URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2017, 19:40

Date despre rezistenţa anticomunistă din Bihor, adunate într-o broşură lansată la Congresul AFDPR din Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizat la Hotelul Mureş din Băile Felix, cel de-al 24-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), a găzduit lansarea broşurii "Rezistenţă şi represiune în Bihor". Documentul, a cărui tipărire a fost finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, AFDPR Bihor şi Asociaţia Cei 40 de Mucenici, cuprinde informaţii despre expoziţia dedicată luptei anticomuniste, existentă de ceva timp în Cetatea Oradea, în subsolul corpului K.

În cadrul Congresului, cei circa 200 de foşti deţinuţi politici prezenţi, alături de conducerea Asociaţiei, au hotărât să propună modificarea Legii 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimul comunist, astfel încât urmaşii foştilor deţinuţi să beneficieze şi ei de acestea.

De asemenea, s-a discutat contribuţia Asociaţiei la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti şi participarea la amplasarea, acolo, a unui monument dedicat eroilor. Deciziile luate în cadrul Congresului au fost prezentate de preşedintele filialei bihorene a AFDPR, Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Broşura "Rezistenţă şi represiune în Bihor" a fost prezentată de dr. Cristina Puşcaş, fost jurnalist, care a ţinut să adreseze mulţumiri celor care au făcut posibilă existenţa memorialului din cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, între care dr. Dumitru Sim. "Pentru conţinutul broşurii le mulţumesc foştilor deţinuţi şi familiilor acestora, care ne-au pus la dispoziţie fotografii şi informaţii", a continuat Puşcaş.

Aceasta a menţionat că, din circa 450 de centre de detenţie destinate inclusiv celor condamnaţi politic, câte au existat în România în perioada comunistă, doar în zece sunt amenajate expoziţii despre trecutul lor. În Oradea a existat un lagăr în cetate, iar cei condamnaţi politic au fost închişi în penitenciarul din centrul urbei. Între cei închişi la Oradea găsim nume sonore, cum ar fi Arsenie Boca, Arlette Coposu şi pr. Nicolae Bordaşiu, acesta prezent la eveniment.

În final, preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, a arătat că "pentru noi (Congresul – n.r.) este şi un moment de tristeţe, pentru că vedem că rândurile noastre se răresc, dar este şi un moment de bucurie pentru că unii dintre noi fac eforturi să vină să ne mai întâlnim, poate pentru ultima oară". La lansare a participat şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.

Datele din broşură se pot regăsi în cadrul expoziţiei deschise la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, corp K subsol, de luni până vineri, între orele 10-18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
GOSH
Cristina Puscas e nevasta traseistului? Sim îmi e simpatic! Totuși observ o inflație de doctorate și aici ( pot fi OK sau nu...) ! PS: Mișto! O să iau și eu bani ca urmaș?
Postat 06 Septembrie 2017, 22:23 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON