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Lasa-ne cu blogherii tai, mai nene
"Mulţi dintre cei care au bloguri locale şi-au manifestat nemulţumirea şi surprinderea faţă de felul în care a fost gestionat întreg festivalul" ! Mai sa fie, dar ce autoritate au bloggerii astia, sunt cumva critici de arta ori ce? Niste anonimi, lilisori si andriipopi, semidocti de doi bani. Asa pot sa-mi fac si eu vreo cinci bloguri sub diverse pseudonime si sa zic acolo ce prost profesor e Borza iar ca politician da in gropi. Si ca e tot mai chel, na.
Postat 17 Octombrie 2013, 23:32 de siropel
n-ai cu cine
Bine bă, voi știți mai bine. E clar că un primar, fost dascăl de școală ajutătoare, nu are bani pentru Zilele Revistei Familia, nu poate finanța la Oradea profesioniștii și nu ascultă decât manele. Când erau premiile de excelență și nu pupa ziarul ăsta obiectiv șpagă de la primărie Toamna Orădeană nu era un festival ca lumea, abia acuma a devenit ...De aia e profu de etică trimis înnapoi la bibliotecă? Nu cumva e tot ăla care nu i-a trecut la examene pe unii dintre jurnaliștii de clasă de la fițiuica PMO?
Postat 17 Octombrie 2013, 17:37 de luky
Ireal
Cate din comentariile astea apartin redactiei? 99%? Cred ca da!
Postat 17 Octombrie 2013, 15:52 de Real
Cine zice ăla e!
Sorinel cel cretinel mai bine statea cuminte in banca lui, ca e cu musca pe caciula. Sau o fi uitat cand era mare consilier la Petru Filip si organiza chiolhane la toamna oradeana? Cu mici, bere si muzici de cocalari - atunci de ce nu a comentat nimic? Ca si pe vremea aia toate evenimentele care se tineau oricum erau bagate in toamna oradeana, practic el a inventat patentul! Si ca un belfer ce este, a "uitat" sa zica de Gheorghe Zamfir, de Rock Filarmonica, de Tosca si altele, ca nu-i mai iesea pasienta. Sorinel, mars napoi la Heidegger!
Postat 17 Octombrie 2013, 12:26 de Haide-gyere
cultura de partid e sublima
Toamna Oradeana fiind un eveniment care se adreseaza gloatei majoritare, dupa cum ii spune si numele, ar putea fi imbunatatita de la anul prin aducerea in piata a unor moaste si prin servirea gratuita de sarmale cu tuica! Abia atunci s-ar bucura de aprecieri unanime, abia atunci ar fi cu adevarat plin de cersetori, de asistati social, de boschetari, in general de votanti care merita sa li se asigure conditii decente de viata si de distractie! Iar pentru spectacolul de dupa moastele vindecatoare ar merge niste stripteuze din organizatia de tineret a lui Mazare, care sa mobilizeze la vot acest electorat prezent de 23 de ani la voturi si referendumuri patriotarde.
Postat 17 Octombrie 2013, 12:21 de calimente
conferinta de presa pt asa ceva...
Pe bune ca a facut Borza conferinta de presa pe tema asta? Nu-s alte probleme in oras decat TO...Dupa cum spunea si didi mai jos, asta este Oradea. Sa nu uitam ca Ceauescu a vrut sa care in orase cam toata populatia rurala a Romaniei. In parte a reusit, iar restul care au prins inca 1989 la tara, au venit incet incet si inca mai vin, in orasele mari. Dupa 20 si ceva de ani traiti in bloc, cu apa calda si caldura centralizata, tzaranii inca mai scutura covoare pe geam, nu se spala in fiecare zi nici macar o data ca sa nu zic de 2 dusuri, sparg semninte si fumeaza pe casa scarii, vorbesc de la geam la geam peste drum, stau in fata blocului pe banca si urmaresc ce ti-ai cumparat atunci cand urci pe scara, spala masina cu galeata in fata blocului, asculta muzica la maxim la 3 noaptea etc... Pai cu asa oameni vrei tu sa mergi la opera, teatru sau la filarmonica? Normal ca vor muzica populara, manele si altele, alaturi de mici si bere... Ca mai sunt si oameni normali care vin la festival sa stea la un pahar de ceva si nu sunt neaparat incluti si neciopliti, e altceva. Mie mi-a placut mai mult editia organizata de Bunoiu, dar aia e parerea mea...
Postat 17 Octombrie 2013, 08:53 de baba cloanta
wid-gen-stein a murit
lasa-ne mosio, academia populara sau cum va zice, a coborat si dansa in bobor si de la etajul elitisto-politico-analisto-faptic numai atata stiti: sa comentati :( @mircea matei : daca acest distins este atacantul central ... e o gluma buna, multe insuccesuri va doresc, le veti avea cu brio(sch) :D
Postat 17 Octombrie 2013, 08:50 de Crinuletz Pontescu
Ai de ... pfuai ...
Pai sa fim seriosi, festivalul a fost ok ... dar domnisorul Dacin Mihai ... a lungit festivalul ca sa le iasa leafa din vanzari ... de aceea ... stateau cu intarzieri de peste 2 ore ... ;)
Postat 17 Octombrie 2013, 07:41 de Gheorghe
TO_sca
Un astfel de festival nu se adreseaza exclusiv elitelor! Cei initiati se vor duce la concerte simfonice si alte manifestari similare, restul/adica marea majoritate/prefera alte genuri! Ca ar fi bine ca numarul celor care prefera o treapta superioara de cultura sa creasca, este o alta discutie! A fost spre exemplu si "Tosca"! Eu personal nu m-am dus pentru ca afisul nu mi-a inspirat nici o incredere! S-o fi pregatit Florina Hinsu cu Virginia Zeani dar nu mi se pare ca Doamna respectiva ar fi un reper in Opera! Iar regizorul...
Postat 17 Octombrie 2013, 00:32 de TDS
sa lase lumea in pace
sa gasit si asta sa comenteze.mie personal imi place cum e festivalul in fiecare an cu muzica populara mici si bere.se crede mai bun ca restu lumii si ne desconsidera pe noi cei care am pus tara asta pe picioara pe vremea lui ceausescu.baraje drumuri poduri blocuri scoli spitale toate sau construit atunci iar acum tineretul vrea doar droguri si rok.nui e rusine sa vorbeasca de rok cand se stie ca toti rokeri sant satanisti si drogati si vandalizeaza orasul.eu zic ca e bun asa cum e festivalu.
Postat 16 Octombrie 2013, 22:50 de andrei varga
MISCAREA CUI ???
S-a mai nascut un profet ??? Miscarea atat de" pop-ilara" pe cat merita,incadrata in mofturile si sistemul ctitorului ei se vrea prima la critica. Cat priveste realizarile ?? Zero barat. La critici intotdeauna am fost "fruncea".
Postat 16 Octombrie 2013, 22:32 de MOFTUROSUL
Jazz/ Rock?
Nu merge altceva, domnule Borza. Astia sunt oradenii - le plac mititeii si muzicile ieftine. Estimez ca peste 60% dintre "oradeni" provin din mediul rural. Daca prin absurd ati ajunge la putere, ati fi obligati sa faceti la fel.
Postat 16 Octombrie 2013, 20:38 de didi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON